Сезон ягід потроху наближається до кінця, тож чимало господинь вже почали готувати закрутки із полуниці, малини, смородини, тощо. Із цих ягід роблять варення на зиму. Рецепт смачного варення з ягід не потребує багато зусиль, зате взимку чи восени принесе задоволення всій родині. Їсти варення можна з оладками, млинцями, або ж просто зі свіжим хлібом.
Бахмутська господиня Олена Петренко поділилася із редакцією «Бахмут. IN. UA» рецептом смачного варення із ягід.
Рецепти варення з ягід
Ягідне варення заміняє магазинні солодощі, крім того, його можна поєднувати із м’ясом чи додавати до плову або й борщу, якщо ви любите незвичні рецепти. Загалом, ж варення з ягід — це сезонна справа, зачасту господині роблять консервації літом або ранньою осінню. Для закруток обирають малину, полуницю чи трускавку.
Класичне полуничне варення
Полуниця чудово смакує не тільки свіжою, але й у вигляді варення. Фото: фотосток
Рецепт полуничного варення один із найпопулярніших, бо робиться він не важко, а смакує чудово.
Для класичного полуничного варення потрібно:
- 1 кілограм полуниці
- цукор до свого смаку (орієнтовно 500 грамів, якщо не любите солодке, якщо ж хочете більш солодкий смак — то пропорція має бути 1:1)
- сік лимона
Спосіб приготування:
Полуницю промити, очистити від хвостиків, висушити на паперовому рушничку. Після цього ягоди розрізати на частинки й пересипати в каструлю. Поверх полуниці засипати цукор, гарно перемішати й залишити на ніч.
Як варити варення:
Зранку покласти каструлю на вогонь та варити на слабкому вогні, коли ягоди тримати їх на вогні ще 5 хвилин. Потім вимкнути вогонь та відкласти каструлю до повного вистигання. Повторити процедуру потрібно на ще два наступні дні. Після цього до отриманої суміші можна додати трішки соку лимона, ділиться лайфхаком бахмутська господиня, щоб варення набуло приємної на смак кислинки. В результаті виходить густе полуничне варення, яке можна їсти, як самостійну страву, а можна додавати до млинців, оладок чи каш. Готовий джем перелийте в сухі, стерилізовані банки та закрутіть. Зберігати варення потрібно в сухому, темному місці.
До слова, Олена Петренко радить не тільки робити варення із ягід, але й зберігати їх в замороженому вигляді.
Ягідний джем
Джем з полуниці та малини смакує із млинцями. Фото: фотосток
Щоб приготувати ягідний джем смачним варто використовувати декілька видів ягід одразу.
Для джему оберіть:
- полуницю
- малину
- порічку
Спосіб приготування:
Всі ягоди добре промийте, обберіть від хвостиків та просушіть. Можна покласти їх на рушник, або ж у звичайний друшляк, щоб стекла вся зайва вода. Перемістіть ягоди у блендер, збийте до однорідності. Отриману суміш покладіть в каструлю та ввімкніть слабкий вогонь, дочекайтеся кипіння. Після цього вимкніть газ, зберіть пінку та перелийте у сухі, чисті банки. Джем можна подавати до м’яса, каші, чи смакувати з морозивом.
Вам буде цікаво:
Варення з малини
Малинове варення. Фото: фотосток
Малина також смачна ягода для консервації, краще обирати великі достиглі ягоди. Зверніть увагу, що сорт малини буває різним, є солодші ягоди, є кисліші, тому орієнтуватися потрібно на власні вподобання. Рецепт смачного малинового варення схожий у приготування на полуничний.
Для варення вам потрібно:
- 1 кілограм малини
- 1 кілограм цукру, або собі до смаку
Спосіб приготування:
Чисті, помиті ягоди перекладіть в каструлю та засипте цукром, перемішайте. Можна залишити їх на ніч, або на 5-6 годин. Після того, як малина пустить сік покладьте варення на слабкий вогонь, дочекайтеся кипіння й вимкніть після того, як мине 5 хвилин. Дайте суміші повністю вистигнути, повторіть варіння ще два дні. Готову суміш перелийте у чисті, сухі банки. Щоб додати класичному варенню свіжий смак можна використати листочки м’яти, радить бахмутянка.
Варення без цукру з аґрусу
Аґрус смакує з лимоном. Фото: фотосток
Олена Петренко поділилася рецептом незвичного варення із аґрусу.
Інгредієнти:
- 1 кілограм аґрусу
- лимон – 1 штука
- апельсин 2-3 штуки
Спосіб приготування:
Аґрус промити просушити, лимон помити порізати на смужки, апельсин помити та порізати. Всі складники покласти в каструлю та перемістити на слабкий вогонь, проварити 20-30 хвилин. В процесі варіння перемішуємо суміш, потім вимикаємо вогонь, розливаємо отриману суміш по банках.
Це варення готують без цукру, але якщо ви любите більш солодки смак — то додавати цукор потрібно після того, як ви нарізали всі інгредієнти. В такому випадку слід почекати пару годин, щоб фрукти та аґрус пустили сік, й вже тоді класти на вогонь.
Варення зі смородини
Смородину краще поєднувати із цукром, щоб варення не було надто кислим
Смородина досить кисла на смак ягода, тому до неї краще додавати цукор. Класичний рецепт смородинового варення містить в собі корицю, так краще розкривається смак ягоди.
Складники:
- 1 кілограм смородини (краще обирати ягоди різних сортів, щоб смак варення був багатшим)
- 1, 5 кілограмів цукру
- палочка кориці
- кардамон
Спосіб приготування:
Смородину промити, відкинути на друшляк, засипати цукром. Почекати допоки ягода пустить сік. Перекласти ягоди у каструлю, додати корицю та кардамон. Ввімкніть вогонь, дочекайтеся кипіння, помішуйте дерев’яною ложкою та варіть ще 5 хвилин. Готову суміш розлийте по банках.
Журавлинове варення
Журавлина. Фото: фотосток
Варення із журавлини гарно смакує із м’ясними стравами, також цю ягоду часто поєднують із сиром.
Для приготування варення вам потрібно:
- 1 кілограм журавлини
- 1 кілограм цукру
- 1 апельсин
- гілочка м’яти
Спосіб приготування:
Журавлину помити, висушити. Апельсин помити, протерти та нарізати кубиками. Засипати журавлину та апельсин цукром, додати м’яту. Почекати 3-4 години, суміш перекласти в каструлю й поставити на слабкий вогонь, довести до кипіння. В процесі варіння перемішувати, вимкнути після 5 хвилин кипіння та розлити по банках.
Таке варення добре смакує із різними сортами сиру, а придбати смачний сир можна в бахмутянки Аліни Альгіної.
Фото: «Бахмут. IN. UA»
Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео
А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!