Росіяни поширюють новину про нестачу житла для українців в Берліні: що кажуть бахмутяни в евакуації?

Семаковська Тетяна 16:47, 31 Травня 2023

БАХМУТ 28 2 8bf9bПропагандистські канали намагаються довести, що в Німеччині українці стають ледь не бездомними. Інфопривід знайшли на каналі Euronews. На новинному порталі розмістили відео із українкою, яка розповідає, що в Німеччині вона залишилася без житла.

Редакція «Бахмут. IN.UA» розпитала бахмутянку Ганну Петриченко, яка проживає в Німеччині про те, як там допомагають біженцям із України та, чи справді є проблема із житлом?

Яка ситуація із житлом в Німеччині?

За словами бахмутянки, яка живе в евакуації в Берліні, вона або ж люди в її оточенні — не зустрічалися із кризою житла закордоном. 

«Мій досвід і досвід людей, які мене оточують, а це широке коло, бо я відвідую тренінги та різні заходи для українців, волонтерю, працюю, не підтверджує тезу про те, що українці вимушені їхати з Берліну, бо житла немає. І не чула, щоб українцям відмовляли в допомозі», — каже бахмутянка.

photo 2023 05 30 03 28 40 2acbdБахмутянка Ганна Петриченко по центру світлини. Фото: надане героїнею

Вона додає, що разом з родиною їй довелося змінити чотири квартири перебуваючи закордоном. Німецькі родини, каже героїня, приймали її сім’ю безкоштовно та всіляко допомагали. 

До теми: Бахмутяни в евакуації: як інструктор з дайвінгу опинився в Німеччині

«Наразі я знайшла постійне житло. Його частково оплачує соціальна служба – Джобцентр. Можу погодитися з тим, що існує певна бюрократія. Питання оренди житла у великих містах є нагальним, та труднощі можна подолати. І наскільки успішним буде твій пошук залежить від твоєї власної відповідальності і наполегливості», — пояснює Ганна Петриченко.

Ролик, який використовують пропагандисти

Пані Ганна зазначає, що героїня ролика повідомила про проживання у 5-ти місцях, але не уточнила, яке це було житло. Можливо їй надали квартиру волонтери, безкоштовно пустили пожити в родину, або дали місце в гуртожитку. Так бувають випадки, коли просять звільнити житло терміново, і це стає проблемою. Якщо так сталося,  можна звернутися до соціальної служби і вони запропонують тимчасові варіанти.

«Є такі гуртожитки – Хайми. Це багатоповерховий будинок, обладнаний всім необхідним. Там є комендант, який може допомогти с заповненням документів. Також є модульні містечки в колишніх аеропортах, в Берліні їх два. Один будиночок займають дві родини. Є місця загального користування і особистий простір. Біженці з Сирії та інших країн Сходу проживають в таких умовах з 2015 року. Але держава дає можливість знайти окреме житло. Квартиру ви маєте знайти самостійно, але з коштами на оренду вам допоможуть. Є муніципальні забудовники, які надають житло в оренду на 30 відсотків дешевше ринкової ціни, на такі квартири можуть претендувати українці. Варто постійно моніторити відповідні сайти, соціальні мережі та запитувати в знайомих».

Система створена таким чином, що не ти обираєш житло, а власник обирає тебе. Ганна каже, що активно шукала квартиру протягом місяця. Присвятила цьому весь вільний час, наразі ділиться досвідом з іншими українцями. 

Складність полягає в тому, що після публікації пропозиції є короткий час, коли ти маєш встигнути подати заявку на огляд квартири. З 1000 заявок лише 30-40 родин отримують запрошення.

За місяць подивилася 30 квартир, а подавала близько 200 запитів

photo 2023 05 30 03 25 32 4f8c5

Пошуки квартири в Німеччині зайняли чимало часу бахмутянки. Фото: надане героїнею

Потрібно зауважити, що сам по собі пошук квартири чи дому — це не легкий процес будь-де, закордоном або й в своїй країні. Щоб знайти домівку доведеться витратити не тільки гроші, але й час. Це підтверджує наша співрозмовниця.

«За місяць я подивилася 30 квартир, а запитів подала близько двохсот. Лягала і прокидалася з телефоном в руках. Шукала інформацію скрізь, питалася про допомогу у тих, чиї пошуки виявилися вдалими», — ділиться деталями пошуку житла героїня.

Бахмутянка додає, важливо, щоб документи, які ви надсилаєте орендодавцю, були в потрібному форматі. Наприклад, файли повинні бути підписані німецькою мовою, а саме сканування зроблене в гарній якості. Не варто також запізнюватися на перегляд квартири.

Бюрократія в Німеччині

У відео опублікованому на каналі Euronews зазначають, що саме бюрократія є проблемою для біженців. Втім, наша співрозмовниця наголошує, що наявність законів та правил допомагає суспільству підтримувати високі соціальні стандарти. 

Саме ці чітко окреслені правила, часто не зрозумілі для іноземців, і створюють безпечний простір. У Німеччині є незвична для нас система листування за допомогою паперової пошти. Ганна вважає цей спосіб зручним. Про подію або зустріч тебе попереджають заздалегідь і є час підготуватися: домовитися з перекладачем, підготувати документи.

«Так є певні проблеми, бо закони про надання допомоги біженцям прописувалися не суто під нас. Та подивіться: попри певну інерцію бюрократичної машини, Європейський союз створює наразі закони, які полегшують життя українських біженців», — резюмує бахмутянка.

Українці в Німеччині

Порталь Амаль Берлін  нещодавно оприлюднив результати дослідження згідно із яким, з лютого 2022 року по 23 лютого 2023 року в Центральному реєстрі іноземців зареєстрували понад 1 млн біженців з України. Близько 37% з них хотіли б залишитися в Німеччині надовше. Ще 34% – лише до кінця війни.

Щодо житлового питання, то майже три чверті всіх біженців з України проживають у приватних квартирах або ж будинках. Близько 25% з них живуть у родичів або друзів, які вже були в Німеччині. 17% біженців живуть у готелях або гостьових будинках. Лише 9% живуть у комунальному житлі для біженців.

Найбільше біженців прийняла земля Північний Рейн-Вестфалія – 224 тис., Баварія – 152 тис., Баден-Вюртемберг – 136 тис., Нижня Саксонія – 111 тис., Гессен – 81 тис.

Зазначимо, що багато українських біженців досі живуть у тимчасових притулках. Така тенденція є, й людям доводиться тижнями або навіть місяцями очікувати на житло в спільних приміщеннях, які призначені лише для короткострокового первинного прийому.

Відомо, що у великих містах кількість місць майже вичерпана. У Берліні та Кельні , наприклад, заявили, що понад 90% доступних місць зайняті. У Лейпцигу теж вільного житла майже не залишилося. У Гамбурзі розшукують 5,3 тис. додаткових місць для житла. Однак, можна звернути увагу на інші міста в Німеччині, які менші за мегаполіси, але також зручні для проживання.

5 сайтів де шукати житло в Німеччині?

image 24 c2b05

Квартира. Фото: з відкритих джерел

Якщо ви хочете знайти житло, але досі не змогли це зробити, радимо скористатися для пошуку наступними платформами: 

  • Immowelt.de – це онлайн-платформа, де розміщують квартири та будинки у великих містах Німеччини без комісії для рієлторів.
  • Unterkunft-ukraine.de – зручний сайт, де українці зможуть знайти тимчасове безкоштовне житло.
  • Wohnungsboerse.net – це сайт, де ви самостійно можете створити свій профіль  й описати ваші потреби в домі. Наприклад, якщо ви шукаєте дім з твариною, то про це можна зазначити.
  • Nena-apartments.de – це бюджетний варіант оселі, а точніше оренда житла в хостелі. Однак, тут є власна міні-кухня, інтернет для роботи й постільна білизна. 
  • Help.tasso – це ідеальний варіант для тих, хто шукає дім з твариною. Все, що потрібно — це заповнити анкету про себе та домашніх улюбленців та чекати пропозиції.

Фото: «Бахмут. IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

Микола Ситник 16:21, 15 Серпня 2023

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед юнаків, дівчат, молодших юнаків і молодших дівчат. Донеччину на турнірі представили п’ятеро велосипедистів із Бахмутської та Лиманської громад.

Про це повідомляє Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА.

За нагороди змагань боролися понад 100 учасників із 16 команд регіонів України.

Як виступили наші велосипедисти?

Вихованці Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з велоспорту та учні Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю імені С. Бубки відзначилися низкою нагород:

  • у парній гонці на 10 км «золото» серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (ОСДЮСШОР) разом із Дмитром Старовойтовим з Житомирщини (їхній час — 13 хв. 39 сек.);
  • у віковій групі юнаки «срібним» призером став Андрій Захарченко (ДОСФКСП ім. С. Бубки) разом із Андрієм Головченком з Дніпропетровщини (13 хв. 32 сек.);
  • у віковій групі юнаки «бронзовими» призерами стали Дмитро Ємченко та Іван Кононенко (ОСДЮСШОР) з результатом 13 хв. 35 сек.
Спортсмени з Бахмутської та Лиманської громад готуються розпочати гонку

За підсумками першого туру Чемпіонату України в гонці-критеріумі Максим Кікоть, набравши 14 очок, посів друге місце серед молодших юнаків. До слова, другий тур змагань запланований у Білій Церкві (14-17 серпня), третій тур — у Львівській області (з 30 серпня по 3 вересня).

Під час всеукраїнських змагань в груповій гонці на 50 км «срібну» медаль серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (56 хв. 27 сек.), а «бронзовим» призером в категорії юнаки став Андрій Захарченко (1:24.40 хв.).

Зазначимо, що до змагань велосипедистів Донеччини підготували тренери: Валерій Красов, Олександр Геращенко та Кирило Поспєєв.

Читайте також: Спортсмен із Донеччини став чемпіоном Європи з метання диска

Нагадаємо, бахмутянин Микола Жабняк став спортсменом місяця на Донеччині.

Фото: всі світлини Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Микола Ситник 14:49, 15 Серпня 2023

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі.

Про це повідомляє Центр підтримки бахмутян у Дніпрі «З Бахмутом у серці».

Гуртки та контакти керівників

Для охочих доступні такі мистецькі заняття: 

  • гра на гітарі — 0990572984 (Антон Леонідович);
  • гра на ударних — 0957700447 (Едуард Євгенович);
  • вокал — 0951373081 (Наталя Сергіївна);
  • вокальний ансамбль «Надія» — 0997333465 (Ольга Миколаївна);
  • театр танцю — 0951458918 (Ольга Олександрівна);
  • хореографічний ансамбль «Непосиди» — 0665280170 (Ольга Миколаївна); 
  • театр-студія «4-й поверх» — 0503672901 (Микола Миколайович);
  • театр естрадних ляльок — 0632179897 (Анна Олександрівна);
  • циркове мистецтво — 0506377293 (Юлія Григорівна);
  • декоративно-ужиткове мистецтво — 0500509479 (Людмила Григорівна);
  • образотворче мистецтво — 0500821899 (Ольга Володимирівна).

Графік занять

Повчитися малювати можна і в очному форматі за адресою: Дніпро, вулиця Виконкомівська, 12А. Безкоштовні заняття з малювання проходять по вівторках та четвергах о 15 годині та у суботу о 14.00. 

«Телефонуйте! Приходьте! Чекаємо на Вас», — запрошують в Донецькому Палаці молоді «Юність».

//

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Нагадаємо, раніше редакція «Бахмут. IN.UA» дізнавалася у бахмутян, що подивитись в Дніпрі туристу.

Фото: yunist.org.ua

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед […]

16:21, 15.08.2023 Микола Ситник

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі. Про це […]

14:49, 15.08.2023 Микола Ситник
158366 dbdc1

Українців за кордоном закликають доєднатися до Живого ланцюга напередодні Дня Незалежності

24 серпня Україна відзначатиме 32 рік Незалежності, громадян, які опинилися зараз закордоном закликають долучитися до масштабної акції до свята та утворити живий ланцюг.

Професійний подолог розповів, як правильно обрати взуття

Взуття, яке ми носимо, має значний вплив на здоров’я, оскільки неправильне взуття може спричинити різноманітні проблеми з ногами, хребтом і навіть загальним станом організму. Взуття […]

sbu 4ddb5

Куди передавати дані про зрадників, переміщення техніки рф та як шкодити колаборантам?

Чимало українців зараз перебувають в окупації, оскільки не встигли евакуюватися. На ТОТ люди ведуть приховану партизанську боротьбу й передають дані про розміщення ворожої техніки, російських […]