Росіяни вбили двох цивільних на Донеччині: ЗСУ відбили атаку на Бахмут

Семаковська Тетяна 10:28, 13 Січня 2023

323887223 1359110724824781 3164834793580951412 n d4891За минулу добу ЗСУ відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Спірне, Роздолівка, Сіль, Красна Гора, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Предтечине, Курдюмівка, Водяне, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Велика Новосілка.

Про це повідомляє Генштаб

Окупанти продовжують обстрілювати Бахмутський напрямок, від вогневого ураження постраждали Спірне, Білогорівка, Роздолівка, Соледар, Красна Гора, Парасковіївка, Підгородне, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Озарянівка, Дружба та Північне на Донеччині. За 12 січня стало відомо про 2 цивільних, убитих росіянами на Донеччині: у Благодатному та Авдіївці. Ще 2 людини в області дістали поранення.

Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала 16 ударів по районах зосередження противника, а також 5 ударів по позиціях його зенітно-ракетних комплексів.

Крім того,  наші захисники збили ворожий літак Су-25 та безпілотний літальний апарат типу «орлан-10». 

Фото: Генштаб

Читайте також: Загарбники намагаються наступати на Бахмут з боку Опитного — ISW

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Загарбники намагаються наступати на Бахмут з боку Опитного — ISW

Семаковська Тетяна 10:23, 13 Січня 2023

325416739 709171404199439 2234324546265036243 n 40155Окупанти продовжили наступальні дії навколо Бахмута 12 січня. Російський блогер стверджує, що загарбники штурмують українські позиції поблизу Благодатного — це 11 км на північний схід від Бахмута, а підрозділи групи Вагнера намагаються просунутися на східних околицях Бахмута.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни

Російські джерела стверджують, що їхні війська повністю захопили Опитне — це 4 км на південь від Бахмута, хоча ISW не може самостійно підтвердити, що російські сили зробили це. 

Пропагандисти стверджують, що їхні сили ведуть наступ на Бахмут з боку Опитного та поширюють відеоматеріали, на яких нібито видно, як російські сили ведуть вогонь зі стрілецької зброї із ЗСУ в південних районах міста.

Російські війська, ймовірно, захопили Соледар 11 січня, але ця невелика перемога навряд чи передвіщає неминуче оточення Бахмута, резюмує Інститут вивчення війни.

Фото: Генштаб

Читайте також: Росіяни, ймовірно, захопили частину Соледару: що це означає для Бахмута?

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Що ми маємо зробити після перемоги?: погляд громадського діяча Володимира Березіна

Семаковська Тетяна 11:38, 12 Січня 2023

Screenshot 347 851ebВолодимир Березін — краєзнавець, громадський діяч та активіст виклав свої думки, щодо розбудови громади після перемоги. Яким досвідом може поділитись наш Бахмут — читайте в матеріалі.

Наші міста вже одного разу звільняли й у нас є унікальний досвід – що робити після деокупації, вважає пан Березін та наводить основні тези такого досвіду.

Без виборів, але з демократією

Виборів у прифронтових громадах не потрібно проводити, однак треба продовжувати призначати військові адміністрації. Необхідно створити в громадах регулярні наради учасників бойових дій.

Крім того, треба робити на постійній основі зустрічі керівництва громади зі всіма охочими, тобто віче у формі громадських слухань із заслухуванням, фіксацією та наданням відповідей на всі пропозиції, що поступають, вважає Березін.

Подібний досвід був у Дружківці у 2014-2015 роках. Головне – не просто звітувати владі, а слухати, надати можливість людям висловлювати свої думки. Щоб не робити для нас без нас, пише Володимир Березін.

Співпраця з правоохоронними органами

На думку, Володимира Березіна слід організувати обов’язкову щотижневу зустріч з керівництвом місцевої поліції всіх охочих. 

“В Костянтинівці це робили з 2015 по 2019 роки та довели їх (ред. зустрічей) ефективність”, — вважає Володимир Березін.

Під час таких зустрічей поліція системно звітує, що зробили за тиждень, відповідає на питання. Крім цього, це — унікальна можливість кожного охочого прийти та зробити заяву, яку поліція буде зобов’язана розслідувати.  

Правоохоронці, держслужбовці, працівники культури та освіти повинні бути головними державниками та показниками українськості та патріотизму. Громадськість повинна їх постійно контролювати та атестувати. 

Читайте також: «Ми тоді були голодні, злі і в нас мотивація була більша!», – Віктор Шендрік про розвиток демократичного руху у 90-ті

Screenshot 346 41542

З матеріалу про здобуття Бахмутом історичної назви

Громада на першому місці

В громадах повинні працювати Ради підприємців, Громадські ради для ГО, ради профспілок, ради релігійних організацій, екологічні ради тощо. Це також важливе при пропорціональних партійних виборах, вважає ексдепутат. 

Громадські слухання, сходи громадян за місцем проживання, сільські, вуличні сходи повинні бути постійною практикою. Це, а не гарні дороги та фасади є головним показником роботи влади.

“Кожна цеглина, кожний цвях в місті повинні кричати, яка наша громада українська. Це навіки наша головна культурна та екскурсійна привабливість. Треба робити календарі, щоб всі 365 днів в році були заповнені видатними людьми та подіями. Екскурсії повинні робити діти та молодь для дітей та молоді. Бо, як говорив Олекса Тихий, якщо діти виховують дітей – вони краще виховуються самі”, — пише краєзнавець.   

Сталий розвиток екосвідомості

В Стратегії розвитку громади обов’язково повинна бути — дружність до природи. Це й виховання на свіжому повітрі (тим паче, якщо школи зруйновані), пошук та використання альтернативних джерел енергії, озеленення, визнання головної річки громади – пам’ятником природи, який офіційно береться під охорону, розмірковує Березін.

Крім того, влада повинна всіляко підтримувати та створювати, якщо їх ще немає органи самоорганізації населення — територіальні, квартальні чи вуличні комітети. Необхідність розвитку ОСББ вже всім зрозуміла. 

“Ми зараз воюємо (в тому числі інформаційно) за правду, тому давайте забезпечимо правду в тилу. І для цього не обов’язково чекати Перемоги” — підсумовує Володимир Березін.

Головне фото: з архіву Володимира Березіна

Читайте також: Перейменування вулиць, пов’язаних з російськими діячами в Бахмуті: чи на часі це питання? (Оновлено)

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

БАХМУТ 13 8a619

Битва за Бахмут: хроніка подій (оновлюється щодня) доба 540

Бахмут вже рік тримає оборону. Українські військові захищають місто від російських окупантів. Про ситуацію в місті та на фронті щодня збираємо загальне зведення в цьому […]

Битва за Бахмут: хроніка подій (оновлюється щодня) доба 533 (2)

507 доба російського вторгнення. 15 липня 2023 Минулої доби Сили оборони України відбили 32 ворожі атаки та ліквідували 590 росіян. Українська армія продовжує контратаки під […]

БАХМУТ 13 8a619

Битва за Бахмут: хроніка подій (оновлюється щодня)

Бахмут вже вісім місяців тримає оборону. Українські військові захищають місто від російських окупантів. Про ситуацію в місті та на фронті щодня збираємо загальне зведення в […]

325416739 709171404199439 2234324546265036243 n 40155

Загарбники намагаються наступати на Бахмут з боку Опитного — ISW

Окупанти продовжили наступальні дії навколо Бахмута 12 січня. Російський блогер стверджує, що загарбники штурмують українські позиції поблизу Благодатного — це 11 км на північний схід […]

Screenshot 347 851eb

Що ми маємо зробити після перемоги?: погляд громадського діяча Володимира Березіна

Володимир Березін — краєзнавець, громадський діяч та активіст виклав свої думки, щодо розбудови громади після перемоги. Яким досвідом може поділитись наш Бахмут — читайте в […]