Росіяни поширюють фейкове відео, де бійці ЗСУ застрелили побратима

Семаковська Тетяна 14:31, 1 Червня 2023

3020067 yakoyu zbroeyu ukrayintsi mozhut zahistiti sebe ta sviy dim novini kompaniy f954eДнями на просторах пропагандистських каналів з’явилося відео, на якому начебто бійці ЗСУ самі через необережність вбили одного з побратимів. Таким чином російська пропаганда показує, мовляв, українська армія настільки ненавчена, немає налагодженості спільних дій, що в результаті отримує втрати в особовому складі.

Редакція «Бахмут. IN.UA» дізналася , чи має поширене відео фейкові ознаки, й що подібними роликами намагається продемонструвати росія, якщо воно штучне. Ми розглянули це відео із двох різних точок зору. За першою ставимо під сумнів саме відео та його зйомку. За другою, не виключаємо можливості, що відео оригінальне, а не змонтоване. 

Фейкове відео (ймовірні ознаки монтажу)

Screenshot 736 8ecc9

Чоловіки на фото в формі ЗСУ. Фото скріншот з відео

Пропагандистський канал опублікував відео, де начебто троє бійців ЗСУ йдуть на штурм ворога. Штурмові дії відбуваються в багатоповерхівці. В описі до відео росіяни дали наступні слова:

«В Артемовске (Бахмут) была найдена камера Гоу Про на которой видно как хохлы случайно прибаранели хохла. Это конечно была реально случайность, но кадры огонь», — підписали пропагандисти відео.

Ні дата, ні точка проведення зйомки невідомі, бо окупанти не вказують такі дані. Дії відбуваються у під’їзді типової багатоповерхівки.

Попри те, відео, опубліковане пропагандистами має 5 дивних фактів, які доводять, що ролик має фейкові ознаки, можливо воно змонтоване навмисно:

Screenshot 735 8aa6b

Чоловіки на відео. Фото: скріншот з відео

  1. Чоловіки вдягнуті у форму ЗСУ поводять себе незлагоджено, поки один кричить команди, йому ніхто не відповідає ні жестами, ні словами. На початку відео лунає фраза “За нами на право, працюй, давай». Однак, команда направо лунає, але звук пострілів не співпадає з нібито вистрілами, складається враження, що звук просто записаний поверх оригінального відео;
  2. Зброя, яку тримають чоловіки надто легка, вони розмахують нею наче іграшковою, ще один дивний факт, в одного з чоловіків гвинтівка перемотана скотчем. Навіщо зброю перемотувати скотчем? Невідомо, але ймовірно, герої відео хочуть приховати щось. 
  3. Окупанти стверджують, що українські воїни самі вбили свого побратима пострілом з гвинтівки
  4. На відео, коли лунають постріли рука чоловіка, ймовірніше за все, камера в нього прикріплена на шоломі, практично не змінює позицію, тобто не рухається.
  5. Зверніть увагу, що впали двоє чоловіків, а не один, хоча в описі пропагандистів сказано, що саме одного підстрелили.

https://www.youtube.com/shorts/GJRVDhoJtDQ

Ось, наприклад,  на цьому відео оборонці Бахмута зі зброєю вступили в бій. При пострілах зі зброї їхні руки рухаються, на відміну від героїв відео. 

Ми звернулися за експертним коментарем до військового, який переглянув це відео з погляду, навіть, якщо воно було б реальним, й чоловіки на ньому справді воїни ЗСУ. На його думку, двох солдатів, які йшли першими застрілили особи, які були зверху, але аж ніяк не побратим знизу, як запевняють окупанти.

«Знизу третій не стріляв. Їх обох одною чергою зверху (ред. вбили або поранили). А хто зверху був невідомо. Але так, як наші стріляли, то точно по оркам. Й черга по ним була із Калаша. Звук інший. Наші працювали одиночними», — вважає військовий.

Відео опубліковане пропагандистами, може бути частково правдивим, на ньому, й справді можуть бути зафіксовані поранення двох українських солдатів окупантами. Втім, цей ролик абсолютно не відповідає опису, бо немає жодного логічного підтвердження того, що чоловіки, яких відносять до лав ЗСУ, на відео поранили один одного. Чутно чіткий постріл зверху, після якого двоє людей падають на землю.

Screenshot 739 e0863

Навіть самі росіяни в коментарях до відео бачать, що постріл, після якого чоловіки впали був зверху, а не знизу. Фото: скріншот з відео

Для чого росія поширює фейкове відео, де ЗСУ вбивають побратимів?

Вже раніше росія поширювала наратив, мовляв, в української армії немає злагодженості, ЗСУ й командири не співпрацюють між собою й не знають, що коїться. Через відсутність досвіду та співпраці між собою гинуть люди, так запевняють пропагандисти, як приклад вони наводили саме Бахмут. 

Такі ролики, де українські солдати, мовляв, вбивають своїх тішать росіян, які вбачають в ЗСУ безпорадного ворога. Але й нагадують їм про власні проблеми в армії, які намагаються приховати в МО рф. Втім, це вже не вперше у пропагандистських роликах відбувається так зване явище як «криве дзеркало», коли окупанти транслюють власні проблеми на інших.

Трагічна випадковість 

Що у висновку? Ми не можемо достеменно встановити, що відбувалося тільки за рахунок цього відео. Однак, ми звернулися за ще одним коментарем до іншого військового. 

За його припущенням, є ймовірність, що саме хлопець, який саме знімав, зробив постріл з підствольного гранатомету, граната влучила у сходи і поранила і його і товариша, який рухався попереду. Такі випадковості не підтверджують безпорадності українських військових на нашу думку, а підкреслюють ту небезпеку, якій вони себе піддають, захищаючі Україну від окупантів.

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

В Кракові та Варшаві з’явилися листівки із закликом вступати до ПВК Вагнер

Семаковська Тетяна 11:58, 14 Серпня 2023

photo 2023 08 14 11 40 48 bb044Днями у столиці Польщі та місті Кракові місцеві мешканці помітили агітаційні листівки, які закликають вступати до терористичного угрупування ПВК Вагнер, найманці якого тривалий час перебували на Бахмутському напрямку. Пропагандистські листівки невідомі особи розклеїли у публічних місцях.

Про це повідомив голова МВС та адміністрації Польщі Маріуш Камінський у соцмережі.

Листівки Вагнера у Варшаві

Screenshot 57 30a50

Повідомлення на сторінці Маріуша Камінського. Фото: з відкритих джерел

Мешканці столиці та Кракова помітили на вулицях, переважно на стінах та сміттєвих урнах, пропагандистські заклики від ПВК Вагнер, їх зняли на фото та відео. QR-код, який був на листівках переправляв користувачів на російськомовний сайт.

Як виявилося листівки розклеювали громадяни росії, які зараз перебувають в Польщі, обох вже затримали.

photo 2023 08 14 11 40 49 e124c

На урні від сміття розмістили агітаційну листівку. Фото: з відкритих джерел

“ABW (Агентство внутрішньої безпеки) у співпраці з поліцією ідентифікувала і затримала двох росіян, які розповсюджували пропагандистські матеріали “Вагнер Груп” у Кракові та Варшаві. Обом було висунуто звинувачення, в тому числі у шпигунстві, і вони були взяті під варту”, — повідомив Маріуш Камінський та пообіцяв згодом надати більше інформації.

Вам буде цікаво:

Фото: з відкритих мереж

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Фейк: росіяни стверджують, що в Греції ненавидять нацистів з «Азова»

Семаковська Тетяна 14:00, 12 Серпня 2023

Плакат головна 02207

У четвер, 10 серпня, київське «Динамо» провело перший матч 3-го кваліфікаційного раунду Ліги конференцій у новому сезоні. Українська команда в гостьовому поєдинку на стадіоні імені Клеантіса Вікілідіса в грецьких Салоніках зіграла з «Арісом». «Біло-сині» поступилися грекам з мінімальним рахунком — 1:0.

Російські телеграм-канали повідомили, що під час гри вболівальники ФК «Аріс» розгорнули транспарант із написом «Знищити Азовських нацистів». Водночас російські пропагандисти почали просувати наратив, що в Греції ненавидять нацистів «Азова». За повідомленнями росЗМІ, у такий спосіб уболівальники ФК «Аріс» під час гри з київським «Динамо» бадьорили свою команду.

Редакція «Бахмут. IN.UA» вирішила перевірити, чи був цей плакат насправді розгорнутий під час трансляції.

Футбольна гра зі статусом «високого ризику» від УЄФА

Матч «Аріс» — «Динамо» у відборі Ліги конференцій отримав статус «високого ризику» від УЄФА (Спілки європейських футбольних асоціацій). Грецькому клубу навіть довелося нагадувати вболівальникам, що смолоскипи, феєрверки, лазери, спалахи та інші засоби заборонені на стадіоні.

Справа в тому, що 8 серпня в Афінах між фанатами футбольних клубів «AEK» та «Динамо Загреб» сталася масова сутичка. Як повідомив «Reuters», під час жорстокої бійки загинув 29-річний чоловік, який отримав ножові поранення. Також тоді серйозно постраждали троє грецьких і п’ятеро хорватських уболівальників. Крім того, поліція затримала 98 осіб.

У зв’язку з цим статус «високого ризику» поширився на всі матчі грецьких команд у єврокубках. Відповідно УЄФА делегувала на гру «Аріс» — «Динамо» двох осіб — спостерігача матчу з Фінляндії та спостерігача безпеки з Північної Македонії.

Плакат розгорнули і згорнули

Банер дійсно з’явився в кадрі трансляції в першому таймі. Під час гри на домашній трибуні, де знаходилися переважно вболівальники грецького клубу, невідомі особи розгорнули транспарант із написом «Знищити Азовських нацистів». Це сталося за воротами українського голкіпера Георгія Бущана.

Плакат розгортають fb4a6Плакат починають розгортати на 86-секунді гри. Фото: скріншот

Плакат згортають 7f93dБанер згортають через дев’ять хвилин. Фото: скріншот

Транспарант провисів до тих пір, доки організатори матчу не зробили зауваження і не змусили його згорнути. У другому таймі зустрічі адміністрація простежила, щоб банер не з’явився повторно.

Росіяни заявляють, що греки ненавидять «нацистів-азовців»

Пропагандисти того ж дня почали поширювати наратив, що в Греції ненавидять нацистів з «Азова». Зокрема через те, що нібито українські захисники після закінчення війни з росією поїдуть до Європи наводити лад і різати «грецьких ліваків».

Росіяни стверджували, що транспарантом із написом «Знищити Азовських нацистів» уболівальники ФК «Аріс» під час гри з київським «Динамо» бадьорили свою команду.

Плакат пропаганда росіян fddadДопис із пропагандистського телеграм-каналу. Фото: скріншот

Хто ж розгорнув плакат?

Зазначимо, що:

По-перше, під час трансляції ми побачили лише кілька плакатів із написами англійською мовою. Решта були написані грецькою.

По-друге, не можна стверджувати, що банер розгорнули саме грецькі вболівальники ФК «Аріс». Майже неможливо перевірити, хто це був насправді:

  • греки, які хочуть «знищити азовських нацистів»;
  • греки, які не знають рідної мови і спілкуються англійською;
  • грецькі вболівальники ФК «Аріс»;
  • грецькі вболівальники іншого футбольного клубу;
  • греки з проросійською позицією;
  • росіяни, які перебувають у Греції та прийшли на матч з плакатом;
  • інші невідомі особи.

По-третє, під час трансляції українські коментатори обговорювали, що на трибунах багато представників «забороненої країни».

По-четверте, нам вдалося з’ясувати, що за добу до гри з киянами грецький клуб висловив підтримку українському народу.

ФК «Аріс» відкрито підтримує Україну

Зазначимо, що напередодні матчу компанія «Amani Swiss», якій належить футбольний клуб, оголосила, що відправить Україні гуманітарну допомогу на майже два мільйони доларів.

«Випробуванням українського народу немає кінця. Місяці йдуть, атаки на країну тривають, а дефіцит товарів у критично важливих галузях, таких як охорона здоров’я, зростає.

З глибоким співчуттям «Amani Swiss» у співпраці з «Coherus Biosciences» та «Direct Relief» вирішили допомогти на практиці та надіслати Україні гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільйона доларів. Це спеціалізовані препарати для онкохворих, які проходять хіміотерапію, та людей, які страждають від синдрому радіаційної кислоти.

Цією пожертвою ми хочемо практично продемонструвати нашу солідарність із дружнім українським народом у момент, коли він потребує допомоги всіх нас. Офіційне оголошення відбудеться на спеціальній церемонії завтра, у четвер, 10 серпня о 17:00 в готелі «Porto Palace», — йдеться в заяві «Amani Swiss».

Заява на сайті c026fПовідомлення компанії на офіційному сайті ФК «Аріс». Фото: скріншот

До слова, кияни ще мають шанси на вихід до наступного раунду Ліги конференцій. Зустріч-відповідь «Динамо» і «Аріса» відбудеться наступного четверга, 17 серпня, на стадіоні «Superbet Arena» в Бухаресті. Матч розпочнеться о 20:00.

Читайте також: Маніпуляція: пропагандисти заявляють, що повільний контрнаступ ЗСУ викликав розчарування в Україні

Зазначимо, що російські пропагандисти систематично просувають думку по провалений український контрнаступ. До слова, нещодавно журналісти з рф перекрутили слова речника Пентагону, бригадного генерала Сполучених Штатів Америки Патріка Райдера і заявили, що ЗСУ «затиснуті» росіянами між мінними полями.

Вам буде цікаво:

Фото: скріншот

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

photo 2023 08 14 11 40 48 bb044

В Кракові та Варшаві з’явилися листівки із закликом вступати до ПВК Вагнер

Днями у столиці Польщі та місті Кракові місцеві мешканці помітили агітаційні листівки, які закликають вступати до терористичного угрупування ПВК Вагнер, найманці якого тривалий час перебували […]

Плакат головна 02207

Фейк: росіяни стверджують, що в Греції ненавидять нацистів з «Азова»

У четвер, 10 серпня, київське «Динамо» провело перший матч 3-го кваліфікаційного раунду Ліги конференцій у новому сезоні. Українська команда в гостьовому поєдинку на стадіоні імені […]

Жінка біля зруйнованого будинку 28217

Маніпуляція: пропагандисти заявляють, що повільний контрнаступ ЗСУ викликав розчарування в Україні

Американське видання «The Washington Post» 10 серпня опублікувало статтю під назвою «Повільний контрнаступ пригнічує настрій в Україні». Журналісти газети поспілкувалися з постраждалими від російського терору […]

Screenshot 818 04459

Маніпуляція. Австралійці привітали росіян зі звільненням Бахмуту

За нашими спостереженнями, російська пропаганда часто використовує міжнародну підтримку для просування своїх наративів. Так, цього разу, мережею ширитися відео де нібито австралійці вітають росіян зі […]

IMG 2888 1 c79ed

Як приймають мешканців Бахмута в окупованому Шахтарську?

Від початку повномасштабного вторгнення росіяни активно виставляють вагнерівці та російську регулярну армію рятівниками, самі ж окупанти називають себе «асвобадітілями» й обіцяють краще життя в росії. […]