Утеплення дому: як вибрати матеріали і як правильно зробити?

Семаковська Тетяна 18:24, 18 Липня 2023

architect ged99fef09 1280 f5c8aНародна мудрість каже, що сани готувати потрібно влітку, щоб зимою не мати проблем. Така ж ситуація із утепленням дому, особливо якщо ви живете у приватній оселі. Будинки на холодну пору починають утеплювати зсередини в кінці літа й на початку осені. Для цього обирають різні матеріали, як от скловата чи пінопласт.

Директор будівельної фірми «АМС БУД» Євгеній Хоружевський у коментарі редакції  «Бахмут.IN.UA» розповів, як самостійно утеплити будинок.

Утеплення будинку

Зовнішнє і внутрішнє утеплення оселі відрізняється, внутрішнє утеплення важче, його бажано робити на етапі будівництва дому чи квартири, а от із зовнішнім утепленням — справи легші, його можна виконати самому. Проте в двох випадках важливо дотримуватися правил та вимог пожежної та санітарної безпеки.

Способи утеплення будинку

Зазвичай для утеплення обирають мінеральну вату, скловату, пінополістирол або пінопласт. Матеріал залежить від ваших вподобань та фінансових можливостей, наприклад дешевий спосіб утеплення оселі — це пінопласт, а дорожчий — скловата, пояснює Євгеній Хоружевський.

Внутрішнє утеплення будинку

garlic gdd2b6ef64 1280 78a93

Цегляний будинок можна утеплювати скловатою. Фото: з відкритих джерел

Часто мешканці багатоповерхівок ставлять питання: Чи можна утеплювати квартиру? Відповідь — так, але з нюансами. Утеплення будинку та утеплення стін квартири зсередини насправді фахівці не дуже рекомендують, тому що такий спосіб має ряд недоліків. Наприклад, якщо ви живете у невеличкій оселі – то її площа значно зменшиться, це потрібно врахувати. Також за неправильного встановлення можна зіштовхнутися із грибком.

Краще за все утеплювати дім чи квартиру саме із зовнішнього боку, втім якщо такої можливості немає — то слід ретельно все підготувати й обрати правильний матеріал. Зупинити свій вибір можна на пінополіуретані або екструдований пінополістирол (ред. матеріал схожий на пінопласт)

Технологія утеплення пінополістиролом

З приміщення, яке утеплюватимуть потрібно винести всі речі, шпалери зняти та зробити вільний доступ до стін.  Утеплюючи квартиру чи дім зсередини краще віддати перевагу пінополістиролу, його товщина має бути не менш 3 сантиметрів. Працюючи з цим матеріалом не потрібно використовувати цвяхи, щоб не пошкодити вашу роботу, та не допустити пароізоляції. Достатньо буде клею. Якщо ви обрали пінопласт, то технологія буде така ж. Зверніть увагу, що пінопластовое утеплення потрібно закривати піщано-цементною або гіпсовою штукатуркою.

Технологія утеплення пінополіуретаном

Пінополіуретан – це герметична суміш, насичена повітрям. Він має гарну стійкість до грибка. Для утеплення потрібно очистити поверхню, просушити її, спінити матеріал і нанести його на всю поверхню стіни. Застигає пінополіуретан дуже швидко й має довгий термін експлуатації, близько 50 років. Його радять використовувати в приватних будинках й потрібно мати захисні костюми, краще довірити справу професіоналам.

Зовнішнє утеплення оселі

house g415a0e18e 1280 83b78

Зовнішнє утеплення будинку – найкращий варіант. Фото: з соцмереж

Оптимальний варіант утеплення будинку саме зовнішній. Навіть, якщо це багатоповерхівка. Фахівці радять використовувати мінеральну вату чи скловату. Якщо потрібно провести утеплення багатоповерхівки на високих поверхах — краще довірити цю справу спеціалістам, які мають спеціальне обладнання.

Технологія утеплення мінватою

Для утеплення мінеральна вата має мати правильну щільність, мінімум це 135 кг/м3, але краще більше, каже експерт. Також попередньо необхідно підготувати утеплення поверхню та суміш для приклеювання мінвати. Далі мінеральну вату потрібно закріплювати фасадним дюбелем, попередньо нанісши шар клею.

«Особливість мінеральної вати в тому, що шар клею має наноситися не тільки на стіну, але й на саму вату», — каже експерт.

Потім йде армуючий шар — це склосітка та суміш для армування. Після армування наноситься ще захисний шар, кожен попередній шар ґрунтується. Євгеній Хоружевський радить, щоб ваша робота була якісно виконана використовуйте матеріали на основі силікону.

Технологія утеплення скловатою

steklovataoblastiprimeneniyachtoetotakoe 2A1E9D29 7a10f

Утеплення скловатою. Фото: з відкритих джерел

Скловата — це один із підвидів мінеральної вати, вона вогнетривка, має стійкість до грибка та гарну повітропроникність. З недоліків варто знати, що скловата має нижчий термін експлуатації, ніж інші матеріали, а саме до 10 років.

Також вона не екологічна, й при роботі з нею слід мати засоби індивідуального захисту: респіратор, окуляри, рукавички. Утеплення скловатою рекомендують робити під сайдинг, або гіпсокартон. Для цього пласти скловати кріплять дюбелями до сухої та чистої поверхні, попередньо на ній розміщують гідроізоляційну плівку. Після прокладання скловати потрібно знову закріпити плівку та зашити її гіпсокартоном, або сайдингом. Так часто утеплюють стіни приватних будинків.

Матеріали для утеплення: які бувають

min vata statti 1 21cf4

Мінеральна вата. Фото: з соцмереж

Обираючи матеріали для утеплення звертайте увагу на те, яка у вас будівля: дерев’яна чи цегляна, чи має вона добру вентиляцію, тощо. Серед основних матеріалів експерти радять:

  • пінопласт (підходить для зовнішньої обробки стін фасаду, за дотримання пожежної безпеки може бути використаний, як бюджетний варіант для внутрішнього утеплення);
  • мінеральну вату або скловату (підходить для зовнішньої обробки стін фасаду);
  • екструдований пінополістирол (підходить для внутрішнього утеплення);
  • пінополіуретан (підходить для внутрішнього та зовнішнього утеплення).

Вам буде цікаво

Фото: фотосток

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

Микола Ситник 16:21, 15 Серпня 2023

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед юнаків, дівчат, молодших юнаків і молодших дівчат. Донеччину на турнірі представили п’ятеро велосипедистів із Бахмутської та Лиманської громад.

Про це повідомляє Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА.

За нагороди змагань боролися понад 100 учасників із 16 команд регіонів України.

Як виступили наші велосипедисти?

Вихованці Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з велоспорту та учні Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю імені С. Бубки відзначилися низкою нагород:

  • у парній гонці на 10 км «золото» серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (ОСДЮСШОР) разом із Дмитром Старовойтовим з Житомирщини (їхній час — 13 хв. 39 сек.);
  • у віковій групі юнаки «срібним» призером став Андрій Захарченко (ДОСФКСП ім. С. Бубки) разом із Андрієм Головченком з Дніпропетровщини (13 хв. 32 сек.);
  • у віковій групі юнаки «бронзовими» призерами стали Дмитро Ємченко та Іван Кононенко (ОСДЮСШОР) з результатом 13 хв. 35 сек.
Спортсмени з Бахмутської та Лиманської громад готуються розпочати гонку

За підсумками першого туру Чемпіонату України в гонці-критеріумі Максим Кікоть, набравши 14 очок, посів друге місце серед молодших юнаків. До слова, другий тур змагань запланований у Білій Церкві (14-17 серпня), третій тур — у Львівській області (з 30 серпня по 3 вересня).

Під час всеукраїнських змагань в груповій гонці на 50 км «срібну» медаль серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (56 хв. 27 сек.), а «бронзовим» призером в категорії юнаки став Андрій Захарченко (1:24.40 хв.).

Зазначимо, що до змагань велосипедистів Донеччини підготували тренери: Валерій Красов, Олександр Геращенко та Кирило Поспєєв.

Читайте також: Спортсмен із Донеччини став чемпіоном Європи з метання диска

Нагадаємо, бахмутянин Микола Жабняк став спортсменом місяця на Донеччині.

Фото: всі світлини Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Микола Ситник 14:49, 15 Серпня 2023

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі.

Про це повідомляє Центр підтримки бахмутян у Дніпрі «З Бахмутом у серці».

Гуртки та контакти керівників

Для охочих доступні такі мистецькі заняття: 

  • гра на гітарі — 0990572984 (Антон Леонідович);
  • гра на ударних — 0957700447 (Едуард Євгенович);
  • вокал — 0951373081 (Наталя Сергіївна);
  • вокальний ансамбль «Надія» — 0997333465 (Ольга Миколаївна);
  • театр танцю — 0951458918 (Ольга Олександрівна);
  • хореографічний ансамбль «Непосиди» — 0665280170 (Ольга Миколаївна); 
  • театр-студія «4-й поверх» — 0503672901 (Микола Миколайович);
  • театр естрадних ляльок — 0632179897 (Анна Олександрівна);
  • циркове мистецтво — 0506377293 (Юлія Григорівна);
  • декоративно-ужиткове мистецтво — 0500509479 (Людмила Григорівна);
  • образотворче мистецтво — 0500821899 (Ольга Володимирівна).

Графік занять

Повчитися малювати можна і в очному форматі за адресою: Дніпро, вулиця Виконкомівська, 12А. Безкоштовні заняття з малювання проходять по вівторках та четвергах о 15 годині та у суботу о 14.00. 

«Телефонуйте! Приходьте! Чекаємо на Вас», — запрошують в Донецькому Палаці молоді «Юність».

//

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Нагадаємо, раніше редакція «Бахмут. IN.UA» дізнавалася у бахмутян, що подивитись в Дніпрі туристу.

Фото: yunist.org.ua

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед […]

16:21, 15.08.2023 Микола Ситник

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі. Про це […]

14:49, 15.08.2023 Микола Ситник
158366 dbdc1

Українців за кордоном закликають доєднатися до Живого ланцюга напередодні Дня Незалежності

24 серпня Україна відзначатиме 32 рік Незалежності, громадян, які опинилися зараз закордоном закликають долучитися до масштабної акції до свята та утворити живий ланцюг.

Професійний подолог розповів, як правильно обрати взуття

Взуття, яке ми носимо, має значний вплив на здоров’я, оскільки неправильне взуття може спричинити різноманітні проблеми з ногами, хребтом і навіть загальним станом організму. Взуття […]

sbu 4ddb5

Куди передавати дані про зрадників, переміщення техніки рф та як шкодити колаборантам?

Чимало українців зараз перебувають в окупації, оскільки не встигли евакуюватися. На ТОТ люди ведуть приховану партизанську боротьбу й передають дані про розміщення ворожої техніки, російських […]