Експерт розповів, як касетні боєприпаси вплинуть на хід війни Україні

Семаковська Тетяна 17:56, 20 Липня 2023

Боєприпаси 9ae69

Нещодавно командувач Сухопутних військ ЗСУ, генерал-полковник Олександр Сирський в інтерв’ю «ВВС» підтвердив, що американські касетні боєприпаси вже прибули в Україну і будуть готові до використання протягом декількох днів. Журналісти видання зауважили, що американські гаубиці «М777», з яких можна випускати касетні снаряди, бачили на позиціях Сил оборони поблизу Бахмута.

Журналісти «Телебачення Торонто» поговорили з головою фонду «Повернись живим» Тарасом Чмутом, аби дізнатися, що таке касетні боєприпаси, наскільки суттєво вони вплинуть на хід російсько-української війни та чому навколо застосування цього типу снарядів так багато дискусій.

Що таке касетні боєприпаси?

За словами експерта, такі боєприпаси містять у собі контейнери, які відкриваються в повітрі і розкидують багато менших бомбочок на великій території. Тобто одна касетна бомба може містити багато собою суббоєприпасів, які в свою чергу, розкидають ще більше елементів ураження. Таким чином касетні боєприпаси призначені для масового ураження живої сили та ліквідації скупчень військової техніки.

«Це не є якоюсь супер зброєю, яка нас врятує або через яку ми переможемо. Але це певний тип озброєння, який нам не передавали, який нам політично погодили, що робить нас ближчими до тих завітних цілей, про які ми говоримо: літаки «F-16», «ATACMS», а також інші далекобійні системи.

 

Тобто, якщо у вас є, наприклад, батарея або дивізіон артилерії противника десь в районі зосередження і вам недостатньо влучити однією ракетою кудись (плюс похибка влучання, можна промахнутися). Ви застосовуєте одну-дві касетні ракети, і вони гарантовано накривають площу, після чого йде враження цілей, детонація, вибухи і т.д. Тобто це для того, щоб знищувати якісь скупчення живої сили або техніки противника», — пояснив Тарас Чмут.

Тарас 3c240Голова фонду «Повернись живим» Тарас Чмут. Фото: Фейсбук

Види зброї

Касетні боєприпаси існують у різних видах. Це ракети, артилерійські снаряди, снаряди для реактивної артилерії та авіаційні бомби.

«Якщо ми говоримо про артилерійські боєприпаси, то ми вже отримували боєприпаси, де є два суббоєприпаса направленої дії для знищення бронетехніки. Але я все ж таки не робив би акцент саме або виключно на артилерійських боєприпасах. Тому що там певні обмеження по площі, по потужності, і швидше говорив про авіаційні або боєприпаси під ті ж «M142 HIMARS», які можуть накривати площинні цілі. Тобто нам більш цікавіше це, аніж просто боєприпаси до снарядів, хоча і вони теж посилюють наші спроможності», — додав експерт.

Небезпека від касетних боєприпасів

Касетні бомби та снаряди накривають цілі площі і діють не вибірково. У разі використання у населених пунктах вони можуть загрожувати цивільним.

Ще одна загроза — до 30% собою припасів не розриваються. Так, вони становлять небезпеку впродовж багатьох років після завершення конфлікту чи війни.

Зауважимо, що Україна перед отриманням західних касетних боєприпасів пообіцяла, що не буде їх використовувати у населених пунктах на території країни. Також такими снарядами не будуть завдаватися удари по російській території.

Касетні бомби 9a963Касетні бомби. Фото: U.S. Navy

росія вже давно обстрілює Україну касетними бомбами

До слова, росіян усі небезпечні побічні наслідки використання касетних боєприпасів ніколи не спиняли. В Україні вони застосовували касетні боєприпаси з 2014 року.

«Росія активно підігрівала тому, щоб це супер негуманна зброя. Хоча сама активно застосовувала ці боєприпаси і до повномасштабного вторгнення в форматі дистанційного мінування. І хто слідкував за війною з 2014 року пам’ятає періоди, коли росіяни масово з коптерів або з ручних гранатометів (РПГ) закидали наші позиції протипіхотними мінами», — підкреслив голова фонду «Повернись живим».

Спочатку повномасштабного вторгнення російська армія почала застосовувати касетні боєприпаси ще активніше і в форматі дистанційного мінування за допомогою реактивних систем залпового вогню (РСЗВ), і безпосередньо для знищення піхоти та техніки ЗСУ, а також, стріляючи по густонаселених українських містах.

«До прикладу, США, росія і Китай не підписали конвенцію про заборону касетних боєприпасів. Країни, які реально допускають повномасштабну війну, розуміють важливість подібної зброї. Тож, не дивлячись на всі небезпеки використання касетних боєприпасів, Україна потребує такої зброї. Не ми є першопричиною цієї війни. Відповідно ми боремося з її наслідками», — резюмував Тарас Чмут.

Читайте також: Створені всі умови для повернення Бахмута, — Сирський

Нагадаємо, через відсутність підкріплення та ротації росіяни відступають на Запорізькому напрямку та на південь від Бахмута без можливості повернути втрачені позиції.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: GD-OTS

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Під Бахмутом Сили оборони взяли в полон зрадника зі Слов’янська

Микола Ситник 12:30, 15 Серпня 2023

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного представника російських окупаційних угруповань, який воював проти України на Східному фронті. Бойовиком виявився мешканець Слов’янська. Військові контррозвідники СБУ спільно з Силами оборони взяли зрадника в полон під час контрнаступу поблизу Бахмута.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Незадовго до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну мешканець Слов’янська переїхав до Ставропольського краю. Правоохоронці встановили, що 24 червня 2022 року він добровільно підписав контракт на проходження військової служби у складі групи «Шторм-Z» 79-го мотострілецького полку зс рф.

Перебуваючи на посаді механіка-водія, фігурант брав активну участь у бойових діях проти Сил оборони в районі селища Берхівка Бахмутського району. Окрім того, для сповільнення контрнаступальних дій українських військ зрадник облаштовував ворожі блокпости та фортифікаційні укріплення навколо ворожих позицій. У липні 2023 року під час проведення контрнаступальних операцій українські захисники затримали бойовика. 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який хотів зірвати контратаки ЗСУ під Бахмутом

Нагадаємо, бахмутянин, який воював проти ЗСУ, проведе за ґратами 10 років.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Донецька обласна прокуратура

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Промо

ЗСУ продовжують рух на південному фланзі Бахмута, — Романенко

Микола Ситник 12:09, 15 Серпня 2023

Сили оборони продовжують наступальні операції поблизу Бахмута. За минулий тиждень ЗСУ звільнили 3 км² території на Бахмутському напрямку. Водночас окупанти прагнуть відновити втрачені позиції. Ворог стягнув під Бахмут велику кількість артилерії, дронів та особового складу.

Про це військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко розповів у інтерв’ю «24 Каналу».

Обстановка на флангах

Він зазначив, що росіянам, перекинувши резерви, вдалося зупинити просування Сил оборони на північних околицях Бахмута.

«Ворог перекинув резерви на північний фланг Бахмута й зупинив просування у районі Берхівки і Ягідного. Тому підрозділи ЗСУ перейшли до оборони, контратакують й ведуться такого роду бої», — повідомив військовий експерт.
Ситуація на північному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Генерал-лейтенант у відставці додав, що на південних околицях міста-фортеці українські воїни продовжують рух.

«На півдні Бахмута йде поступове, невелике просування, оскільки й туди противник перекинув свої резерви. Йдуть запеклі бої навколо Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. У частину Кліщіївки наші війська вже зайшли, але повністю не звільнили. Зараз по цьому напрямку тривають запеклі бої. Ми ввели свої додаткові засоби. Йде напружена робота щодо подальшого просування», — підсумував Ігор Романенко.
Ситуація на південному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Читайте також: У Генштабі розповіли, де успішно наступають ЗСУ  

Нагадаємо, росіяни намагаються відбити втрачені позиції біля Кліщіївки.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Факти

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!