Переслідування чи сталкінг – куди звертатись і як протидіяти?

Семаковська Тетяна 10:00, 13 Червня 2023

На початку травня у соцмережах з’явилися досить гучні дописи про переслідування та погрози жінкам в різних куточках України. Ми спробували розібратись що саме вважається переслідуванням, які докази потрібно збирати для поліції, й де можна отримати підтримку і психологічну допомогу?

Що таке сталкінг?

«У законодавстві України наразі відсутнє формальне тлумачення поняття «переслідування/сталкінг», – повідомляють у департаменті інформаційно – аналітичної підтримки Нацполіції України.

Проте, тлумачення відсутнє, а проблема є.

Переслідування, або сталкінг –  це неодноразові погрози, небажане спілкування, наполегливі дзвінки та повідомлення, навмисне наголошування на тому, що за дівчиною ведеться нагляд, аби викликати почуття постійної небезпеки, фізичне переслідування, заподіяння шкоди власності потерпілій, дії проти сім’ї, її друзів, домашніх улюбленців, або поширення неправдивої інформації через Інтернет.

Також існує кіберсталкінг – нав’язливе спілкування, дзвінки, погрози, залякування у соцмережах. Все це завдає шкоди, позбавляє почуття безпеки, змушує жити у постійному хвилюванні за своє життя і здоров’я. В умовах війни, коли всі перебувають у постійному стресі, переслідування можуть надати людині ще більшої шкоди.

Як переслідувачі проявляють свою увагу?

353936878 226254163602670 3351460052064846541 n 0efba

354005674 212112505101027 5899579721200556082 n 3cd2c

353948031 223228470571068 2103608901872143924 n 1f39c

349035907 1663266350789201 4238409462268929834 n 67894

Чоловік, який сталкерив героїню в соцмережі. Фото: надані героїнею

Ми наводимо історію однієї з потерпілих від сталкінгу. Дівчина розповіла свою історію анонімно. Для Катерини (ім’я змінено) все починається з ділової зустрічі та обміну телефонами саме у робочих цілях. 

Після чоловік часто і наполегливо пише повідомлення інтимного характеру, запрошує на побачення в малолюдні місця, ігноруючи відмову дівчини від залицянь, знаходить її дані та адресу, та продовжує вже особисто проявляти небажану увагу.

Катерина – переселенка з нині окупованого міста Донеччини та проживає з подругою, через це вона боїться відповісти чоловіку різкою відмовою, адже переживає за наслідки. 

Що, як переслідування та погрози стануть ще більш наполегливими та перейдуть вже до фізичного насилля?

Дівчата помилкою можуть вважати, що вони провокують поведінку кривдника. Фото: з відкритих джерел

До поліції дівчина не звертається через недовіру та побоювання, що заяву можуть не прийняти. Якщо ж йдеться про маленькі містечка, є ризик, що кривдник може бути дотичним до правоохоронних органів, що може погіршити ситуацію для постраждалих. Втім, Катерина не єдина, хто не звертається по допомогу.

Недовіра, віктимблеймінг (перекладання провини за злочин на постраждалу –  “сама винна”) та суспільний осуд –  це основні причини, чому постраждалі не йдуть до поліції.

Де шукати допомогу від переслідування

Допомогти можуть на гарячій лінії «Ла Страда»: 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) або 116 123 (з мобільного)

Правозахисна організація працює задля запобігання та протидії ґендерно зумовленому насильству, домашньому насильству, а також в інших питаннях захисту прав людини.
https://la-strada.org.ua/ 

https://la-strada.org.ua/wp-content/uploads/2023/03/225.jpg 

Ми розпитали юристку організації «Ла Страда» про те, як діяти постраждалим від сталкінгу та як покарати переслідувача.

«Потерпілі часто не ідентифікують себе постраждалими від сталкінгу. Вони помилково вважають, що нав’язливі повідомлення, дзвінки, небажані подарунки –  це лише прояв уваги. Однак, ми маємо розуміти, що є нюанси – добровільна згода. Якщо постраждалій особі не подобаються такі дії, вони спричиняють дискомфорт, страх за своє життя, то це однозначно вважатиметься переслідуванням», – говорить юристка “Ла Страда” Евеліна Чорнобай.

В організації наголошують на необхідності звертатися до поліції – саме вона є тим органом, який зобов’язаний захищати в таких випадках.

Потрібно правильно зібрати докази сталкінгу

Часто жінки стають жертвами сталкінгу не тільки в соцмережах, але й офлайн. Фото: з відкритих джерел

Якщо потерпіла боїться, чи не розуміє, що робити, як зібрати докази, до кого звертатися –  радимо телефонувати на національну гарячу лінію «Ла Страда» Україна, за номером 116 123 – консультанти допоможуть постраждалій, а також розкажуть, як збирати докази, до кого звертатися та пояснять, як ці дії кривдника можуть бути надалі кваліфіковані в суді чи при розгляді справи в поліції.
Коли ви звертаєтесь до поліції – потрібно зібрати якомога більше доказів, що свідчать про переслідування: скриншоти повідомлень соцмереж, записи розмов.

«Є нюанс щодо запису дзвінка: треба попередити, що ця розмова записується, щоб цей доказ вважався належним і допустимим під час судового розгляду», – додає юристка.

Якщо у відділку поліції відмовляються приймати заяву – необхідно звертатися на гарячу лінію нацполіції та повідомляти про те, який саме підрозділ, чи відділення поліції відмовляється приймати заяву, і просити вжити заходів щодо її прийняття.

Яке покарання передбачено переслідувачу?

Через сталкінг в соцмережах жінки можуть почувати себе в постійній небезпеці. Фото: з відкритих джерел

Оскільки немає єдиної статті, немає і визначення, які саме дії можуть вважатися сталкінгом, чи кіберсталкінгом. Важко кваліфікувати такі дії – коли сталкінг характеризується певним видом переслідувань, наприклад, лише фізичні переслідування, або лише нав’язливі повідомлення –  зазначають у «Ла Страді». За повідомленням Національної поліції України, притягнути до відповідальності переслідувача можна за наступними статтями:

  • Стаття 182 КК України «Порушення недоторканності приватного життя», в такому випадку переслідувачу загрожує штраф, виправні роботи або арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.
  • Стаття 129 КК України – погроза вбивством, якщо для того є реальні підстави.
  • Стаття 173 КУпАП – умисне вчинення діянь психологічного, економічного фізичного характеру передбачає адміністративне покарання.

До прикладу, гучна справа, де дівчині погрожував кур’єр однієї зі служб доставки – поліція відкрила справу саме за статтею 129 ККУ – погроза вбивством. Але, на жаль, це сталося лише після широкого розголосу, додають у  «Ла Страді».

«Ще зазначу щодо статті 126 КК домашнє насильство, тому що сталкінг часто вчиняється колишніми, або кимось із членів сім’ї. Навіть, якщо постраждала особа не перебувала у шлюбі зі своїм переслідувачем, все одно тут маємо елементи сталкінгу, і так само можемо ці діяння кваліфікувати за статтею 126», – додає Евеліна Чорнобай.

Не бійтесь осуду  – звертайтесь за допомогою

У ситуації стресу перестають забезпечуватися базові потреби людини, в цьому випадку – безпека. Відновлення цієї безпеки можуть забезпечити родичі, близькі, друзі. Підтримати тут і зараз, вивести потерпілу із ситуації завмирання, допомогти розробити плани як діяти.

«Загалом, не варто боятися звертатися за допомогою до людей, яким ви довіряєте, визначити для себе, що повертає у відчуття безпеки. Не бійтеся осуду, якщо звертатися по допомогу – можна все подолати» – зазначають в організації.

На гарячій лінії «Ла Страді» можна також отримати інформацію щодо засобів безпеки, додатків, які дозволяють потерпілій, наприклад, затиснувши певну кнопку додатка викликати поліцію у разі загрози життю.

Не варто залишатися з проблемою наодинці

Наприклад, історія Катерини, завдяки підтримці подруги таки завершується. Дівчині вдалося відмовити сталкеру і той облишив спроби небажаної уваги. Проте за місяць переслідувань дівчина перебувала у стані страху.

На жаль, не всі переслідування мають таку кінцівку. Якщо ви переживаєте за своє життя і переслідувач завдає вам психологічного чи фізичного насилля  –  необхідно звертатися по допомогу.

У правозахисній організації  «Ла Страді» також розповіли, що за період з 1 січня по 31 травня отримали на гарячу лінію 312 звернень зі сталкінгу та кіберсталкінгу.
Офіційної статистики щодо звернень у поліцію з цього приводу немає, там не ведуть облік звернень за статтями, що передбачають покарання за переслідування.

Це питання не є найчастішою проблемою, з якою звертаються до «Ла Страда» Україна. В умовах повномасштабного вторгнення постраждалим здається, що їхня проблема не така важлива на фоні війни.

Але навіть офіційна цифра звернень на гарячу лінію організації свідчить, що проблема існує і вона потребує вирішення на законодавчому рівні, адже переслідування досі не криміналізовані окремою статтею.

До теми: 

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

Микола Ситник 16:21, 15 Серпня 2023

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед юнаків, дівчат, молодших юнаків і молодших дівчат. Донеччину на турнірі представили п’ятеро велосипедистів із Бахмутської та Лиманської громад.

Про це повідомляє Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА.

За нагороди змагань боролися понад 100 учасників із 16 команд регіонів України.

Як виступили наші велосипедисти?

Вихованці Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з велоспорту та учні Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю імені С. Бубки відзначилися низкою нагород:

  • у парній гонці на 10 км «золото» серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (ОСДЮСШОР) разом із Дмитром Старовойтовим з Житомирщини (їхній час — 13 хв. 39 сек.);
  • у віковій групі юнаки «срібним» призером став Андрій Захарченко (ДОСФКСП ім. С. Бубки) разом із Андрієм Головченком з Дніпропетровщини (13 хв. 32 сек.);
  • у віковій групі юнаки «бронзовими» призерами стали Дмитро Ємченко та Іван Кононенко (ОСДЮСШОР) з результатом 13 хв. 35 сек.
Спортсмени з Бахмутської та Лиманської громад готуються розпочати гонку

За підсумками першого туру Чемпіонату України в гонці-критеріумі Максим Кікоть, набравши 14 очок, посів друге місце серед молодших юнаків. До слова, другий тур змагань запланований у Білій Церкві (14-17 серпня), третій тур — у Львівській області (з 30 серпня по 3 вересня).

Під час всеукраїнських змагань в груповій гонці на 50 км «срібну» медаль серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (56 хв. 27 сек.), а «бронзовим» призером в категорії юнаки став Андрій Захарченко (1:24.40 хв.).

Зазначимо, що до змагань велосипедистів Донеччини підготували тренери: Валерій Красов, Олександр Геращенко та Кирило Поспєєв.

Читайте також: Спортсмен із Донеччини став чемпіоном Європи з метання диска

Нагадаємо, бахмутянин Микола Жабняк став спортсменом місяця на Донеччині.

Фото: всі світлини Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Микола Ситник 14:49, 15 Серпня 2023

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі.

Про це повідомляє Центр підтримки бахмутян у Дніпрі «З Бахмутом у серці».

Гуртки та контакти керівників

Для охочих доступні такі мистецькі заняття: 

  • гра на гітарі — 0990572984 (Антон Леонідович);
  • гра на ударних — 0957700447 (Едуард Євгенович);
  • вокал — 0951373081 (Наталя Сергіївна);
  • вокальний ансамбль «Надія» — 0997333465 (Ольга Миколаївна);
  • театр танцю — 0951458918 (Ольга Олександрівна);
  • хореографічний ансамбль «Непосиди» — 0665280170 (Ольга Миколаївна); 
  • театр-студія «4-й поверх» — 0503672901 (Микола Миколайович);
  • театр естрадних ляльок — 0632179897 (Анна Олександрівна);
  • циркове мистецтво — 0506377293 (Юлія Григорівна);
  • декоративно-ужиткове мистецтво — 0500509479 (Людмила Григорівна);
  • образотворче мистецтво — 0500821899 (Ольга Володимирівна).

Графік занять

Повчитися малювати можна і в очному форматі за адресою: Дніпро, вулиця Виконкомівська, 12А. Безкоштовні заняття з малювання проходять по вівторках та четвергах о 15 годині та у суботу о 14.00. 

«Телефонуйте! Приходьте! Чекаємо на Вас», — запрошують в Донецькому Палаці молоді «Юність».

//

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Нагадаємо, раніше редакція «Бахмут. IN.UA» дізнавалася у бахмутян, що подивитись в Дніпрі туристу.

Фото: yunist.org.ua

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед […]

16:21, 15.08.2023 Микола Ситник

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі. Про це […]

14:49, 15.08.2023 Микола Ситник
158366 dbdc1

Українців за кордоном закликають доєднатися до Живого ланцюга напередодні Дня Незалежності

24 серпня Україна відзначатиме 32 рік Незалежності, громадян, які опинилися зараз закордоном закликають долучитися до масштабної акції до свята та утворити живий ланцюг.

Професійний подолог розповів, як правильно обрати взуття

Взуття, яке ми носимо, має значний вплив на здоров’я, оскільки неправильне взуття може спричинити різноманітні проблеми з ногами, хребтом і навіть загальним станом організму. Взуття […]

sbu 4ddb5

Куди передавати дані про зрадників, переміщення техніки рф та як шкодити колаборантам?

Чимало українців зараз перебувають в окупації, оскільки не встигли евакуюватися. На ТОТ люди ведуть приховану партизанську боротьбу й передають дані про розміщення ворожої техніки, російських […]