Вистава пригожина: експерт пояснив, чому війська «вагнера» залишаться в Бахмуті

Семаковська Тетяна 13:57, 25 Травня 2023

вагнера1 264be

Виведення сил ПВК «вагнер» може дуже погано закінчитися для росії як у самому Бахмуті, так і поблизу міста. Ватажку «вагнера» євгену пригожину не дадуть повністю вивести своїх найманців із Бахмута.

Таку думку військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко висловив у своєму Telegram-каналі.

Експерт розповів, чому скептично сприймає заяву пригожина про нібито «вихід» бойовиків із міста.

«Зараз у Бахмуті перебуває близько 4 тисяч голів ПВК «вагнер». Виведення цієї кількості з міста вимагатиме від російських окупаційних військ (РОВ) їх кимось замінити. Виникає питання, звідки у РОВ з’явиться 4 тисячі зайвих тіл?» — наголосив Олександр Коваленко.

Він зауважив, що днями у Білгородській області відбувся перформанс із проривом російського кордону. (Мова йде про вхід бійців Російського добровольчого корпусу та легіону «Свобода Росії» на територію агресора).

«Цей прорив яскраво продемонстрував те, що росія не має на сьогодні достатнього ресурсу, щоб прикривати кордон. Те, що відбулося в Білгородській області показало наскільки критична ситуація у РОВ з вільним людським ресурсом. Їм його критично не вистачає: не те, щоб забезпечувати стійкість флангів у зоні бойових дій, а навіть для прикриття своїх власних територій», — розповів оглядач.

Коваленко 4420fВійськово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко. Фото: zerkalo.az

Він зазначив, що командування РОВ змушене послаблювати один плацдарм, щоб посилити інший. На думку експерта, наразі росія не має ресурсів, аби замінити «вагнерівців» у Бахмуті.

«Вихід ПВК «вагнер» може дуже погано закінчиться для РОВ як у Бахмуті, так і біля Бахмуту. І з цього робимо простий висновок — пригожину не дадуть повністю вивести своїх найманців із міста, а лише частину з них для необхідної «кашевару» показухи.

 

Показухи, що виправдовує його вихід «переможцем». Мовляв, оголосив же про те, що ПВК «вагнер» «повністю» захопив Бахмут? Досяг мети? Тепер виходить на «відпочинок» прямим маршрутом на росію», — оцінює Олександр Коваленко.

Мапа c7874Поточна ситуація на фронті в районі Бахмута за даними DeepStateMapLive. Фото: скріншот

На його думку, що російські війська можуть втратити контроль над Бахмутом вже за кілька тижнів. Водночас експерт впевнений, що значна частина бойовиків залишиться в місті, а решту виведуть в межах вистави пригожина.

«Саме тому пригожин і поспішає втекти з Бахмута «переможцем», щоб потім, уже в спокійній обстановці, розгорнути чергову інформаційну кампанію проти шойгу та герасимова. Коли регуляри почнуть далі сипатися флангами і змушені будуть тікати з Бахмута. Задумка «кашевара» до примітивного проста, але, знов-таки, перспективи повного виведення «вагнерівців» я не бачу. Частина з них і чимала, в будь-якому випадку повинна залишитися в місті. Все інше — виключно частина традиційної вистави пригожина», — резюмував Олександр Коваленко.

Пригожин1 9d76a25 травня пригожин повідомляє, що війська ПВК «вагнер» почали виходити з Бахмута. Фото: скріншот

Читайте також: Для росії наступ на Бахмут став «м’ясорубкою», — контрадмірал Кірбі 

Нагадаємо, сьогодні фінансист ПВК «вагнер» євген пригожин заявив, що його найманці почали виходити з Бахмута. «Вагнер» нібито передає свої позиції регулярній армії російської федерації. За словами пригожина, до 1 червня більша частина військ бойовиків перебазується в тилові табори.

Інститут вивчення війни оцінює, що двомісячний період відновлення, який оголосив пригожин, може дозволити військам «вагнера» «відсидіти» ключові частини українського контрнаступу залежно від того, коли і як він почнеться.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: скріншот

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Під Бахмутом Сили оборони взяли в полон зрадника зі Слов’янська

Микола Ситник 12:30, 15 Серпня 2023

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного представника російських окупаційних угруповань, який воював проти України на Східному фронті. Бойовиком виявився мешканець Слов’янська. Військові контррозвідники СБУ спільно з Силами оборони взяли зрадника в полон під час контрнаступу поблизу Бахмута.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Незадовго до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну мешканець Слов’янська переїхав до Ставропольського краю. Правоохоронці встановили, що 24 червня 2022 року він добровільно підписав контракт на проходження військової служби у складі групи «Шторм-Z» 79-го мотострілецького полку зс рф.

Перебуваючи на посаді механіка-водія, фігурант брав активну участь у бойових діях проти Сил оборони в районі селища Берхівка Бахмутського району. Окрім того, для сповільнення контрнаступальних дій українських військ зрадник облаштовував ворожі блокпости та фортифікаційні укріплення навколо ворожих позицій. У липні 2023 року під час проведення контрнаступальних операцій українські захисники затримали бойовика. 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який хотів зірвати контратаки ЗСУ під Бахмутом

Нагадаємо, бахмутянин, який воював проти ЗСУ, проведе за ґратами 10 років.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Донецька обласна прокуратура

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Промо

ЗСУ продовжують рух на південному фланзі Бахмута, — Романенко

Микола Ситник 12:09, 15 Серпня 2023

Сили оборони продовжують наступальні операції поблизу Бахмута. За минулий тиждень ЗСУ звільнили 3 км² території на Бахмутському напрямку. Водночас окупанти прагнуть відновити втрачені позиції. Ворог стягнув під Бахмут велику кількість артилерії, дронів та особового складу.

Про це військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко розповів у інтерв’ю «24 Каналу».

Обстановка на флангах

Він зазначив, що росіянам, перекинувши резерви, вдалося зупинити просування Сил оборони на північних околицях Бахмута.

«Ворог перекинув резерви на північний фланг Бахмута й зупинив просування у районі Берхівки і Ягідного. Тому підрозділи ЗСУ перейшли до оборони, контратакують й ведуться такого роду бої», — повідомив військовий експерт.
Ситуація на північному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Генерал-лейтенант у відставці додав, що на південних околицях міста-фортеці українські воїни продовжують рух.

«На півдні Бахмута йде поступове, невелике просування, оскільки й туди противник перекинув свої резерви. Йдуть запеклі бої навколо Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. У частину Кліщіївки наші війська вже зайшли, але повністю не звільнили. Зараз по цьому напрямку тривають запеклі бої. Ми ввели свої додаткові засоби. Йде напружена робота щодо подальшого просування», — підсумував Ігор Романенко.
Ситуація на південному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Читайте також: У Генштабі розповіли, де успішно наступають ЗСУ  

Нагадаємо, росіяни намагаються відбити втрачені позиції біля Кліщіївки.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Факти

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!