Історії від зрадників: що розповідають бахмутяни російським ЗМІ

Семаковська Тетяна 13:11, 22 Лютого 2023

1671483891 4077 8f1b1Мешканці Бахмутської громади, які обрали бік окупантів і евакуювались на їх території продовжують розповідати “страшні казки” про українських вбивць та катів. Розбираємо та спростовуємо історії зрадників.

Ворожі ЗМІ опублікували відео, де мешканці Бахмута та району розповідають, яке життя у них було до “спасіння росіянами”. 

Олег з Парасковіївки, який виїхав з вагнерівцями з підконтрольній Україні території на ворожу, розповідає, що, мовляв, останні чотири місяці українські війська постійно обстрілювали місто. Стріляли по будинкам, гаражам, сараям, навіть були загиблі:

332618466 514715810822076 4992470566299792536 n 92d73

Олег з Парасковіївки. Фото: скріншот

«‎Все виносили з квартир, що могли, відбирали машини, бо їм треба. Займали будинки цивільних, школи, садки. Був у нас колодязь з водою, так українські війська замінувати його, щоб люди туди не ходили‎», – розповідає фейки Олег.

Свідчення не сходяться

332357688 1668157653615187 5680526688229261895 n 5ad03

Віктор з Бахмута. Фото: скріншот

За геолокаційними картами, за 21 січня, можна побачити, що Парасковіївка була повністю під контролем ЗСУ, тому не могла обстрілюватись нашими військами. Цю територію Збройні сили обороняли й стояли біля неї для відбиття противника. Тому всі обстріли міста могли відбуватись з боку російської армії. Тільки 18 лютого інформація про окопування Парасковіївки підтвердилась на карті

Своєю чергою, Віктор з Бахмута розповів наступий фейк, мовляв, в місто приїжджала машина з водою, яку військові ЗСУ розстріляли й заборонили возити воду:

«На нашу вулицю приїхали водії з водою, розлили воду у нас й поїхали в Забахмутку. Вони прийшли, розтріляли цих водіїв і заборонили возити нам воду. Хотіли, щоб ми померли без води».

Що відбувалося насправді?

Screenshot 475 53b96

Свердловина для Бахмута. Фото: скріншот

Відомо, що цистерни з водою не їздили в Бахмут, через підірвані мости та постійну небезпеку. Попри це, в місто на постійній основі завозили воду волонтери. Також, нещодавно стало відомо про нову свердловину, яку волонтери пробурили для місцевих мешканців. 

Олена Молчанова, лікарка, яка залишається в Бахмуті розповідала нашій редакції про ситуацію з водою:

«Воду нам привозять волонтери в Пункти Незламності, туди можна прийти й отримати декілька літрів на найнеобхідніші потреби. Також люди збирають дощову воду. Вода є, але в дуже малій кількості. Важко жити, але по іншому поки ніяк».

Це підтверджує, що українські військові ніяким чином не забороняли возити воду в місто.

Фото: Генштаб

Читайте також: Порівнювали з трупом та взагалі не дивилися виступ: як поплічники кремля відреагували на промову путіна

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Під Бахмутом Сили оборони взяли в полон зрадника зі Слов’янська

Микола Ситник 12:30, 15 Серпня 2023

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного представника російських окупаційних угруповань, який воював проти України на Східному фронті. Бойовиком виявився мешканець Слов’янська. Військові контррозвідники СБУ спільно з Силами оборони взяли зрадника в полон під час контрнаступу поблизу Бахмута.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Незадовго до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну мешканець Слов’янська переїхав до Ставропольського краю. Правоохоронці встановили, що 24 червня 2022 року він добровільно підписав контракт на проходження військової служби у складі групи «Шторм-Z» 79-го мотострілецького полку зс рф.

Перебуваючи на посаді механіка-водія, фігурант брав активну участь у бойових діях проти Сил оборони в районі селища Берхівка Бахмутського району. Окрім того, для сповільнення контрнаступальних дій українських військ зрадник облаштовував ворожі блокпости та фортифікаційні укріплення навколо ворожих позицій. У липні 2023 року під час проведення контрнаступальних операцій українські захисники затримали бойовика. 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який хотів зірвати контратаки ЗСУ під Бахмутом

Нагадаємо, бахмутянин, який воював проти ЗСУ, проведе за ґратами 10 років.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Донецька обласна прокуратура

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Промо

ЗСУ продовжують рух на південному фланзі Бахмута, — Романенко

Микола Ситник 12:09, 15 Серпня 2023

Сили оборони продовжують наступальні операції поблизу Бахмута. За минулий тиждень ЗСУ звільнили 3 км² території на Бахмутському напрямку. Водночас окупанти прагнуть відновити втрачені позиції. Ворог стягнув під Бахмут велику кількість артилерії, дронів та особового складу.

Про це військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко розповів у інтерв’ю «24 Каналу».

Обстановка на флангах

Він зазначив, що росіянам, перекинувши резерви, вдалося зупинити просування Сил оборони на північних околицях Бахмута.

«Ворог перекинув резерви на північний фланг Бахмута й зупинив просування у районі Берхівки і Ягідного. Тому підрозділи ЗСУ перейшли до оборони, контратакують й ведуться такого роду бої», — повідомив військовий експерт.
Ситуація на північному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Генерал-лейтенант у відставці додав, що на південних околицях міста-фортеці українські воїни продовжують рух.

«На півдні Бахмута йде поступове, невелике просування, оскільки й туди противник перекинув свої резерви. Йдуть запеклі бої навколо Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. У частину Кліщіївки наші війська вже зайшли, але повністю не звільнили. Зараз по цьому напрямку тривають запеклі бої. Ми ввели свої додаткові засоби. Йде напружена робота щодо подальшого просування», — підсумував Ігор Романенко.
Ситуація на південному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Читайте також: У Генштабі розповіли, де успішно наступають ЗСУ  

Нагадаємо, росіяни намагаються відбити втрачені позиції біля Кліщіївки.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Факти

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!