Народний депутат – ваш представник у Верховній Раді на наступні 5 років

Семаковська Тетяна 14:04, 5 Липня 2019

6 e6ecaДіяльність народних депутатів не має нічого спільного з наданням матеріальної допомоги, організацією свят з лозунгами «Під патронатом …». Хоча кандидати часто виступають перед виборцями саме в ролі меценатів. Треба розуміти, що ефективна робота Верховної Ради залежить від того, чи буде сформована дієва коаліція, куди увійдуть однодумці, що на протязі п’яти років мають працювати над розвитком країни і добробутом виборців.

Що таке коаліція депутатських фракцій і навіщо вона потрібна?

Форма організації коаліції у Верховній Раді визначається Конституцією України.

«У Верховній Раді України за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України». Ст.83 Конституції України

В подальшому коаліція підписує Угоду, в якій визначається програма роботи у сфері внутрішньої та зовнішньої політики. Угода, що підписує парламентська більшість, до складу якої має входити не менше 226 депутатів, має визначати конкретні шляхи та  механізми  реалізації реформ. Ця угода і є планом дій парламентської більшості і коаліційного Уряду.  

Коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді України відповідно до цієї Конституції вносить пропозиції Президенту України щодо кандидатури Прем’єр-міністра України, а також відповідно до цієї Конституції вносить пропозиції щодо кандидатур до складу Кабінету Міністрів України. Ст.83 Конституції України

В Конституції також зазначено, що коаліція має бути утворена на протязі місяця з першого дня роботи новообраної Верховної Ради чи після розриву старої коаліційної угоди. Такі правила мають під собою важливе підґрунтя. Головний законотворчий орган країни має працювати на розвиток держави, керуючись визначеними принципами, а не інтересами окремих осіб. У разі, якщо коаліція не створюється за визначених умов, Президент має право розпустити Верховну Раду України. Саме так сталося під час інавгурації президента Володимира Зеленського. 20 травня він оголосив про дострокове припинення повноважень Верховної Ради VIII скликання. Відповідний Указ він підписав 21 травня і призначив позачергові вибори народних депутатів України на 21 липня 2019 року.   

Хто формує коаліцію? 

До складу коаліції входять депутатські фракції та групи, які створилися з партій що потрапили до Ради, а також депутатів-мажоритарників, які захотіли до них долучитись. У Раду потрапляють тільки ті партії, які перетнули 5% бар’єр на виборах. За партійними списками ми обираємо половину складу Ради – 225 осіб, другу половину складають депутати обрані по мажоритарним округам.  

«Фактично дві третини чинної Верховної Ради повторно балотуються на позачергових виборах 2019 року. Частина з них, фактично третина, йде по списках майже двох десятків різних партій. Більша частина – в одномандатних виборчих округах, переважно як самовисуванці Це є певною типовою для України практикою, коли частина політиків, які були попередньо пов’язані з певними політичними силами в парламенті, в умовах виборчого процесу уникають позиціонування себе від імені цих політичних сил й балотуються як самовисуванці», – розповів аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут.

Партії мають право висувати своїх кандидатів не лише за списками, а й по округах, для того, щоб посилити свій вплив у Верховній Раді. Наприклад, по нашому 46-му округу на позачергові вибори до Верховної Ради ЦВК зареєструвала шість кандидатів, з них троє – представники партій.  

Снимок a7ca5

2 c6798 Реєстрацію Андрія Клюєва, який теж мав балотуватись від партії, ЦВК спочатку поновила за рішенням Верховного Суду, а потім знову скасувала. 

Довідка: На позачергових парламентських виборах у єдиному багатомандатному окрузі балотується 25% безпартійних кандидатів. Також 307 кандидатів, що беруть участь у позачергових парламентських виборах, є депутатами Верховної Ради. 

Депутати, що не входять в коаліцію, формують опозицію, яка теж має створити свій узгоджений курс.  

Передвиборча благодійність та виборча агітація

 Поки кандидат офіційно не зареєструвався, він не несе відповідальність за матеріали в пресі, які замовляються про нього часто третіми особами, за подарунки, які він робить на окрузі. За виборчим законодавством, коли його зареєструє ЦВК, це буде вважатись підкупом виборців. Як говорить аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут, часто кандидати затягують з реєстрацією саме для того, щоб у рамках передвиборчої благодійності завойовувати прихильність виборців. 

В червні Громадянська мережа ОПОРА відзначила розмах діяльності потенційних кандидатів, що мала ознаки непрямого підкупу виборців. З повним звітом можна ознайомитись за посиланням

«За оцінками наших спостерігачів, ключовими викликами для дотримання демократичних стандартів виборів в одномандатних виборчих округах є прояви непрямого підкупу виборців. Кандидати в народні депутати України вже, на жаль, достатньо активно супроводжують свою агітацію наданням товарів і послуг», – зазначив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев. 

Щоб не проводити гроші через виборчі фонди кандидати часто реалізують передвиборчу агітацію через благодійні фонди та громадські організації. 

В Бахмуті передвиборча благодійність також спостерігається, ось декілька прикладів.

img4009 5d1a1ca60210d 3f7f9

На День Молоді дискотека проходила під патронатом Бахмутської міської ради та засновника Благодійного фонду «ДАР», кандидата в народні депутати Дмитра Реви. 

Пенная вечеринка 50155 adf15В Сіверську та Часів Ярі кандидат Федір Христенко теж влаштував дискотеку до Дня молоді.

5 ee128Кандидат в народні депутати Костянтин Матейченко дарує ноутбук.

4 7d715Кандидат в народні депутати – Олександр Шинкаренко, зареєстрований ЦВК 18 червня, 22 червня виступає як голова Громадського руху.     

Попереду майже три тижні виборчих перегонів, будьте уважні до програм кандидатів, їх діяльності поза виборчим процесом, відрізняйте передвиборчу благодійність. Обирайте виважено і будьте відповідальними громадянами!

Читайте також:

Проект «Прозорі вибори в Бахмуті» впроваджується за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

 

Молодь Бахмута іде голосувати (Відео)

Семаковська Тетяна 13:32, 18 Липня 2019

vybory thinking2 f09f221 липня, у неділю, відбудуться позачергові вибори народних депутатів. За історію України вибори до Парламенту та Президента влітку ще ніколи не відбувались. Політичні експерти очікують низької активності виборців – сезон відпусток, сільськогосподарські роботи в полях. Якщо говорити про молодь, то багато хто з них – на канікулах, поїхали до додому. Чи приїдуть вони голосувати за місцем реєстрації? В минулих матеріалах ми намагались роз’яснити чому важливо брати участь у голосуванні, цього разу надаємо короткі інструкції для тих, хто буде вперше голосувати.

Виборчі дільниці будуть працювати з 08.00 ранку до 20.00 вечора, без перерви.  Перевірити себе у списках виборців можна в “Особистому кабінеті виборця“. Це треба зробити заздалегідь, бо 19 липня – це останній день, коли можна звернутись з позовом до суду, якщо ви не знайшли себе у списках. Також, до 15 липня можна було звернутись до відділу ведення реєстру виборців та змінити місце голосування.

Перевірити на якій дільниці треба голосувати можна за своєю адресою тут.

ф1 33ddf

Якщо виборець тимчасово не здатний голосувати на дільниці, то він має право зробити це за місцем перебування. Йому необхідно до 20 години останньої п’ятниці перед днем голосування, 19 липня, повідомити про це членів своєї виборчої дільниці. Потрібно написати заяву і надати  медичну довідку.

На дільницю обов’язково треба взяти з собою паспорт громадянина України. Якщо ви маєте ID-паспорт, то вимагати у вас відомості про реєстрацію місця проживання не мають права, це затверджено Постановою ЦВК

На виборчій дільниці громадянин отримає два бюлетеня: один для голосування за політичну партію, їх цього разу – 22, за другим бюлетенем обирають депутата за одномандатному мажоритарному округу. По округу №46 – Бахмутський та Лиманський райони таких кандидатів сім, але навпроти одного вже буде стояти відмітка “вибув”, бо є Постанова ЦВК про скасування з реєстрації кандидата.

фото3 05ad7

При зіпсуванні бюлетеня, виборець має право замінити бюлетень. Необхідно звернутись до виборчої комісії, написати заяву. За законом це можна зробити лише один раз.

Сам процес голосування відбувається особисто в кабіні для таємного голосування, одночасно перебувати в кабінці може тільки один виборець. Тільки за дозволом голови дільничної комісії близькі родичі можуть допомогти виборцю, який сам не здатен проголосувати. Виборець немає права передавати свій бюлетень іншим особам. Більш детальніше про права та обов’язки виборця можна прочитати в Закону Україні “Про вибори народних депутатів України“.

фото4 a4955

Роль виборця після того, як він визначився та обрав депутата та партію, які будуть представляти інтереси всіх громадян, не закінчується. А, мабуть, саме після виборів розпочинаються  важливі та ключові завдання для громадянина. Бо відповідальність за майбутнє країни лежить не лише на депутатах, міністрах, Президенті, головах міських та селищних рад, а й на кожному з нас. Треба цікавитись роботою народних депутатів, вивчати їх звіти, приходити на зустрічі з виборцями, пропонувати власні ініціативи.

Які функції та обов’язки має народний депутат, чим він може бути корисним для виборця, які міфи існують у молоді про вибори, і як їх можна спростувати, чого молодь чекає від цих виборів, як правильно ухвалювати рішення за допомогою критичного мислення, читайте та дивіться в наших матеріалах.

Народний депутат – ваш представник у Верховній Раді на наступні 5 років 

Прозорі вибори в Бахмуті: чим народний депутат може бути корисний для виборців? (Відео)

ТОП-5 міфів про вибори, які легко спростувати (відео)

Чого бахмутська молодь чекає від парламентських виборів? (Відео)

Як люди приймають рішення (Відео)

Як аналізувати програми кандидатів за допомогою критичного мислення (Відео)

Проект «Прозорі вибори в Бахмуті» впроваджується за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

      

Як аналізувати програми кандидатів за допомогою критичного мислення? (Відео)

Семаковська Тетяна 20:51, 15 Липня 2019

66655766 2127931090833047 977551160913166336 n d8ee9У сучасному світі кожного дня на нас насувається великий потік інформації. У виборчий період він збільшується: телереклама, біг-борди, газети, постери, флаєри. Як не розгубитися у цьому потоці інформації, та виважено зробити вибір? У цьому нам допоможе критичне мислення.

Критичне мислення – це здатність людини усвідомлювати власну позицію з того чи іншого питання, приймати ретельно обдумані, зважені рішення щодо суджень або дій.

Майже кожна людина в країні на передодні парламентських виборів має власну думку про те, за кого буде голосувати. А ось якщо запитати на чому ґрунтується її вибір? Треба задати  критичні  питання, які дадуть вам змогу краще розуміти за кого голосувати.

Ніл Браун, автор посібника по критичному мисленню, стверджує, що два способи мислення – коли людина просто впитує інформацію, як губка, але не оцінює і не розглядає її критично. Та другий – він схожий на просіювання піску в пошуках золота. Така людина розуміє, що аргументи потрібні не для того, щоб їх запам’ятати, а для того, щоб оцінити їх силу.

Візьмемо декілька пунктів з програм кандидатів у народні депутати по округу №46 міста Бахмута та спробуємо їх критично оцінити.

1.Недопущення скорочення робочих місць в регіоні

2.Підтримка обдарованої молоді, розвиток молодіжного та соціального підприємництва.
3.Зниження тарифів на газ для населення України до 3800–4000 грн за тис. куб. м;

4.Припиненя війни  на Сході України.

Спочатку нам уявляється, що це дуже гарні та корисні пропозиції, тільки, на жаль, пункти №1 та №2 – дуже опосередковано відносяться до функцій народного депутата, бо народний депутат ніяк не зможе вплинути на власника бізнесу та заборонити йому звільняти людей.

Яким чином народний депутат зможе розвивати соціальне підприємництво? Це, по-перше, бажання та виважене рішення власника якогось бізнесу віддавати левову частку прибутку на соціальні напрямки. 
Пункт №3 – популізм, а пункт №4 – це гасло.

Говорячи простою мовою,  популізм – це емоційні обіцянки політиків вирішити складні проблеми простими засобами.

Щоб це визначити, необхідно, звичайно, знати про функції народного депутата та його повноваження. Про це ми розказували в попередніх випусках.

Якщо  кандидат у народні обранці вже працював у Верховній Раді – то треба вияснити для себе, чим він  відзначився та  що зробив корисного.

Як правило, під час виборчих перегонів всі кандидати проводять зустрічі з виборцями прямо у дворах. То варто завітати та спитати особисто у кандидата, що він планує робити, яка в нього програма, чим він відрізняється від своїх опонентів та чому, власне, голосувати треба за нього.

Але де ж тут критичне мислення?

Якщо ви прочитали ці пункти з програми і у вас не виникло ніяких сумнівів та запитань, значить ви сприймаєте інформацію не критично, просто впитує, як губка, та й ще добре, коли запам’ятовуєте.

Цілком можливо, що ваш мозок і подавав сигнали але ви їх не почули, бо популізму та гаслам дуже важко протистояти, до того ж трохи забракло обізнаності з деяких питань.

По-перше, будь-який навик потрібно тренувати, щоб він закріпився.
По-друге, ця ситуація для вас повинна бути важлива. Адже критичне мислення працює, коли є проблемне завдання.

По-третє,  читаючи програми партій та кандидатів, потрібно інформацію сприймати критично, роблячи власні висновки, ставлячи власні запитання, відповіді на які неоднозначні і вимагають пошуку в кількох джерелах.
Якщо у програмі багато гасел, популізму, обіцянок, які не входять до обов’язків депутата та замало конкретних пропозицій, можливо треба ставити під сумнів голосування за такого кандидата?

Займаючись пошуком відповідей, критично аналізуючи інформацію,  формується власна думка, а не та, що вам нав’язувалася піарниками, політиками і політтехнологами.

Питань багато, але дуже важливо використовувати надійні джерела інформації.
На сайті Верховної Ради України можна ознайомитись з програмами. На сайтах PolitHub.org та Вибори 19  можна перевірити програмні позиції партій політиків та проаналізувати їх.

Щоб покращити основи критичного мислення, ви можете скористатися спеціальними он-лайн курсами.

Якщо ви критично аналізуєте інформацію, у вас сформується власна думка, замість судження, що нав’язуються ззовні. Пам’ятайте, від свідомого вибору кожного буде залежати політична культура в країні і професійний склад нового парламенту.

Народний депутат – ваш представник у Верховній Раді на наступні 5 років 

Прозорі вибори в Бахмуті: чим народний депутат може бути корисний для виборців? (Відео)

ТОП-5 міфів про вибори, які легко спростувати (відео)

Чого бахмутська молодь чекає від парламентських виборів? (Відео)

Як люди приймають рішення (Відео)

Проект «Прозорі вибори в Бахмуті» впроваджується за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

vybory thinking2 f09f2

Молодь Бахмута іде голосувати (Відео)

21 липня, у неділю, відбудуться позачергові вибори народних депутатів. За історію України вибори до Парламенту та Президента влітку ще ніколи не відбувались. Політичні експерти очікують […]

66655766 2127931090833047 977551160913166336 n d8ee9

Як аналізувати програми кандидатів за допомогою критичного мислення? (Відео)

У сучасному світі кожного дня на нас насувається великий потік інформації. У виборчий період він збільшується: телереклама, біг-борди, газети, постери, флаєри. Як не розгубитися у […]

22222 9d8c6

Як люди приймають рішення? (Відео)

Сьогодні ми розповімо про те, як люди приймають рішення. Причому, критерії вашого вибору можуть бути різні: чи то ви купуєте смартфон, чи приймаєте співробітника на […]

5 a1c08

Прозорі вибори в Бахмуті: чим народний депутат може бути корисний для виборців? (Відео)

Зазвичай люди бачать народних депутатів у ток-шоу по телевізору, чи під час трансляцій засідань Верховної Ради. Деякі з’являються на окрузі під час передвиборчої кампанії. Навіщо […]

01 f19ce

ТОП-5 міфів про вибори, які легко спростувати (відео)

У суспільстві живуть міфи, що заважають демократичним перебудовам в Україні. Наші журналісти і відеографи вирішили зібрати і спростувати ці міфи напередодні позачергових виборів до Верховної […]