Що таке медичний канабіс та навіщо його потрібно легалізувати

Семаковська Тетяна 11:29, 7 Липня 2023

коноплі 80c1aЗа інформацією з Telegram каналу депутата ВРУ Ярослава Железняка, на найближчому пленарному засіданні буде розглядатися Проєкт закону про легалізацію медичного канабісу №7457. Згідно з результатами опитування компанії Active Group, 67,7% українців більшою чи меншою мірою схиляються до ідеї легалізувати медичний канабіс станом на початок липня 2023 року. Ще кілька років тому таку думку мали 39% українців. Протягом років українські активісти та лідери думок адвокатували ідею легалізації задля лікування людей із важкими захворюваннями. Проте, повномасштабна війна значно збільшила кількість людей, які потребують подібних засобів.

Редакція «Бахмут.IN.UA» пояснює навіщо Україні потрібен медичний канабіс, та чому він покращить життя військових

Президент Володимир Зеленський під час свого виступу у Верховній раді України 28 червня заявив:

«Всі кращі світові практики, рішення, якими б складними або незвичними вони не були, повинні бути застосовані в Україні, щоб всім українським громадянам не довелося терпіти біль, стрес і травми війни».

Цими словами він попросив депутатів прийняти закон про легалізацію медичного канабісу в Україні. 

Володимир Зеленський, фото ілюстративне. Джерело: ОП

Розмови про легалізацію тривають вже протягом років. Така ініціатива завжди мала супротивників, зазвичай серед тих, хто називав себе поборником «традиційних цінностей». Втім, медичний канабіс використовують десятки країн по всьому світу, зокрема США, Канада, Німеччина, Чехія та інші. Багато країн, в яких канабіс легалізований принаймні для медичного використання, мають високий рівень життя, а сам факт легалізації не спричинив катастрофи та поширення наркоманії, про що завзято говорять опоненти легалізації. 

Сама рослина конопель містить багато психотропних речовин – канабіноїдів. В медичних цілях використовуються лише два типи – канабідіол і тетрагідроканабінолом (ТГК), які не є психотропними речовинами. Втім, ці сполуки можуть значно полегшити життя людям із ПТСР, важкими формами епілепсії, онкологічними захворюваннями тощо. 

Медичний канабіс під час війни

Повномасштабна війна здійснює щоденний негативний вплив на здоров’я українців, як фізичне, так і психологічне. Хімічні препарати та сильні знеболювальні викликають низку побічних реакцій та, крім самої травми, здійснюють додатковий негативний вплив на життєдіяльність людини. 

Наприкінці червня військовослужбовець Михайло Бакалюк, який втратив ногу від підриву на міні, звернувся до керівництва країни із закликами легалізувати медичний канабіс з метою його використання у якості знеболювального засобу при серйозних пораненнях.  

«Я відчуваю страшенні фізичні та фантомні болі в області поранення. Застосування таких знеболювальних не позбавляє, а лише приглушує біль на деякий час. Витримати подібні болі дуже важко, що негативно впливає на мій психоемоційний стан», – написав Михайло на своїй сторінці Facebook.

Читайте також: Як військовим безкоштовно полікувати зуби в Києві?

Поранений військовий закликає легалізувати медичний канабіс. Джерело: Facebook сторінка військовослужбовця Михайла Бакалюка

Генеральний директор Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Віталій Музиченко в інтерв’ю Суспільному повідомив про те, що в Україні є більше десятка тисяч людей, яким провели певні ампутації. Реальні цифри можуть бути суттєво більшими, адже кожного дня військові та цивільні отримують серйозні поранення в ході бойових дій та терористичних актів по всій країні. Вони потребують реабілітації, лікування та, не в останню чергу, знеболення. 

«Під час лікування потребую цілодобового введення знеболювальних препаратів у венозну й м’язову системи та введення епідуральної анестезії. Це суттєво впливає на роботу серцево-судинної системи, центральної нервової системи та внутрішніх органів, функціональність яких може бути порушена і, як наслідок, може спричинити нові хвороби», – написав Михайло на своїй сторінці Facebook

Крім того, ще більшу кількість людей спіткали психологічні наслідки війни. Ще рік тому МОЗ України прогнозувало, що у майбутньому психологічної підтримки потребуватиме близько 15 млн українців, з них близько 3-4 млн потрібно буде призначати медикаментозне лікування. 

Читайте також: Як військовим безкоштовно полікувати зуби в Києві?

Поширеним наслідком травмуючих подій є посттравматичний стресовий розлад (ПТСР). Це порушення психічного стану. Близько 8% чоловіків та 20% жінок, які пережили травматичні події, мають ПТСР. Цей розлад негативно впливає на всі сфери життя: соціальну, професійну, особисту. Він може з’явитися не тільки у ветеранів війни, але й у цивільних. Адже його викликають моменти,  коли людина переживає загрозливу для життя ситуацію. Жертви насильства будь-якого типу, цивільні, що пережили активні бойові дії або окупацію, полонені та заручники теж можуть відчути на собі це порушення. 

В багатьох країнах симптоми ПТСР лікують медичним канабісом. Люди з цим синдромом відчувають постійну напругу та небезпеку. Лікування канабісом допомагає знизити рівень таких симптомів. 

Читайте також: Як військовим з інвалідністю отримати одноразову грошову допомогу?

Медичний канабіс може полегшити симптоми людей, які страждають на ПТСР. Джерело: відкриті джерела

До повномасштабного наступу найбільшим аргументом прихильників легалізації канабісу була допомога важко хворим людям. Мабуть, найбільш медійними адвокатами легалізації були Яніна Соколова, українська журналістка, яка поборола рак та Ульяна Супрун, українська громадська та державна діячка. Вони неодноразово наголошували на важливості цієї теми. На жаль, раніше до їх слів не дослухалися. Важкохворі люди весь цей час мали вибір: або терпіти жахливі болі, або ризикувати опинитися під слідством за купівлю канабісу. 

«Медичний канабіс допомагає полегшити страждання пацієнтів та нормалізувати самопочуття при низці тяжких захворювань і станів. Тому використовувати його у медицині, звісно з певними застереженнями, нормальна світова практика» – розповідала Ульяна Супрун.

Легалізація медичного канабісу не означає, що його вільно можна буде купити на вулицях людям будь-якого віку. Навпаки, це регуляція з боку держави цього бізнесу. У світовій практиці препарати такого типу можна придбати тільки за умови наявності рецепта від лікаря та тільки у ліцензованих продавців. Крім того, людям не будуть давати канабіс примусово. Пацієнт з різних причин може відмовитися від подібної схеми лікування. Важкохворим та людям з серйозними пораненнями потрібен вибір, а зараз вони його не мають. Тож, задача держави виправити це питання. 

Легалізація медичного канабісу передбачає регулювання ринку та видачу таких ліків виключно за рецептом. Джерело: відкриті джерела

Фото: фотосток

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

Микола Ситник 16:21, 15 Серпня 2023

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед юнаків, дівчат, молодших юнаків і молодших дівчат. Донеччину на турнірі представили п’ятеро велосипедистів із Бахмутської та Лиманської громад.

Про це повідомляє Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА.

За нагороди змагань боролися понад 100 учасників із 16 команд регіонів України.

Як виступили наші велосипедисти?

Вихованці Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з велоспорту та учні Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю імені С. Бубки відзначилися низкою нагород:

  • у парній гонці на 10 км «золото» серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (ОСДЮСШОР) разом із Дмитром Старовойтовим з Житомирщини (їхній час — 13 хв. 39 сек.);
  • у віковій групі юнаки «срібним» призером став Андрій Захарченко (ДОСФКСП ім. С. Бубки) разом із Андрієм Головченком з Дніпропетровщини (13 хв. 32 сек.);
  • у віковій групі юнаки «бронзовими» призерами стали Дмитро Ємченко та Іван Кононенко (ОСДЮСШОР) з результатом 13 хв. 35 сек.
Спортсмени з Бахмутської та Лиманської громад готуються розпочати гонку

За підсумками першого туру Чемпіонату України в гонці-критеріумі Максим Кікоть, набравши 14 очок, посів друге місце серед молодших юнаків. До слова, другий тур змагань запланований у Білій Церкві (14-17 серпня), третій тур — у Львівській області (з 30 серпня по 3 вересня).

Під час всеукраїнських змагань в груповій гонці на 50 км «срібну» медаль серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (56 хв. 27 сек.), а «бронзовим» призером в категорії юнаки став Андрій Захарченко (1:24.40 хв.).

Зазначимо, що до змагань велосипедистів Донеччини підготували тренери: Валерій Красов, Олександр Геращенко та Кирило Поспєєв.

Читайте також: Спортсмен із Донеччини став чемпіоном Європи з метання диска

Нагадаємо, бахмутянин Микола Жабняк став спортсменом місяця на Донеччині.

Фото: всі світлини Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Микола Ситник 14:49, 15 Серпня 2023

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі.

Про це повідомляє Центр підтримки бахмутян у Дніпрі «З Бахмутом у серці».

Гуртки та контакти керівників

Для охочих доступні такі мистецькі заняття: 

  • гра на гітарі — 0990572984 (Антон Леонідович);
  • гра на ударних — 0957700447 (Едуард Євгенович);
  • вокал — 0951373081 (Наталя Сергіївна);
  • вокальний ансамбль «Надія» — 0997333465 (Ольга Миколаївна);
  • театр танцю — 0951458918 (Ольга Олександрівна);
  • хореографічний ансамбль «Непосиди» — 0665280170 (Ольга Миколаївна); 
  • театр-студія «4-й поверх» — 0503672901 (Микола Миколайович);
  • театр естрадних ляльок — 0632179897 (Анна Олександрівна);
  • циркове мистецтво — 0506377293 (Юлія Григорівна);
  • декоративно-ужиткове мистецтво — 0500509479 (Людмила Григорівна);
  • образотворче мистецтво — 0500821899 (Ольга Володимирівна).

Графік занять

Повчитися малювати можна і в очному форматі за адресою: Дніпро, вулиця Виконкомівська, 12А. Безкоштовні заняття з малювання проходять по вівторках та четвергах о 15 годині та у суботу о 14.00. 

«Телефонуйте! Приходьте! Чекаємо на Вас», — запрошують в Донецькому Палаці молоді «Юність».

//

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Нагадаємо, раніше редакція «Бахмут. IN.UA» дізнавалася у бахмутян, що подивитись в Дніпрі туристу.

Фото: yunist.org.ua

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед […]

16:21, 15.08.2023 Микола Ситник

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі. Про це […]

14:49, 15.08.2023 Микола Ситник
158366 dbdc1

Українців за кордоном закликають доєднатися до Живого ланцюга напередодні Дня Незалежності

24 серпня Україна відзначатиме 32 рік Незалежності, громадян, які опинилися зараз закордоном закликають долучитися до масштабної акції до свята та утворити живий ланцюг.

Професійний подолог розповів, як правильно обрати взуття

Взуття, яке ми носимо, має значний вплив на здоров’я, оскільки неправильне взуття може спричинити різноманітні проблеми з ногами, хребтом і навіть загальним станом організму. Взуття […]

sbu 4ddb5

Куди передавати дані про зрадників, переміщення техніки рф та як шкодити колаборантам?

Чимало українців зараз перебувають в окупації, оскільки не встигли евакуюватися. На ТОТ люди ведуть приховану партизанську боротьбу й передають дані про розміщення ворожої техніки, російських […]