Нічна атака дронами в Україні і росії: що відомо?

Семаковська Тетяна 10:41, 30 Травня 2023

Атака 181ec

У ніч на 30 травня російські окупаційні війська вкотре атакували Україну, зокрема Київ іранськими ударними безпілотниками «Shahed-136/131». Водночас ворожі джерела волають про сьогоднішню ранкову атаку дронами на москву.

Як повідомив офіційний Telegram-канал Командування Повітряних Сил ЗСУ, загалом із півночі та півдня військові зафіксували пуски 31 дрона-камікадзе.

Сили та засоби Повітряних Сил, у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України, знищили 29 ударних БпЛА. Майже усі дрони уразили на підступах до столиці та у небі Києва.

ПС 726d7Знищено 29 із 31 БпЛА «Shahed-136/131». Інфографіка: ПС

Міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що цієї ночі вибухи пролунали у багатьох районах міста. Одна людина загинула. 

Узагальнена інформація:

  • Внаслідок падіння уламків сталися пожежі у двох приватних будинках Дарницького району. У Печерському районі — горіли три авто. 
  • Також у Голосіївському районі, внаслідок падіння уламків, сталася пожежа в багатоповерхівці. Ще один житловий будинок пошкоджений. Наразі рятувальники евакуювали 20 осіб. Одна людина загинула. Загалом в Голосіївському районі госпіталізували чотирьох постраждалих. Трьом медики надали допомогу на місці.
  • У Подільському районі зафіксували загоряння у житловому будинку. Інформації про постраждалих наразі не надходило. Також пролунали вибухи у Святошинському районі. 
  • Усі екстренні служби продовжують роботу на місцях.

Пожежа 71f73Фото пожежі в багатоповерховому будинку в Голосіївському районі. Фото: КМВА

Що сталося в росії?

Натомість Міноборони росії повідомило, що сьогодні вранці «київський режим» здійснив терористичну атаку безпілотними літальними апаратами по об’єктах у москві.

Вибух 22a7bВибух поблизу москви. Фото: росЗМІ

За офіційною інформацією російського Міноборони:

  • В атаці були задіяні вісім безпілотних літальних апаратів літакового типу. Усі безпілотники противника вражені.
  • Три з них подавили засобами радіоелектронної боротьби, вони втратили керування та відхилилися від намічених цілей.
  • Ще п’ять безпілотних літальних апаратів збили зенітним ракетно-гарматним комплексом «Панцир-С» у підмосков’ї.

Як стало відомо, Слідчі Слідчого комітету російської федерації розслідують факти падіння безпілотних літальних апаратів на будівлі в москві. 

«Внаслідок падіння БпЛА в кількох будинках є незначні пошкодження. За попередніми даними, постраждалих немає. На місці працюють екстрені служби міста, слідчі, криміналісти. Експерти Головного слідчого управління Слідчого комітету росії у місті москві також працюють на місці події, встановлюються особи, причетні до злочину», — заявили в Слідчому комітеті рф.

Реакція пропагандистів

Окрім цього, російські ЗМІ повідомляють, що один із типів БпЛА, що атакували москву — це нібито ударний дрон «UJ-22 Airborne», який виробляє українське підприємство «УкрДжет». Він здатний пролітати до 800 км. Пропагандисти повідомляють, що такий безпілотник піднімає близько 15-20 кг вибухівки.

Водночас виробник заявляє, що максимальна злітна вага апарата — це 85 кг.

UKRJET UJ 22 Airborne Kyiv 2021 07 50933Багатоцільовий безпілотний авіаційний комплекс «UJ-22 Airborne». Фото: Wikipedia

«За інформацією від медичних служб міста, зараз ніхто з мешканців будинків, пошкоджених БпЛА, серйозно не постраждав. За медичною допомогою звернулися двоє людей. Госпіталізація нікому не знадобилася, необхідна допомога була надана на місці. Також на місцях пригод продовжують працювати екстрені служби та кілька бригад швидкої допомоги», — повідомляють пропагандистські канали.

Читайте також: Український телеграм-канал маніпулює темою боїв в Бахмуті посилаючись на слова із The Wall Street Journal 

До слова, очевидці повідомляли, що сьогодні вранці москву атакували нібито понад 30 дронів, а не вісім.

Карта 8338dКарта атаки на москву 30 травня. Фото: росЗМІ

Брехня путіна

Зазначимо, що пізніше в ефірі телеканалу «россия-24» президент рф володимир путін заявив, що під час атаки безпілотників протиповітряна оборона москви «спрацювала штатно».

«Система ППО москви спрацювала штатно, задовільно. Хоча є над чим працювати. росію провокують на «таку саму відповідь», — сказав путін.

Він також вкотре заявив, що російські військові завдають тільки «високоточні удари по об’єктах військової інфраструктури» України.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Під Бахмутом Сили оборони взяли в полон зрадника зі Слов’янська

Микола Ситник 12:30, 15 Серпня 2023

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного представника російських окупаційних угруповань, який воював проти України на Східному фронті. Бойовиком виявився мешканець Слов’янська. Військові контррозвідники СБУ спільно з Силами оборони взяли зрадника в полон під час контрнаступу поблизу Бахмута.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Незадовго до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну мешканець Слов’янська переїхав до Ставропольського краю. Правоохоронці встановили, що 24 червня 2022 року він добровільно підписав контракт на проходження військової служби у складі групи «Шторм-Z» 79-го мотострілецького полку зс рф.

Перебуваючи на посаді механіка-водія, фігурант брав активну участь у бойових діях проти Сил оборони в районі селища Берхівка Бахмутського району. Окрім того, для сповільнення контрнаступальних дій українських військ зрадник облаштовував ворожі блокпости та фортифікаційні укріплення навколо ворожих позицій. У липні 2023 року під час проведення контрнаступальних операцій українські захисники затримали бойовика. 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який хотів зірвати контратаки ЗСУ під Бахмутом

Нагадаємо, бахмутянин, який воював проти ЗСУ, проведе за ґратами 10 років.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Донецька обласна прокуратура

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Промо

ЗСУ продовжують рух на південному фланзі Бахмута, — Романенко

Микола Ситник 12:09, 15 Серпня 2023

Сили оборони продовжують наступальні операції поблизу Бахмута. За минулий тиждень ЗСУ звільнили 3 км² території на Бахмутському напрямку. Водночас окупанти прагнуть відновити втрачені позиції. Ворог стягнув під Бахмут велику кількість артилерії, дронів та особового складу.

Про це військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко розповів у інтерв’ю «24 Каналу».

Обстановка на флангах

Він зазначив, що росіянам, перекинувши резерви, вдалося зупинити просування Сил оборони на північних околицях Бахмута.

«Ворог перекинув резерви на північний фланг Бахмута й зупинив просування у районі Берхівки і Ягідного. Тому підрозділи ЗСУ перейшли до оборони, контратакують й ведуться такого роду бої», — повідомив військовий експерт.
Ситуація на північному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Генерал-лейтенант у відставці додав, що на південних околицях міста-фортеці українські воїни продовжують рух.

«На півдні Бахмута йде поступове, невелике просування, оскільки й туди противник перекинув свої резерви. Йдуть запеклі бої навколо Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. У частину Кліщіївки наші війська вже зайшли, але повністю не звільнили. Зараз по цьому напрямку тривають запеклі бої. Ми ввели свої додаткові засоби. Йде напружена робота щодо подальшого просування», — підсумував Ігор Романенко.
Ситуація на південному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Читайте також: У Генштабі розповіли, де успішно наступають ЗСУ  

Нагадаємо, росіяни намагаються відбити втрачені позиції біля Кліщіївки.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Факти

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!