Що робити, якщо родич помер за кордоном: інструкція

Семаковська Тетяна 17:33, 20 Березня 2023

death g39c004d9e 1920 ef65cЧерез війну мільйони людей з України евакуювалися за кордон. Сьогодні українців можна знайти майже в кожній точці планети, тут люди намагаються будувати нове життя попри всі проблеми вимушеної еміграції. Часто з цими нюансами доводиться розбиратися й родичам, які залишилися в Україні, зокрема й з питанням смерті. Скільки кошту транспортування тіла з Європи та чи можна розраховувати на допомогу держави?

Видання The Village пояснює, що робити якщо родич помер за кордоном

Крок 1 – зібрати документи

Нізар Бадр — директор ритуальної служби Memory. Фахівець зазначає, що насамперед, коли люди звертаються до них із подібним запитом, то необхідно з’ясувати, що сталося. Важливо знати причину смерті: ДТП, інциденти на виробництвах тощо. 

Далі рідні мають зібрати пакет документів (а служба вже обробляє їх на місці і їде працювати. Працівникам ритуальної сфери  потрібен дозвіл на місце поховання й заява до консульства країни, у якій сталася смерть. 

Далі складають доручення, ксерокопії паспортів, збирають документи на тіло згідно з чинним законодавством країни.

Крок 2 — доставка тіла до України

56947219 173412493653082 4636589445695406080 n 63b25

Машина ритуальної служби Memory в Гамбурзі. Фото: Фейсбук

Після отримання всіх необхідних документів організовують транспортне перевезення. Авто ритуальної служби спеціально обладнане під стандарти ЄС: тут є термоустановка та рефрижератор. 

Важливо розуміти, що тіло рідного не віддадуть, якщо раптом хтось надумає власноруч приїхати забрати його своїм звичайним транспортом, запевняє Нізар Бадр. Авто направляють до потрібної країни, шукають місце перебування небіжчика й отримують лікарське свідоцтво про смерть. 

Після цього, ритуальна служба збирає всі необхідні документи, їде до консульства та отримує консульський дозвіл на перетин кордону й повертається до України

“Труднощі в цій роботі залежать виключно від обставин смерті. Наприклад, якщо це ДТП чи вбивство, то треба вичекати певний проміжок часу, поки триває слідство, це займає ще якийсь період часу. Сама ж доставка тіла займає день-два, не більше. Є історії, коли похоронні фірми можуть доставляти тіло півтора-два тижні. Це абсурд. Зазвичай це відбувається через те, що перевізники довантажують інші тіла на своєму шляху туди або назад, щоб не їхати лише з одним тілом, «у холосту». 

Деякі консульства сприяють такому явищу, оскільки часто рекомендують конкретні фірми, до яких звертатися за послугами перевезення померлих, і замість того, щоб діяти в інтересах українців за кордоном, діють в інтересах власних і тих фірм, на які посилаються”, — наголошує Нізар Бадр.

Ціни на послуги в Європі

multirefrizherator 187dd

Рефрижератор. Фото: з відкритих джерел

Щоб доставити тіло небіжчика до України слід закласти у витрати ціну за послуги автомобіля із рефрижератором. Станом на березень, маршрут розраховують в діапазоні 20 гривень за кілометр. Фірма Нізара працює в межах Європи, популярними напрямками роботи стала Польща, Чехія й Німеччина. Ціни вказані нижче є приблизними:

  1. Польща – Україна (захід країни): у межах 1300–1500 євро;
  2. Чехія – Україна (захід країни): в межах 1700–1600 євро;
  3. Німеччина – Україна (захід країни): до 3000 євро.

Транспортування тіла з-за океану

За словами, директора ритуальної служби, якщо людина померла за океаном, то її тіло можуть зустріти в аеропорту. Зазвичай для транспортування використовують багажний відсік звичайних пасажирських літаків. 

“Для цього попередньо забальзамоване тіло поміщають у герметичну цинкову труну, а її – у спеціальний чохол. Можемо припустити, що кожен третій пасажирський літак перевозить такий вантаж”, — каже Нізар Бадр.

Пояснення від МЗС

Своєю чергою, в МЗС повідомили, що в разі отримання інформації щодо смерті громадянина України за кордоном родичам померлого передусім потрібно звернутися до найближчого консульства України в країні, де стався смертельний випадок, щодо підтвердження факту смерті й отримання інформації щодо порядку дій для забезпечення репатріації тіла померлого в Україну.

Актуальні контакти закордонних дипломатичних установ України можна знайти на вебсайті МЗС.

Якщо у рідних померлого немає можливості виїхати до країни, де стався смертельний випадок, необхідно звернутися до нотаріуса й оформити та надіслати до відповідного посольства / консульства України нотаріально засвідчену заяву про волевиявлення щодо способу й місця поховання померлого.

Якщо виникли затримки з перевезенням тіла померлого громадянина або інші перешкоди організаційно-логістичного чи бюрократичного характеру під час репатріації, причетні посольства / консульства України вживають відповідні заходи реагування для вирішення проблемних питань.

Чи можлива оплата за кошт держави?

Screenshot 570 2e3c1

Гроші. Фото: chrda.gov.ua

Якщо в родичів небіжчика немає коштів для репатріації труни з тілом чи урни з прахом померлого громадянина вони можуть звернутися до посольства / консульства щодо оплати вартості таких послуг за кошт державного бюджету. 

Оплата вартості ритуальних послуг, включно з перевезенням тіла, за кошт бюджету здійснюється виключно в разі документально підтвердженої неспроможності родичів померлих / загиблих громадян оплатити вартість таких послуг за власний кошт і за умови відсутності альтернативних джерел фінансування (страхових компаній, роботодавців, перевізників тощо).

Рішення про оплату вартості послуг іноземних ритуальних служб, пов’язаних з оформленням документів і репатріацією в Україну тіл померлих / загиблих громадян України, приймає керівник відповідної закордонної дипломатичної установи України за погодженням з Міністерством закордонних справ України за умови подання:

  1. документів, що підтверджують смерть чи загибель громадянина України за кордоном;
  2. заяви родичів померлого / загиблого на ім’я керівника зазначеної установи про оплату таких послуг за кошт державного бюджету;
  3. документів про склад сім’ї померлого / загиблого;
  4. документів, що підтверджують родинний зв’язок заявників з померлою / загиблою особою;
  5. документів, виданих уповноваженими органами й установами України, про розмір доходів найближчих родичів (дружина / чоловік, батьки, повнолітні діти, рідні брати / сестри), що підтверджують неспроможність заявників здійснити оплату вартості відповідних послуг за власний кошт.

Фото: фотосток

Читайте також: ВІЛ та гепатит: чому російські солдати небезпечні навіть після смерті

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

Микола Ситник 16:21, 15 Серпня 2023

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед юнаків, дівчат, молодших юнаків і молодших дівчат. Донеччину на турнірі представили п’ятеро велосипедистів із Бахмутської та Лиманської громад.

Про це повідомляє Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА.

За нагороди змагань боролися понад 100 учасників із 16 команд регіонів України.

Як виступили наші велосипедисти?

Вихованці Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з велоспорту та учні Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю імені С. Бубки відзначилися низкою нагород:

  • у парній гонці на 10 км «золото» серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (ОСДЮСШОР) разом із Дмитром Старовойтовим з Житомирщини (їхній час — 13 хв. 39 сек.);
  • у віковій групі юнаки «срібним» призером став Андрій Захарченко (ДОСФКСП ім. С. Бубки) разом із Андрієм Головченком з Дніпропетровщини (13 хв. 32 сек.);
  • у віковій групі юнаки «бронзовими» призерами стали Дмитро Ємченко та Іван Кононенко (ОСДЮСШОР) з результатом 13 хв. 35 сек.
Спортсмени з Бахмутської та Лиманської громад готуються розпочати гонку

За підсумками першого туру Чемпіонату України в гонці-критеріумі Максим Кікоть, набравши 14 очок, посів друге місце серед молодших юнаків. До слова, другий тур змагань запланований у Білій Церкві (14-17 серпня), третій тур — у Львівській області (з 30 серпня по 3 вересня).

Під час всеукраїнських змагань в груповій гонці на 50 км «срібну» медаль серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (56 хв. 27 сек.), а «бронзовим» призером в категорії юнаки став Андрій Захарченко (1:24.40 хв.).

Зазначимо, що до змагань велосипедистів Донеччини підготували тренери: Валерій Красов, Олександр Геращенко та Кирило Поспєєв.

Читайте також: Спортсмен із Донеччини став чемпіоном Європи з метання диска

Нагадаємо, бахмутянин Микола Жабняк став спортсменом місяця на Донеччині.

Фото: всі світлини Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Микола Ситник 14:49, 15 Серпня 2023

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі.

Про це повідомляє Центр підтримки бахмутян у Дніпрі «З Бахмутом у серці».

Гуртки та контакти керівників

Для охочих доступні такі мистецькі заняття: 

  • гра на гітарі — 0990572984 (Антон Леонідович);
  • гра на ударних — 0957700447 (Едуард Євгенович);
  • вокал — 0951373081 (Наталя Сергіївна);
  • вокальний ансамбль «Надія» — 0997333465 (Ольга Миколаївна);
  • театр танцю — 0951458918 (Ольга Олександрівна);
  • хореографічний ансамбль «Непосиди» — 0665280170 (Ольга Миколаївна); 
  • театр-студія «4-й поверх» — 0503672901 (Микола Миколайович);
  • театр естрадних ляльок — 0632179897 (Анна Олександрівна);
  • циркове мистецтво — 0506377293 (Юлія Григорівна);
  • декоративно-ужиткове мистецтво — 0500509479 (Людмила Григорівна);
  • образотворче мистецтво — 0500821899 (Ольга Володимирівна).

Графік занять

Повчитися малювати можна і в очному форматі за адресою: Дніпро, вулиця Виконкомівська, 12А. Безкоштовні заняття з малювання проходять по вівторках та четвергах о 15 годині та у суботу о 14.00. 

«Телефонуйте! Приходьте! Чекаємо на Вас», — запрошують в Донецькому Палаці молоді «Юність».

//

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Нагадаємо, раніше редакція «Бахмут. IN.UA» дізнавалася у бахмутян, що подивитись в Дніпрі туристу.

Фото: yunist.org.ua

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед […]

16:21, 15.08.2023 Микола Ситник

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі. Про це […]

14:49, 15.08.2023 Микола Ситник
158366 dbdc1

Українців за кордоном закликають доєднатися до Живого ланцюга напередодні Дня Незалежності

24 серпня Україна відзначатиме 32 рік Незалежності, громадян, які опинилися зараз закордоном закликають долучитися до масштабної акції до свята та утворити живий ланцюг.

Професійний подолог розповів, як правильно обрати взуття

Взуття, яке ми носимо, має значний вплив на здоров’я, оскільки неправильне взуття може спричинити різноманітні проблеми з ногами, хребтом і навіть загальним станом організму. Взуття […]

sbu 4ddb5

Куди передавати дані про зрадників, переміщення техніки рф та як шкодити колаборантам?

Чимало українців зараз перебувають в окупації, оскільки не встигли евакуюватися. На ТОТ люди ведуть приховану партизанську боротьбу й передають дані про розміщення ворожої техніки, російських […]