Морква, буряк, картопля, помідори, баклажани, перець, капуста усіх видів: броколі, брюсельська, пекінська, цвітна, білокачанна, червонокачанна – все це на півтора гектарах землі вже двадцять років вирощує родина Людмили Нікітіної. Врожай родина Людмили продає на ринку Бахмута – літом свіжі овочі та зелень, залишки консервують і торгують взимку. Як допомога друзям перетворилася на сімейну справу читайте далі.
Які овочі купують найбільше? «Та майже всі. Морква, картопля, буряк та капуста – «борщевий набір», який завжди користується попитом, солодкий перець теж завжди купують, баклажани різних видів, огірки та помідори».
Починають сезон овочів, зазвичай, у червні і до початку зими йде продаж. Те, що можна зберегти – продають і пізніше, деякі ж овочі виключно сезонні.
Орієнтують обсяг під минулорічний попит: якщо купували менше, відповідно враховують це при весняних посадках, а також під термін зберігання овочів: «Те, наприклад, що можна зберігати у підвалах, того садимо більше. Те, що псується швидко, підлаштовуємося під минулорічні продажі, відповідно до цього і саджаємо»
Займається родина вирощуванням овочів вже двадцять років, починали, говорить Людмила, майже випадково: допомагали друзям, пізніше вирішили спробувати власноруч.
Раніше, зазначає, попит був більший, бо ж значний обсяг культур відвозили на оптовий продаж до Горлівки. Зараз торгують на ринку. Є і постійні покупці
Рекламують овочевий бізнес самі покупці: «Люди давно знають, починали ми ще у 2000-му році з солодкої кукурудзи, багато людей про нас через це і дізналося, ну а потім, коли вже на ринку почали, люди вже в обличчя знають, кожному говоримо, що домашнє – вірять. Хто не вірить, додому може приїхати, подивитися. Є й таке».
Асортимент, зовнішній вигляд, смакові якості – це те, що відрізняє органічні овочі.
«Когось ціна не влаштовує, але домашні овочі дорожчі».
Крім вирощування, займаються ще й консервуванням, також продають. Обсяги, звісно невеликі. Та, збільшувати їх не планують, бо ж овочі – це сезонна справа: Співпрацювати з нами магазинам, наприклад, не вигідно. Як співпрацювати, якщо це нестабільно, це сезонно. Тому залишається лише ринок».
Матеріал підготувала Марія Лященко