Бахмутська та Лондонська: рецепти смачної Паски від бахмутських господинь

Семаковська Тетяна 13:23, 9 Квітня 2023

Паска БахмутськаПаска — це основа Великоднього столу, втім рецепт справді вдалої Паски важко знайти. Ми дізналися перевірені роками, щоб кожен бахмутянин, який має можливість спекти Паску — міг зробити це без зайвих зусиль та марнування продуктів. Однак, зібрали не тільки класичні рецепти, оскільки багато бахмутян зараз за кордоном — варто знайти й місцеві традиції випічки до Великодня.

Бахмутська Паска

Рецептом справжньої Бахмутської Паски поділилася головна редакторка «Бахмут. IN. UA» Ганна Бокова, рецепт бахмутянці дістався ще від тітки. Паски за ним щоразу виходять пухкими та смачними й вдадуться кожній господині чи господарю.

Інгредієнти для тіста 

  • 1 літра молока
  • 2 столові ложки манки
  • 100 грамів дріжджів
  • 10 жовтків
  • 200 грамів маргарину
  • 200 грамів вершкового масла
  • 0,6 літра сметани
  • 2 столові ложка горілки
  • 3-4 столові ложки олії (змастити руки під час замішування)
  • 1 кілограм цукру
  • до 4 кілограмів муки

photo 2023 04 05 16 11 52 2 68eea

Ганна Бокова пригощала Пасками українців закордоном. Фото: особистий архів героїні

«Цим рецептом зі мною поділилася моя тітка, яка вже пару десятків років готує паски саме так і мені він також дуже сподобався. Оцінити його переваги можна буде, коли ви через сім-десять днів спробуєте декілька пасок і порівняєте зі своєю. Виявиться, що більшість вже стали твердими й не смачними, а ця майже не змінилася», — зазнчає бахмутянка.

Головний секрет цієї паски та її довгого збереження майже без втрати м’якості – це її основа. Опара фактично готується на рідкій манній каші. Тим, хто категорично не любить цю страву з дитинства, не варто турбуватися, бо наявність манки в тісті не впливає на смак. Консервантом також виступить горілка, яку також можна покласти в тісто.  

Як готувати Паску?

Основу краще підготувати звечора, або дати настоятися пару годин — зварити рідку манну кашу в пропорції 1 літр молока на 2 столових ложки манки. Також потрібно заздалегідь викласти з холодильника маргарин та масло, щоб вони були м’якими. Процес випікання досить довгий, бо тісто буде підійматися багато разів, тому краще почати з раннього ранку. 

photo 2023 04 07 11 55 39 fb60c

Ось так повинна виглядати опара. Фото: особистий архів героїні

Далі робимо опару. В цю рідину ми додаємо 100 гр дріжджів, 100 гр цукру, трошки солі, 0,5 ст муки і залишаємо на дві години. Муку для тіста треба просіяти. Посуду важливо обрати великої ємності, щоб маса, яка буде при бродінні підійматися не вилилася на зовні. Ви маєте через пів години вже побачити як маса значно піднялася.

Тим часом маємо збити яйця з цукром і додати туди жири, ізюм, ванільний цукор, або інші спеції та сухофрукти до свого смаку. Коли опара готова з’єднуємо всі інгредієнти й замішуємо тісто перший раз. Кількість муки не вказуємо, бо важливо дивитися за станом тіста, щоб не забити і воно залишалося пухким.

photo 2023 04 07 19 46 20 c4316

Змішуємо яйця з цукром, додаємо жири і змішуємо з опарою. Фото: особистий архів героїні

Перший раз можна домішати до того моменту, коли відчуваєте, що ще трохи липне до рук. Тоді залиште і дайте піднятися. Це займе ще близько двох годин. Знову дістаємо і замішуємо за потреби можна додати трохи муки чи обійтися рафінованою соняшниковою, чи кукурудзяною олією. Олію потрібно налити собі на руки і місити, щоб тісто не залипало до рук.

Screenshot 609 bc51b

Муку обов‘язково треба просіювати. Фото: особистий архів героїні

Осаджуємо тісто два рази. Тобто ще раз даємо піднятися, знову вимішуємо і розкладаємо по формах.

Screenshot 610 5d32c

 Додаємо муку, замішаємо тісто і залишаємо на півтори дві години підходити. Можна розділити тісто на дві частини, щоб легше було вимішувати. Фото: особистий архів героїні

У формах паски мають піднятися. Заповнюйте третину форми не більше. Якщо немає спеціальних форм, то можна випікати в маленьких каструльках, банках з під консерв, вимощених пергаментом, змащених олією. 

photo 2023 04 05 16 11 52 c2183

Паска за Бахмутським рецептом. Фото: особистий архів Ганни Бокової

«Час випікання контролюйте по кольору виробів. Не зважаючи на те, що тісто підходить до того, як ми ставимо паски в піч, я завжди ставлю спочатку не велику температуру, щоб тісто ще піднялося в печі максимально – 130-150 градусів, потім піднімаю до 180, на цьому режимі вже допікаю», — каже бахмутянка.

photo 2023 04 08 14 29 33 a5960

Бахмутська Паска. Фото: особистий архів героїні

Якщо це перша спроба спекти паски важливо першу партію дослідити, щоб зрозуміти час і не прогавити наступні. Після того, як паски витягли з печі, їх треба витягти з форм і залишити під рушником остигати. Прикрашати краще наступного дня, коли вони будуть холодні.

Рецепт великодньої випічки з Лондонського ресторану

Бахмутянка Ольга М‘ясникова, яка раніше в місті випікала кондитерську випічку, зараз живе в Лондоні. Майстриня поділилася з нами рецептом традиційної випічки, який печуть лондонські господині — цей святковий хліб називають кугельгоф. Випікати кугельгоф радять у глиняній формі.

Рецепт смачного кугельгофа

зображення viber 2023 04 05 15 14 13 974 72355

Кугельгоф. Фото: надане героїнею

Для тіста

  • 160 грамів сушеної вишні
  • 80 грамів ізюму
  • 60 грамів вишневого бренді, рому чи коньяку
  • 500 грамів муки
  • 20-15 грамів швидкодіючих дріжджів
  • 5 грамів солі
  • 227 грамів молока кімнатної температури
  • 3 великих яйця кімнатної температури
  • 95 грамів цукру
  • 115 грамів вершкового масла

Для декору

  • 1, 4 чашки мигдалевої стружки
  • 60 грамів цукрової пудри

Час повного приготування від 5 до 8 годин

зображення viber 2023 04 05 15 14 14 156 51fdf

Покрокове приготування випічки. Фото: надане героїнею

Як приготувати кугельгоф? 

  1. Нагріти вишню, ізюм та бренді на пару протягом 1-2 хвилин. Дати настоятися поки вишні та ізюм не стануть м’якими, потім відкинути їх на сито.
  2. В чашку міксера покладіть муку, дріжджі та сіль (насадка гак). В окремій посудині змішайте молоко, яйця та цукор, доти поки цукор не розчиниться. Включаємо міксер на 1-шу швидкість й помалу вливаємо рідину в муку. Збиваємо доти, поки не почне створюватися в’язка маса, й не залишиться сухої муки.
  3. Далі збільшуємо швидкість до 2-3  й місимо до 5 хвилин, поки тісто не почне відставати від стінок чашки. Необхідно слідкувати, щоб тісто не перегрілося. Не виключаючи міксер, додаємо масло, по одній столовій ложці за раз.
  4. Продовжуємо місити, поки масло повністю не змішається, близько 4 хвилин, а тісто не стане еластичним й трохи м’яким, близько 3 хвилин.
  5. Зменшуємо швидкість міксера до 1 й додаємо вишню та ізюм проціджені. Перемішуємо все до однорідності, близько 1 хвилини.

Готове тісто перекладаємо у змащену маслом велику миску, щільно закриваємо плівкою або кришкою й залишаємо в теплому місці на 30-35 хвилин.

Через 30 хвилин складіть краї тіста до середини з одної сторони миски, потім переверніть миску на 90 градусів й складіть ще раз. Знову розверніть й складіть, загалом це треба зробити 4 рази. Щільно закрийте тісто й дайте йому піднятися (15-30 хвилин). Потім знову складіть тісто, щільно закрийте й дайте тісту піднятися протягом 1-2 годин, поки воно не збільшиться вдвічі.

Випікання

зображення viber 2023 04 05 15 14 14 518 d8f4c

Заключний етап приготування кугельгофа. Фото: надане героїнею

  1. Форму змастіть маслом й присипте мигдалевими слайсами. Тісто перекладіть на злегка присипаний мукою стіл. Округліть заготовку, щоб верх був трохи натягнутий, зробити це треба кінчиками пальців, розтягніть центр зробивши отвір.
  2. Покладьте тісто натягнутою стороною до дна форми, прослідкуйте, щоб була рівномірна товщина.
  3. Накрийте форму змащеною маслом плівкою, й дайте піднятися, поки тісто не дійте до краю форми (2– 2,5 години).
  4. Випікайте в духовці, попередньо розігрівши її до 200 градусів, випікаємо 30-40 хвилин (як тільки поставили тісто одразу опускаємо до 180 градусів).

Дайте випічці вистигнути протягом 10 хвилин, переверніть на сітку, заберіть із форми та дайте виробу повністю вистигнути — 3 години. Зверху присипте цукровою пудрою та мигдалевою стружкою.

Рецепт традиційних пасхальних булочок в Англії

зображення viber 2023 04 05 15 14 15 830 15861

Процес підготовки булочок до випікання. Фото: надане героїнею

Тісто:

  • 500 грамів муки
  • 7 дрібок солі
  • 30 грамів цукру
  • 1 середнє яйце
  • 10 грамів швидкорозчинних сухих дріжджів
  • 30 грамів вершкового масла
  • 100 мл молока
  • 150 мл води

Начинка:

apples ga99858d58 1920 16b21

Яблуко для булочок. Фото: фотосток

  • 80 грамів ізюму
  • 1 хрумке яблуко нарізаємо кубиками
  • 60 грамів апельсинових цукатів
  • цедра одного апельсину
  • 1.5 ч л молотої кориці
  • 0.5 ч л мускатного горіха

Хрест:

  • 150 грамів муки
  • 120 міліграмів води

 

Глазур:

  • 150 грамів цукру
  • 120 грамів води
  • цедра ½  лимона

Або

  • 8 столових ложок молока
  • 4 столових ложки цукру

Заміс тіста:

зображення viber 2023 04 05 15 14 15 650 a3cf9

Ось так мають виглядати булочки в кінцевому результаті. Фото: надане героїнею

  1. Змішати муку, сіль, цукор, спеції та дріжжі в одну велику миску. Додайте нарізане кубиками масло, воно повинно бути холодне. Втирайте допоки тісто не перетвориться в дрібну крихту або нагадуватиме пісок по вигляду.
  2. Поетапно вливайте рідину (вода, молоко та яйця), щоб вийшло м’яке тісто. Можливо, рідина піде не вся, все залежить від якості муки.
  3. Тісто вимішуйте протягом 30-40 хвилин, поки воно не стане відходити від рук, повинно стати еластичним.
  4. Далі тісто поставте в контейнер або миску, накрийте кришкою й дайте підійти 1 годину в теплому місці.
  5. Обімніть тісто, щоб воно трішки здулося й поставте його на злегка присипану робочу поверхню.
  6. Розділіть тісто на 12 частин та сформулюйте із нього акуратні кульки.

child g31092bbd4 1280 595be

На припорошеній борошном поверхні можна працювати із булочками. Фото: фотосток

  • Застеліть пергаментом й розкладіть на підготовлену форму кульки, щоб вони не торкалися один одного.
  • В духовці ввімкніть режим “Лампочка” й поставте туди деко з булочками. Внизу поставте стакан із кип’ятком та закрийте духовку, дайте булочкам підійти. Вони повинні збільшитися вдвічі (це 40-45 хвилин).
  • Щоб зробити хрест змішайте муку з холодною водою. Має вийти гладка, холодна паста, яку можна витиснути з кондитерського мішка. Дістаньте булочки та включіть духовку на 200 градусів. На кожну булочку нанесіть пасту із кондитерського мішка у вигляді хреста.
  • Випікайте булочки в розігрітій духовці 10-15 хвилин до золотої скоринки
  • За цей час приготуйте глазур, нагріваючи воду з цукром до розчинення, орієнтовно 1 хвилина.
  • Змастіть булочки глазур’ю, як тільки витягнете з духовки.
  • Дайте булочкам вистигнути

Великдень, це чудовий спосіб провести час разом з родиною, якщо у вас є така можливість.

Фото: Credits, ТСН

Читайте також: Шматочок Бахмута у Львові: як бахмутянка відкрила сирний бізнес у місті Лева

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

Микола Ситник 16:21, 15 Серпня 2023

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед юнаків, дівчат, молодших юнаків і молодших дівчат. Донеччину на турнірі представили п’ятеро велосипедистів із Бахмутської та Лиманської громад.

Про це повідомляє Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА.

За нагороди змагань боролися понад 100 учасників із 16 команд регіонів України.

Як виступили наші велосипедисти?

Вихованці Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з велоспорту та учні Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю імені С. Бубки відзначилися низкою нагород:

  • у парній гонці на 10 км «золото» серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (ОСДЮСШОР) разом із Дмитром Старовойтовим з Житомирщини (їхній час — 13 хв. 39 сек.);
  • у віковій групі юнаки «срібним» призером став Андрій Захарченко (ДОСФКСП ім. С. Бубки) разом із Андрієм Головченком з Дніпропетровщини (13 хв. 32 сек.);
  • у віковій групі юнаки «бронзовими» призерами стали Дмитро Ємченко та Іван Кононенко (ОСДЮСШОР) з результатом 13 хв. 35 сек.
Спортсмени з Бахмутської та Лиманської громад готуються розпочати гонку

За підсумками першого туру Чемпіонату України в гонці-критеріумі Максим Кікоть, набравши 14 очок, посів друге місце серед молодших юнаків. До слова, другий тур змагань запланований у Білій Церкві (14-17 серпня), третій тур — у Львівській області (з 30 серпня по 3 вересня).

Під час всеукраїнських змагань в груповій гонці на 50 км «срібну» медаль серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (56 хв. 27 сек.), а «бронзовим» призером в категорії юнаки став Андрій Захарченко (1:24.40 хв.).

Зазначимо, що до змагань велосипедистів Донеччини підготували тренери: Валерій Красов, Олександр Геращенко та Кирило Поспєєв.

Читайте також: Спортсмен із Донеччини став чемпіоном Європи з метання диска

Нагадаємо, бахмутянин Микола Жабняк став спортсменом місяця на Донеччині.

Фото: всі світлини Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Микола Ситник 14:49, 15 Серпня 2023

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі.

Про це повідомляє Центр підтримки бахмутян у Дніпрі «З Бахмутом у серці».

Гуртки та контакти керівників

Для охочих доступні такі мистецькі заняття: 

  • гра на гітарі — 0990572984 (Антон Леонідович);
  • гра на ударних — 0957700447 (Едуард Євгенович);
  • вокал — 0951373081 (Наталя Сергіївна);
  • вокальний ансамбль «Надія» — 0997333465 (Ольга Миколаївна);
  • театр танцю — 0951458918 (Ольга Олександрівна);
  • хореографічний ансамбль «Непосиди» — 0665280170 (Ольга Миколаївна); 
  • театр-студія «4-й поверх» — 0503672901 (Микола Миколайович);
  • театр естрадних ляльок — 0632179897 (Анна Олександрівна);
  • циркове мистецтво — 0506377293 (Юлія Григорівна);
  • декоративно-ужиткове мистецтво — 0500509479 (Людмила Григорівна);
  • образотворче мистецтво — 0500821899 (Ольга Володимирівна).

Графік занять

Повчитися малювати можна і в очному форматі за адресою: Дніпро, вулиця Виконкомівська, 12А. Безкоштовні заняття з малювання проходять по вівторках та четвергах о 15 годині та у суботу о 14.00. 

«Телефонуйте! Приходьте! Чекаємо на Вас», — запрошують в Донецькому Палаці молоді «Юність».

//

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Нагадаємо, раніше редакція «Бахмут. IN.UA» дізнавалася у бахмутян, що подивитись в Дніпрі туристу.

Фото: yunist.org.ua

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед […]

16:21, 15.08.2023 Микола Ситник

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі. Про це […]

14:49, 15.08.2023 Микола Ситник
158366 dbdc1

Українців за кордоном закликають доєднатися до Живого ланцюга напередодні Дня Незалежності

24 серпня Україна відзначатиме 32 рік Незалежності, громадян, які опинилися зараз закордоном закликають долучитися до масштабної акції до свята та утворити живий ланцюг.

Професійний подолог розповів, як правильно обрати взуття

Взуття, яке ми носимо, має значний вплив на здоров’я, оскільки неправильне взуття може спричинити різноманітні проблеми з ногами, хребтом і навіть загальним станом організму. Взуття […]

sbu 4ddb5

Куди передавати дані про зрадників, переміщення техніки рф та як шкодити колаборантам?

Чимало українців зараз перебувають в окупації, оскільки не встигли евакуюватися. На ТОТ люди ведуть приховану партизанську боротьбу й передають дані про розміщення ворожої техніки, російських […]