ІПСО чи правда: що відомо про злиття пригожиним російських позицій в обмін на вихід ЗСУ з Бахмута?

Семаковська Тетяна 16:35, 15 Травня 2023

67 main v1678541468 2e3adНаприкінці січня 2023 року власник ПВК Вагнер євген пригожин зробив Україні пропозицію. пригожин заявив, що якщо українське командування виведе своїх солдатів з району навколо Бахмута, він надасть Києву інформацію про позиції російських військ, яку Україна зможе використати для їх атаки. Такі дані наводить Washington Post із посиланням на «злиті» секретні документи Пентагону. В росії ж заявляють, що це ІПСО проти пригожина.

Однак, конфлікти між Міноборони рф та власником ПВК вже не вперше випливають у публічний простір. Редакція «Бахмут IN.UA» зібрала думки щодо можливої зради пригожина.

Злив секретних даних від Washington Post

Стаття про те, що пригожин пропонував Україні здати російські позиції в обмін на вихід ЗСУ з Бахмута з’явилася 14 травня. Washington Post запевняє, що пригожин передав свою пропозицію контактам у Головному управлінні військової розвідки України, з якими він підтримував таємний зв’язок протягом війни.

З витоку документа не зрозуміло, які саме позиції російських військ пропонував розкрити пригожин. Втім зважаючи на те, що він є союзником путіна, пропозиція обміняти життя бійців “Вагнера” на російських солдатів може розцінюватися як держзрада.

Двоє українських неназваних чиновників підтвердили, що пригожин кілька разів розмовляв з представниками ГУР. Один чиновник сказав, що Пригожин неодноразово робив пропозицію щодо Бахмута, але Київ відхиляв її.

Згідно з одним документом, пригожин сказав українському офіцеру розвідки, що російські військові мають проблеми з постачанням боєприпасів. Він, начебто, порадив ЗСУ продовжувати наступ на кордоні Криму, оскільки моральний дух російських військ був низьким.  Кремль не відповів на прохання прокоментувати зв’язок пригожина з Україною.

Що кажуть російські пропагандисти? 

Російські пропагандистські канали масово поширюють інформацію про те, що проти пригожина почалася інформаційно-психологічна операція (ІПСО). Пропагандисти запевняють, що маніпуляцію готували українські та західні фахівці, при цьому не вказують на конфлікт, який вже близько року триває між фінансистом ПВК та Міноборони.

Російський воєнкор Олександр Коц впевнений, що Україна почала інформаційну війну.

«…Це один з елементів, що супроводжують український наступ, – інформаційний. Дискредитація, розлюднення, підстави тих, хто має інформаційну або політичну вагу – звичний набір із західних методичок, який цілком успішно працював, зокрема, і під час “кольорових революцій”», — запевняє пропагандист.

Сам ж пригожин наразі ніяк не відреагував на заяву опубліковану у Washington Post. 

Сварка між пригожиним та Міноборони: що передувало? 

139605 40176

Сергій Стерненко. Фото: соцмережі

20 лютого стало відомо, що російське військове командування припинило доступ пригожина до артилерійських снарядів і важкого озброєння, надаючи пріоритет російській армії, а не найманцям ПВК. Тоді почалися перше серйозне протистояння між пригожиним й Міноборони. пригожин не зміг виконати обіцянку, яку він давав путіну й не захопив Бахмут, тож в хід пішла звичайна регулярна російська армія, а вагнерівців використали як гарматне м’ясо.

пригожин заявив, що найманці Вагнера зазнають вдвічі більших втрат, оскільки не можуть придушити вогонь української артилерії. На почату 2023 року стало відомо, що МО рф позбавило пригожина можливості вербувати нових полонених і тренуватися на окремих полігонах, що належать Збройним силам росії.

Вже в березні 2023 року пригожин публічно зм’якшив свої заяви щодо Міноборони, ймовірно побоюючись повністю втратити найманство в Бахмуті. Додатковою проблемою для пригожина стало створення інших ПВК, курованих компанією Газпром.

Український активіст Сергій Стерненко припускає, що пропозиція пригожина могла бути реальною. 

«Припускаю, що Прігожин дійсно міг таке пропонувати, бо він сам у конфлікті з міністерством війни так званої росії. Крім того, Прігожин бажає поразки росіян у війні, щоб використати це для подальшого повстання і захоплення влади. 

Йому потрібен привід.  І розгром російських військ, який неодмінно буде, стане саме таким приводом для лисого чорта. Для свого виживання керівництво так званої росії має ліквідувати Прігожина. Поки їх не вбив він», — пише Стерненко.

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Під Бахмутом Сили оборони взяли в полон зрадника зі Слов’янська

Микола Ситник 12:30, 15 Серпня 2023

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного представника російських окупаційних угруповань, який воював проти України на Східному фронті. Бойовиком виявився мешканець Слов’янська. Військові контррозвідники СБУ спільно з Силами оборони взяли зрадника в полон під час контрнаступу поблизу Бахмута.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Незадовго до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну мешканець Слов’янська переїхав до Ставропольського краю. Правоохоронці встановили, що 24 червня 2022 року він добровільно підписав контракт на проходження військової служби у складі групи «Шторм-Z» 79-го мотострілецького полку зс рф.

Перебуваючи на посаді механіка-водія, фігурант брав активну участь у бойових діях проти Сил оборони в районі селища Берхівка Бахмутського району. Окрім того, для сповільнення контрнаступальних дій українських військ зрадник облаштовував ворожі блокпости та фортифікаційні укріплення навколо ворожих позицій. У липні 2023 року під час проведення контрнаступальних операцій українські захисники затримали бойовика. 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який хотів зірвати контратаки ЗСУ під Бахмутом

Нагадаємо, бахмутянин, який воював проти ЗСУ, проведе за ґратами 10 років.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Донецька обласна прокуратура

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Промо

ЗСУ продовжують рух на південному фланзі Бахмута, — Романенко

Микола Ситник 12:09, 15 Серпня 2023

Сили оборони продовжують наступальні операції поблизу Бахмута. За минулий тиждень ЗСУ звільнили 3 км² території на Бахмутському напрямку. Водночас окупанти прагнуть відновити втрачені позиції. Ворог стягнув під Бахмут велику кількість артилерії, дронів та особового складу.

Про це військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко розповів у інтерв’ю «24 Каналу».

Обстановка на флангах

Він зазначив, що росіянам, перекинувши резерви, вдалося зупинити просування Сил оборони на північних околицях Бахмута.

«Ворог перекинув резерви на північний фланг Бахмута й зупинив просування у районі Берхівки і Ягідного. Тому підрозділи ЗСУ перейшли до оборони, контратакують й ведуться такого роду бої», — повідомив військовий експерт.
Ситуація на північному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Генерал-лейтенант у відставці додав, що на південних околицях міста-фортеці українські воїни продовжують рух.

«На півдні Бахмута йде поступове, невелике просування, оскільки й туди противник перекинув свої резерви. Йдуть запеклі бої навколо Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. У частину Кліщіївки наші війська вже зайшли, але повністю не звільнили. Зараз по цьому напрямку тривають запеклі бої. Ми ввели свої додаткові засоби. Йде напружена робота щодо подальшого просування», — підсумував Ігор Романенко.
Ситуація на південному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Читайте також: У Генштабі розповіли, де успішно наступають ЗСУ  

Нагадаємо, росіяни намагаються відбити втрачені позиції біля Кліщіївки.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Факти

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!