Зрадники з Бахмута: що нового розповідають колаборанти про ЗСУ?

Семаковська Тетяна 12:18, 2 Травня 2023

178832 1 large c7fccУкраїнці, які не евакуювалася з початку повномасштабного вторгнення тепер, опинившись на підконтрольній росії території, виправдовують російську агресію та дискредитують ЗСУ. Під приціл російської пропаганди  цього разу потрапив загін поліції “Білі янголи”, який був спеціально створений на Донеччині для евакуації цивільних та дітей.

Жертвою російської пропаганди став чоловік, як його представляє російський канал — біженець Андрій із Бахмута.

Андрій з Бахмута розповідає, що в лавах ЗСУ є професійні злодії, які грабують будинки

Screenshot 666 a1da1

Андрій із Бахмута. Як його представляє російський канал колишній поліцейський. Фото: скріншот з відео

Чоловіка на відео звуть Андрій. Окупанти запевняють, що він працював в українській поліції раніше. Андрій говорить, що ЗСУ на його очах відкривали квартири та начебто грабували будинки. Нагадаємо, що вже не вперше окупанти намагаються перекласти свої вчинки на українську армію, зокрема виставити ЗСУ — мародерами.

«Якщо не піддавалися двері в лоб, вони виламували цегляні стіни, підривали гранатами та розкладували противотанкові міни по поверхах, між поверхами…Виносили все поки, можна було вивозити. Цифрові телевізори, електроніка», — каже біженець.

Андрій згадує й за «іноземних найманців», які начебто стріляли по тваринах й по людях для розваги. Ця теза співзвучна із російськими гаслами, які у всьому звинувачують «колективний Захід». Попри те, саме росія використовує найманців, зокрема вагнерівців в Бахмуті. Згодом й ролику Андрій дякую вагнерівцям за порятунок та консерви, які йому принесли окупанти. 

Читайте також: Яке покарання загрожує українцям, які публічно підтримують росію? Пояснення від СБУ

Зазначимо, що в місто Бахмуті волонтери та влада й ЗСУ завозили гуманітарну допомогу на постійній основі, допоки це було можливо: це їжа, вода, ліки та інше необхідне.

Біженка Світлана з Бахмута розповідає про постановочні відео, які знімали українці

Screenshot 667 97cbd

Світлана з Бахмута не показує своє обличчя. Фото: скріншот з відео

Світлана теж з Бахмута, так її представляє російський канал. Жінка каже, що в місті знімали постановочні відео, щоб дискредитувати російську армію. Своє обличчя Світлана не показує, видно лише форму стрижки й руде волосся.

«Були якісь кореспонденти, приїжджали. Знімали відео. Виходить, що обман, знімали ніби жінка гола, вона була в тілесному костюмі… Знімали ніби біжить, а за неї росіянин біжить. А вона кричить: «Врятуйте! Допоможіть! Ґвалтують». Це все зі слів нашого знайомого… Росіян в той момент ще не було», — каже Світлана.

Зазначимо, що колишня Людмила Денісова, омбудсменка в Україні з прав людини, припускала, що сексуальне насильство (ред. зґвалтування) використовується як знаряддя війни російськими військами. Станом на 31 березня 2023 року в Україні офіційно зафіксували 175 фактів сексуального насильства окупантами, повідомляла раніше прокурор щодо ведення справ сексуального насильства Офісу Генерального прокурора України Ірина Діденко.

Кількість жертв може бути значно більшою, річ в тому, що жінки та чоловіки, які пережили сексуальне насилля не завжди можуть розповісти про це. Про таку тенденцію розповідала громадська діячка Галина Калініна.

Дискредитація Білого Янгола

Screenshot 670 539ad

«Білі Янголи» евакуювали з Бахмута 7-річну дівчинку Ганну, яка жила в підвалі. Фото: скріншот

Біженка Світлана з Бахмута запевняє, що за дітьми в Бахмуті, мовляв, полювали Білі Янголи. Нагадаємо, що  “Білі янголи” — це загін поліції, який був спеціально створений на Донеччині для евакуації цивільних та дітей. Через безвідповідальність батьків діти залишаються на прифронтових територіях, де їхньому життю загрожує небезпека. Відтак, влада прийняла закон, згідно із яким евакуація дітей із прифронтових міст — є примусовою.

Обов’язкова евакуація у примусовий спосіб дітей здійснюватиметься за супроводом одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника.

«Обов’язок держави – оберігати життя і здоров’я дитини. Прийняте сьогодні рішення має спонукати батьків більш зважено підходити до питання евакуації їхніх дітей. Якщо дорослі не спроможні подбати про безпеку дитини, то це має зробити держава», – прокоментувала рішення Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністр.

Однак, батьки в Бахмуті, які перебувають там з неповнолітніми дітьми все одно продовжують ховатися від евакуації, тим самим наражаючи власних чад на небезпеку. Поліцейські ризикуючи своїм життям шукають батьків з дітьми, щоб вивезти їх в безпечне місце. 

 

Фото: Reuters

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

В Кракові та Варшаві з’явилися листівки із закликом вступати до ПВК Вагнер

Семаковська Тетяна 11:58, 14 Серпня 2023

photo 2023 08 14 11 40 48 bb044Днями у столиці Польщі та місті Кракові місцеві мешканці помітили агітаційні листівки, які закликають вступати до терористичного угрупування ПВК Вагнер, найманці якого тривалий час перебували на Бахмутському напрямку. Пропагандистські листівки невідомі особи розклеїли у публічних місцях.

Про це повідомив голова МВС та адміністрації Польщі Маріуш Камінський у соцмережі.

Листівки Вагнера у Варшаві

Screenshot 57 30a50

Повідомлення на сторінці Маріуша Камінського. Фото: з відкритих джерел

Мешканці столиці та Кракова помітили на вулицях, переважно на стінах та сміттєвих урнах, пропагандистські заклики від ПВК Вагнер, їх зняли на фото та відео. QR-код, який був на листівках переправляв користувачів на російськомовний сайт.

Як виявилося листівки розклеювали громадяни росії, які зараз перебувають в Польщі, обох вже затримали.

photo 2023 08 14 11 40 49 e124c

На урні від сміття розмістили агітаційну листівку. Фото: з відкритих джерел

“ABW (Агентство внутрішньої безпеки) у співпраці з поліцією ідентифікувала і затримала двох росіян, які розповсюджували пропагандистські матеріали “Вагнер Груп” у Кракові та Варшаві. Обом було висунуто звинувачення, в тому числі у шпигунстві, і вони були взяті під варту”, — повідомив Маріуш Камінський та пообіцяв згодом надати більше інформації.

Вам буде цікаво:

Фото: з відкритих мереж

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Фейк: росіяни стверджують, що в Греції ненавидять нацистів з «Азова»

Семаковська Тетяна 14:00, 12 Серпня 2023

Плакат головна 02207

У четвер, 10 серпня, київське «Динамо» провело перший матч 3-го кваліфікаційного раунду Ліги конференцій у новому сезоні. Українська команда в гостьовому поєдинку на стадіоні імені Клеантіса Вікілідіса в грецьких Салоніках зіграла з «Арісом». «Біло-сині» поступилися грекам з мінімальним рахунком — 1:0.

Російські телеграм-канали повідомили, що під час гри вболівальники ФК «Аріс» розгорнули транспарант із написом «Знищити Азовських нацистів». Водночас російські пропагандисти почали просувати наратив, що в Греції ненавидять нацистів «Азова». За повідомленнями росЗМІ, у такий спосіб уболівальники ФК «Аріс» під час гри з київським «Динамо» бадьорили свою команду.

Редакція «Бахмут. IN.UA» вирішила перевірити, чи був цей плакат насправді розгорнутий під час трансляції.

Футбольна гра зі статусом «високого ризику» від УЄФА

Матч «Аріс» — «Динамо» у відборі Ліги конференцій отримав статус «високого ризику» від УЄФА (Спілки європейських футбольних асоціацій). Грецькому клубу навіть довелося нагадувати вболівальникам, що смолоскипи, феєрверки, лазери, спалахи та інші засоби заборонені на стадіоні.

Справа в тому, що 8 серпня в Афінах між фанатами футбольних клубів «AEK» та «Динамо Загреб» сталася масова сутичка. Як повідомив «Reuters», під час жорстокої бійки загинув 29-річний чоловік, який отримав ножові поранення. Також тоді серйозно постраждали троє грецьких і п’ятеро хорватських уболівальників. Крім того, поліція затримала 98 осіб.

У зв’язку з цим статус «високого ризику» поширився на всі матчі грецьких команд у єврокубках. Відповідно УЄФА делегувала на гру «Аріс» — «Динамо» двох осіб — спостерігача матчу з Фінляндії та спостерігача безпеки з Північної Македонії.

Плакат розгорнули і згорнули

Банер дійсно з’явився в кадрі трансляції в першому таймі. Під час гри на домашній трибуні, де знаходилися переважно вболівальники грецького клубу, невідомі особи розгорнули транспарант із написом «Знищити Азовських нацистів». Це сталося за воротами українського голкіпера Георгія Бущана.

Плакат розгортають fb4a6Плакат починають розгортати на 86-секунді гри. Фото: скріншот

Плакат згортають 7f93dБанер згортають через дев’ять хвилин. Фото: скріншот

Транспарант провисів до тих пір, доки організатори матчу не зробили зауваження і не змусили його згорнути. У другому таймі зустрічі адміністрація простежила, щоб банер не з’явився повторно.

Росіяни заявляють, що греки ненавидять «нацистів-азовців»

Пропагандисти того ж дня почали поширювати наратив, що в Греції ненавидять нацистів з «Азова». Зокрема через те, що нібито українські захисники після закінчення війни з росією поїдуть до Європи наводити лад і різати «грецьких ліваків».

Росіяни стверджували, що транспарантом із написом «Знищити Азовських нацистів» уболівальники ФК «Аріс» під час гри з київським «Динамо» бадьорили свою команду.

Плакат пропаганда росіян fddadДопис із пропагандистського телеграм-каналу. Фото: скріншот

Хто ж розгорнув плакат?

Зазначимо, що:

По-перше, під час трансляції ми побачили лише кілька плакатів із написами англійською мовою. Решта були написані грецькою.

По-друге, не можна стверджувати, що банер розгорнули саме грецькі вболівальники ФК «Аріс». Майже неможливо перевірити, хто це був насправді:

  • греки, які хочуть «знищити азовських нацистів»;
  • греки, які не знають рідної мови і спілкуються англійською;
  • грецькі вболівальники ФК «Аріс»;
  • грецькі вболівальники іншого футбольного клубу;
  • греки з проросійською позицією;
  • росіяни, які перебувають у Греції та прийшли на матч з плакатом;
  • інші невідомі особи.

По-третє, під час трансляції українські коментатори обговорювали, що на трибунах багато представників «забороненої країни».

По-четверте, нам вдалося з’ясувати, що за добу до гри з киянами грецький клуб висловив підтримку українському народу.

ФК «Аріс» відкрито підтримує Україну

Зазначимо, що напередодні матчу компанія «Amani Swiss», якій належить футбольний клуб, оголосила, що відправить Україні гуманітарну допомогу на майже два мільйони доларів.

«Випробуванням українського народу немає кінця. Місяці йдуть, атаки на країну тривають, а дефіцит товарів у критично важливих галузях, таких як охорона здоров’я, зростає.

З глибоким співчуттям «Amani Swiss» у співпраці з «Coherus Biosciences» та «Direct Relief» вирішили допомогти на практиці та надіслати Україні гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільйона доларів. Це спеціалізовані препарати для онкохворих, які проходять хіміотерапію, та людей, які страждають від синдрому радіаційної кислоти.

Цією пожертвою ми хочемо практично продемонструвати нашу солідарність із дружнім українським народом у момент, коли він потребує допомоги всіх нас. Офіційне оголошення відбудеться на спеціальній церемонії завтра, у четвер, 10 серпня о 17:00 в готелі «Porto Palace», — йдеться в заяві «Amani Swiss».

Заява на сайті c026fПовідомлення компанії на офіційному сайті ФК «Аріс». Фото: скріншот

До слова, кияни ще мають шанси на вихід до наступного раунду Ліги конференцій. Зустріч-відповідь «Динамо» і «Аріса» відбудеться наступного четверга, 17 серпня, на стадіоні «Superbet Arena» в Бухаресті. Матч розпочнеться о 20:00.

Читайте також: Маніпуляція: пропагандисти заявляють, що повільний контрнаступ ЗСУ викликав розчарування в Україні

Зазначимо, що російські пропагандисти систематично просувають думку по провалений український контрнаступ. До слова, нещодавно журналісти з рф перекрутили слова речника Пентагону, бригадного генерала Сполучених Штатів Америки Патріка Райдера і заявили, що ЗСУ «затиснуті» росіянами між мінними полями.

Вам буде цікаво:

Фото: скріншот

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

photo 2023 08 14 11 40 48 bb044

В Кракові та Варшаві з’явилися листівки із закликом вступати до ПВК Вагнер

Днями у столиці Польщі та місті Кракові місцеві мешканці помітили агітаційні листівки, які закликають вступати до терористичного угрупування ПВК Вагнер, найманці якого тривалий час перебували […]

Плакат головна 02207

Фейк: росіяни стверджують, що в Греції ненавидять нацистів з «Азова»

У четвер, 10 серпня, київське «Динамо» провело перший матч 3-го кваліфікаційного раунду Ліги конференцій у новому сезоні. Українська команда в гостьовому поєдинку на стадіоні імені […]

Жінка біля зруйнованого будинку 28217

Маніпуляція: пропагандисти заявляють, що повільний контрнаступ ЗСУ викликав розчарування в Україні

Американське видання «The Washington Post» 10 серпня опублікувало статтю під назвою «Повільний контрнаступ пригнічує настрій в Україні». Журналісти газети поспілкувалися з постраждалими від російського терору […]

Screenshot 818 04459

Маніпуляція. Австралійці привітали росіян зі звільненням Бахмуту

За нашими спостереженнями, російська пропаганда часто використовує міжнародну підтримку для просування своїх наративів. Так, цього разу, мережею ширитися відео де нібито австралійці вітають росіян зі […]

3020067 yakoyu zbroeyu ukrayintsi mozhut zahistiti sebe ta sviy dim novini kompaniy f954e

Росіяни поширюють фейкове відео, де бійці ЗСУ застрелили побратима

Днями на просторах пропагандистських каналів з’явилося відео, на якому начебто бійці ЗСУ самі через необережність вбили одного з побратимів. Таким чином російська пропаганда показує, мовляв, […]