ВІЛ та гепатит: чому російські солдати небезпечні навіть після смерті

Семаковська Тетяна 16:46, 17 Березня 2023

o 1dqrkhqj411bi151p0p1kd0f9dp7 78a54Навіть після смерті російські солдати можуть нести загрозу для воїнів ЗСУ. Чимало представників ПВК “Вагнер” — є колишніми в’язнями, ще в жовтні 2022 року ГУР повідомляло, що «Вагнерівці» масово рекрутують в’язнів, хворих на ВІЛ та гепатит. Остання хвороба небезпечна для військових, навіть після смерті людини — є ймовірність зараження через кров. 

Що потрібно знайти бійцям ЗСУ та як убезпечитися від інфекції — читайте в матеріалі

Що відомо?

20221025 02 9e6db

Росіян позначають кольоровими браслетами, залежно від хвороби. Фото: ГУР

В жовтні 2022 року ГУР повідомило, що російська ПВК «Вагнер» почала масово рекрутувати в’язнів російських тюрем, що страждають на тяжкі інфекційні захворювання, зокрема ВІЛ та гепатит C. Таких хворих «бійців» росіяни позначають відповідними браслетами на руках. Червоний браслет – це ВІЛ інфіковані, а білий – гепатит. 

За повідомленнями ГУР, лише з однієї виправної колонії №5 в селищі Металострой Ленінградської області, до ЧВК «Вагнер» було «мобілізовано» понад сотню в’язнів з підтвердженим ВІЛ або гепатитом С. Обурювалися такому сусідству й інші російські бойовики, які не були хворими. Своєю чергою, російські медики системно відмовляються надавати допомогу пораненим з гепатитом або ВІЛ. 

В Україні раніше вже затримували полонених бойовиків з ВІЛ та гепатитом, які підтверджують інформацію про масове «рекрутування» інфікованих в’язнів до ПВК «Вагнер».

Нові випадки

Сергій Філімонов пише про знайдене маркування з російських військових. Фото: скріншот

Український військовий Сергій Філімонов, підрозділ якого боронить Бахмутський напрямок, розповів про проблеми, які створюють навіть мертві російські солдати.

“На вчорашніх трупах знайшли браслети, червоні і помаранчеві. Снід і гепатит. Окопи всі в їх кишках і тд”, — написав військовий.

Зауважимо, що під час штурму ворожих військ, наші бійці займають їхні позиції. В цих окопах можуть бути й тіла вбитих ворогів, відповідно і їхня кров, яка стає небезпечною.

Що можна зробити, щоб вберегтися від інфекції?

36565 1 99590

Трупи вагнерівців під Бахмутом. Фото: росЗМІ

Військовий медик підтвердила раніше сказану інформацію ГУР, що серед ворогів надзвичайно багато інфікованих ВІЛ та гепатитами. 

“Показники захворюваності в росіі найвищі в Європі, а серед зеків-вагнерівців і поготів. ВІЛ не живе поза людським тілом. А от гепатити В і С можуть бути живими до кількох тижнів, навіть при низькій температурі. 

Гепатит В – невиліковна хвороба, від якої є вакцина. Обов’язково вакцинуйтесь за першої можливості – особливо військові та медики. Від гепатиту С вакцини немає. Він лікується, але це геть не те саме, що застудитися і видужати. Тест НЕ покаже наявність одразу після контакту!”, — пише медик.

Зазначимо, що згідно із даними МОЗ Гепатит С виліковний, гепатит В – ні. Проте від останнього є вакцина. З 2000 року вона внесена до Національного календаря профілактичних щеплень. За словами медикині, гепатит живе у висохлій крові і може передатись через контакт із вашою кров’ю. 

“Найяскравіший приклад, звісно, це струмінь крові зараженого у вашу відкриту рану. Але вірогідність існує і тоді, коли ви візьметесь за закривавлений висохлий одяг, а у вас на пальці була подряпина”, — запевняє лікарка.

Вона підкреслює, у конкретному випадку, який описує військовий Сергій Філімонов, за можливості, потрібно не сидіти в цих окопах. Якщо ж вибору немає треба спалити біоматеріал і обробити всі поверхні хлорним відбілювачем. Важливо, не контактувати навіть із засохлою кров’ю.

Алгоритм дій

Медикиня наголошує, якщо на ваш одяг потрапила чужа кров, то його необхідно випрати при найвищій температурі. Зброю, телефон, рація та інше необхідно обробити хлорним відбілювачем. Як приклад медикиня наводить засіб «Білизна», це не мають бути еко-засобами. Важливо також не дихати парами хлору, дайте йому сповна вивітритися.

“Якщо ви медик і ваш підрозділ взяв у полон російського солдата, при наданні йому допомоги включіть максимальний режим захисту: дві пари рукавичок, окуляри, респіратор. Не забувайте, існує також туберкульоз, надзвичайно поширений серед зеків”, — пише експертка.

Крім цього, потрібно регулярно тестувати бійців підрозділу експрес-тестами. 

Фото: фотосток

Читайте також: Ріжуть сало на Корані та розпалюють ним багаття: як росіяни дискредитують ЗСУ в соцмережах

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

Микола Ситник 16:21, 15 Серпня 2023

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед юнаків, дівчат, молодших юнаків і молодших дівчат. Донеччину на турнірі представили п’ятеро велосипедистів із Бахмутської та Лиманської громад.

Про це повідомляє Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА.

За нагороди змагань боролися понад 100 учасників із 16 команд регіонів України.

Як виступили наші велосипедисти?

Вихованці Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з велоспорту та учні Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю імені С. Бубки відзначилися низкою нагород:

  • у парній гонці на 10 км «золото» серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (ОСДЮСШОР) разом із Дмитром Старовойтовим з Житомирщини (їхній час — 13 хв. 39 сек.);
  • у віковій групі юнаки «срібним» призером став Андрій Захарченко (ДОСФКСП ім. С. Бубки) разом із Андрієм Головченком з Дніпропетровщини (13 хв. 32 сек.);
  • у віковій групі юнаки «бронзовими» призерами стали Дмитро Ємченко та Іван Кононенко (ОСДЮСШОР) з результатом 13 хв. 35 сек.
Спортсмени з Бахмутської та Лиманської громад готуються розпочати гонку

За підсумками першого туру Чемпіонату України в гонці-критеріумі Максим Кікоть, набравши 14 очок, посів друге місце серед молодших юнаків. До слова, другий тур змагань запланований у Білій Церкві (14-17 серпня), третій тур — у Львівській області (з 30 серпня по 3 вересня).

Під час всеукраїнських змагань в груповій гонці на 50 км «срібну» медаль серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (56 хв. 27 сек.), а «бронзовим» призером в категорії юнаки став Андрій Захарченко (1:24.40 хв.).

Зазначимо, що до змагань велосипедистів Донеччини підготували тренери: Валерій Красов, Олександр Геращенко та Кирило Поспєєв.

Читайте також: Спортсмен із Донеччини став чемпіоном Європи з метання диска

Нагадаємо, бахмутянин Микола Жабняк став спортсменом місяця на Донеччині.

Фото: всі світлини Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Микола Ситник 14:49, 15 Серпня 2023

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі.

Про це повідомляє Центр підтримки бахмутян у Дніпрі «З Бахмутом у серці».

Гуртки та контакти керівників

Для охочих доступні такі мистецькі заняття: 

  • гра на гітарі — 0990572984 (Антон Леонідович);
  • гра на ударних — 0957700447 (Едуард Євгенович);
  • вокал — 0951373081 (Наталя Сергіївна);
  • вокальний ансамбль «Надія» — 0997333465 (Ольга Миколаївна);
  • театр танцю — 0951458918 (Ольга Олександрівна);
  • хореографічний ансамбль «Непосиди» — 0665280170 (Ольга Миколаївна); 
  • театр-студія «4-й поверх» — 0503672901 (Микола Миколайович);
  • театр естрадних ляльок — 0632179897 (Анна Олександрівна);
  • циркове мистецтво — 0506377293 (Юлія Григорівна);
  • декоративно-ужиткове мистецтво — 0500509479 (Людмила Григорівна);
  • образотворче мистецтво — 0500821899 (Ольга Володимирівна).

Графік занять

Повчитися малювати можна і в очному форматі за адресою: Дніпро, вулиця Виконкомівська, 12А. Безкоштовні заняття з малювання проходять по вівторках та четвергах о 15 годині та у суботу о 14.00. 

«Телефонуйте! Приходьте! Чекаємо на Вас», — запрошують в Донецькому Палаці молоді «Юність».

//

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Нагадаємо, раніше редакція «Бахмут. IN.UA» дізнавалася у бахмутян, що подивитись в Дніпрі туристу.

Фото: yunist.org.ua

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед […]

16:21, 15.08.2023 Микола Ситник

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі. Про це […]

14:49, 15.08.2023 Микола Ситник
158366 dbdc1

Українців за кордоном закликають доєднатися до Живого ланцюга напередодні Дня Незалежності

24 серпня Україна відзначатиме 32 рік Незалежності, громадян, які опинилися зараз закордоном закликають долучитися до масштабної акції до свята та утворити живий ланцюг.

Професійний подолог розповів, як правильно обрати взуття

Взуття, яке ми носимо, має значний вплив на здоров’я, оскільки неправильне взуття може спричинити різноманітні проблеми з ногами, хребтом і навіть загальним станом організму. Взуття […]

sbu 4ddb5

Куди передавати дані про зрадників, переміщення техніки рф та як шкодити колаборантам?

Чимало українців зараз перебувають в окупації, оскільки не встигли евакуюватися. На ТОТ люди ведуть приховану партизанську боротьбу й передають дані про розміщення ворожої техніки, російських […]