Росія звикла привласнювати собі чужі речі, відтак навіть український борщ країна-агресорка намагалася видати за свою національну страву. Подібна доля спіткала й французький салат Олів’є. Свою назву він дістав на честь свого творця, шеф-кухаря Люсьєна Олів’є, який був власником ресторану паризької кухні «Ермітаж».
Взагалі стандартний радянський салат Олів’є складався з 5 інгредієнтів, час від часу їх замінювали, шукаючи все дешевші й дешевші варіанти, але основа довгий час була наступною:
- Круто зварені яйця;
- Варена ковбаса «Лікарська»;
- Відварна картопля;
- Солоні огірки;
- Зелений горошок (консервований);
Справжній є французький салат Олів’є має зовсім інші складники, більш вишукані. Рецептом поділився медіаресурс «Смачно». Отже, для страви Вам знадобляться такі інгредієнти:
- Перепілка — 3 грудки
- Картопля — 3 шт.
- Огірки мариновані — 3 шт.
- Яблуко квашене — 2 шт.
- Салат Латук — 1 пучок
- Раки (шийки) — 6 шт.
- Каперси — 2 ч. л.
- Зелений горошок — 3-4 ст. л.
- Оливки — 6 шт.
- Перепелині яйця — 5-6 шт.
- Ікра червона до свого смаку
- Петрушка до свого смаку
Для заправки:
- Майонез домашній до свого смаку
- Часник — 1 зубчик
- Соус Табаско — 0,5 ч. л.
- Вустерський соус — 0,5 ч. л.
Як приготувати?
Крок 1 — Спершу рубаємо листя Латуку.
Крок 2 — потім нарізаємо перепелині грудки, ракові шийки, картоплю, мочені яблука та мариновані огірки невеликими кубиками, корнішони можна залишити цілими.
Крок 3 — далі беремо каперси, розрізаємо їх навпіл, а оливки ріжемо маленькими шматочками.
Крок 4 — кладемо перепелині яйця кімнатної температури в киплячу воду. Ще раз доводимо до кипіння, після цього відразу знімаємо каструлю з вогню, закриваємо кришкою і залишаємо її на 15 хвилин.
Крок 5 — перекладаємо яйця в дуже холодну воду, а через 10 хвилин очищуємо їх прямо у воді. Після цього розрізаємо навпіл, змащуємо домашнім майонезом і прикрашаємо червоною ікрою.
Крок 6 — готуємо заправку. Для цього кладемо зубчик розтертого часнику в домашній майонез. Додаємо кілька крапель соусу Табаско та Вустерського соусу.
Крок 7 — змішуємо м’ясо, картоплю, листя салату, корнішони, оливки, горошок, каперси із заправкою. Все готово. Тепер викладаємо салат Олів’є в тарілку. Зверху прикрашаємо перепелиними яйцями та панцирами раків.
Як бачимо, справжній Олів’є немає нічого спільного з радянським салатом. Також пропонуємо Вам альтернативний варіант, якщо Ви не вживаєте м’яса. Рецептом ділиться сайт Шуба.
Інгредієнти для вегетаріанського олів’є
Вегетаріанський Олів’є. Фото: Бахмут.IN.UA
- Картопля — 4 шт.
- Морква — 1 шт.
- Тофу — 150 г
- Яйця перепелині — 12 шт.
- Огірок — 2 шт.
- Горошок консервований — 400 г
- Веганський майонез — 200 г
- Сіль до свого смаку
- Перець чорний мелений
Як приготувати?
Крок 1 — зваріть картоплю і моркву. Охолодіть, очистіть і наріжте овочі кубиками. Висипте у миску.
Крок 2 — перепелині яйця покладіть у каструльку з холодною водою, доведіть до кипіння і варіть 5 хвилин. Потім охолодіть, очистіть і подрібніть, якщо не вживаєте яєць цей крок можна пропустити. Додайте до овочів.
Крок 3 — тофу наріжте невеликими кубиками, те ж саме повторіть з помитими огірками. Висипте у миску.
Крок 4 — всі інгредієнти змішайте, додайте консервований горошок, майонез, сіль і перець. Готово! Перемішайте і насипте вегетаріанське «Олів’є» з тофу у салатник.
Фото: медіаресурс Смачно
Читайте також: У Бахмуті продукти дорожчі ніж у Польщі, Києві та Львові
Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.
А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!