Що згадують бахмутяни про день визволення міста від окупантів?

Семаковська Тетяна 16:26, 11 Липня 2023

Міськрада ba073

6 липня 2023 року виповнилася дев’ята річниця з дня визволення Бахмута від самопроголошеного терористичного утворення «днр». Місто було в окупації 85 днів.

Бойовики захопили контроль над будівлею міської ради, а периметр обклали автомобільними шинами. З фасаду зняли Державний Прапор, збили Герб України, жовті та блакитні декоративні смужки. Злочинні угруповання також захопили будівлю прокуратури, у підвалах якої утримували викрадених заручників.

11 травня 2014 року російські найманці організували псевдореферендум. 23 травня бойовики вивезли документи та виборчі бюлетені, зірвавши всеукраїнські президентські вибори у місті.

6 липня 2014 року бійці батальйону спеціального призначення увійшли в місто та підняли Державний Прапор України. Активну участь у звільненні Бахмуту брали 95-та, 79-та, 80-та окремі аеромобільні бригади, батальйони МВС «Артемівськ» та «Донбас», а також 3-й полк спецпризначенців.

Прокуратура 5faa4Бойовики захопили будівлю прокуратури. Фото: Олександр Сотников

З 2022 року український Бахмут знову потерпає від російських загарбників. Боротьба за місто триває. Наразі ЗСУ з важкими боями просуваються північніше та південніше Бахмута.

Мешканці міста поділилися з нашою редакцією спогадами про деокупацію Бахмута.

Що згадують бахмутяни?

Підприємиця, волонтерка Наталя Вишнивецька:

«6 липня 2014 року памʼятаю дуже добре. Це була неділя. Ми з чоловіком були вдома. Було чутно постріли та вибухи. Я була на звʼязку зі своїми подругами та знайомими. Основні події відбувалися в центрі міста. 

 

Телефонує колега: Ура! По Горбатова пройшла колона військової техніки з українським прапором! 

 

Телефонує подруга, яка мешкає в центрі: «чую постріли, по даху летять осколки». Молюся за наших захисників! 

 

Телефонує знайома: «над виконкомом підняли український прапор! Боже, я не вірю нашому щастю. Дочекалися ! Слава Україні!» І плаче навзрид. 

 

Ми з чоловіком були неймовірно раді та вдячні нашим захисникам. Життя в окупації було нестерпним. Ми дуже хотіли віддячити та підтримати українських військових. Тому на ранок 7 липня ми з чоловіком взяли усі кошти, які збирали на ремонт будинку, пішли у виконком (там був штаб батальйону «Артемівськ») і віддали їх командиру батальйону Матейченко. Він нам подякував. Сказав, що ця допомога на часі. І, що ці кошти будуть витрачені на похорон загиблих добровольців, підтримку їхніх сімей та заправку військових авто. Іще він сказав, що ми перші бахмутяни, які прийшли і запропонували допомогу. 

 

Коли на другий день вийшла в місто, була здивована великій кількості людей та машин. Усі були радісні та веселі. Люди обіймалися, віталися гаслом: Слава Україні. При окупації місто було порожнє: люди боялися вийти на вулицю, багато людей виїхало. Тому що знаходитися під владою проросійських бандитів було небезпечно: могли зупинити на вулиці, забрати авто, пограбувати, вивезти «на підвал» тощо.

 

Пройшло 9 років, а ми й досі волонтеримо та підтримуємо дружні , теплі стосунки з добровольцями, які звільняли Донеччину. Це справжні воїни, герої, які заслуговують на нашу шану та повагу. Скільки буду жити, стільки і буду дякувати їм за подвиг та самопожертву. 

 

Для мене особисто звільнення Бахмута було бажаною та очікуваною подією. Станом на 6 липня Краматорськ, Лиман, Словʼянськ були вже звільнені. Я вірила, що нас теж звільнять. Сподівалася , що за Бахмутом звільнять Горлівку, Донецьк, Луганщину. Але, на жаль, тоді цього не сталося… Вірю, що окуповані території повернуться у склад України вже до кінця цього року».

Вишневецька 10211Наталя Вишнивецька. Фото: Фейсбук

Історик, волонтер Микита Безмен:

«Я пам’ятаю, як напередодні визволення містом ширилися чутки про те, що тодішній Артемівськ знову стане Україною. Мене переповнювали найсвітліші почуття. Те, що відбувалося дуже обурювало мене і пробуджувало до рішучих дій, але батьки стримували 17-и річного гарячого юнака від необдуманих вчинків. 

 

Мені пощастило жити в самому центрі міста (вул. Лермонтова 11), біля музичного коледжу. Яскраво пам’ятаю про те, як було чутно стрілянину біля прокуратури 4 липня. Кулі від цього бою долетіли навіть до мого дому. У сусідів було пошкоджено балкон. Також пам’ятаю гучний вибух від гарматного пострілу в двері Азово-Донського банку, де знаходився офіс бандитів. 

 

Разом з батьками дуже радів 6 липня, коли місто офіційно звільнили. Жалію, що не вийшов до будівлі міської адміністрації привітати батальйон «Артемівськ» та інших воїнів-визволителів. Батьки заборонили в цілях безпеки. Зі сльозами на очах згадую той день, який подарував мені 8 років щасливого життя в рідному Бахмуті під українським стягом».

Безмен 8db76Микита Безмен. Фото: Фейсбук

Підприємець, волонтер Валерій Руденко:

«День, коли зайшли Наші хлопці до (ще тоді) Артемівська пам’ятаю добре…Ще напередодні було зрозуміло, що місто було звільнене. Бо (ред. окупанти) дуже швидко, за день-два до заходу батальона Артемівськ, зникли з міста. 

 

І в той ранок, коли містом рознеслась чутка про захід Наших, ми попрямували до центральної площі (біля міськради). Запам’яталося, як проходили дворами, повз податкову, потім через двір, повз хлібний, що на Топталівці. Пройшли на площу. Там пара бетерів, танк. Десь так тусили години дві. Людей, як для вітання  визволителів, так зовсім мало було. Неначе в душі піднесення, а якось ззовні все було майже буденно».

Виконком 2dd7aБудівля міської ради після звільнення від окупантів. Фото: Олександр Сотников

Читайте також: Люди тут гуляли, спілкувалися та зустрічалися: спогади бахмутян про Топталівку

Нагадаємо, за останні п’ять тижнів ЗСУ звільнили майже стільки ж території, скільки російські війська захопили за шість місяців.

Фото: Олександр Сотников

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

Микола Ситник 16:21, 15 Серпня 2023

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед юнаків, дівчат, молодших юнаків і молодших дівчат. Донеччину на турнірі представили п’ятеро велосипедистів із Бахмутської та Лиманської громад.

Про це повідомляє Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА.

За нагороди змагань боролися понад 100 учасників із 16 команд регіонів України.

Як виступили наші велосипедисти?

Вихованці Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з велоспорту та учні Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю імені С. Бубки відзначилися низкою нагород:

  • у парній гонці на 10 км «золото» серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (ОСДЮСШОР) разом із Дмитром Старовойтовим з Житомирщини (їхній час — 13 хв. 39 сек.);
  • у віковій групі юнаки «срібним» призером став Андрій Захарченко (ДОСФКСП ім. С. Бубки) разом із Андрієм Головченком з Дніпропетровщини (13 хв. 32 сек.);
  • у віковій групі юнаки «бронзовими» призерами стали Дмитро Ємченко та Іван Кононенко (ОСДЮСШОР) з результатом 13 хв. 35 сек.
Спортсмени з Бахмутської та Лиманської громад готуються розпочати гонку

За підсумками першого туру Чемпіонату України в гонці-критеріумі Максим Кікоть, набравши 14 очок, посів друге місце серед молодших юнаків. До слова, другий тур змагань запланований у Білій Церкві (14-17 серпня), третій тур — у Львівській області (з 30 серпня по 3 вересня).

Під час всеукраїнських змагань в груповій гонці на 50 км «срібну» медаль серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (56 хв. 27 сек.), а «бронзовим» призером в категорії юнаки став Андрій Захарченко (1:24.40 хв.).

Зазначимо, що до змагань велосипедистів Донеччини підготували тренери: Валерій Красов, Олександр Геращенко та Кирило Поспєєв.

Читайте також: Спортсмен із Донеччини став чемпіоном Європи з метання диска

Нагадаємо, бахмутянин Микола Жабняк став спортсменом місяця на Донеччині.

Фото: всі світлини Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Микола Ситник 14:49, 15 Серпня 2023

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі.

Про це повідомляє Центр підтримки бахмутян у Дніпрі «З Бахмутом у серці».

Гуртки та контакти керівників

Для охочих доступні такі мистецькі заняття: 

  • гра на гітарі — 0990572984 (Антон Леонідович);
  • гра на ударних — 0957700447 (Едуард Євгенович);
  • вокал — 0951373081 (Наталя Сергіївна);
  • вокальний ансамбль «Надія» — 0997333465 (Ольга Миколаївна);
  • театр танцю — 0951458918 (Ольга Олександрівна);
  • хореографічний ансамбль «Непосиди» — 0665280170 (Ольга Миколаївна); 
  • театр-студія «4-й поверх» — 0503672901 (Микола Миколайович);
  • театр естрадних ляльок — 0632179897 (Анна Олександрівна);
  • циркове мистецтво — 0506377293 (Юлія Григорівна);
  • декоративно-ужиткове мистецтво — 0500509479 (Людмила Григорівна);
  • образотворче мистецтво — 0500821899 (Ольга Володимирівна).

Графік занять

Повчитися малювати можна і в очному форматі за адресою: Дніпро, вулиця Виконкомівська, 12А. Безкоштовні заняття з малювання проходять по вівторках та четвергах о 15 годині та у суботу о 14.00. 

«Телефонуйте! Приходьте! Чекаємо на Вас», — запрошують в Донецькому Палаці молоді «Юність».

//

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Нагадаємо, раніше редакція «Бахмут. IN.UA» дізнавалася у бахмутян, що подивитись в Дніпрі туристу.

Фото: yunist.org.ua

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед […]

16:21, 15.08.2023 Микола Ситник

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі. Про це […]

14:49, 15.08.2023 Микола Ситник
158366 dbdc1

Українців за кордоном закликають доєднатися до Живого ланцюга напередодні Дня Незалежності

24 серпня Україна відзначатиме 32 рік Незалежності, громадян, які опинилися зараз закордоном закликають долучитися до масштабної акції до свята та утворити живий ланцюг.

Професійний подолог розповів, як правильно обрати взуття

Взуття, яке ми носимо, має значний вплив на здоров’я, оскільки неправильне взуття може спричинити різноманітні проблеми з ногами, хребтом і навіть загальним станом організму. Взуття […]

sbu 4ddb5

Куди передавати дані про зрадників, переміщення техніки рф та як шкодити колаборантам?

Чимало українців зараз перебувають в окупації, оскільки не встигли евакуюватися. На ТОТ люди ведуть приховану партизанську боротьбу й передають дані про розміщення ворожої техніки, російських […]