«В кредит корм не дають»: як бахмутянка допомагає місту триматися на плаву

Семаковська Тетяна 14:30, 26 Жовтня 2022

зображення viber 2022 10 26 12 14 47 174 b75f4Підприємиця, а наразі місцева волонтерка Інна Гайдай окрім допомоги тваринам, відгукується й на прохання мешканців. Для цього вони з однодумцями створили чат в Телеграмі, де люди можуть ділитися своїми запитами, проблемами та шукати допомогу. До слова, пані Інна також шукає донорів для гумдопомоги рідному місту й закордоном, однак багато хто вже відмовляється їхати в Бахмут. Наша редакція поспілкувалася з Інною про те, як вона працює зараз, та хто їй допомагає.

Інна знає про всі тонкощі харчування місцевих собак та котів, і попри небезпеку продовжує разом з небайдужими підтримувати тварин. Щоб дізнатися, скільки корму потрібно закупити для безпритульних тварин в Бахмуті, волонтери зібрали інформацію у місцевих, які підгодовували хвостатих.

«Ми порахували середню вагу маленьких, середніх та великих собак та середню потребу корму на одного кота. Вийшла цифра від 3 тонн на місяць. Однак, охочих щодня дедалі більше, тому цифра невпинно росте. На той момент, коли зібрали перші списки, там було близько 2000 тварин. Тому в нас вийшло так, що на всю зиму нам потрібно 12 т корму, як мінімум. На сьогодні ми вже зібрали на 4,5 тони. В кредит корм не дають, тільки по факту оплати», — пояснює волонтерка.

Корм допомагають закуповувати волонтери Бахмутського захисту тварин «Лада», вони беруть за бюджетними цінами, які дозволяють отримати більше товару за меншу ціну, що неабияк важливо для волонтерської діяльності. Всі звіти жінка публікує на сторінці Facebook.

Реквізити для допомоги тваринам: 5375411421089066
Отримувач: Гайдай Інна

В середньому одна поїздка за 1,5 тони корму обходиться в 4500 грн, сам корм вартує близько 57 тис. грн, розповідає героїня. Звісно, що існують нюанси, щось виходить дешевше, щось дорожче. Наприклад, собачий корм дешевший ніж котячий, це все враховують, перед закупівлею товару. До слова, для волонтерів, які збирають тварин, безкоштовно передали 3 бронежилети, дві каски та моторолер. Захисну амуніцію та транспорт героїні надали друзі, а вона вже спрямувала їх волонтерам. 

зображення viber 2022 10 26 12 13 57 711 6ce04

«Їхати далі Ювілейної перевізник не хоче, тому шукаємо приватні авто, щоб довезти цю партію (ред. корму) до центру. Бо з Забахмутки людям дуже небезпечно їхати на Ювілейну. Роздають наші ж бахмутчани. Донори вимагають фото з тваринами на фоні руйнувань, але в бахмутян проблеми зі зв’язком, тому не завжди вдається передати весь жах обставин. Майже всі донати від небайдужих людей та наших підписників», — ділиться особливостями логістики по місту Інна.

Нагадаємо, що внаслідок останніх обстрілів у Бахмуті сотні людей залишилися без даху над головою, постраждали вікна у будинках. Бахмутяни намагаються залатати житло плівкою. Попри те, дірявий дах та вікна не так дошкуляють, як відсутність дров, адже на носі вже зима.

 «Найголовніша проблема зараз — це дрова. Отримати їх неможливо, бо просять власника з документами. Надати документи електронкою неможливо, бо немає ані світла, ані інтернету. Нашими зусиллями ми знайшли волонтерів, яки передали генератор для нашого гуманітарного штабу, але більше в них такої можливості немає, бо ціни на них злетіли до небес. Може десь щось і виділили на місто ще, але отримати дрова це не допомогло. Особисто в мене дома живуть семеро людей, є і жінки», — каже Інна.

Волонтерка також розповіла про Телеграм-канал, де мешканці можуть спілкуватися між собою, отримувати інформацію та ділитися порадами. Жінка веде канал не сама, їй допомагають, однак розголошувати ім’я товариша з огляду безпеки, пані Інна відмовляється.

«Цю інформацію ми поки що залишаємо інкогніто, бо в місті дуже нестабільна ситуація. Він звичайна людина, добра та чесна. Але є як прихильники, та і вороги нашої діяльності. У когось відібрали «хліб» чи що, що вони бісяться. Маємо те, що маємо», – наголошує Інна Гайдай.

Наприкінці розмови героїня каже, що дуже вдячна, всім небайдужим, хто допомагає рідному Бахмуту та тваринам, які опинилися під обстрілами.

Фото: Інна Гайдай

Читайте також: У Бахмуті пенсіонери сидять в підвалах: росіяни посилюють обстріли міста

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

 

 

 

Фото

Тест новина 2 категорії

Admin Mavericks 10:24, 30 Серпня 2023

Тест новина 2 категорії

Збір триває

Військові з Донбасу збирають кошти на рації: як допомогти?

Микола Ситник 11:22, 15 Серпня 2023

Військовослужбовці з Лугансько-Донецького напрямку потребують засобів зв’язку – рації. Одна рація коштує в середньому 30 тисяч гривень, крім рацій потрібно придбати додаткові засоби, такі як подовжені дроти, додаткові акумулятори тощо. Бахмутянка Софія Бамбуля вже не вперше допомагає військовим, дівчина організувала збір захисників.

Редакція «Бахмут. IN.UA» закликає долучитися до збору всіх небайдужих.

Про збір

Волонтери з Бахмута відкривають збір на 5 рацій Motorola dp4800e та додаткові приналежності до них.

Сума збору: 150 тисяч гривень, вже зібрано понад 17 тисяч.

Посилання на банку: https://send.monobank.ua/jar/9w12Jcoqmx

Навіщо військовим рації?

Рації — це простий спосіб передачі інформації на передовій, який дозволяє тримати постійний зв’язок з  командуванням. Оборонці доповідають про стан бою, втрати, необхідність евакуювати 300-200 (ред. поранені та загиблі) необхідність підтримки артилерії.

“Умовно, якщо ти чуєш танк ворожий – доповідаєш, наші підіймають пташку (ред. БПЛА, дрони) та намагаються його знищити, якщо є чим. Також рацією передають інформацію від розвідки, викликають саперів, підкріплення, заміну чи підвіз БК, надають інформацію про сусідні підрозділи, щоб уникнути френдліфаєр”, — пояснює військовослужбовець.

Чи можна купити дешевші рації?

В ЗСУ пояснюють, що купити абияку рацію не вийде, потрібна конкретна модель Motorola dp4800e, на яку збирають гроші, там є потрібні частоти, шифровка. Крім того, такі рації не можуть відстежити росіяни. Вони мають захист від води, пилу.

Читайте також: Інтелектуальна війна: як в Україні планують розвивати оборонний комплекс

Чи може рація врятувати життя?

Військовий розповідає з власного досвіду про важливість засобів зв’язку на передовій:

“Мене контузило, випадково я заблокував рацію, коли заходили ми були 2 лінією, але через відсутність зв’язку ми не дізнались що стали 0, як наслідок купа 300, через відсутність в інших групи рацій ми не могли знайти наших 300 та 2 години ходили під обстрілом в пошуках. Не могли викликати евакуаційну машину та користувались службами інших підрозділів. Що по нам працює ворожий танк теж не знали. Зв’язок налагоджували бігаючи до сусідніх підрозділів. Відсутність зв’язку веде до величезних жертв”.

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Тест новина 2 категорії

Тест новина 2 категорії

10:24, 30.08.2023 Admin Mavericks
Збір триває

Військові з Донбасу збирають кошти на рації: як допомогти?

Військовослужбовці з Лугансько-Донецького напрямку потребують засобів зв’язку – рації. Одна рація коштує в середньому 30 тисяч гривень, крім рацій потрібно придбати додаткові засоби, такі як […]

11:22, 15.08.2023 Микола Ситник
Жилет1 a8888

Воїн із Бахмутського напрямку збирає кошти на протиуламкові жилети: як допомогти?

Боєць 109-ї бригади 104-го батальону ТРО Бахмута Ілля Кравцов виконує завдання на Бахмутському напрямку. Наразі він планує закупити протиуламкові жилетів для своєї роти, які рятуватимуть […]

4 04caa

Варення з ягід: класичні та незвичні рецепти

Сезон ягід потроху наближається до кінця, тож чимало господинь вже почали готувати закрутки із полуниці, малини, смородини, тощо. Із цих ягід роблять варення на зиму. […]

БАХМУТ 78 65180
Збір закрито

Захисники Херсона збирають кошти на Старлінк: як допомогти?

Громадська організація «Бахмутська фортеця» зараз працює в евакуації на Дніпропетровщині, вона допомагає переселенцям, але не залишається байдужою й до прохання військових. Нещодавно до ГО звернулися […]