Пункти незламності, чисті вулиці та розбомблені будинки: як зараз живе Часів Яр (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Семаковська Тетяна 16:57, 9 Грудня 2022

затсавка 0a1e0За останні три місяці з погіршенням ситуації на фронті навколо Бахмута, у Часів Ярі також стало значно небезпечніше. Звуки пострілів не змовкають — снаряди летять, як з боку окупантів, так і наші доблесні ЗСУ гатять по позиціях ворога. Але місто продовжує жити — працюють магазини, лікарня, волонтерські та благодійні організації привозять гуманітарну допомогу, навіть деякі бахмутяни знаходять тимчасовий прихисток в сусідній громаді. Як живе місто та чи працюють Пункти незламності наші журналісти питали у місцевих та керівництва громади.

Часів Яр поділений каналом Сіверського Дінця на дві частини. Канал, що ближче до Бахмута, постраждав набагато більше від обстрілів, ніж центральна частина міста, і зараз там більш небезпечно, тому нашим журналістам вдалося побувати лише в центральній частині.

дом развал d026e

 

Вулиці Часів Яр. Фото: журналістка “Бахмут IN.UA”

снаряд 7d7bc

Вулиці Часів Яр. Фото: журналістка “Бахмут IN.UA”

Людей на вулицях не дуже багато — в робочі дні більше, у вихідні зустрітися з перехожими виходить рідше. Як повідомив начальник військової адміністрації Сергій Чаус — в громаді залишилося понад п’ять тисяч осіб. В центральній частині міста працюють декілька магазинів. Асортимент продуктових товарів доволі широкий, можна купити свіжу молочну продукцію: рибу, м’ясо, яйця, солодощі, масло, олію. Хліб привозять в певні години й на нього завжди запис.    

горьк2 4faf7Місцевий парк, який відновили до повномасштабного вторгнення, зокрема тут облаштували вуличне освітлення, пофарбували пам’ятник, постійно прибирали. До речі, наразі пам’ятник пошкоджений не снарядами, а місцевими вандалами. Фото: журналістка “Бахмут IN.UA”

Мешканці Часів Яр постійно отримують гуманітарну допомогу. Сергій Чаус так прокоментував питання гумпостачання:

«Гуманітарної допомоги в місті вистачає. В першу чергу, це обласна адміністрація, районна адміністрація — основне постачання йде з району, і деяку допомогу надають гуманітарні місії, які працюють у нас в області».

До того ж в Часів Ярі працюють місцеві волонтери — Євген Ткачев та Руслан Макарович, які постійно допомагають жителям.

Як працює місцевий волонтер Євген Ткачев читайте в матеріалі.

домраз2 6ea51

Часів Яр. Фото: журналістка “Бахмут IN.UA”

В місті працює й лікарня, але не в повному обсязі. В Часів Ярі часто вимикають світло й воду, так відбувається через обстріли, але завжди намагаються швидко відновити. В центральній частині міста і в приватному секторі, і багатоквартирних будинках вже є газ, на Каналі поки немає. Це пов’язано із небезпекою постійних обстрілів з боку російських окупантів, водночас є центральне опалення. 

вулиц 021e4

 

Вулиці Часів Яр. Фото: журналістка “Бахмут IN.UA”

мусор ac379Сміття на вулицях немає — вони прибрані. Зараз відходи вивозять силами комунального підприємства — трактором, на місцеве сміттєзвалище, яке раніше не використовували до повномасштабного вторгнення. Фото: журналістка “Бахмут IN.UA”

интерн 2b43a

В місті працює невеличка команда «Prosto», яка намагається забезпечувати мешканців безперервним інтернетом. Фото: журналістка “Бахмут IN.UA”

Місцевий мешканець Олександр Брижань вирішив не їхати з міста, з дружиною перебралися з Каналу до центральної частини міста, разом доглядають за безпритульними тваринами. На утриманні пари мають майже 10 котів і стільки ж собак. 

мужи и собак 3647c

Олександр з собаками. Фото: журналістка “Бахмут IN.UA”

«Спочатку врятував одного цуценя, якого отруїли, потім почали приходити ще. Вони всі живуть в під’їзді, я закрив вибиті вікна, щоб тепліше було. Відвезли їх на стерилізацію, годуємо кормом, варимо каші. З кормом допомагають волонтери. Під’їзд на ніч не закриваю — в мене таки охоронці, що ніхто не зайде! А зранку, коли виходжу і бачу їхні очі — то розумію, що нікуди не поїду і не покину їх», — розповідає чоловік.

печьє a6ae9Цю піч змайстрував Олександр, коли не було газу, користувалися нею. Фото: журналістка “Бахмут IN.UA”

Під час розмови, Олександру телефонує жінка — прильот у квартирі на Каналі, треба їхати і закривати пошкоджені вікна. Олександр каже, що знає про видачу матеріалів від місцевого комунального підприємства для закриття пошкодженого житла, але покладається на власні сили. 

«Дають оту плівку лише для квартир, і саме власникам, треба з паспортом приходити. Саме неприємне для мене — то ходити та клянчити. У нас в під’їзді залишилося три людини, на кого просити? А з вікнами під’їзду, що робити? Тому сам справляюсь», — говорить чоловік.

Начальник військової адміністрації Сергій Чаус, навпаки, запевняє, що проблем з видачею та наявністю матеріалів для пошкодженого майна немає:

«Даємо тарпаулін всім, хто того потребує. На цей час ситуація з тарпауліном у мене контрольована, до цього були проблеми, але зараз нормально. Маємо зараз невеличкий запас. Хто потребує приходить з мінімальною заявою, ми не вимагаємо навіть документів, приходить заява на квартиру. Ми ведемо невеликий реєстр і на тому все. Людини може приходити й два й три рази, тому, що так виходить».

Олена Петренко, батьки якої виїхали і вона замість них ходила отримувати гідробар’єр, каже, що є певні складнощі:

«Необхідно прийти власнику квартири, написати заяву, причому там встановлений якийсь ліміт гідробар’єру на одне вікно. Працівники ПРЖП фіксують, що дійсно вікна пошкоджені, а потім видають. Але ж багато хто виїхав, і доходило до скандалів, щоб тобі видали оті декілька метрів гідробар’єру. В місті є такі люди, які приглядають за квартирами — прибирають розбиті вікна, виключають електроприбори, і їм також доводиться доказувати і випрошувати матеріали» , — розказує жінка.   

Олена додає, що в будинку її батьків пошкоджений дах. Проте досі ніхто не видав ні матеріал для закриття, ні комунальні працівники не прийшли полагодити дах, як вона пропонувала, якби сама купила матеріал. До речі, батьки дівчини, досі продовжують сплачувати комунальні платежі, незважаючи навіть на військові дії.

незламн c09d4

На деревах впродовж центральної вулиці міста є вказівки, де можна знайти пункт Незламності. Фото: з місцевиг груп

нез1 e278b

Пункт незламності. Фотографія з місцевих груп

Наші журналісти намагалися потрапити до нього, але він був закритий, місцеві казали, що вивіска на будівлі з’явилася декілька днів тому і відкритим його ще не бачили. Наступного дня в місцевих групах були фото, що пункт Незламності все ж таки працює.

вайбер 58243Пункт незламності. Фотографія з місцевих груп

Нашим журналістам, за час перебування в місті, так і не вдалося потрапити до пункту Незламності, і місцеві кажуть, що ті фотографії зовсім з іншого міста. 

Сергій Чаус каже, що пунктів Незламності наразі два — там є все необхідне: твердопаливні котли, генератори. Він додає, що люди приходять у пункти, але наразі великої потреби у них немає. Попри, те про всяк випадок місто повинно мати таку можливість, говорить Сергій Чаус.

фото згрупи 6c15e

У Часів Яр працюють Пункти незламності. Фото: Фейсбук

В соціальних мережах також з’являються свідчення, що пункти Незламності працюють цілодобово. Будемо мати надію, що пункти дійсно запрацюють і на фото з’являться відвідувачі.

Головне фото: журналістка “Бахмут IN.UA”

Читайте також: У Часів Яр повідомляють про так звані «рейди»: влада спростовує інформацію

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Трагедія в Покровську: росіяни обстріляли ракетами місто

Семаковська Тетяна 12:05, 8 Серпня 2023

DSC02190 f2ae0

Вчора ввечері, 7 серпня, окупаційна армія рф вдарила ракетами по центру Покровська. Росіяни зруйнували та пошкодили багатоповерхівки, приватні будинки, адміністративні будівлі, заклади харчування та готель. Жертвами трагедії стали десятки людей.

Відеооператор «Бахмут. IN.UA» Роман Потапенко побував на місці події та показав наслідки російського ракетного терору.

Кадри, зняті в перші хвилини після обстрілу міста, шокують.

DSC02192 b6e70Росіяни вдарили по Покровську двома «Іскандерами» — о 19:15 та 19:52DSC02196 8e0eaДруга атака сталася, коли на місці працювали працювали рятувальники, поліцейські, екстрені служби

DSC02151 a2b4aРятувальники на місці події

Як повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко, станом на 11:00 семеро людей загинули (п’ятеро цивільних, рятувальник та військовий). Ще 81 мешканець Донеччини дістав поранення (39 цивільних, серед яких двоє дітей — 10 та 16 років; 31 поліцейський, семеро рятувальників та четверо військових).

DSC02152 04f5cЕкстрені служби надають допомогу постраждалим

Також станом на 11:00 фахівці зафіксували пошкодження 12 багатоповерхівок,  будівель готелю, прокуратури, пенсійного фонду, аптеки, двох магазинів, двох кафе та двох цивільних автомобілів.

DSC02169 aa781DSC02182 90307DSC02183 6ed3cDSC02185 79538DSC02199 e467eDSC02235 2769cВогнеборці гасять пожежу Sequence 01.00 00 27 14.Still003 94895Sequence 01.00 02 14 03.Still004 76321Sequence 01.00 02 43 07.Still005 b4277Sequence 01.00 03 40 11.Still006 7bd57Sequence 01.00 04 24 04.Still007 79e01Sequence 01.00 06 47 25.Still009 ab960Наслідки російської ракетної атаки

Читайте також: Як зараз живе Святогірськ: відео

Нагадаємо, наприкінці червня, російська армія обстріляла центр Краматорська. Тоді дві ракети влучили у заклад харчування, в якому перебували мирні мешканці. Постраждали десятки цивільних, 12 людей загинули.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: всі світлини Роман Потапенко

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Як зараз виглядає Святогірськ: фоторепортаж

Семаковська Тетяна 18:16, 27 Липня 2023

Святогірськ — це невеличке місто на півночі Донеччини, найпівнічніше місто області, воно розташоване на березі річки Сіверський Донець. За час повномасштабного вторгнення місто постійно обстрілюють росіяни, 7 червня 2022 року його окупували загарбники, а вже 1 жовтня Святогірськ відбили Сили Оборони України.

Як сьогодні живе місто після деокупації зазнімкував відеооператор «Бахмут. IN.UA» Роман Потапенко.

Далі великий фоторепортаж з місця подій.

Святогірськ: фото

Святогірськ після деокупації все ще оговтується від “русского мира”. Фото: Роман Потапенко

«В місті 5 багатоповерхівок, все решту приватний сектор. Виглядало досить депресивно. Єдина радість там – чисте повітря, але відчувається похмурість. Місто було в російській окупації, там залишалося 500 людей. Вони дуже схудли. Три місяці люди не їли хліба», – говорить Роман Потапенко.

Обгоріла від обстрілів споруда. Фото: Роман Потапенко

Лавочки у Святогірську без людей. Фото: Роман Потапенко

«Місто поволі відновлюється, там працює лише 15 підприємств, ці люди платять податки. Немає можливості швидко відновити місто через брак фінансування. Там немає води, але комунальні служби працюють, вивозять сміття, проводять електрику. Дитячі майданчики охайні, підстрижені. Ті землі, які належать туристичним базам вони не прибрані», – каже Роман.

Самотня вивіска поруч з руїною. Фото: Роман Потапенко

Продірявлений дах в Святогірську. Фото: Роман Потапенко

Після російської окупації. Фото: Роман Потапенко.

«Людей на вулиці мало. Все життя кипить в обмеженому районі, де відновила роботу пошта та поліція, магазини. Таке враження, що в місті живе людей 100. Цивільні ходять пішки, на велосипедах пересуваються. Після 14:00 Святогірськ пустіє», – згадує поїздку відеооператор.

Міни. Святогірськ. Фото: Роман Потапенко

Житлова будівля у Святогірську. Фото: Роман Потапенко

Монумент у Святогірську. Фото: Роман Потапенко

Храм у Святогірську. Фото: Роман Потапенко

Святогірськ сонячний, але безлюдний. Фото: Роман Потапенко

«В місті є соціальний транспорт, щоб люди могли поїхати в Слов’янськ за покупками. Він двічі їздить, рано їде, а ввечері повертається. Святогірськ він ж розтягнутий до річки, ця частина дуже розбита. Там танки в городах стоять, ліс усипаний мінами. Є деякі сміливці, які в ліс йдуть по дрова, але люди сподіваються на соціальну допомогу або просто на те, що вони можуть купити ті дрова», – каже журналіст.

Ліхтарі у Святогірську. Фото: Роман Потапенко

Крісло посеред двору залитого сонцем, за дверми валяються уламки скла. Фото: Роман Потапенко

Модерністська споруда у Святогірську після деокупації. Фото: Роман Потапенко

Крізь уламки видніється ліс та монумент. Фото: Роман Потапенко

Калькулятор залишений на порозі. Фото: Роман Потапенко

«Я проїхав кілька кілометрів в сторону Лиману, там теж не бачив мешканців. Дома стоять залишені, розбиті. Хтось собі полагодив, вікна й дах заколотив плівкою, яку роздавали благодійники. Може люди просто поховалися від спеки, була перша година дня», – говорить відеооператор.

Святогірськ, будинки. Фото: Роман Потапенко

Березовий ліс майже цілий. Фото: Роман Потапенко

Жилим будівлям пощастило менше, вони розбиті. Фото: Роман Потапенко

Люди на вулицях Святогірська. Фото: Роман Потапенко

Рідкі перехожі на вулицях міста. Фото: Роман Потапенко

Ліс в Святогірську поблизу кладовища. Фото: Роман Потапенко

«Турбази, які залишилися тут з часів Радянського Союзу – зараз ще більш вбого виглядають, вони закинуті, заросші травою. В центрі я побачив город маленький, там огірки були помідори. В місті тихо, лише біля 4 дня почув залпи», – каже Роман.

Покинутий танк. Фото: Роман Потапенко

Церква на фоні танку, Святогірськ. Фото: Роман Потапенко

Храм у Святогірську. Фото: Роман Потапенко

Руїни після росії. Фото: Роман Потапенко

Читайте також: Як виглядав Бахмут до війни: фотопідбірка

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

DSC02190 f2ae0

Трагедія в Покровську: росіяни обстріляли ракетами місто

Вчора ввечері, 7 серпня, окупаційна армія рф вдарила ракетами по центру Покровська. Росіяни зруйнували та пошкодили багатоповерхівки, приватні будинки, адміністративні будівлі, заклади харчування та готель. […]

Як зараз виглядає Святогірськ: фоторепортаж

Святогірськ — це невеличке місто на півночі Донеччини, найпівнічніше місто області, воно розташоване на березі річки Сіверський Донець. За час повномасштабного вторгнення місто постійно обстрілюють […]

photo 2023 07 13 09 57 29 60ef1

Як Бахмут виглядає сьогодні: фото

Окупанти перетворили Бахмут на суцільну руїну. Замість охайного міста з трояндами тепер тут красуються уламки будинків, лікарень, шкіл. Як виглядав Бахмут до війни можна подивитися […]

Як виглядав Бахмут до війни: фотопідбірка

До повномасштабного вторгнення Бахмут був маленьким, мальовничим містом з гарними вуличками та старовинною архітектурою. Алея Троянд в Бахмуті, річка Забахмутка, парки, набережна – тут любили […]

DSC01944 9012d

Як Бахмутський мистецький коледж відсвяткував 120-річчя: фоторепортаж

Минулого тижня у Кам’янці-Подільському відбувся ювілейний концерт з нагоди 120-річчя Бахмутського фахового коледжу культури і мистецтв ім. І. Карабиця.