Донеччани в евакуації: як живуть переселенці в Черкасах та що відомо про Соледар?

Семаковська Тетяна 14:31, 20 Січня 2023

324646044 3289981994549158 8540174581567549621 n dae63Наразі в Черкасах мешкає близько 350 людей з Соледару. Люди створили групу в Вайбері “Соледар-Черкаси”, щоб не загубити один одного в евакуації та триматись разом. Про життя далеко від дому та новини з рідного міста розповідає волонтерка Наталя Качур.

Наталя Качур, до 24 лютого жила в Соледарі та працювала на державному підприємстві «Артемсіль» інженером транспорту. Планів бути волонтеркою в жінки не було та після повномасштабного вторгнення все змінилось: 

«Я вирішила допомагати людям і військовим в Соледарі. Ми створили штаб “Волонтерський центр міста Соледара” і допомагали переселенцям з Луганської області, на той момент, а також трохи військовим амуніцією й всім що їм було необхідно»‎, – згадує жінка.

Переселенці в Черкасах

322823738 498938385693346 5914557137549706883 n a915a

Допомога для цивільних. Фото: особистий архів героїні

В Черкаси пані Наталя поїхала, бо саме звідти родом її чоловік. В 2011 році він переїхав в Соледар працювати й там ж пара познайомилась. 

«Зараз я також займаюсь волонтерською діяльністю, але сама, не в організаціях чи центрах, просто з власної ініціативи. Збираю кошти, або надсилаю свої, коли душа бажає допомогти комусь».

Нещодавно волонтерка передала подарунки дітям з інвалідністю Сіверської громади. Нещодавно колега Наталі з «Артемсіль» надіслав жінці солодощі, вона роздала їх всім переселенцям з Соледару.

Люди, які виїхали до Черкас одразу знайшли один одного й створили групу “Соледар-Черкаси”, бо місто маленьке, всі один одного знають, тому коли є якісь потреби, або хтось знає про гуманітарну допомогу, діляться один з одним.

Робота в евакуації

63a2d6140d0c2 photo 2022 12 21 11.42.44 1200 40732

Так зараз виглядає зруйноване підприємство «Артемсіль». Фото: Типовий Донецьк

До повномасштабного вторгнення на підприємстві «Артемсіль» працювали майже три тисячі людей, і всім цим людям зараз доводиться шукати роботу в інших містах. Тим, у кого вузькі спеціальності, запевняє Наталя, дуже важко було перекваліфікуватись на іншу роботу:

«Тут, в Черкасах, роботи майже немає. Тільки торгівля, сфера послуг і фізична робота. Багато хто з наших зараз пішли просто в охорону або продавчинями. Це важко після великих посад йти працювати звичайним охоронцем, але іншого вибору поки немає».

Соледар, який він зараз?

261735 2ea7a

Зруйнований росіянами Соледар. Фото: 93-тя ОМБр Холодний Яр

«Іноді я бачу фото й відео зруйнованого міста. Ми вже бачили, що нашу п’ятиповерхівку розбито, вікон, дверей й даху немає, але ще не згорів повністю будинок. Поряд будинки знищені вже від першого до п’ятого поверху».

Наталя вважає, що приблизно 80% міста повністю зруйновано. Кожен день ситуація змінюється, сьогодні будинок може ще стояти, а завтра вже його немає.

«У мене є надія повернутись, але я розумію, що це не рік і не два необхідно на відновлення міста. Коли закінчиться війна, я обов’язково поїду подивитись, що з будинком і можливо повернемось. Також робота дає надію, можливо “Артемсіль” запрацює, бо нас не звільняли, ми зараз просто “на паузі”», – розповідає жінка.

Читайте також: «Я за мир»: як російські наративи просочуються в український інформпростір

Зрадники

photo 2023 01 11 13 21 38 aff09

Соледар, місто в якому йдуть бої. Фото: libkos 

Більшості людей, які чекали “руській мір” та виявились зрадниками, вже немає в місті, бо їх вивозили на території рф або так званого днр. Та Наталя вважає, що краще, щоб вони не повертались, бо як жити з цими людьми вона не знає:

«Важке питання щодо людей, які виявились зрадниками. Жили з цими людьми, спілкувались, сиділи за одним столом. А тут 24 лютого вони розкрились і почали розповідати про путіна й “руській мір”. Ті люди, які отримували гуманітарну допомогу від українських волонтерів, дають інтерв’ю й розповідають такі речі, що просто в голові не вкладаються», – обурюється Наталя.

Зараз колишні мешканці Соледару на пропагандистських каналах розповідають росіянам, що наші волонтери, начебто, їм нічого не давали, не було навіть води. Також поширюють брехню, мовляв, що з  квадрокоптера на них кидали фосфорні бомби, а українські військові закидали в підвали, де сиділи люди лимонки, при цьому знаходились в стані наркотичного сп’яніння:

«Якщо вони поїхали, то вони зробили свій вибір, але як захочуть повернутися в український Соледар, коли все закінчиться, я думаю, їх просто не треба пускати сюди. Навіщо нам жити з такими людьми й слухати цю маячню».

Головне фото: twitter.com/Maxar

Читайте також: В місті голосно: як живе Бахмут сьогодні?

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Під Бахмутом Сили оборони взяли в полон зрадника зі Слов’янська

Микола Ситник 12:30, 15 Серпня 2023

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного представника російських окупаційних угруповань, який воював проти України на Східному фронті. Бойовиком виявився мешканець Слов’янська. Військові контррозвідники СБУ спільно з Силами оборони взяли зрадника в полон під час контрнаступу поблизу Бахмута.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Незадовго до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну мешканець Слов’янська переїхав до Ставропольського краю. Правоохоронці встановили, що 24 червня 2022 року він добровільно підписав контракт на проходження військової служби у складі групи «Шторм-Z» 79-го мотострілецького полку зс рф.

Перебуваючи на посаді механіка-водія, фігурант брав активну участь у бойових діях проти Сил оборони в районі селища Берхівка Бахмутського району. Окрім того, для сповільнення контрнаступальних дій українських військ зрадник облаштовував ворожі блокпости та фортифікаційні укріплення навколо ворожих позицій. У липні 2023 року під час проведення контрнаступальних операцій українські захисники затримали бойовика. 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який хотів зірвати контратаки ЗСУ під Бахмутом

Нагадаємо, бахмутянин, який воював проти ЗСУ, проведе за ґратами 10 років.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Донецька обласна прокуратура

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Промо

ЗСУ продовжують рух на південному фланзі Бахмута, — Романенко

Микола Ситник 12:09, 15 Серпня 2023

Сили оборони продовжують наступальні операції поблизу Бахмута. За минулий тиждень ЗСУ звільнили 3 км² території на Бахмутському напрямку. Водночас окупанти прагнуть відновити втрачені позиції. Ворог стягнув під Бахмут велику кількість артилерії, дронів та особового складу.

Про це військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко розповів у інтерв’ю «24 Каналу».

Обстановка на флангах

Він зазначив, що росіянам, перекинувши резерви, вдалося зупинити просування Сил оборони на північних околицях Бахмута.

«Ворог перекинув резерви на північний фланг Бахмута й зупинив просування у районі Берхівки і Ягідного. Тому підрозділи ЗСУ перейшли до оборони, контратакують й ведуться такого роду бої», — повідомив військовий експерт.
Ситуація на північному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Генерал-лейтенант у відставці додав, що на південних околицях міста-фортеці українські воїни продовжують рух.

«На півдні Бахмута йде поступове, невелике просування, оскільки й туди противник перекинув свої резерви. Йдуть запеклі бої навколо Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. У частину Кліщіївки наші війська вже зайшли, але повністю не звільнили. Зараз по цьому напрямку тривають запеклі бої. Ми ввели свої додаткові засоби. Йде напружена робота щодо подальшого просування», — підсумував Ігор Романенко.
Ситуація на південному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Читайте також: У Генштабі розповіли, де успішно наступають ЗСУ  

Нагадаємо, росіяни намагаються відбити втрачені позиції біля Кліщіївки.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Факти

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!