Бахмутяни по всій Україні збирають підписи до листа Президенту: як це відбувається?

Семаковська Тетяна 09:52, 27 Березня 2023

Роман ПотапенкоМешканці Бахмута збирають підписи до листа, на ім’я Президента України Володимира Зеленського, на ім’я віцепрем’єрки-міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук та, на ім’я Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця. Цим листом бахмутяни, які через війну покинули свої домівки, хочуть звернути увагу влади до своєї подальшої долі.

Волонтерка Інна Гайдай повідомила редакції «Бахмут IN.UA», що наразі збір підписів продовжується. Також готується текст листа.

«Хочемо, щоб нас почули. Сама суть листа полягатиме у безвихідному становищі та відчаї бахмутян. У питанні про нашу подальшу долю, про суму виплат для ВПО, у відсутності житла і роботи. У нас багато переселенців: з Маріуполя, Авдіївки, інших населених пунктів. Але я з Бахмута. Я хочу допомогти людям з мого міста. Тому виникла ідея написати лист. Люди мене підтримали. Зараз я зв’язалася з адвокатом, щоб все було в юридичних межах», – розповіла Інна Гайдай.

За словами активістки, багато ВПО з Бахмута не можуть не те що придбати, а навіть винаймати житло.

«Є люди, які влаштувались на роботу і знайшли житло. Це дуже добре. Але багатьох переселенців цькують, через те, що вони з Донецької області. Є чимало осіб, які взагалі не можуть працювати. Це люди з інвалідністю, люди похилого віку. Багато бабусь, дідусів, матерів-одиначок зараз мають проблеми з орендою житла. Свої домівки вони втратили або покинули, а на оренду житла в інших містах у них немає коштів. Вони збиралися все життя жити в Бахмуті, і не думали їхати в Київ чи інші міста. Ми хочемо просто жити по-людськи, а не виживати», – наголосила Інна Гайдай.

Активістка розповіла, що лист з’явиться найближчим часом, а збирати підписи планують у кілька етапів. Поставити підпис під документом зможуть лише реальні люди з пропискою в Бахмуті.

«Наші люди згуртуються по селах, по містах, де вони зараз знаходяться. Там створять активну групу, яка буде на місці збирати ці підписи. Загалом, це відбуватиметься у два етапи. Спочатку напишемо листа Зеленському, Верещук та Лубінцю. Паралельно покажемо текст документа людям, щоб вони бачили, під чим підписуються. Сам лист та підписи під ним оформимо у трьох екземплярах, оригінали направимо високопосадовцям. Підписи будемо збирати всіма бахмутянами по Україні. Хто захоче, той підпише: буде у нас їх 100, 500 чи 3000 – все одно хороший результат», – вважає Інна Гайдай.

photo 2023 03 27 14 40 37 08bf9

Зразок листа. Фото: телеграм-канал

Також бахмутяни хочуть поширити ініціативу по соцмережах, щоб про це дізналися якомога більше людей. Інший спосіб реалізації ініціативи – це петиція. Однак, тільки для її розгляду потрібно набрати 25 тисяч підписів (близько третини кількості населення міста). Враховуючи, що більшість ВПО з Бахмута – це літні люди та діти, таку кількість підписів зібрати важче, аніж підписати листа. Попри те, виклики не лякають бахмутян, і вони готові боротися за свої права усіма можливими способами.

“Разом із листом петицією подамо письмове прохання, щоб побачили, що декілька сотень, а, може, й декілька тисяч людей поставили живі підписи. Тобто це реальні люди з пропискою в Бахмуті, які мають проблеми”, — пояснює волонтерка.

Бахмутянка повідомила, що для петиції їй потрібні тисячі підписів земляків. Для збору склали табличку, де потрібно вказати ПІБ, рік народження, серію і номер паспорта або ID, ІПН і обов’язково прописку в Бахмуті, а поруч поставити ваш підпис.

Фото: Роман Потапенко

Читайте також: Чи можливо відбудувати Бахмут після перемоги?

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

Микола Ситник 16:21, 15 Серпня 2023

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед юнаків, дівчат, молодших юнаків і молодших дівчат. Донеччину на турнірі представили п’ятеро велосипедистів із Бахмутської та Лиманської громад.

Про це повідомляє Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА.

За нагороди змагань боролися понад 100 учасників із 16 команд регіонів України.

Як виступили наші велосипедисти?

Вихованці Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з велоспорту та учні Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю імені С. Бубки відзначилися низкою нагород:

  • у парній гонці на 10 км «золото» серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (ОСДЮСШОР) разом із Дмитром Старовойтовим з Житомирщини (їхній час — 13 хв. 39 сек.);
  • у віковій групі юнаки «срібним» призером став Андрій Захарченко (ДОСФКСП ім. С. Бубки) разом із Андрієм Головченком з Дніпропетровщини (13 хв. 32 сек.);
  • у віковій групі юнаки «бронзовими» призерами стали Дмитро Ємченко та Іван Кононенко (ОСДЮСШОР) з результатом 13 хв. 35 сек.
Спортсмени з Бахмутської та Лиманської громад готуються розпочати гонку

За підсумками першого туру Чемпіонату України в гонці-критеріумі Максим Кікоть, набравши 14 очок, посів друге місце серед молодших юнаків. До слова, другий тур змагань запланований у Білій Церкві (14-17 серпня), третій тур — у Львівській області (з 30 серпня по 3 вересня).

Під час всеукраїнських змагань в груповій гонці на 50 км «срібну» медаль серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (56 хв. 27 сек.), а «бронзовим» призером в категорії юнаки став Андрій Захарченко (1:24.40 хв.).

Зазначимо, що до змагань велосипедистів Донеччини підготували тренери: Валерій Красов, Олександр Геращенко та Кирило Поспєєв.

Читайте також: Спортсмен із Донеччини став чемпіоном Європи з метання диска

Нагадаємо, бахмутянин Микола Жабняк став спортсменом місяця на Донеччині.

Фото: всі світлини Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Микола Ситник 14:49, 15 Серпня 2023

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі.

Про це повідомляє Центр підтримки бахмутян у Дніпрі «З Бахмутом у серці».

Гуртки та контакти керівників

Для охочих доступні такі мистецькі заняття: 

  • гра на гітарі — 0990572984 (Антон Леонідович);
  • гра на ударних — 0957700447 (Едуард Євгенович);
  • вокал — 0951373081 (Наталя Сергіївна);
  • вокальний ансамбль «Надія» — 0997333465 (Ольга Миколаївна);
  • театр танцю — 0951458918 (Ольга Олександрівна);
  • хореографічний ансамбль «Непосиди» — 0665280170 (Ольга Миколаївна); 
  • театр-студія «4-й поверх» — 0503672901 (Микола Миколайович);
  • театр естрадних ляльок — 0632179897 (Анна Олександрівна);
  • циркове мистецтво — 0506377293 (Юлія Григорівна);
  • декоративно-ужиткове мистецтво — 0500509479 (Людмила Григорівна);
  • образотворче мистецтво — 0500821899 (Ольга Володимирівна).

Графік занять

Повчитися малювати можна і в очному форматі за адресою: Дніпро, вулиця Виконкомівська, 12А. Безкоштовні заняття з малювання проходять по вівторках та четвергах о 15 годині та у суботу о 14.00. 

«Телефонуйте! Приходьте! Чекаємо на Вас», — запрошують в Донецькому Палаці молоді «Юність».

//

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Нагадаємо, раніше редакція «Бахмут. IN.UA» дізнавалася у бахмутян, що подивитись в Дніпрі туристу.

Фото: yunist.org.ua

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед […]

16:21, 15.08.2023 Микола Ситник

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі. Про це […]

14:49, 15.08.2023 Микола Ситник
158366 dbdc1

Українців за кордоном закликають доєднатися до Живого ланцюга напередодні Дня Незалежності

24 серпня Україна відзначатиме 32 рік Незалежності, громадян, які опинилися зараз закордоном закликають долучитися до масштабної акції до свята та утворити живий ланцюг.

Професійний подолог розповів, як правильно обрати взуття

Взуття, яке ми носимо, має значний вплив на здоров’я, оскільки неправильне взуття може спричинити різноманітні проблеми з ногами, хребтом і навіть загальним станом організму. Взуття […]

sbu 4ddb5

Куди передавати дані про зрадників, переміщення техніки рф та як шкодити колаборантам?

Чимало українців зараз перебувають в окупації, оскільки не встигли евакуюватися. На ТОТ люди ведуть приховану партизанську боротьбу й передають дані про розміщення ворожої техніки, російських […]