Чому корупційні скандали в Україні не привід зменшувати підтримку ЗСУ?

Семаковська Тетяна 17:09, 31 Липня 2023

Українська волонтерська спільнота, зокрема Сергій Притула та Антон Ходза, помітили коментарі, як схожі на чергову російську інформаційно-психологічну операцію. В таких коментарях люди закликають перестати донатити гроші на армію та довірити питання забезпечення ЗСУ державі. На фоні зменшення обсягів фінансової підтримки волонтерів, такі меседжі можуть бути небезпечними для обороноздатності України.

росіяни використовують проти українців багато методів інформаційного впливу. Ще в радянському союзі практика використання інформаційно-психологічних операцій (ІПСО) застосовувалася владою на постійній основі. Зараз рф використовує соціальні мережі, як найбільш ефективний спосіб поширення шкідливих наративів. Колись українцям було смішно від фраз на кшталт «немає сечі терпіти ці пекельні борошна», але не треба знецінювати потужності ворога у цій сфері. росіяни здатні проводити роботу над помилками та більш ефективно мімікрувати в український сегмент інтернету. 

росіяни використовують ІПСО, щоб зменшити рівень фінансової підтримки ЗСУ. Джерело: відкриті джерела

Що сталося

Нещодавно на Facebook та у Telegram каналах стали з’являтися повідомлення з обуренням про те, що поки влада краде, громадяни з особистих коштів надсилають гроші на ЗСУ і що це несправедливо. Питання боротьби з корупцією на всіх рівнях влади в державі гостро стоїть вже багато років. Втім, часто такі повідомлення не просто висловлюють незадоволення, а ще й намагаються підштовхнути до думки, що не варто донатити гроші на армію, адже це задача держави. 

Джерело: Знімки екрана з прикладами коментарів

«Он як грошики дєрєбаняться, а ви люди не пийте каву, а скидайтесь по 10 грн на автівки для військових…» – написала одна із дописувачок у Telegram під новиною про начальника одеського військкомату. 

«Нажаль, після ремонту доріг, барабанів, одеських воєнкомів, рука вже не піднімається донатить. Просто морально важко, ти маєш допомагати країні і кожна гривня потрібна, а навколо таке, руки опускаються», – написав користувач Facebook під постом про збір на потреби армії від Сергія Притули.

«Краще на серіали збирай. А на військову техніку най влада дає. Бо вже соромно іноземцям в очі дивитися», – написав користувач Facebook під постом про збір на потреби армії від Сергія Притули.

Читайте також: Зараз ми пишемо для росії вирок: громадська діячка Галина Калініна розповіла, як документують російські військові злочини

В цьому випадку важливо розуміти, що зараз ми маємо війну не влади рф проти влади України, а війну, в рамках якої росія хоче знищити Україну, як державу, а українців, як націю. Безперечно важливо працювати над антикорупційними заходами, моніторити діяльність органів державної та місцевої влади, поширювати інформацію про порушення та вимагати покарання за корупційні дії.

Водночас зупиняти підтримку нашої армії через недоброчесність чиновників не є ефективною стратегією. Адже від боєздатності ЗСУ залежать не тільки життя наших воїнів, але й майбутнє України. Подібні заклики ймовірно покликані знизити фінансову підтримку волонтерських ініціатив з боку громадян. Крім того, ці меседжі схожі на чергову російську ІПСО. Саме волонтери, а не держава, надають армії такі необхідні на війні дрони та закривають термінові потреби. Без фінансової підтримки благодійників це буде неможливо. Відповідно, це буде ослаблювати обороноздатність України. 

«Є значно гірші, небезпечніші вороги. Це не боти, а люди, які мають ім’я, прізвище 1 обличчя. Вони розмовляють виключно українською і демонструють українську символіку. Вони запевняють, що мріють про перемогу у війні, але, увага – “над ворогом зовнішнім і внутрішнім» – написала на своїй сторінці у Facebook військовослужбовиця ЗСУ, офіцерка, снайперка, у цивільному житті – журналістка  Олена Білозерська

Знімок екрана із дописом Олени Білозерської на Facebook

Що говорять волонтери

Волонтерка Громадської Організації «Бахмут Український» Наталя Вишнивецька та лідерка групи «Блукаючих волонтерів(Київ-Бахмут)» Олена Березуцька є бахмутськими волонтерками, які вже довгий час збирають гроші та допомагають ЗСУ. Вони розповіли нашій редакції про те, як змінилася підтримка армії за час повномасштабної війни, чому важливо продовжувати донатити гроші та що вони думають про вищеописаний наратив.

Важливо зауважити, що обидві волонтерки відмітили зменшення обсягів фінансової підтримки з боку населення. 

«Активність людей зменшилася в рази. На початку повномасштабного вторгнення народ закидували допомогою. Зараз залишилися ті донатори, котрі з нами співпрацюють упродовж 9 років. Кількість нових людей мінімальна. Збори коштів стали мінімальними», – сказала Олена Березуцька.

«Так. Відчуваю (ред. – зменшення підтримки). Повʼязую це з погіршенням фінансового стану українців, до якого призвела війна та руйнування економіки країни. До того ж основними благодійниками для нашої організації були бахмутяни: як пересічні громадяни, так і підприємці. Зараз усі бахмутяни ВПО, які втратили все. Усі знаходяться на межі виживання, тому не мають фінансової можливості підтримувати Армію. Але люди не лишаються байдужими: допомагають інформаційно. Роблять поширення наших публікацій, плетуть маскувальні сітки у тих громадах, де проживають зараз», – розповіла Наталя Вишневецька.

Спад економіки, нестабільна ситуація на ринку праці та зниження купівельної спроможності населення активно впливають на кількість донатів. Волонтерам зараз складніше зібрати необхідні суму для закриття потреб ЗСУ. Втім, їм це досі вдається. Оскільки така допомога та об’єднання суспільства є невигідною для росії, логічно припустити, що подібними меседжами про небажання донатити через корупцію, росіяни намагаються ослабити українську армію. Втім, в масштабах великої війни державі складно забезпечити всі потреби ЗСУ.

«З 2014 року і перший рік повномасштабного вторгнення наш штаб дислокувався в Бахмуті. На складі тримали все: від їжі та постілі, до запчастин на авто та бензопил. Зараз наш центр переїхав у Дніпро. Потреби Армії змінилися. Держава закриває основні потреби: зброю, одяг, амуніцію,  харчування, паливно-мастильні матеріали тощо. Ми допомагаємо Силам Оборони України тактичною медициною, ліками, гігієною, амуніцією, ремонтуємо авто, купуємо дрони та тепловізори. Волонтери не можуть замінити державу, але можуть оперативно закрити потреби, які виникають сезонно або через якісь штучні обмеження (наприклад, проблеми з розмитненням, оподаткуванням тощо). На жаль, держава є неповороткою. Кожне питання потребує багато узгоджень. У волонтерів з цим простіше: придбав і передав на фронт», – розповіла Наталя Вишневецька.

Приклад діяльності ГО Бахмут Український. Знімок екрана з Facebook сторінки організації

«Наша група займається технічним забезпеченням бойових підрозділів, а не особисто когось з бійців. Це комплекси ударних дронів-камікадзе, автівки, ремонт авто, придбання тепловізорів, прицілів, далекомірів, старлінків, оптика, харчування підрозділів по запиту, квадрокоптери, обладнання до квадрокоптерів, рації тощо. Список великий», – говорить Олена Березуцька.

Читайте також: Парламент звільнив від оподаткування тепловізори та антидронові рушниці для ЗСУ

Приклад діяльності групи «Блукаючих волонтерів(Київ-Бахмут)». Знімок екрана з Facebook сторінки героїні

Волонтери мають можливість закрити їх швидше, ніж держава. Часто можна почути, що навіть донат у кілька гривень може допомогти закрити збір.

Це зовсім не значить, що треба толерувати корупцію в країні. Навпаки, важливо працювати й над цією проблемою. Проте, корупція чиновника не може стати приводом відмовитися від допомоги армії. Поширюючи зворотне твердження люди свідомо або ні допомагають ворогу. Не треба забувати, що Україна воює з країною-терористом, яка в рази переважає по чисельності населення та за кількістю зброї. Тому для перемоги нам потрібно акумулювати максимальну кількість ресурсів. 

«Ми бачимо, що держава не забезпечує підрозділи в необхідному обʼємі. Тому частину забезпечення беремо на себе. Це і відновлення підрозділів після бойових дій, під час бойових тощо. Все, що можливо, ми робимо для цього. Нажаль, державу це не тривожить. Тоді хто, як не волонтери?» – говорить Олена Березуцька

«Гнівні дописи зустрічала. Багато з них справедливі. Є люди в МО та в інших державних структурах, які працюють неефективно. Тому громадянське суспільство та самі військові повинні виявляти випадки недбальства та вимагати звільнення та покарання таких осіб. Під час війни це неприпустимо 

Але нас захищають наші чоловіки та дружини, батьки та діти, брати та сестри. Ми не маємо морального права позбавити їх допомоги. Допомагали 9 років. І будемо допомагати стільки, скільки треба. До повної ПЕРЕМОГИ над ворогом» – каже Наталя Вишневецька

Віримо у ЗСУ та продовжуємо донатити! Джерело: Олександр Грехов

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

Микола Ситник 16:21, 15 Серпня 2023

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед юнаків, дівчат, молодших юнаків і молодших дівчат. Донеччину на турнірі представили п’ятеро велосипедистів із Бахмутської та Лиманської громад.

Про це повідомляє Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА.

За нагороди змагань боролися понад 100 учасників із 16 команд регіонів України.

Як виступили наші велосипедисти?

Вихованці Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з велоспорту та учні Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю імені С. Бубки відзначилися низкою нагород:

  • у парній гонці на 10 км «золото» серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (ОСДЮСШОР) разом із Дмитром Старовойтовим з Житомирщини (їхній час — 13 хв. 39 сек.);
  • у віковій групі юнаки «срібним» призером став Андрій Захарченко (ДОСФКСП ім. С. Бубки) разом із Андрієм Головченком з Дніпропетровщини (13 хв. 32 сек.);
  • у віковій групі юнаки «бронзовими» призерами стали Дмитро Ємченко та Іван Кононенко (ОСДЮСШОР) з результатом 13 хв. 35 сек.
Спортсмени з Бахмутської та Лиманської громад готуються розпочати гонку

За підсумками першого туру Чемпіонату України в гонці-критеріумі Максим Кікоть, набравши 14 очок, посів друге місце серед молодших юнаків. До слова, другий тур змагань запланований у Білій Церкві (14-17 серпня), третій тур — у Львівській області (з 30 серпня по 3 вересня).

Під час всеукраїнських змагань в груповій гонці на 50 км «срібну» медаль серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (56 хв. 27 сек.), а «бронзовим» призером в категорії юнаки став Андрій Захарченко (1:24.40 хв.).

Зазначимо, що до змагань велосипедистів Донеччини підготували тренери: Валерій Красов, Олександр Геращенко та Кирило Поспєєв.

Читайте також: Спортсмен із Донеччини став чемпіоном Європи з метання диска

Нагадаємо, бахмутянин Микола Жабняк став спортсменом місяця на Донеччині.

Фото: всі світлини Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Микола Ситник 14:49, 15 Серпня 2023

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі.

Про це повідомляє Центр підтримки бахмутян у Дніпрі «З Бахмутом у серці».

Гуртки та контакти керівників

Для охочих доступні такі мистецькі заняття: 

  • гра на гітарі — 0990572984 (Антон Леонідович);
  • гра на ударних — 0957700447 (Едуард Євгенович);
  • вокал — 0951373081 (Наталя Сергіївна);
  • вокальний ансамбль «Надія» — 0997333465 (Ольга Миколаївна);
  • театр танцю — 0951458918 (Ольга Олександрівна);
  • хореографічний ансамбль «Непосиди» — 0665280170 (Ольга Миколаївна); 
  • театр-студія «4-й поверх» — 0503672901 (Микола Миколайович);
  • театр естрадних ляльок — 0632179897 (Анна Олександрівна);
  • циркове мистецтво — 0506377293 (Юлія Григорівна);
  • декоративно-ужиткове мистецтво — 0500509479 (Людмила Григорівна);
  • образотворче мистецтво — 0500821899 (Ольга Володимирівна).

Графік занять

Повчитися малювати можна і в очному форматі за адресою: Дніпро, вулиця Виконкомівська, 12А. Безкоштовні заняття з малювання проходять по вівторках та четвергах о 15 годині та у суботу о 14.00. 

«Телефонуйте! Приходьте! Чекаємо на Вас», — запрошують в Донецькому Палаці молоді «Юність».

//

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Нагадаємо, раніше редакція «Бахмут. IN.UA» дізнавалася у бахмутян, що подивитись в Дніпрі туристу.

Фото: yunist.org.ua

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед […]

16:21, 15.08.2023 Микола Ситник

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі. Про це […]

14:49, 15.08.2023 Микола Ситник
158366 dbdc1

Українців за кордоном закликають доєднатися до Живого ланцюга напередодні Дня Незалежності

24 серпня Україна відзначатиме 32 рік Незалежності, громадян, які опинилися зараз закордоном закликають долучитися до масштабної акції до свята та утворити живий ланцюг.

Професійний подолог розповів, як правильно обрати взуття

Взуття, яке ми носимо, має значний вплив на здоров’я, оскільки неправильне взуття може спричинити різноманітні проблеми з ногами, хребтом і навіть загальним станом організму. Взуття […]

sbu 4ddb5

Куди передавати дані про зрадників, переміщення техніки рф та як шкодити колаборантам?

Чимало українців зараз перебувають в окупації, оскільки не встигли евакуюватися. На ТОТ люди ведуть приховану партизанську боротьбу й передають дані про розміщення ворожої техніки, російських […]