росіяни провалили зимовий наступ на Донбасі, — західні експерти

Семаковська Тетяна 12:30, 3 Квітня 2023

Росіяни провалили зимовий наступ на Донбасі

Напередодні російські, українські та західні джерела повідомили, що російський зимовий наступ не досяг цілей кремля. Окупантам не вдалося вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей до 31 березня.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни.

Наприкінці грудня начальник Генштабу ЗС рф Валерій Герасимов заявив, що російські війська зосереджують основні зусилля на захопленні Донецької області. На початку лютого російські війська розпочали зимову наступальну операцію на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна-Лиман і на заході Донецької області.

Міністерство оборони Великої Британії зауважило, що Валерій Герасимов не зміг розширити російський контроль над Донбасом під час свого призначення командиром. Він досяг лише незначних здобутків, збільшивши мобілізований персонал. Представник української розвідки Андрій Юсов заявив, що діючий начальник Генштабу ЗС рф пропустив встановлений кремлем термін захопити Донбас до 31 березня.

Наразі пропагандисти стурбовані тим, що росіяни повинні завершити свої наступальні операції в Бахмуті та Авдіївці, щоб підготуватися до українського контрнаступу. За інформацією західних аналітиків, окупанти очікують удару між православним Великоднем (16 квітня) та радянським Днем перемоги (9 травня).

Блогери розчаровані, що протягом зими не було вирішальних боїв. Пропагандисти зауважили, що росія не зможе продовжувати широкомасштабну наступальну операцію, якщо не убезпечить Бахмут і Авдіївку в найближчі тижні. Заступник начальника росгвардії в окупованій Донецькій області олександр ходаковський заявив, що росії потрібно переходити на оборонні позиції. За його словами, невдачі під час наступу призводять до втрат живої сили та викликають негативні настрої серед особового складу. 

Bakhmut Battle Map Draft April 22023 85b9fАктуальна карта боїв в районі Бахмута. Фото: Інститут вивчення війни

В Інституті вивчення війни раніше оцінили, що російський зимовий наступ навряд чи буде успішним через постійні невдачі командування рф зрозуміти часові та просторові співвідношення, пов’язані з такою кампанією. Експерти прогнозували, що росії бракуватиме бойової потужності, необхідної для підтримки більш ніж однієї великої наступальної операції в Донецькій і Луганській областях. 

Західні аналітики припускають, що через невдалий зимовий наступ в росії незабаром може змінитися вище військове командування.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Офіс Президента України

Читайте також: Погода допомагає Силам оборони уповільнити просування росіян у Бахмуті

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Під Бахмутом Сили оборони взяли в полон зрадника зі Слов’янська

Микола Ситник 12:30, 15 Серпня 2023

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного представника російських окупаційних угруповань, який воював проти України на Східному фронті. Бойовиком виявився мешканець Слов’янська. Військові контррозвідники СБУ спільно з Силами оборони взяли зрадника в полон під час контрнаступу поблизу Бахмута.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Незадовго до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну мешканець Слов’янська переїхав до Ставропольського краю. Правоохоронці встановили, що 24 червня 2022 року він добровільно підписав контракт на проходження військової служби у складі групи «Шторм-Z» 79-го мотострілецького полку зс рф.

Перебуваючи на посаді механіка-водія, фігурант брав активну участь у бойових діях проти Сил оборони в районі селища Берхівка Бахмутського району. Окрім того, для сповільнення контрнаступальних дій українських військ зрадник облаштовував ворожі блокпости та фортифікаційні укріплення навколо ворожих позицій. У липні 2023 року під час проведення контрнаступальних операцій українські захисники затримали бойовика. 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який хотів зірвати контратаки ЗСУ під Бахмутом

Нагадаємо, бахмутянин, який воював проти ЗСУ, проведе за ґратами 10 років.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Донецька обласна прокуратура

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Промо

ЗСУ продовжують рух на південному фланзі Бахмута, — Романенко

Микола Ситник 12:09, 15 Серпня 2023

Сили оборони продовжують наступальні операції поблизу Бахмута. За минулий тиждень ЗСУ звільнили 3 км² території на Бахмутському напрямку. Водночас окупанти прагнуть відновити втрачені позиції. Ворог стягнув під Бахмут велику кількість артилерії, дронів та особового складу.

Про це військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко розповів у інтерв’ю «24 Каналу».

Обстановка на флангах

Він зазначив, що росіянам, перекинувши резерви, вдалося зупинити просування Сил оборони на північних околицях Бахмута.

«Ворог перекинув резерви на північний фланг Бахмута й зупинив просування у районі Берхівки і Ягідного. Тому підрозділи ЗСУ перейшли до оборони, контратакують й ведуться такого роду бої», — повідомив військовий експерт.
Ситуація на північному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Генерал-лейтенант у відставці додав, що на південних околицях міста-фортеці українські воїни продовжують рух.

«На півдні Бахмута йде поступове, невелике просування, оскільки й туди противник перекинув свої резерви. Йдуть запеклі бої навколо Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. У частину Кліщіївки наші війська вже зайшли, але повністю не звільнили. Зараз по цьому напрямку тривають запеклі бої. Ми ввели свої додаткові засоби. Йде напружена робота щодо подальшого просування», — підсумував Ігор Романенко.
Ситуація на південному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Читайте також: У Генштабі розповіли, де успішно наступають ЗСУ  

Нагадаємо, росіяни намагаються відбити втрачені позиції біля Кліщіївки.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Факти

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!