Що таке ПВК «Редан» і чому українським батькам слід уважніше ставитися до підлітків?

Семаковська Тетяна 08:00, 5 Березня 2023

Screenshot 524 e559bВ Україні прокотилися хвиля масових зібрань підлітків в чорному, доєднуються до цього й молоді люди. Всі члени ПВК називають себе приналежними до так званого руху “ПВК “Редан”. На цих зібраннях діти влаштовуються масові бійки та протести. В кінці лютого 2023 року поліція завадила таким зібранням у Києві, Львові, Харкові, Івано-Франківську та Луцьку. ПВК “Редан” бере коріння з росії, детальніше про цей рух, небезпеку, яку він несе та поради психолога — читайте в матеріалі. 

В чому проблема?

Redan PWC 8bd89

Знак “ПВК Редан”. Фото: Вікіпедія

Вперше про “ПВК Редан” почули в росії в 2023 роцію. Там підлітки в чорному одязі із символами павука на спині влаштовували масові бійки на вулицях у людних місцях, про точки зібрання вони домовлялися зазделегідь. Великий розголос угрупування отримало після масових бійок молоді в великих ТРЦ, зокрема у москві затримали близько 300 підлітків.

Жертвами підлітків ставали мігранти або ж футбольні фанати. Згодом ця субкультура почала з’являтися й в Україні. Угруповання агресивних підлітків по Україні вважають себе приналежними до субкультури “ПВК Редан”, а от сутички влаштовують з так званими «АнтиРедан». 

Організатори бійок створюють телеграм-канали, де закликають молодих людей брати участь у масових бійках. Згідно з даними Національної поліції “ПВК Редан” є російською ІПСО (інформаційно-психологічна операція). До слова, саме абревіатура ПВК має посилання до приватних військових компаній, зокрема ПВК “Вагнер”

Сутички в Україні

Як відомо “Редани” домовляються про збори на вулицях в соцмережах: подібні збори були зафіксовані у Харкові, Полтаві, Києві, Черкасах, Одесі, Луцьку, Івано-Франківську, та інших містах України; часта ціль таких зборів — бійки з так званими «офниками» та іншими субкультурами, які проти індивідуального стилю інших, зокрема стилю «реданів». В більшості випадків поліція попередила сутички між підлітками, зокрема масову в Харкові.

Так ПВК “Редан” виглядає в росії. Фото: скріншот медіа “Ґрунт”. 

Полковник Національної поліції в Харківській області Володимир Тимошко повідомив, що тільки в Харкові на зібранні неповнолітніх до відділку поліції запросили 257 осіб, тільки 30 з них досягли повноліття. Діти мали з собою ножі та кастети.

“Добре те, що добре закінчується. За задумом ФСБ недодержави, яка шляхом маніпулювання та обману «зібрала» в групи всіх цих людей, вони повинні були вчинити масову бійку в центрі міста, щоб ТВ недодержави могло посмакувати з цього. У багатьох вилучено балончики з газом, ножі, кастети! І це в нашому багатостраждальному, незламному місті! МАЛО ГОРЯ БУЛО? Всі неповнолітні будуть передані батькам, за участю повнолітніх будуть проведені слідчі дії, направлені на встановлення організаторів. Для батьків це повинно стати уроком, приводом звернути увагу на поведінку дітей!”, – зазначив Володимир Тимошко.

Підлітки на зібранні в Харкові. Фото: Нацполіція

Він також наголосив, щоб батьки були уважніші до своїх дітей, підтримували з ними довірливий зв’язок дорослих.

“Війна йде не тільки на полі бою. Ворог хоче знищити нашу країну і використовує наших з вами дітей задля досягнення своїх кровожерливих цілей”, — наголосив Тимошко.

До чого тут аніме?

Японське аніме “Hunter x Hunter”. Фото: фотосток

Борис Мороз, викладач японської мови зауважує, що першоджерелом для руху стали  японські аніме “Hunter x Hunter”. Водночас російський рух, каже викладач тільки запозичив цю естетику, а згодом “створив власну революційну ідеологію”.

“В її серці лежить ідея про те, що неформали, які отримували люлів від гопників та ультрас, можуть зібратися гуртом та самі виписати люлів будь-кому. Тепер купа українських підлітків носить одяг з павуком та цифрою 4 (бо саме такий номер був у героя аніме, якого наслідують) і урізноманітнюють собі дозвілля”, – пише він.

Борис Мороз додає, що наразі українська аніме-спільнота поки що не створила власної ідеології, яка б передбачала “щось круте в очах підлітків”

“Українська аніме-спільнота вже рік концентрується лише на війні. І тут з’являється російська група “Редан” і пропонує ідею, яка допомагає зануритися у романтичне довоєнне життя з розбірками офників та нефорів в естетиці аніме. Вибір 14-річної людини з Франківська чи Полтави тут зрозумілий”, – підсумовує він.

Поради психолога

Наша редакція поспілкувалась з психологинею ГО ХОЦ «Успішна жінка» Ганною Сердюковою, щоб дізнатись, як не допустити, щоб дитина потрапила в подібні угрупування та що робити, якщо це вже сталось.

Багато батьків дивуються, коли дізнаються, що їх діти входять в подібні угрупування. Це говорить про відсутність довіри у родині:

«Я скажу можливо банальні речі, але перш за все треба бути близьким із дитиною, зробити так, щоб підліток вам довіряв. Треба цікавитись його життям, а не тільки питати про оцінки та як справи. Часто батьки втрачають зв’язок із нащадком у його вік бунтарства, непокори та руйнування всіх правил та канонів».

photo 2023 01 24 15 39 28 aba07

Психологиня «Успішна жінка» Ганна Сердюкова. Фото: особистий архів героїні

Анна рекомендує, спробувати створити фейковий профіль у соцмережах та подружитися зі своєю дитиною, якщо ви вже розумієте, що дитина щось приховує. Можливо це здасться комусь неприйнятним, але такі дії можуть врятувати від багатьох неприємних наслідків. Спробуйте знайти баланс між контролем та довірою

Якщо підліток вже вступив в угрупування подібні “Редану”, перше, що треба зробити, це поговорити. Завжди потрібно починати з бесіди, але не з криків, залякувань та покарань:

«Поговоріть. Спокійно. Без істерик та криків. Спробуйте довідатись, наскільки все серйозно. Головне показати, що ви завжди будете на боці своєї дитини, щоб вона вам не сказала. І після почутого справді бути».

Також, слід наголосити на причинно-наслідкові зв’язки: за кожне правопорушення буде покарання. Треба пояснити підлітку, що доведеться відповідати за свої вчинки, якими б вони не були. Казати, що він/вона вже дорослі. Підлітки це люблять. Але при цьому зазначити, що для вас він/вона завжди буде маленькою дівчинкою/хлопчиком. Незважаючи на показну жорсткість та байдужість, діти цього віку дуже потребують проявів любові батьків, наголошує психологиня.

Зараз, в такі тяжкі часи для країни, коли йде війна, діти влаштовують такі масові бійки та безлад. Цей виглядає жахливо та обурює багатьох людей. Чому вони це роблять?

«Нам би дуже хотілось, щоб наші діти були слухняними та дарували нам тільки радість та позитив. Але так відбувається не завжди, нажаль. Підлітковий вік-один з найскладніших у житті людини. А якщо він припав на найскладніший період в історії твоєї країни, хто знає, що з цього вийде. Часто перехідний вік супроводжується підвищеною агресивністю, бажанням знайти свою «зграю» та яскраво ідентифікуватися у ній».

Тому популярність , яку отримала ПВК «Редан» за короткий час, може бути реакцією на події, які відбуваються у країні. Страшить велика кількість неповнолітніх, яких затримали правоохоронні органи. Потреба самовираження в цьому випадку змішалась із загальним високим рівнем агресії у країні. І ми отримали таке викривлене підліткове «бунтарство», каже фахівчиня. 

Фото: росЗМІ

Читайте також: Конфлікти ВПО: як у французькому гуртожитку українці влаштували пиятику на річницю вторгнення

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

Микола Ситник 16:21, 15 Серпня 2023

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед юнаків, дівчат, молодших юнаків і молодших дівчат. Донеччину на турнірі представили п’ятеро велосипедистів із Бахмутської та Лиманської громад.

Про це повідомляє Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА.

За нагороди змагань боролися понад 100 учасників із 16 команд регіонів України.

Як виступили наші велосипедисти?

Вихованці Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з велоспорту та учні Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю імені С. Бубки відзначилися низкою нагород:

  • у парній гонці на 10 км «золото» серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (ОСДЮСШОР) разом із Дмитром Старовойтовим з Житомирщини (їхній час — 13 хв. 39 сек.);
  • у віковій групі юнаки «срібним» призером став Андрій Захарченко (ДОСФКСП ім. С. Бубки) разом із Андрієм Головченком з Дніпропетровщини (13 хв. 32 сек.);
  • у віковій групі юнаки «бронзовими» призерами стали Дмитро Ємченко та Іван Кононенко (ОСДЮСШОР) з результатом 13 хв. 35 сек.
Спортсмени з Бахмутської та Лиманської громад готуються розпочати гонку

За підсумками першого туру Чемпіонату України в гонці-критеріумі Максим Кікоть, набравши 14 очок, посів друге місце серед молодших юнаків. До слова, другий тур змагань запланований у Білій Церкві (14-17 серпня), третій тур — у Львівській області (з 30 серпня по 3 вересня).

Під час всеукраїнських змагань в груповій гонці на 50 км «срібну» медаль серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (56 хв. 27 сек.), а «бронзовим» призером в категорії юнаки став Андрій Захарченко (1:24.40 хв.).

Зазначимо, що до змагань велосипедистів Донеччини підготували тренери: Валерій Красов, Олександр Геращенко та Кирило Поспєєв.

Читайте також: Спортсмен із Донеччини став чемпіоном Європи з метання диска

Нагадаємо, бахмутянин Микола Жабняк став спортсменом місяця на Донеччині.

Фото: всі світлини Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Микола Ситник 14:49, 15 Серпня 2023

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі.

Про це повідомляє Центр підтримки бахмутян у Дніпрі «З Бахмутом у серці».

Гуртки та контакти керівників

Для охочих доступні такі мистецькі заняття: 

  • гра на гітарі — 0990572984 (Антон Леонідович);
  • гра на ударних — 0957700447 (Едуард Євгенович);
  • вокал — 0951373081 (Наталя Сергіївна);
  • вокальний ансамбль «Надія» — 0997333465 (Ольга Миколаївна);
  • театр танцю — 0951458918 (Ольга Олександрівна);
  • хореографічний ансамбль «Непосиди» — 0665280170 (Ольга Миколаївна); 
  • театр-студія «4-й поверх» — 0503672901 (Микола Миколайович);
  • театр естрадних ляльок — 0632179897 (Анна Олександрівна);
  • циркове мистецтво — 0506377293 (Юлія Григорівна);
  • декоративно-ужиткове мистецтво — 0500509479 (Людмила Григорівна);
  • образотворче мистецтво — 0500821899 (Ольга Володимирівна).

Графік занять

Повчитися малювати можна і в очному форматі за адресою: Дніпро, вулиця Виконкомівська, 12А. Безкоштовні заняття з малювання проходять по вівторках та четвергах о 15 годині та у суботу о 14.00. 

«Телефонуйте! Приходьте! Чекаємо на Вас», — запрошують в Донецькому Палаці молоді «Юність».

//

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Нагадаємо, раніше редакція «Бахмут. IN.UA» дізнавалася у бахмутян, що подивитись в Дніпрі туристу.

Фото: yunist.org.ua

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед […]

16:21, 15.08.2023 Микола Ситник

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі. Про це […]

14:49, 15.08.2023 Микола Ситник
158366 dbdc1

Українців за кордоном закликають доєднатися до Живого ланцюга напередодні Дня Незалежності

24 серпня Україна відзначатиме 32 рік Незалежності, громадян, які опинилися зараз закордоном закликають долучитися до масштабної акції до свята та утворити живий ланцюг.

Професійний подолог розповів, як правильно обрати взуття

Взуття, яке ми носимо, має значний вплив на здоров’я, оскільки неправильне взуття може спричинити різноманітні проблеми з ногами, хребтом і навіть загальним станом організму. Взуття […]

sbu 4ddb5

Куди передавати дані про зрадників, переміщення техніки рф та як шкодити колаборантам?

Чимало українців зараз перебувають в окупації, оскільки не встигли евакуюватися. На ТОТ люди ведуть приховану партизанську боротьбу й передають дані про розміщення ворожої техніки, російських […]