Окупанти прагнуть захопити Хромове, аби просуватися на Краматорськ

Семаковська Тетяна 11:48, 1 Червня 2023

Гранатомет cb903

Минулої доби, 31 травня, російські війська здійснили обмежені наземні удари в районі Бахмута. Пропагандисти стверджують, що захоплення Хромового дозволить створити умови для подальшого просування на Краматорськ.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни (ISW).

Західні експерти, посилаючись на Генштаб України, оцінюють, що напередодні російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Оріхово-Василівки (11 км на північний схід від Бахмута) та Білої Гори (12 км на південний захід).

Відомий російський блогер стверджував, що війська рф прагнуть захопити Хромове (безпосередньо на захід від Бахмута), щоб створити умови для подальшого просування на Краматорськ (34 км на північний захід від Бахмута). За  його словами, російські війська посилили артилерійські удари на цьому напрямку.

Блогер також стверджував, що бої тривають між Іванівським (6 км на захід від Бахмута) і Кліщіївкою (6 км на південний захід). Пропагандист повідомив, що звичайні російські сили, добровольчі формування та сили самопроголошеної «донецької народної республіки» («днр») займають позиції в Бахмуті, оскільки війська ПВК «вагнер» продовжують свій відхід із міста. 

Читайте також: Чи загрожує Констянтинівці та Слов’янську наступ росіян після їх успіхів у Бахмуті? 

Геолокаційні кадри, опубліковані 31 травня, показують, що 1-а диверсійно-розвідувальна бригада «Вовки», яка раніше воювала в районі Авдіївки, діє поблизу Залізнянського (9 км на північний захід від Бахмута).

«Присутність цього підрозділу поблизу Залізнянського підтверджує оцінку ISW про те, що російські війська, ймовірно, перекидають регулярні формування та елементи «днр» з району Авдіївки в район Бахмута», — додали західні експерти.

Bakhmut Battle Map Draft May 312023 ec98fАктуальна карта боїв в районі Бахмута. Фото: Інститут вивчення війни

Читайте також: Підрозділи російських десантників діють на флангах Бахмута — ISW

Нагадаємо, заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що в районі Бахмута російські війська проводять перегрупування сил. За її словами, Сили оборони продовжують тримати околиці Бахмута у південно-західній частині. Вона зазначила, що ЗСУ та російська армія готуються та посилюються до подальших дій в районі Бахмута. 

До слова, війська ПВК «вагнер» продовжують відходити з Бахмута, щоб відновитися та перегрупуватися у тилу. Водночас російська федерація перекидає в цей район сили «днр» і посилює фланги регулярними підрозділами ПДВ росії.

Що передувало?

25 травня фінансист групи «вагнера» євген пригожин повідомив про відхід бойовиків із Бахмута до 1 червня.

Військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко переконаний, що виведення сил ПВК «вагнер» може дуже погано закінчитися для росії як у самому Бахмуті, так і поблизу міста. Експерт вважає, що ватажку «вагнера» євгену пригожину не дадуть повністю вивести своїх найманців із Бахмута.

Військовий експерт, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман розповів, що в районі Бахмута десантники та батальйони «днр» не воюватимуть як «вагнер». На його думку, російські та «днрівські» війська в разі критичної ситуації відступатимуть або здаватимуться в полон, оскільки не буде жодних загороджувальних загонів, як це було у випадку з ПВК «вагнер».

Раніше Інститут вивчення війни оцінював, що двомісячний період відновлення, який оголосив пригожин, може дозволити військам «вагнера» «відсидіти» ключові частини українського контрнаступу залежно від того, коли і як він почнеться.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Генштаб

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Під Бахмутом Сили оборони взяли в полон зрадника зі Слов’янська

Микола Ситник 12:30, 15 Серпня 2023

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного представника російських окупаційних угруповань, який воював проти України на Східному фронті. Бойовиком виявився мешканець Слов’янська. Військові контррозвідники СБУ спільно з Силами оборони взяли зрадника в полон під час контрнаступу поблизу Бахмута.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Незадовго до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну мешканець Слов’янська переїхав до Ставропольського краю. Правоохоронці встановили, що 24 червня 2022 року він добровільно підписав контракт на проходження військової служби у складі групи «Шторм-Z» 79-го мотострілецького полку зс рф.

Перебуваючи на посаді механіка-водія, фігурант брав активну участь у бойових діях проти Сил оборони в районі селища Берхівка Бахмутського району. Окрім того, для сповільнення контрнаступальних дій українських військ зрадник облаштовував ворожі блокпости та фортифікаційні укріплення навколо ворожих позицій. У липні 2023 року під час проведення контрнаступальних операцій українські захисники затримали бойовика. 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який хотів зірвати контратаки ЗСУ під Бахмутом

Нагадаємо, бахмутянин, який воював проти ЗСУ, проведе за ґратами 10 років.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Донецька обласна прокуратура

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Промо

ЗСУ продовжують рух на південному фланзі Бахмута, — Романенко

Микола Ситник 12:09, 15 Серпня 2023

Сили оборони продовжують наступальні операції поблизу Бахмута. За минулий тиждень ЗСУ звільнили 3 км² території на Бахмутському напрямку. Водночас окупанти прагнуть відновити втрачені позиції. Ворог стягнув під Бахмут велику кількість артилерії, дронів та особового складу.

Про це військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко розповів у інтерв’ю «24 Каналу».

Обстановка на флангах

Він зазначив, що росіянам, перекинувши резерви, вдалося зупинити просування Сил оборони на північних околицях Бахмута.

«Ворог перекинув резерви на північний фланг Бахмута й зупинив просування у районі Берхівки і Ягідного. Тому підрозділи ЗСУ перейшли до оборони, контратакують й ведуться такого роду бої», — повідомив військовий експерт.
Ситуація на північному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Генерал-лейтенант у відставці додав, що на південних околицях міста-фортеці українські воїни продовжують рух.

«На півдні Бахмута йде поступове, невелике просування, оскільки й туди противник перекинув свої резерви. Йдуть запеклі бої навколо Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. У частину Кліщіївки наші війська вже зайшли, але повністю не звільнили. Зараз по цьому напрямку тривають запеклі бої. Ми ввели свої додаткові засоби. Йде напружена робота щодо подальшого просування», — підсумував Ігор Романенко.
Ситуація на південному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Читайте також: У Генштабі розповіли, де успішно наступають ЗСУ  

Нагадаємо, росіяни намагаються відбити втрачені позиції біля Кліщіївки.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Факти

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!