Як навчатимуться бахмутські школярі у новому навчальному році?

Семаковська Тетяна 18:16, 23 Травня 2023

БАХМУТ 26 3 1 61c8fВже у вересні батьки юних бахмутян віддаватимуть своїх чад до шкіл. Чи будуть робити це за місцем проживання, чи ж навпаки вирішать залишати дитину навчатися дистанційно, але в рідній школі?

Редакція «Бахмут IN.UA» дізналася в Управлінні освіти Бахмутської міської ради скільки дітей навчаються в бахмутських школах, як готуються до першого вересня та, що думають батьки про навчання.

Як працюють Бахмутські школи?

Заклади загальної середньої освіти, тобто школи, Бахмутської міської територіальної громади працюють виключно дистанційно, повідомляють в Управлінні освіти. 

Нагадаємо, що зараз бахмутські школи активно готуються до нового навчального року, за декілька місяців чимало юних бахмутян підуть в перші класи дистанційно. На жаль, через такий формат навчання кількість першачків зменшується, зауважують в Управлінні освіти. Наприклад, в 2021 році до школи вступило 710 осіб, а у 2022 вже 321 учень.

Станом на 18 травня подали вже 145 заяв до бахмутських шкіл, але набір триватиме аж до 1 вересня 2023, тож юних бахмутян запрошують на навчання. Нагадаємо, ми писали як планують святкувати останній дзвоник.

Повертаючись до теми, протягом навчального року для бахмутських школярів проводили деякі офлайн-заходи у центрах підтримки бахмутян, зокрема в таких містах:

  • Київ;
  • Дніпро;
  • Полтава,
  • Кривий Ріг;
  • Одеса;
  • Жовті Води;
  • та Харків.

Тут для школярів проводили заняття із підготовки до НМТ випускників 11 класів, заняття англійською, індивідуальні корекційно-розвиткові заняття для дітей з особливими потребами та велася підготовка дітей дошкільного віку до навчання в 1 класі. Крім того, для дітей були розважально-ігрові програми, конкурси та змагання, квест-ігри, майстер-класи з декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва тощо. 

Скільки учнів випустяться бахмутські школи у 2023 році?

Загалом, у 2023 році очікується кілька сотень випускників, зокрема:

  •  9 класів – 620 учнів;
  •  та 11 класів – 331 учень. 

Станом на 18.05.2023 у Бахмутських школах здобувають освіту 5677 учнів, зазначимо, що у 2021 році було – 7574 учнів.

Як готуються бахмутські школи до нового навчального року?

Для батьків, які оберуть онлайн-навчання вже провели збори.  Крім того,  запровадили онлайн-курси майбутніх першокласників, щоб допомогти дітям швидше адаптуватися до навчання, а в освітньому осередку на базі центру підтримки бахмутян «#Я_повернусь_Бахмут» м.Київ ввели офлайн-заняття з майбутніми першокласниками. 

«Більшість педагогів початкових класів нашої громади високої кваліфікації, мають педагогічні звання, є з них переможці фахових конкурсів педагогічної майстерності, вони щороку успішно проходять добровільну сертифікацію і доводять свій високий професійний рівень, тому батьки готові, навіть у дистанційному форматі, довірити своїх дітей саме нашим учителям», — кажуть в Управлінні освіти.

Що думають бахмутяни про перше вересня та куди планують віддавати дітей?

В соціальних мережах «Бахмут IN.UA» ми запитали наших читачів, як вони розв’язали питання з освітою для своїх дітей. Відповіді були різні проте, як виявилося чимало наших земляків віддали дітей в місцеві школи, навіть попри те, що навчаються вони онлайн. Здебільшого відзначають, що професіоналізм бахмутських вчителів перекриває навіть дистанційні уроки.

Screenshot 703 a6729

Скріншот з коментарів

«Старший син навчається дистанційно у рідній школі #2, молодший відвідує дистанційно наш садочок «Посмішка». У нас найкращі вихователі і вчителі», — пише бахмутянка Юлія Лисиченко.

«Донька навчається в Бахмутській школі 12 в 10 класі, син в Бахмутській школі 2 в 8 класі дистанційно. Міняти школи не будемо. Вони наші рідні!», — зауважує жителька міста Ірина Воловік.

Screenshot 704 5fce7Скріншот з коментарів

«Навчаємось дистанційно у рідній школі, хоч поруч є працюючі заклади. Діти не хочуть міняти заклад, да і ми, батьки, так само! Будемо вчитися у рідній школі», — пише бахмутянка Лілія Тарасенко.

Однак, є й інші думки, коли батьки дітей все ж вирішують обрати навчання-офлайн після дистанційних занять, вагомим аргументом стає те, що дитині бракує спілкування з однолітками. Такий приклад, зокрема навела читачка «Бахмут IN.UA» Олена Ритсо.

Screenshot 705 23790

Скріншот з коментарів

Бахмутянка Анастасія Касперська також відзначає, що її дитина навчатиметься в школі за місцем проживання, адже онлайн-уроки не дають дітям достатньо  комунікації й взаємодії одне з одним.

Screenshot 707 3f911

Скріншот з коментарів

Крім цього, батьки деяких учнів зазначили, що їхні чада навчають й дистанційно у рідній школі й офлайн за місцем проживання. Таким досвідом поділилася бахмутянка Світлана Юн. Її дитина відвідує корейську школу та місцеву бахмутську школу мистецтв.

Screenshot 708 04a6f

Скріншот з коментарів

Такий ж досвід має бахмутянка Оля Скворцова, її дитина навчається у школі 18 і в Словацькій школі. Поєднувати дві освіти непросто, проте батьки стараються вірно розподіляти навантаження.

Нагадаємо, що зараз бахмутські школи активно готуються до нового навчального року, за декілька місяців чимало юних бахмутян підуть в перші класи дистанційно. На жаль, через такий формат навчання кількість першачків зменшується, зауважують в Управлінні освіти. Наприклад, в 2021 році до школи вступило 710 осіб, а у 2022 вже 321 учень. 

Станом на 18 травня подали вже 145 заяв до бахмутських шкіл, але набір триватиме аж до 1 вересня 2023, тож юних бахмутян запрошують на навчання.

Фото: «Бахмут IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Під Бахмутом Сили оборони взяли в полон зрадника зі Слов’янська

Микола Ситник 12:30, 15 Серпня 2023

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного представника російських окупаційних угруповань, який воював проти України на Східному фронті. Бойовиком виявився мешканець Слов’янська. Військові контррозвідники СБУ спільно з Силами оборони взяли зрадника в полон під час контрнаступу поблизу Бахмута.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Незадовго до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну мешканець Слов’янська переїхав до Ставропольського краю. Правоохоронці встановили, що 24 червня 2022 року він добровільно підписав контракт на проходження військової служби у складі групи «Шторм-Z» 79-го мотострілецького полку зс рф.

Перебуваючи на посаді механіка-водія, фігурант брав активну участь у бойових діях проти Сил оборони в районі селища Берхівка Бахмутського району. Окрім того, для сповільнення контрнаступальних дій українських військ зрадник облаштовував ворожі блокпости та фортифікаційні укріплення навколо ворожих позицій. У липні 2023 року під час проведення контрнаступальних операцій українські захисники затримали бойовика. 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який хотів зірвати контратаки ЗСУ під Бахмутом

Нагадаємо, бахмутянин, який воював проти ЗСУ, проведе за ґратами 10 років.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Донецька обласна прокуратура

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Промо

ЗСУ продовжують рух на південному фланзі Бахмута, — Романенко

Микола Ситник 12:09, 15 Серпня 2023

Сили оборони продовжують наступальні операції поблизу Бахмута. За минулий тиждень ЗСУ звільнили 3 км² території на Бахмутському напрямку. Водночас окупанти прагнуть відновити втрачені позиції. Ворог стягнув під Бахмут велику кількість артилерії, дронів та особового складу.

Про це військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко розповів у інтерв’ю «24 Каналу».

Обстановка на флангах

Він зазначив, що росіянам, перекинувши резерви, вдалося зупинити просування Сил оборони на північних околицях Бахмута.

«Ворог перекинув резерви на північний фланг Бахмута й зупинив просування у районі Берхівки і Ягідного. Тому підрозділи ЗСУ перейшли до оборони, контратакують й ведуться такого роду бої», — повідомив військовий експерт.
Ситуація на північному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Генерал-лейтенант у відставці додав, що на південних околицях міста-фортеці українські воїни продовжують рух.

«На півдні Бахмута йде поступове, невелике просування, оскільки й туди противник перекинув свої резерви. Йдуть запеклі бої навколо Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. У частину Кліщіївки наші війська вже зайшли, але повністю не звільнили. Зараз по цьому напрямку тривають запеклі бої. Ми ввели свої додаткові засоби. Йде напружена робота щодо подальшого просування», — підсумував Ігор Романенко.
Ситуація на південному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Читайте також: У Генштабі розповіли, де успішно наступають ЗСУ  

Нагадаємо, росіяни намагаються відбити втрачені позиції біля Кліщіївки.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Факти

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!