Як підготувати велосипед до сезону — поради експерта

Семаковська Тетяна 18:15, 25 Травня 2023

IMG 3298 20ddcЛіто — ідеальна пора для того, щоб пересуватися вулицями велосипедом. Цей негабаритний транспортний засіб не тільки допомагає швидко дістатися потрібної точки, але й підтримує фізичне здоров’я. Бахмутянин Павло Товт, який вже кілька років їздить на велосипеді розповів, як правильно доглядати за двоколісним транспортом, чому важливо вчасно здавати його у техогляд та як правильно підготувати велосипед до нового сезону й де зберігати.

Підготовка велосипеда до сезону

Велолюбитель Павло Товт радить за можливості все ж віддати велосипед у руки професіоналів, щоб вони здійснили повний технічний огляд. Річ у тому, що для якісної підготовки велосипеда необхідно мати спеціальні інструменти, їхня купівля буде значно дорожчою, ніж разовий у сезон техогляд. Бажано здавати транспорт до та перед сезоном катання. Сьогодні така послуга варіюється від 200 до 600 гривень в залежності від міста проживання.

Техогляд велосипеда

Після техогляду велосипеда фахівцями слід переконатися самостійно, що у вас все працює. Зверніть увагу на гальма, вони мають справно працювати. Деталі ровера повинні бути змащені мастилом

Догляд за велосипедом: правильне зберігання

bicycle g1978bbeae 1280 907df

Велосипед на природі. Фото: з відкритих джерел

Важливо правильно доглядати за своїм транспортом, дехто помилково може вважати, що велосипед не потребує особливого догляду, однак в такому разі — готуйтеся до витрат в бюджеті через несвоєчасно змащені гальма чи не підкачані шини.

Павло Товт зазначає, що велосипед незалежно від пори року потрібно зберігати в сухому, теплому приміщенні. Виняток — літо, в такому випадку його можна ставити на балкон. Якщо кімната зберігання буде холодною, це спричинить підвищену вологу, тоді можна очікувати іржу на транспорті. Навіть, якщо ваш велосипед алюмінієвий — багато металевих деталей постраждають. Також слід регулярно чистити його від бруду й змащувати мастилом необхідні деталі.

Як правильно мити велосипед?

Велосипед потрібно мити в міру забруднення, для цього можна використовувати воду та спеціальну щітку, якщо потрібно відмити важкі ділянки. Потім насухо протерти транспорт.

Як безпечно кататися на велосипеді? 

Щоб ваше пересування було безпечним потрібно подбати про вивчення правил дорожнього руху, а також придбати шолом, налокітники та наколінники. Така захисна амуніція дозволить при падінні максимально убезпечити тіло від можливих травм. 

Як обрати велосипед для катання?

girls g364c0afab 1280 d2fad

Діти на велосипедах. Фото: з відкритих джерел

За словами експерта, немає універсальної моделі велосипеда, яка б підходила всім. Однак, є загальні поради, які допоможуть вибрати ідеальний транспорт для себе, для цього дайте відповідь на такі питання:

  1. Ви збираєтесь кататися на велосипеді щодня, чи рідко?
  2. Для яких потреб потрібен велосипед? Їхати на роботу, здійснювати покупки на ринку?
  3. Яку швидкість катання Ви любите? Повільну чи навпаки швидку?
  4. Чи є у Вашому місті велодоріжки? Чи зручно буде для Вас кататися?
  5. З ким Ви плануєте їздити, з дитиною, домашнім улюбленцем чи самі?

Опираючись на власні потреби ви зможете знайти найкращий для себе варіант велосипеда. 

Читайте також: Щеплення в 2023 році: як бахмутянам вакцинувати дітей та де це можна зробити?

Наприклад, якщо ви знаєте, що транспортом користуватиметеся, щоб пересуватися по бездоріжжю — зверніть увагу на гірські велосипеди. Вони мають колеса більшого діаметра, а ще товсту й міцну раму, яка зручна для кермування по бездоріжжю. Важливо розуміти, що гірський велосипед потрібно опанувати у кермуванні, інакше травми будуть неминучі.

Якщо ж ви живете в місті краще за все придбати універсальний велосипед. Його колеса менші, ніж в гірського. Орієнтовно від 24 до 26 дюймів, перевагою такого роверу є те, що він легкий, тож кермувати зможуть навіть підлітки. 

Також, якщо плануєте їздити з дитиною — обирайте моделі із дитячим сидінням та не ігноруйте безпекові міри, проінформуйте малюка про його поведінку під час їзди.

Як їзда на велосипеді допомагає фізичному самопочуттю?

15068879 235760416844153 6032339274208129403 o 653e7

Павло Товт. Фото: Фейсбук

Павло Товт щодня їздить на роботу велосипедом, дорога в обидва кінці складає 22 кілометри. Така фізична активність, запевняє чоловік, дуже добре відображається на фізичному здоров’ї й збільшує витривалість особи.

За словами бахмутянина завдяки щоденній фізичній активності він не хворіє та має добре самопочуття. Експерт зазначає, якщо людина давно не каталася — то в перші дні може відчуватися кріпатура, але вона швидко проходить.

Наразі Павло Товт живе й працює в Дніпрі, місто має велосипедні доріжки, але не так багато. Попри те, водії на дорозі дуже ввічливі й без проблем пропускають велосипедистів, каже бахмутянин.

Фото: «Бахмут. IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

Микола Ситник 16:21, 15 Серпня 2023

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед юнаків, дівчат, молодших юнаків і молодших дівчат. Донеччину на турнірі представили п’ятеро велосипедистів із Бахмутської та Лиманської громад.

Про це повідомляє Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА.

За нагороди змагань боролися понад 100 учасників із 16 команд регіонів України.

Як виступили наші велосипедисти?

Вихованці Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з велоспорту та учні Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю імені С. Бубки відзначилися низкою нагород:

  • у парній гонці на 10 км «золото» серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (ОСДЮСШОР) разом із Дмитром Старовойтовим з Житомирщини (їхній час — 13 хв. 39 сек.);
  • у віковій групі юнаки «срібним» призером став Андрій Захарченко (ДОСФКСП ім. С. Бубки) разом із Андрієм Головченком з Дніпропетровщини (13 хв. 32 сек.);
  • у віковій групі юнаки «бронзовими» призерами стали Дмитро Ємченко та Іван Кононенко (ОСДЮСШОР) з результатом 13 хв. 35 сек.
Спортсмени з Бахмутської та Лиманської громад готуються розпочати гонку

За підсумками першого туру Чемпіонату України в гонці-критеріумі Максим Кікоть, набравши 14 очок, посів друге місце серед молодших юнаків. До слова, другий тур змагань запланований у Білій Церкві (14-17 серпня), третій тур — у Львівській області (з 30 серпня по 3 вересня).

Під час всеукраїнських змагань в груповій гонці на 50 км «срібну» медаль серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (56 хв. 27 сек.), а «бронзовим» призером в категорії юнаки став Андрій Захарченко (1:24.40 хв.).

Зазначимо, що до змагань велосипедистів Донеччини підготували тренери: Валерій Красов, Олександр Геращенко та Кирило Поспєєв.

Читайте також: Спортсмен із Донеччини став чемпіоном Європи з метання диска

Нагадаємо, бахмутянин Микола Жабняк став спортсменом місяця на Донеччині.

Фото: всі світлини Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Микола Ситник 14:49, 15 Серпня 2023

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі.

Про це повідомляє Центр підтримки бахмутян у Дніпрі «З Бахмутом у серці».

Гуртки та контакти керівників

Для охочих доступні такі мистецькі заняття: 

  • гра на гітарі — 0990572984 (Антон Леонідович);
  • гра на ударних — 0957700447 (Едуард Євгенович);
  • вокал — 0951373081 (Наталя Сергіївна);
  • вокальний ансамбль «Надія» — 0997333465 (Ольга Миколаївна);
  • театр танцю — 0951458918 (Ольга Олександрівна);
  • хореографічний ансамбль «Непосиди» — 0665280170 (Ольга Миколаївна); 
  • театр-студія «4-й поверх» — 0503672901 (Микола Миколайович);
  • театр естрадних ляльок — 0632179897 (Анна Олександрівна);
  • циркове мистецтво — 0506377293 (Юлія Григорівна);
  • декоративно-ужиткове мистецтво — 0500509479 (Людмила Григорівна);
  • образотворче мистецтво — 0500821899 (Ольга Володимирівна).

Графік занять

Повчитися малювати можна і в очному форматі за адресою: Дніпро, вулиця Виконкомівська, 12А. Безкоштовні заняття з малювання проходять по вівторках та четвергах о 15 годині та у суботу о 14.00. 

«Телефонуйте! Приходьте! Чекаємо на Вас», — запрошують в Донецькому Палаці молоді «Юність».

//

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Нагадаємо, раніше редакція «Бахмут. IN.UA» дізнавалася у бахмутян, що подивитись в Дніпрі туристу.

Фото: yunist.org.ua

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед […]

16:21, 15.08.2023 Микола Ситник

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі. Про це […]

14:49, 15.08.2023 Микола Ситник
158366 dbdc1

Українців за кордоном закликають доєднатися до Живого ланцюга напередодні Дня Незалежності

24 серпня Україна відзначатиме 32 рік Незалежності, громадян, які опинилися зараз закордоном закликають долучитися до масштабної акції до свята та утворити живий ланцюг.

Професійний подолог розповів, як правильно обрати взуття

Взуття, яке ми носимо, має значний вплив на здоров’я, оскільки неправильне взуття може спричинити різноманітні проблеми з ногами, хребтом і навіть загальним станом організму. Взуття […]

sbu 4ddb5

Куди передавати дані про зрадників, переміщення техніки рф та як шкодити колаборантам?

Чимало українців зараз перебувають в окупації, оскільки не встигли евакуюватися. На ТОТ люди ведуть приховану партизанську боротьбу й передають дані про розміщення ворожої техніки, російських […]