Експерт пояснив, що дає ЗСУ контроль над панівними висотами поблизу Бахмута

Семаковська Тетяна 12:43, 19 Травня 2023

гаубиця 83ffa

Минулої доби Сили оборони України успішно просунулися як у північно-західному, так і південно-західному секторі в районі Бахмута. Напрямом просування на північний-захід є Берхівка (рух вздовж водосховища), на південний-захід — Кліщіївка та фактичний вихід на панівну висоту.

Про це військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко повідомив у своєму Telegram-каналі.

За словами експерта, Сили оборони України (СОУ) зайняли панівні висоти, які дозволяють контролювати ситуацію і в самому Бахмуті. На його думку, тепер російським окупаційним військам (РОВ) варто подумати про вихід із міста.

«На даному етапі дій СОУ метою №1 було взяття під свій контроль панівних висот, і це завдання, можна говорити, що виконано. Далі — просування в низину, де зараз копошаться РОВ як на долоні, зокрема, для нас відкривається панорама самого Бахмута. Я не знаю і знати не можу, які плани зараз реалізує Генштаб ЗСУ в районі Бахмута. Адекватно оцінюючи те, що відбувається, динаміку з боку СОУ та можливості РОВ, я можу зробити лише один висновок — найближчим часом командуванню окупантів потрібно розгортати виведення підрозділів із міста», — зауважив Олександр Коваленко.

Мапа 75688Поточна ситуація на фронті в районі Бахмута за даними DeepStateMapLive. Фото: скріншот

Експерт переконаний, це не «шапкозакидництво», а об’єктивна оцінка подій, що відбуваються.

«Командування РОВ навряд чи на це піде, адже вони, налитими від крові очима, бачать західні околиці міста і готуються ось-ось оголосити про захоплення міста-фортеці… Але для них це місто — «пастка». Те, що росіяни відмовляються визнавати факт, що їх затягнули в пастку, говорить і те, що вони стягують зараз до Бахмута додаткові сили, послаблюючи інші ділянки фронту і створюючи прецедент перенасичення і без того дуже тісної локації. Що ж, більше обмінного фонду», — додав Олександр Коваленко.

oleksandr kovalenko large 6d836Військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко. Фото: Facebook

Обстановка в Бахмуті

За словами експерта, ситуація у місті залишається складною. Минулої доби лінія оборони вздовж вулиць Ювілейної та Чайковського суттєво не змінилася, незважаючи на безперервний тиск РОВ та цілодобові обстріли всіма видами артилерії.

Він зазначив, що наразі лінії оборони ЗСУ проходять по:

  • вул. Лариси Шепітько-вул. Рум’янцева — буфер безпеки для Ювілейної.
  • вул. Ювілейна — основна лінія оборони.
  • вул. Чайковського-вул. Корсунського — між ними зберігається буфер безпеки.

«Перехрестя Чайковського-Ювілейної — під контролем СОУ, хоча посилюється фактор «гойдалки» за позиціями та високі ризики втратити цей контроль, ситуативно чи тимчасово — питання інше. Приклад тому — «багатоповерхівки», які «вагнера» відзвітували, що контролюють, але бої там тривають.

 

З іншого боку, не забуваємо, що я регулярно наголошував на факторі нав’язування захисниками міста своїх правил окупантам. Дивлячись на те, що відбувається за межами міста, можна говорити про те, що і справді, СОУ не просто мають ініціативу, а й диктують свої умови РОВ», — резюмував Олександр Коваленко.

Читайте також: ЗСУ перехопили тактичну ініціативу в районі Бахмута

Нагадаємо, напередодні 3-тя окрема штурмова бригада ЗСУ провела наступальні дії на західних околицях Бахмута, створивши плацдарм для подальшого контрнаступу.

Раніше Олександр Коваленко зазначив, що Сили оборони України перейшли у системні контратаки саме тоді, коли ці дії можуть дати максимальну користь та ефект. Він переконаний, що Бахмут — це «пастка» для виснаження російських окупаційних військ.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Генштаб

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Під Бахмутом Сили оборони взяли в полон зрадника зі Слов’янська

Микола Ситник 12:30, 15 Серпня 2023

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного представника російських окупаційних угруповань, який воював проти України на Східному фронті. Бойовиком виявився мешканець Слов’янська. Військові контррозвідники СБУ спільно з Силами оборони взяли зрадника в полон під час контрнаступу поблизу Бахмута.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Незадовго до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну мешканець Слов’янська переїхав до Ставропольського краю. Правоохоронці встановили, що 24 червня 2022 року він добровільно підписав контракт на проходження військової служби у складі групи «Шторм-Z» 79-го мотострілецького полку зс рф.

Перебуваючи на посаді механіка-водія, фігурант брав активну участь у бойових діях проти Сил оборони в районі селища Берхівка Бахмутського району. Окрім того, для сповільнення контрнаступальних дій українських військ зрадник облаштовував ворожі блокпости та фортифікаційні укріплення навколо ворожих позицій. У липні 2023 року під час проведення контрнаступальних операцій українські захисники затримали бойовика. 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який хотів зірвати контратаки ЗСУ під Бахмутом

Нагадаємо, бахмутянин, який воював проти ЗСУ, проведе за ґратами 10 років.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Донецька обласна прокуратура

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Промо

ЗСУ продовжують рух на південному фланзі Бахмута, — Романенко

Микола Ситник 12:09, 15 Серпня 2023

Сили оборони продовжують наступальні операції поблизу Бахмута. За минулий тиждень ЗСУ звільнили 3 км² території на Бахмутському напрямку. Водночас окупанти прагнуть відновити втрачені позиції. Ворог стягнув під Бахмут велику кількість артилерії, дронів та особового складу.

Про це військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко розповів у інтерв’ю «24 Каналу».

Обстановка на флангах

Він зазначив, що росіянам, перекинувши резерви, вдалося зупинити просування Сил оборони на північних околицях Бахмута.

«Ворог перекинув резерви на північний фланг Бахмута й зупинив просування у районі Берхівки і Ягідного. Тому підрозділи ЗСУ перейшли до оборони, контратакують й ведуться такого роду бої», — повідомив військовий експерт.
Ситуація на північному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Генерал-лейтенант у відставці додав, що на південних околицях міста-фортеці українські воїни продовжують рух.

«На півдні Бахмута йде поступове, невелике просування, оскільки й туди противник перекинув свої резерви. Йдуть запеклі бої навколо Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. У частину Кліщіївки наші війська вже зайшли, але повністю не звільнили. Зараз по цьому напрямку тривають запеклі бої. Ми ввели свої додаткові засоби. Йде напружена робота щодо подальшого просування», — підсумував Ігор Романенко.
Ситуація на південному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Читайте також: У Генштабі розповіли, де успішно наступають ЗСУ  

Нагадаємо, росіяни намагаються відбити втрачені позиції біля Кліщіївки.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Факти

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!