Як виїхати за кордон родичам загиблих або зниклих безвісти військовослужбовців

Семаковська Тетяна 13:32, 21 Червня 2023

В умовах воєнного стану військовозобов’язані чоловіки та жінки підлягають мобілізації. У зв’язку із цим виїзд в інші країни цим особам заборонений. Проте, близькі родичі загиблих або зниклих безвісти військовослужбовців мають право на відстрочку від мобілізації та можуть перетнути кордон. Процедура збору документів та підготовки всіх довідок може зайняти певний час та потребує додаткових зусиль від людей, які й без цього знаходяться у складній емоційні ситуації. Марія Звягінцева, експертка ГО «Юридична сотня» розповіла нашій редакції про те, як людям підготувати необхідні документи й довідки для такої поїздки.

Що треба робити родичам загиблих або зниклих безвісти військовослужбовців для виїзду за кордон  — читайте в матеріалі «Бахмут. IN.UA»

Велика війна привнесла в наше життя багато горя. Також, люди стикнулися з новими для себе правилами та регуляціями. Деякі з них складно зрозуміти, якщо ти не маєш юридичної освіти або обізнаності у законодавчих актах. Одним з таких прикладів є виїзд за кордон членів родини загиблих або зниклих на війни. Велика кількість нормативно-правових актів та змін у них можуть заплутати будь-кого. Тому важливо розуміти механіку дій перед тим, як почати процес оформлення документів. 

Марія Звягінцева звернула увагу на те, що Постанова КМУ №57, яка передбачає правила виїзду за кордон під час воєнного стану не містить в собі чітких вимог щодо необхідних документів. Джерело: надане героїнею 

«Проблема в тому, що чіткого переліку документів ця постанова не містить. Очевидно, треба підтвердити факт загибелі або зникнення безвісти, а також ступінь родинних зв’язків, однак на практиці варто зважати також на додаткові роз’яснення Держприкордонслужби, які регулярно оновлюються на офіційному сайті. Можливо, якби все було закріплено на рівні Постанови, особі було б легше зорієнтуватися, хоча це також могло б створити ризик перевантаженості документа і необхідності його постійної трансформації», – розповіла Марія 

Що треба робити, щоб отримати дозвіл на виїзд?

Щоб здійснити перетин державного кордону, родичам загиблих чи зниклих військовослужбовців потрібно зібрати необхідні для цього документи:

Підготовка документів для виїзду за кордон родичів загиблих або зниклих військовослужбовців. Джерело: Слово і Діло

  • ті, що підтверджують сімейні зв‘язки зі зниклою чи загиблою людиною;
  • ті, що підтверджують факт її загибелі або зникнення безвісти.

Для підтвердження сімейних зв’язків достатньо свідоцтва про шлюб, про народження або інші документи, які можуть довести те, що люди були близькими родичами. 

Щоб підтвердити факт загибелі або зникнення військовослужбовця треба отримати документ у військовій частині. Вони видаються за результатами службового розслідування у вигляді сповіщення, яке надсилається родині. Також, це може бути посвідчення члена сім`ї загиблого, яке видають управління соціального захисту або ТЦК та СП (військкомат). Для отримання свідоцтва про смерть потрібно звертатися до РАЦСу. 

Марія радить для початку спробувати самостійно отримати всі ці документи через звернення до відповідних органів. Проте, існують ситуації, коли родичі стикаються з ігноруванням їх звернення та відсутністю відповіді на питання. В такому випадку варто звернутися до правозахисних організацій, які можуть допомогти людям розв’язати юридичні проблеми, з якими можуть стикатися родичі полеглих або зниклих захисників. Важливо розуміти, що багато організацій зараз надають безоплатну допомогу людям. 

Вам буде цікаво: 

ГО “Юридична сотня” допомагає військовослужбовцям та членам їх родин з юридичними питаннями. Джерело: Facebook сторінка ГО “Юридична сотня”

«Це можуть бути громадські організації, як, наприклад, Юридична сотня, де фахівці можуть надати правову консультацію безплатно або центри системи безоплатної правової допомоги. В таких центрах людина, якщо належить, наприклад, до членів родини загиблого або є ВПО, може отримати в тому числі й вторинну правову допомогу, тобто навіть допомогу у судовому захисті своїх прав» – розповіла Марія.

Як проходить процес збору та оформлення документів

В умовах нестабільної безпекової ситуації важко передбачити конкретні терміни для отримання всіх необхідних документів. Залежно від складності кожного кейсу, цей процес може зайняти місяць, рік і більше. Тому важливо не планувати конкретних дат поїздки до того моменту, поки документи не будуть на руках. 

«Відповідно до постанови КМУ №379 від 28 травня 1993 року «Про посвідчення на право користування пільгами членів сімей військовослужбовців, які загинули (померли) чи пропали безвісти під час проходження військової служби», родина може отримати посвідчення на підставі документів з військової частини, які не завжди приходять у встановлений строк (причому тут не завжди можна говорити про бездіяльність, адже все залежить від поточної ситуації із захистом України). Якщо є підстави говорити про зникнення за особливих обставин – його можна отримати без рішення суду, детальну процедуру і порядок оформлення витягу з Реєстру вже розписали юристи УГСПЛ

Також для того, щоб визнати людину безвісно відсутньою у судовому порядку, відповідно до статті 43 Цивільного кодексу України, необхідно, щоб протягом одного року в місці її постійного проживання не було відомостей про місце її перебування», – пояснила Марія

Треба моніторити сайт ДПСУ та перевіряти список вимог для виїзду за кордон. Джерело: Сайт Центрального засвідчувального органу

У питаннях виїзду за кордон, родичам загиблих або зниклих військовослужбовців потрібно перевіряти сайт Державної прикордонної служби та моніторити зміни у переліку необхідних документів. Не варто ігнорувати можливість зв’язатися з відповідними службами особисто та дізнатися відповіді на всі питання. Це допоможе уникнути неприємних ситуацій на кордоні та втрати квитків. 

«Мабуть, найважливіше, якщо людина не певна щодо пакета документів, не варто думати, що допомогу можна отримати одразу при перетині кордону. Це може призвести до втраченого часу і нервів. Краще заздалегідь поцікавитися розв’язанням проблемних питань, зокрема і на гарячій лінії Держприкордонслужби або на їхніх офіційних сторінках», – говорить Марія

За словами Марії, вона за свою практику не стикалася з випадками відмов у перетині кордону, якщо всі документи оформленні за вимогами Постанови КМУ № 57. Проте, якщо людина потрапила в таку ситуацію, експертка радить звертатися за допомогою та роз’ясненнями до Державної прикордонної служби.

150016ccd0e6ff23 bc065

ДПСУ. Фото: з відкритих джерел

«Для того, щоб убезпечити себе від неприємностей безпосередньо на кордоні, все ж дуже раджу проконсультуватися із фахівцями Держприкордонслужби на гарячих лініях або на офіційних сторінках. Також можна прокомунікувати письмово або через електронну пошту в порядку, передбаченому Законом «Про звернення громадян», однак в такому випадку максимальний строк очікування відповіді може бути до 45 днів (якщо проблема складна і потребує додаткового опрацювання)», – коментує Марія.

Питання оформлення документів, довідок, проходження перевірок на кордоні можуть заплутати через велику кількість інформації та інституцій, до яких треба звертатися. Утім, в Україні працює багато людей та організацій, які готові допомогти людям у розв’язанні їх питань. 

«Юридична сотня надає правову допомогу та консультації зараз, в умовах воєнного стану, не лише військовослужбовцям та ветеранам, але й військовозобов`язаним, зокрема, консультуємо також і щодо таких питань (ред. – виїзд за кордон родичів загиблих або зниклих військовослужбовців). Право на первинну правову допомогу від центрів (ред. – Центр безоплатної правової допомоги) взагалі мають всі, хто перебуває під юрисдикцією України.» – розповіла Марія

Фото: Вечірній Київ

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

Микола Ситник 16:21, 15 Серпня 2023

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед юнаків, дівчат, молодших юнаків і молодших дівчат. Донеччину на турнірі представили п’ятеро велосипедистів із Бахмутської та Лиманської громад.

Про це повідомляє Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА.

За нагороди змагань боролися понад 100 учасників із 16 команд регіонів України.

Як виступили наші велосипедисти?

Вихованці Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з велоспорту та учні Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю імені С. Бубки відзначилися низкою нагород:

  • у парній гонці на 10 км «золото» серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (ОСДЮСШОР) разом із Дмитром Старовойтовим з Житомирщини (їхній час — 13 хв. 39 сек.);
  • у віковій групі юнаки «срібним» призером став Андрій Захарченко (ДОСФКСП ім. С. Бубки) разом із Андрієм Головченком з Дніпропетровщини (13 хв. 32 сек.);
  • у віковій групі юнаки «бронзовими» призерами стали Дмитро Ємченко та Іван Кононенко (ОСДЮСШОР) з результатом 13 хв. 35 сек.
Спортсмени з Бахмутської та Лиманської громад готуються розпочати гонку

За підсумками першого туру Чемпіонату України в гонці-критеріумі Максим Кікоть, набравши 14 очок, посів друге місце серед молодших юнаків. До слова, другий тур змагань запланований у Білій Церкві (14-17 серпня), третій тур — у Львівській області (з 30 серпня по 3 вересня).

Під час всеукраїнських змагань в груповій гонці на 50 км «срібну» медаль серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (56 хв. 27 сек.), а «бронзовим» призером в категорії юнаки став Андрій Захарченко (1:24.40 хв.).

Зазначимо, що до змагань велосипедистів Донеччини підготували тренери: Валерій Красов, Олександр Геращенко та Кирило Поспєєв.

Читайте також: Спортсмен із Донеччини став чемпіоном Європи з метання диска

Нагадаємо, бахмутянин Микола Жабняк став спортсменом місяця на Донеччині.

Фото: всі світлини Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Микола Ситник 14:49, 15 Серпня 2023

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі.

Про це повідомляє Центр підтримки бахмутян у Дніпрі «З Бахмутом у серці».

Гуртки та контакти керівників

Для охочих доступні такі мистецькі заняття: 

  • гра на гітарі — 0990572984 (Антон Леонідович);
  • гра на ударних — 0957700447 (Едуард Євгенович);
  • вокал — 0951373081 (Наталя Сергіївна);
  • вокальний ансамбль «Надія» — 0997333465 (Ольга Миколаївна);
  • театр танцю — 0951458918 (Ольга Олександрівна);
  • хореографічний ансамбль «Непосиди» — 0665280170 (Ольга Миколаївна); 
  • театр-студія «4-й поверх» — 0503672901 (Микола Миколайович);
  • театр естрадних ляльок — 0632179897 (Анна Олександрівна);
  • циркове мистецтво — 0506377293 (Юлія Григорівна);
  • декоративно-ужиткове мистецтво — 0500509479 (Людмила Григорівна);
  • образотворче мистецтво — 0500821899 (Ольга Володимирівна).

Графік занять

Повчитися малювати можна і в очному форматі за адресою: Дніпро, вулиця Виконкомівська, 12А. Безкоштовні заняття з малювання проходять по вівторках та четвергах о 15 годині та у суботу о 14.00. 

«Телефонуйте! Приходьте! Чекаємо на Вас», — запрошують в Донецькому Палаці молоді «Юність».

//

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Нагадаємо, раніше редакція «Бахмут. IN.UA» дізнавалася у бахмутян, що подивитись в Дніпрі туристу.

Фото: yunist.org.ua

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед […]

16:21, 15.08.2023 Микола Ситник

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі. Про це […]

14:49, 15.08.2023 Микола Ситник
158366 dbdc1

Українців за кордоном закликають доєднатися до Живого ланцюга напередодні Дня Незалежності

24 серпня Україна відзначатиме 32 рік Незалежності, громадян, які опинилися зараз закордоном закликають долучитися до масштабної акції до свята та утворити живий ланцюг.

Професійний подолог розповів, як правильно обрати взуття

Взуття, яке ми носимо, має значний вплив на здоров’я, оскільки неправильне взуття може спричинити різноманітні проблеми з ногами, хребтом і навіть загальним станом організму. Взуття […]

sbu 4ddb5

Куди передавати дані про зрадників, переміщення техніки рф та як шкодити колаборантам?

Чимало українців зараз перебувають в окупації, оскільки не встигли евакуюватися. На ТОТ люди ведуть приховану партизанську боротьбу й передають дані про розміщення ворожої техніки, російських […]