Фейк, правда, пропаганда: як російські журналісти «захоплюють» Бахмут?

Семаковська Тетяна 17:40, 24 Квітня 2023

Screenshot 639 bc4daІнститут вивчення війни раніше вже повідомляв, що росія кинула на штурм Бахмута не тільки вагнерівців, але свої елітні повітряно-десантні війська. Окупанти хочуть захопити Бахмут до початку українського контрнаступу, в хід пішла й російська пропаганда, спрямована на ЗСУ.

Редакція «Бахмут. IN.UA»  розібрала відеоролик, у якому пропагандисти застосовують психологічний тиск для підтвердження своєї перемоги в Бахмуті

Як російські журналісти розповсюджують фейки та тиснуть на ЗСУ?

Російський військовий журналіст Олександр Сладков опублікував інтерв’ю з одним із командирів ПВК Вагнер із позивним «ратибор», який релокується в Бахмуті. В інтерв’ю просувають наступні наративи:

  • українці самі собі організували бійню в Бахмуті;
  • Вагнер береже співробітників, а втрати у них мінімальні,
  • противник (ред. тобто ЗСУ) іноді діє грамотно;
  • склади Вагнера забиті іноземною трофейною зброєю;
  • ЗСУ використовує американську тактику бою, була б радянська, не було б таких провалів;
  • багато колишніх в’язнів, після помилування шукають шляхи залишитися у Вагнері;
  • для ЗСУ ворог їхнє командування

Кожну з цих тез розберемо окремо, а читачі зможуть побачити, чого хочуть домогтися росвоєнкори за допомогою таких тез.

Українці самі собі організували бійню в Бахмуті — фейк

Screenshot 638 54fb7

Пропагандистський ролик. Фото: скріншот

Командир одного із підрозділів ПВК Вагнер стверджує, що начебто ЗСУ самі влаштували для себе бійню в Бахмуті, тим самим ігноруючи напад росії на Україну. Пропагандист намагається перекласти відповідальність на ЗСУ та натякає, що битви можна було уникнути, якщо ЗСУ б здали місто.

Вагнер береже співробітників, а втрати у них мінімальні — фейк

ПВК Вагнер за останні місяці несе одні з найбільших втрат. Це підтверджує й Інститут вивчення війни з посиланням на слова пригожина заявляв, що вагнерівців в Бахмуті використали, як гарматне м’ясо, щоб зберегти звичайну армію рф. 

Така тенденція продовжується й зараз, міські бої російське військове командування переклало на найманців ПВК, щоб зберегти елітні повітряно-десантні війська, але встигнути захопити Бахмут до початку українського контрнаступу.

ЗСУ іноді діє грамотно — психологічна маніпуляція

photo 2023 04 23 16 01 44 d2b9d

Зруйнований окупантами Бахмут. Фото: соцмережі

Командир ПВК Вагнер наголошує, що вагнерівці мають справу із непростим противником. З логічної точки зору, він не може сказати, що ЗСУ — це дуже простий та недосвідчений противник, адже тоді в російського пролетаріату рф виникло б питання: «Якщо противник, такий простий, то чому битва за Бахмут триває вже вісім місяців?». 

Втім, й визнати, що ЗСУ — це сильний та мудрий противник Вагнер до кінця не може, бо знецінить свої ж підрозділи. Разом з пропагандистом російським командир використовує маніпулятивну техніку, частково хвалить ЗСУ за «грамотні дії», а згодом вказує, що в українських сил немає взаємодії. 

«Звісно, вони по різному діють. Іноді, й грамотно, діють. Іноді. Останній час помічається така тенденція, що у них багато підрозділів, які один з одним не взаємодіють. І виходить, що обстановки вони не знають, й не володіють по нашим позиціям. Агонія. Їх заганяють пачками…Іноді бувають такі випадки, коли ми вже стоїмо напівкільцем…вибиваємо противника. Не проходить двадцяти хвилин, вони туди ще 20 хвилин. Вони біжуть в повний зріст, не бачачи нас», — запевняє найманець ПВК Вагнер.

Склади Вагнера забиті іноземною трофейною зброєю — фейк

photo 2023 02 22 20 02 54 bb475

Іржаві боєприпаси на складах МО РФ. Фото: пропагандистські канали

Вагнер вже кілька місяців, як й інші підрозділи російської армії відчуває дефіцит боєприпасів. Про «снарядний голод» окупантів ще в березні публічно повідомляло Міністерство оборони Великобританії. Щоб компенсувати дефіцит — російська війська використовували радянські застарілі боєприпаси.

Виробничі потужності росії для зброї не є достатньо потужними, щоб підтримувати темпи наступу. Тому, росія зверталася до Ірану в пошуках в зброї. The Guardian 13 лютого повідомило, що Іран контрабандою переправив до росії щонайменше 18 безпілотників дальнього радіусу дії, використовуючи човни і іранські державні літаки. Відповідно, якби противник мав б безліч одиниць трофейної техніки ЗСУ, то чи потрібно було б шукати обхідні шляхи для отримання зброї?

ЗСУ використовує американську тактику бою, була б радянська, не було б таких провалів — фейк та психологічна маніпуляція

Xerson11 1170x780 3ddd1

Так на думку окупантів виглядає поразка ЗСУ. Звільнення Херсону. Фото: з відкритих джерел

Українська армія у сучасній повномасштабній війні воює за Статутами ЗСУ, де найвищою цінністю є людина та її життя. Також від початку війни на Донбасі армія впроваджує стандарти НАТО. російська війська у війні проти України застосовують звичайні регулярні військові частини й приватні, як от ПВК Вагнер. Загибель бійців ПВК в бойових діях не викликає такого суспільного резонансу, як загибель бійців регулярної армії, тому елітні війська не пускають у міські бої в Бахмуті такою кількістю, як це роблять з вагнерівцями.

Читайте також: Бахмутські зрадники: як колаборанти поширюють пропаганду про ЗСУ та Україну

Таким чином, ПВК дозволяють вести активну воєнну політику в умовах «постгероїчної» епохи, це відкриті дані з порталу “Мілітарний” за 2021 рік, де передбачали агресію росії. Російська армія вже давно трансформувалася від радянської, серед противника є підготовлені приватні підрозділи, які вели війну в країнах, де росія розпочала воєнні конфлікти. Таким чином, навіть сама росія зараз не використовує ті радянські методи, які були раніше.

Стосовно українських «провалів», серед останніх успішна контрнаступальна операція по звільненню Херсона, а до того, звільнення Київщини, Чернігівщини, Житомирщини, Сумщини, сіл Харкова та Запоріжжя й Донецька. Вісім місяців окупанти намагаються окупувати Бахмут, але завдяки ЗСУ місто тримається й досі.

Багато колишніх в’язнів, після помилування шукають шляхи залишитися у Вагнері — правда

MBUqcMtg24 3Yfg9 8d7c7

Вагнерівець вбив людину з ДЦП. Фото: скріншот з відео

Ця теза не суперечить дійсності, але потребує доповнення: «Багато колишніх в’язнів, після помилування шукають шляхи залишитися у Вагнері, якщо вони залишаться живими або не стануть жертвою кувалди».

Нещодавно ми писали, як найманці ПВК Вагнер зізналися у вбивстві дітей та жінок в Бахмуті й Соледарі. Попри те, що один із найманців вбив 5-річну дитину він хоче знову повернутися воювати проти України у складі ПВК. До приватного угрупування пригожина зараз входяться чимало вихідців із тюрем, які не є соціально адаптованими у суспільстві, більше того вони становлять загрозу. 

Тому, повернення у звичайне російське життя для них не є цікавим, натомість підзаробити кошти на війні в Україні — видається привабливим варіантом. Вагнерівці, які повертаються додому живими вже в росії вчиняють кримінальні злочини. Наприклад, амністований росіянин Іван Россомахін після повернення сів за вбивство жінки, а його колега по ПВК на прізвисько «Арбалет» приїхав з України додому та зарізав перехожого з ДЦП. Непристосовані до життя російські злочинці й справді намагаються повернутися до свого звичного оточення вбивць й ґвалтівників — будь-то Тюменська в’язниця або ПВК Вагнер.

Українське командування кидає воїнів на Бахмут, як гарматне м’ясо — фейк та маніпуляція

800 0 1677076006 3858 f4b89

Трупи вагнерівців в Бахмуті. Фото: Уніан

Вже не вперше у пропагандистських роликах відбувається так зване явище як «криве дзеркало», коли окупанти транслюють власні проблеми на інших. Мова йде про свій людський ресурс, який російська федерація не вважає цінним, ті ж вагнерівці, чи звичайні російські. Окупанти кидають тіла своїх солдатів на полі бою, не забирають мертвих із рефрижераторів, але натомість вперто звинувачують українське командування в тому, що саме ЗСУ використовують, як гарматне м’ясо. 

Таким чином, ворог намагається перекласти свої болі та слабкості на українську армію. Втім, у нас найвищою цінністю виступає саме людина, кидати своїх побратимів на полі бою в Україні не прийнято, а парамедики роблять все, щоб врятувати поранених. Пропагандисти почали просувати тези про те, що ЗСУ не такий слабкий противник, це визнавав й лідер ПВК Вагнер. Окупанти звинувачують українське командування в тому, що у них, начебто, немає узгодження між батальйонами, прагнучи підірвати довіру до військового керівництва й втертися в довіру, бачачи власні слабкості.

Російська федерація використовує різні маніпулятивні техніки у своїх ЗМІ з одною метою — розповсюдити дезінформацію та підірвати моральний стан всередині країни.

Фото: Генштаб

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

В Кракові та Варшаві з’явилися листівки із закликом вступати до ПВК Вагнер

Семаковська Тетяна 11:58, 14 Серпня 2023

photo 2023 08 14 11 40 48 bb044Днями у столиці Польщі та місті Кракові місцеві мешканці помітили агітаційні листівки, які закликають вступати до терористичного угрупування ПВК Вагнер, найманці якого тривалий час перебували на Бахмутському напрямку. Пропагандистські листівки невідомі особи розклеїли у публічних місцях.

Про це повідомив голова МВС та адміністрації Польщі Маріуш Камінський у соцмережі.

Листівки Вагнера у Варшаві

Screenshot 57 30a50

Повідомлення на сторінці Маріуша Камінського. Фото: з відкритих джерел

Мешканці столиці та Кракова помітили на вулицях, переважно на стінах та сміттєвих урнах, пропагандистські заклики від ПВК Вагнер, їх зняли на фото та відео. QR-код, який був на листівках переправляв користувачів на російськомовний сайт.

Як виявилося листівки розклеювали громадяни росії, які зараз перебувають в Польщі, обох вже затримали.

photo 2023 08 14 11 40 49 e124c

На урні від сміття розмістили агітаційну листівку. Фото: з відкритих джерел

“ABW (Агентство внутрішньої безпеки) у співпраці з поліцією ідентифікувала і затримала двох росіян, які розповсюджували пропагандистські матеріали “Вагнер Груп” у Кракові та Варшаві. Обом було висунуто звинувачення, в тому числі у шпигунстві, і вони були взяті під варту”, — повідомив Маріуш Камінський та пообіцяв згодом надати більше інформації.

Вам буде цікаво:

Фото: з відкритих мереж

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Фейк: росіяни стверджують, що в Греції ненавидять нацистів з «Азова»

Семаковська Тетяна 14:00, 12 Серпня 2023

Плакат головна 02207

У четвер, 10 серпня, київське «Динамо» провело перший матч 3-го кваліфікаційного раунду Ліги конференцій у новому сезоні. Українська команда в гостьовому поєдинку на стадіоні імені Клеантіса Вікілідіса в грецьких Салоніках зіграла з «Арісом». «Біло-сині» поступилися грекам з мінімальним рахунком — 1:0.

Російські телеграм-канали повідомили, що під час гри вболівальники ФК «Аріс» розгорнули транспарант із написом «Знищити Азовських нацистів». Водночас російські пропагандисти почали просувати наратив, що в Греції ненавидять нацистів «Азова». За повідомленнями росЗМІ, у такий спосіб уболівальники ФК «Аріс» під час гри з київським «Динамо» бадьорили свою команду.

Редакція «Бахмут. IN.UA» вирішила перевірити, чи був цей плакат насправді розгорнутий під час трансляції.

Футбольна гра зі статусом «високого ризику» від УЄФА

Матч «Аріс» — «Динамо» у відборі Ліги конференцій отримав статус «високого ризику» від УЄФА (Спілки європейських футбольних асоціацій). Грецькому клубу навіть довелося нагадувати вболівальникам, що смолоскипи, феєрверки, лазери, спалахи та інші засоби заборонені на стадіоні.

Справа в тому, що 8 серпня в Афінах між фанатами футбольних клубів «AEK» та «Динамо Загреб» сталася масова сутичка. Як повідомив «Reuters», під час жорстокої бійки загинув 29-річний чоловік, який отримав ножові поранення. Також тоді серйозно постраждали троє грецьких і п’ятеро хорватських уболівальників. Крім того, поліція затримала 98 осіб.

У зв’язку з цим статус «високого ризику» поширився на всі матчі грецьких команд у єврокубках. Відповідно УЄФА делегувала на гру «Аріс» — «Динамо» двох осіб — спостерігача матчу з Фінляндії та спостерігача безпеки з Північної Македонії.

Плакат розгорнули і згорнули

Банер дійсно з’явився в кадрі трансляції в першому таймі. Під час гри на домашній трибуні, де знаходилися переважно вболівальники грецького клубу, невідомі особи розгорнули транспарант із написом «Знищити Азовських нацистів». Це сталося за воротами українського голкіпера Георгія Бущана.

Плакат розгортають fb4a6Плакат починають розгортати на 86-секунді гри. Фото: скріншот

Плакат згортають 7f93dБанер згортають через дев’ять хвилин. Фото: скріншот

Транспарант провисів до тих пір, доки організатори матчу не зробили зауваження і не змусили його згорнути. У другому таймі зустрічі адміністрація простежила, щоб банер не з’явився повторно.

Росіяни заявляють, що греки ненавидять «нацистів-азовців»

Пропагандисти того ж дня почали поширювати наратив, що в Греції ненавидять нацистів з «Азова». Зокрема через те, що нібито українські захисники після закінчення війни з росією поїдуть до Європи наводити лад і різати «грецьких ліваків».

Росіяни стверджували, що транспарантом із написом «Знищити Азовських нацистів» уболівальники ФК «Аріс» під час гри з київським «Динамо» бадьорили свою команду.

Плакат пропаганда росіян fddadДопис із пропагандистського телеграм-каналу. Фото: скріншот

Хто ж розгорнув плакат?

Зазначимо, що:

По-перше, під час трансляції ми побачили лише кілька плакатів із написами англійською мовою. Решта були написані грецькою.

По-друге, не можна стверджувати, що банер розгорнули саме грецькі вболівальники ФК «Аріс». Майже неможливо перевірити, хто це був насправді:

  • греки, які хочуть «знищити азовських нацистів»;
  • греки, які не знають рідної мови і спілкуються англійською;
  • грецькі вболівальники ФК «Аріс»;
  • грецькі вболівальники іншого футбольного клубу;
  • греки з проросійською позицією;
  • росіяни, які перебувають у Греції та прийшли на матч з плакатом;
  • інші невідомі особи.

По-третє, під час трансляції українські коментатори обговорювали, що на трибунах багато представників «забороненої країни».

По-четверте, нам вдалося з’ясувати, що за добу до гри з киянами грецький клуб висловив підтримку українському народу.

ФК «Аріс» відкрито підтримує Україну

Зазначимо, що напередодні матчу компанія «Amani Swiss», якій належить футбольний клуб, оголосила, що відправить Україні гуманітарну допомогу на майже два мільйони доларів.

«Випробуванням українського народу немає кінця. Місяці йдуть, атаки на країну тривають, а дефіцит товарів у критично важливих галузях, таких як охорона здоров’я, зростає.

З глибоким співчуттям «Amani Swiss» у співпраці з «Coherus Biosciences» та «Direct Relief» вирішили допомогти на практиці та надіслати Україні гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільйона доларів. Це спеціалізовані препарати для онкохворих, які проходять хіміотерапію, та людей, які страждають від синдрому радіаційної кислоти.

Цією пожертвою ми хочемо практично продемонструвати нашу солідарність із дружнім українським народом у момент, коли він потребує допомоги всіх нас. Офіційне оголошення відбудеться на спеціальній церемонії завтра, у четвер, 10 серпня о 17:00 в готелі «Porto Palace», — йдеться в заяві «Amani Swiss».

Заява на сайті c026fПовідомлення компанії на офіційному сайті ФК «Аріс». Фото: скріншот

До слова, кияни ще мають шанси на вихід до наступного раунду Ліги конференцій. Зустріч-відповідь «Динамо» і «Аріса» відбудеться наступного четверга, 17 серпня, на стадіоні «Superbet Arena» в Бухаресті. Матч розпочнеться о 20:00.

Читайте також: Маніпуляція: пропагандисти заявляють, що повільний контрнаступ ЗСУ викликав розчарування в Україні

Зазначимо, що російські пропагандисти систематично просувають думку по провалений український контрнаступ. До слова, нещодавно журналісти з рф перекрутили слова речника Пентагону, бригадного генерала Сполучених Штатів Америки Патріка Райдера і заявили, що ЗСУ «затиснуті» росіянами між мінними полями.

Вам буде цікаво:

Фото: скріншот

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

photo 2023 08 14 11 40 48 bb044

В Кракові та Варшаві з’явилися листівки із закликом вступати до ПВК Вагнер

Днями у столиці Польщі та місті Кракові місцеві мешканці помітили агітаційні листівки, які закликають вступати до терористичного угрупування ПВК Вагнер, найманці якого тривалий час перебували […]

Плакат головна 02207

Фейк: росіяни стверджують, що в Греції ненавидять нацистів з «Азова»

У четвер, 10 серпня, київське «Динамо» провело перший матч 3-го кваліфікаційного раунду Ліги конференцій у новому сезоні. Українська команда в гостьовому поєдинку на стадіоні імені […]

Жінка біля зруйнованого будинку 28217

Маніпуляція: пропагандисти заявляють, що повільний контрнаступ ЗСУ викликав розчарування в Україні

Американське видання «The Washington Post» 10 серпня опублікувало статтю під назвою «Повільний контрнаступ пригнічує настрій в Україні». Журналісти газети поспілкувалися з постраждалими від російського терору […]

Screenshot 818 04459

Маніпуляція. Австралійці привітали росіян зі звільненням Бахмуту

За нашими спостереженнями, російська пропаганда часто використовує міжнародну підтримку для просування своїх наративів. Так, цього разу, мережею ширитися відео де нібито австралійці вітають росіян зі […]

3020067 yakoyu zbroeyu ukrayintsi mozhut zahistiti sebe ta sviy dim novini kompaniy f954e

Росіяни поширюють фейкове відео, де бійці ЗСУ застрелили побратима

Днями на просторах пропагандистських каналів з’явилося відео, на якому начебто бійці ЗСУ самі через необережність вбили одного з побратимів. Таким чином російська пропаганда показує, мовляв, […]