Стало відомо, якими етапами та за яким прикладом відбудовуватимуть Бахмут

Семаковська Тетяна 10:41, 12 Липня 2023

357537185 594233479521920 3350604879577515630 n 9025928-30 червня у Львові вперше відбувся міжнародний захід Lviv Urban Forum, участь у ньому також прийняв заступник міського голови Бахмута – Олександр Марченко. На заході говорили про переосмислення принципів розвитку, трансформації та відновлення українських міст, сіл та громад.

Олександр Марченко поділився з редакцією «Бахмут.IN.UA» враженнями від заходу та розповів, які рішення можуть бути застосовані при відбудові Бахмута.

Lviv Urban Forum

Lviv Urban Forum — подія присвячена відбудові зруйнованих міст України, на захід запросили фахівців у галузі архітектури та урбаністики, й головних архітекторів українських громад.

«Ми знайшли організаторів заходу Lviv Urban Forum, я доповів голові міської адміністрації, що такий захід відбувається й ми прийняли рішення взяти участь у форумі, подали заявку й нам її підтвердили. Форум тривав три дні», — ділиться подробицями Олександр Марченко.

За словами заступника міського голови на заході було багато учасників з різних громад, в тому числі подію відвідав очільник міста Маріуполь Вадим Бойченко. Програмою заходу бахмутський держпосадовець задоволений, зазначає, що вона була насичена.

Стратегія по розвитку та відбудові Бахмута

358010517 594234042855197 4184759414329665158 n 21abf

Олександр Марченко на Lviv Urban Forum. Фото: Бахмутська міська рада

Олександр Марченко зазначає, що на форум їхав підготовленим, із собою привіз Стратегію по відбудові Бахмута. Цей документ наразі в роботі, потім з ним зможуть ознайомитися бахмутяни

«Перше місце у Стратегії посідає безпека, раніше був форум у Києві, де ДСНС писало свою форму по розмінюванню міст, зокрема термін. Коли активна бойова фаза на території нашої громади закінчиться – туди заїдуть сапери та фахівці ДСНС. Розмінування тільки міської території триватиме від 1 до 3 років, це не кажучи про території лісів, полів, які знаходяться на території громади», — каже Олександр Марченко.

Якими етапами відновлюватимуть Бахмут?

mini rozminuvannya 1 c94dd

Розмінування міської території триватиме від 1 до 3 років. Фото: ілюстративне

Олександр Марченко поділився основними кроками у відбудові Бахмута:

  • Розмінування території
  • відновлення електропостачання
  • відновлення водопостачання
  • відновлення каналізаційної системи

«Ми вже працюємо над підрахунком. Звісно, він приблизний, адже всі підрахунки будуть можливі після обстеження об’єктів критичної інфраструктури. Але така задача поставлена перед очільниками підприємств для того, щоб можна було підрахувати, скільки грошей та часу потрібно на відновлення критичної інфраструктури. Це дорожне покриття, основні під’їзди», — зазначає посадовець.

Нагадаємо, що днями відбувалася нарада, темою якої стали медичні потреби Донеччини після деокупації. Зокрема голови ОВА розглядають можливість встановлення модульних лікарень на території деокупованих громад. На думку, Олександра Марченка, модульні лікарні на території деокупованих громад — можливі. 

«Ми переймаємо досвід Ірпеня. Стратегію розвитку та відбудови ми отримали від громади. Зараз вивчаємо питання, дивимося, як відбувалася відбудова в місті Ірпінь, в які терміни та за які кошти. Співпрацюємо з Маріуполем, їхня територія також окупована, але вони йдуть таким же шляхом, як й ми», — додає співрозмовник.

Вам буде цікаво:

Новостворена Комісія: як працює 

В червні 2023 року розпорядженням Бахмутської МВА створили Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна.

«На сьогодні заяви, які були подані, Комісія опрацювала, зареєструвала, вони пройшли через протокольні рішення.  Цим рішенням розгляд заяви призупинено до того моменту, як Комісія зможе вийти на місце. Обов’язковим кроком для визначення компенсації має бути відстеження об’єкта (ред. Комісія має виїхати на місце та обстежити об’єкт), але через те, що на території громади тривають активні бойові дії — Комісія не може виконувати такі дії. Ми приймаємо заяви, працюємо, але опрацювати до кінця заяву й винести рішення не має можливості», — пояснює Олександр Марченко.

Питання екології при відбудові Бахмута

У Стратегії відбудови та розвитку Бахмута будуть розглядати й питання впливу війни на екологію міста, але зараз це зробити не можливо, пояснює Олександр Марченко:

«Ми наразі не знаємо, що відбувається з водними ресурсами на території громади, які вціліли, а які ні».

Більше про вплив війни на землі Бахмута у матеріалі: На відновлення землі підуть сотні років: як війна вплинула на ґрунти Бахмута

Фото: Бахмутська міська рада

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Відео

Тест новина Новини +1

Admin Mavericks 10:26, 30 Серпня 2023

Тест новина Новини +1

Тест новина 1 категорія

Admin Mavericks 10:23, 30 Серпня 2023

Тест новина 1 категорія

Промо

Тест новина 1 категорія

Тест новина 1 категорія

10:23, 30.08.2023 Admin Mavericks

Як зруйнована набережна Бахмутки може стати громадським простором на прикладі Німеччини

Що таке громадський простір у розумінні громади? Насамперед — це місце, де можуть збиратися містяни, щоб відпочивати, ухвалювати рішення чи зустрічатися з близькими людьми. Зазвичай […]

Northern Saltivka after Battle of Kharkiv 01 b8d67

Як відбудовують українські міста: приклад Північної Салтівки у Харкові

Бахмут – сіра зона, бої за місто тривають просто зараз, звідси виїхали близько 70 тисяч мешканців. Повернення в український Бахмут чекають, але коли відбудеться деокупація […]

Інклюзія 1abd2

Бахмутянка розповіла, як зробити «фортецю» інклюзивним містом

Відбудова Бахмута буде проводитися ледве не з нуля. В цьому процесі треба передбачити відновлення інфраструктури таким чином, щоб всі громадяни мали безбар’єрний та безперешкодний доступ […]