Борги за комуналку: що робити, якщо Вам нараховують борг за неіснуючу воду чи газ?

Семаковська Тетяна 13:41, 26 Липня 2023

desktop WN6F 0011 subsydiya komunalka gaz groshi gryvni taryfy stanchak 1 4781eВід початку повномасштабного вторгнення Бахмут тимчасово став точкою для переселенців, літом коли битва за місто набрала нових обертів вже самі бахмутяни були змушені покидати домівку. Літом 2022 року через прильоти росіян у місті поступово зникали світло, вода та газ. Будинки також руйнували окупанти один за одним. Втім попри те, що будинків та комунікацій могло не бути — бахмутяни повідомляли про те, що їм надходять борги за комуналку.

Редакція «Бахмут.IN.UA» поспілкувалася з директором КП «Бахмутської житлової управляючої компанії» Олександром Бондарєвим щодо цього питання.

Комуналка

Олександр Бондарєв уточнює, що споживачі зазвичай розуміють під терміном «комуналка» — всі послуги, які вони отримують, використовуючи свої приміщення як житлові – тепло, вода, газ, світло, квартплата та вивезення сміття. 

Основним законом, який регулює взаємовідносини споживачів та виконавців таких послуг є Закон України «Про житлово-комунальні послуги». Цей закон надає таку класифікацію послуг (стаття 5):

 «До житлово-комунальних послуг належать:

  • 1) житлова послуга – послуга з управління багатоквартирним будинком.
  • 2) комунальні послуги – послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, управління побутовими відходами».

«Саме так правильно називаються зараз ці послуги, які мешканці називають комуналкою. Я акцентую увагу на цьому, тому що по різним видам послуг відрізняються порядки нарахування та перерахунку за послуги», – каже Олександр Бондарєв.

Що змінилося з початку повномасштабної військової агресії Росії проти України в питаннях несплати та заборгованості за послуги?

Торгова-промислова палата України засвідчила форс-мажорною обставиною військову агресію РФ проти України, це стало підставою введення воєнного стану 24 лютого 2022 року. 

«Це означає, що війна – форс-мажор – обставина непереборної сили, яка звільняє особу від відповідальності у випадку несплати чи несвоєчасної сплати за послуги», – пояснює директор КП «Бахмутської житлової управляючої компанії».

Він додає, що  умовах воєнного стану Кабмін постановою від 5 березня 2022 року заборонив:

  • нараховувати та стягувати неустойку (штрафи, пеню), інфляційні нарахування, проценти річні, нараховані на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги;
  • припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі.

Така заборона діятиме до припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Коли споживач має право на неоплату житлово-комунальних послуг?

Споживач має право «на неоплату вартості комунальних послуг (крім постачання теплової енергії): у разі їх невикористання (за відсутності приладів обліку) за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об’єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів, за умови документального підтвердження відповідно до умов договорів про надання комунальних послуг».

Громадяни, які скористаються цим правом, можуть розраховувати, що постачальник послуг зробить перерахунок. Тоді оплату спишуть або буде переплата. 

До слова, Сергій Логвінов директор ТОВ “БАХМУТ-ЕНЕРГІЯ” також у коментарі редакції підтвердив, що якщо особі продовжують нараховуватися борги за комунальні послуги слід звернутися до постачальника послуг.

Як оформити послугу?

Для цього потрібно звернутися із заявою до постачальника і надати довідку про відсутність у своїй оселі. 

Такою довідкою може бути:  

  • довідка внутрішньо переміщеної особи; 
  • довідка про проходження лікування; 
  • довідка про проходження військової служби.

Законом не визначено порядок несплати за постачання теплової енергії та за житлову послугу – послугу з управління багатоквартирним будинком.

Що відбулося в Бахмуті з комунальними послугами

З 24 лютого 2024 року у Бахмуті по кожному виду житлово-комунальних послуг було декілька етапів: 

  • надання послуги у повному обсязі;
  • надання послуги у неповному обсязі;
  • ненадання послуг. 

Через постійні обстріли поступово у місті припинялись послуги газопостачання, електропостачання, водопостачання та вивезення побутових відходів.

Відповідно, постачальники послуг повинні були виконати перерахунки споживачам з дати відсутності відповідної послуги.

«Що стосується нашого підприємства. Комунальне підприємство «Бахмутська житлова управляюча компанія» надавало житлову послугу мешканцям половини багатоквартирних будинків міста. Другою половиною багатоквартирних будинків управляли інші управителі або ОСББ. По будинкам, що знаходились в нашому управлінні, виконано перерахунок за період з березня по серпень 2022 року. З 1 вересня 2022 року нарахування за житлову послугу зупинене наказом по підприємству по усім будинкам, що знаходились в управлінні КП «Бахмутська ЖУК», — каже Олександр Бондарєв.

Вам буде корисно:

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

Микола Ситник 16:21, 15 Серпня 2023

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед юнаків, дівчат, молодших юнаків і молодших дівчат. Донеччину на турнірі представили п’ятеро велосипедистів із Бахмутської та Лиманської громад.

Про це повідомляє Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА.

За нагороди змагань боролися понад 100 учасників із 16 команд регіонів України.

Як виступили наші велосипедисти?

Вихованці Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з велоспорту та учні Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю імені С. Бубки відзначилися низкою нагород:

  • у парній гонці на 10 км «золото» серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (ОСДЮСШОР) разом із Дмитром Старовойтовим з Житомирщини (їхній час — 13 хв. 39 сек.);
  • у віковій групі юнаки «срібним» призером став Андрій Захарченко (ДОСФКСП ім. С. Бубки) разом із Андрієм Головченком з Дніпропетровщини (13 хв. 32 сек.);
  • у віковій групі юнаки «бронзовими» призерами стали Дмитро Ємченко та Іван Кононенко (ОСДЮСШОР) з результатом 13 хв. 35 сек.
Спортсмени з Бахмутської та Лиманської громад готуються розпочати гонку

За підсумками першого туру Чемпіонату України в гонці-критеріумі Максим Кікоть, набравши 14 очок, посів друге місце серед молодших юнаків. До слова, другий тур змагань запланований у Білій Церкві (14-17 серпня), третій тур — у Львівській області (з 30 серпня по 3 вересня).

Під час всеукраїнських змагань в груповій гонці на 50 км «срібну» медаль серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (56 хв. 27 сек.), а «бронзовим» призером в категорії юнаки став Андрій Захарченко (1:24.40 хв.).

Зазначимо, що до змагань велосипедистів Донеччини підготували тренери: Валерій Красов, Олександр Геращенко та Кирило Поспєєв.

Читайте також: Спортсмен із Донеччини став чемпіоном Європи з метання диска

Нагадаємо, бахмутянин Микола Жабняк став спортсменом місяця на Донеччині.

Фото: всі світлини Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Микола Ситник 14:49, 15 Серпня 2023

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі.

Про це повідомляє Центр підтримки бахмутян у Дніпрі «З Бахмутом у серці».

Гуртки та контакти керівників

Для охочих доступні такі мистецькі заняття: 

  • гра на гітарі — 0990572984 (Антон Леонідович);
  • гра на ударних — 0957700447 (Едуард Євгенович);
  • вокал — 0951373081 (Наталя Сергіївна);
  • вокальний ансамбль «Надія» — 0997333465 (Ольга Миколаївна);
  • театр танцю — 0951458918 (Ольга Олександрівна);
  • хореографічний ансамбль «Непосиди» — 0665280170 (Ольга Миколаївна); 
  • театр-студія «4-й поверх» — 0503672901 (Микола Миколайович);
  • театр естрадних ляльок — 0632179897 (Анна Олександрівна);
  • циркове мистецтво — 0506377293 (Юлія Григорівна);
  • декоративно-ужиткове мистецтво — 0500509479 (Людмила Григорівна);
  • образотворче мистецтво — 0500821899 (Ольга Володимирівна).

Графік занять

Повчитися малювати можна і в очному форматі за адресою: Дніпро, вулиця Виконкомівська, 12А. Безкоштовні заняття з малювання проходять по вівторках та четвергах о 15 годині та у суботу о 14.00. 

«Телефонуйте! Приходьте! Чекаємо на Вас», — запрошують в Донецькому Палаці молоді «Юність».

//

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Нагадаємо, раніше редакція «Бахмут. IN.UA» дізнавалася у бахмутян, що подивитись в Дніпрі туристу.

Фото: yunist.org.ua

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед […]

16:21, 15.08.2023 Микола Ситник

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі. Про це […]

14:49, 15.08.2023 Микола Ситник
158366 dbdc1

Українців за кордоном закликають доєднатися до Живого ланцюга напередодні Дня Незалежності

24 серпня Україна відзначатиме 32 рік Незалежності, громадян, які опинилися зараз закордоном закликають долучитися до масштабної акції до свята та утворити живий ланцюг.

Професійний подолог розповів, як правильно обрати взуття

Взуття, яке ми носимо, має значний вплив на здоров’я, оскільки неправильне взуття може спричинити різноманітні проблеми з ногами, хребтом і навіть загальним станом організму. Взуття […]

sbu 4ddb5

Куди передавати дані про зрадників, переміщення техніки рф та як шкодити колаборантам?

Чимало українців зараз перебувають в окупації, оскільки не встигли евакуюватися. На ТОТ люди ведуть приховану партизанську боротьбу й передають дані про розміщення ворожої техніки, російських […]