Як приймають мешканців Бахмута в окупованому Шахтарську?

Семаковська Тетяна 14:28, 18 Травня 2023

IMG 2888 1 c79edВід початку повномасштабного вторгнення росіяни активно виставляють вагнерівці та російську регулярну армію рятівниками, самі ж окупанти називають себе «асвобадітілями» й обіцяють краще життя в росії. Яке воно краще життя евакуйованих в росії? Які умови пропонують для людей та, чи краще піклуються окупанти про українців, ніж українська влада і волонтери?

Редакція «Бахмут IN.UA» проаналізувала на що бахмутяни, які виїхали до росії проміняли життя в Україні.

Збір на необхідне, облізлі стіни та відсутність ліків: очікування й реальність

В пропагандистських роликах росіяни демонструють себе як рятівники, або так звані «асвобадітелі», вони рятують людей із вогню, прикривають собою від пострілів та роблять чимало геройських вчинків, які часто не під силу навіть героям голівудських бойовиків. Принаймні так вагнерівці показують по російському телебаченню. 

Втім, реальність життя ПВК відрізняється від пропагандистських сюжетів. Самі ж члени угрупування зізнавалися у злочинах проти цивільного населення. Зокрема йдеться про вбивство дітей та мирних мешканців у Бахмуті та Соледарі. Також в’язні зізналися у жорстокому поводженні із українськими полоненими. Станом на 27 березня 2023 року, згідно із російськими даними видання ТАСС до окупованого Шахтарська вже привезли з Бахмута та громади понад 2 тисячі осіб.

28 квітня 2023 року пропагандистський канал Риа Новости повідомив, що в так звану ДНР евакуювали вже кілька тисяч українців з Соледару та Бахмута.

Screenshot 684 e8589

Скріншот з росЗМІ

 Влада окупантів запевняє, мовляв, вона не публікує списки евакуйованих з міркувань безпеки. Однак, в телеграм-каналах російського підпорядкування списки з’являються майже щодня.

Screenshot 685 61cd3

 Списки евакуйованих до росії датовані 18 травня 2023 року. Фото: скріншот з пропагандистського телеграм-каналу. 

Тож, як бачимо, про безпеку людей окупанти не надто переймаються.Так само відкрито людей показують на російському телебаченні. Пропагандистські сюжети про українців, які розповідають про жахи пережиті в Бахмуті викладають у публічний простір. Детальніше про це ми розповідали у матеріалі:  «Зрадники з Бахмута: на що чекали «ждуни» в місті та про що розповідають?»

Як «асвобадітілі» дбають про українців?

Screenshot 691 2040c

Окупаційна влада розповідає, що евакуйованим на ТОТ забезпечують харчування й допомогу психолога. Однак у бахмутських каналах оголошують збори на необхідне для тих, хто опинився в росії.

Screenshot 692 ab3c7

Для людей, які евакуювалися в окупований Шахтарськ в бахмутській місцевій групі анонсували збір.

Крім того, ті, хто вирішив евакуюватися на підконтрольну росії територію мають пройти фільтраційні табори. Цю інформацію підтверджувала місцева волонтерка, яка допомагала храму в Ступках.

«Люди, які потрапляють туди спочатку їдуть в Первомайськ, потім Шахтарськ, далі табір фільтрації, далі їм роблять документи в обов’язковому порядку, бо без документів їх нікуди не пускатимуть. Люди очікують на документи, щоб могти купити сім-карти й зв’язатися з рідними. Зазвичай це займає 4-5 днів», — каже волонтерка.

Ще раніше повідомляли, ще деяких людей з Бахмутської громади вивезли примусово, наприклад такі дані були з Володимирівки.

Володимирівку окупували в травні 2022 року сили так званої ДНР, що підконтрольна росії. Спочатку російські війська стріляли по селу важким озброєнням з тимчасово окупованих територій, там були постраждалі, яких встигли вивезти до України, наразі поранені знаходяться у лікарнях на території України та закордоном. 

Від місцевих мешканців, які знаходяться у селі та їх родичів редакція дізналась, що окупаційна влада вивозить людей на раніше окуповані території України – Первомайськ та Луганськ, а також у росію. Дані про це вкрай засекречені, родичі, які шукають своїх близьких навіть не можуть дізнатися чи живі вони зараз.

Screenshot 689 0898e

Окупована Володимирівка. Фото: гугл-карти

Screenshot 693 50b3d

Скріншот з бахмутського телеграм-каналу

Умови людей відрізняються від тих, які вони очікували. Нижче наводимо повідомлення, яке розміщене у місцевому телеграм-каналі, яке доводить, що умови життя на ТОТ непристосовані для людей. Замість комфортних осель евакуйованих селять в спортзали, забирають телефони й не можуть забезпечити ліками.

Screenshot 694 84d47

Скріншот з бахмутського телеграм-каналу

Screenshot 690 571de

Ось в таких умовах, у напівтемному приміщенні на матрасах живуть українці, яких росія евакуювала до Первомайську. Фото: скріншот з відео

Screenshot 688 30b1b

Біженка з Бахмута Наталя Плотникова, як її представляють канали окупантів. Фото: скріншот з відео

Примітно, що окупанти вкрай рідко викладають фото житла, де розміщують людей евакуйованих з України. Ймовірно, тому, що воно виглядає погано. Ось, наприклад, кімната біженки із Бахмута.

photo 2023 05 17 11 38 31 2 7497f

 

Біженка з Бахмута Наталя Плотникова, як її представляють канали окупантів. Фото: скріншот з відео

У відео її особливо не показують, але все ж деякі елементи побуту можна помітити, зокрема це брудні та обшарпані вікна, сама кімната потребує косметичного ремонту.  Однак, її старанно приховують в кадрах з пропагандистських сюжетів старається оминати демонстрацію житла.

Які умови для біженців пропонують в Україні?

347451055 1288304805229563 4035868465932886052 n 438be

Умови життя в Покровську. Фото: Бахмутська міська рада

Від початку Великої війни з усіх прифронтових територій влада оголосила евакуацію. Людей з небезпечних місць вивозять волонтери, міська влада сприяє організації евакуаційних рейсів, також українці самостійно виїздили на власних авто. Людей з Бахмута та громади евакуювали безкоштовним потягом до Житомирщини, Черкащини та Тернопільщини

По прибуттю людям надавали безкоштовний прихисток, їжу, та психологічну й гуманітарну допомогу. Після цього людина вже вирішувала, чи хоче вона залишатися по місцю прибуття, прямувати в інші міста України, або за кордон.

Для бахмутян працюють Центри підтримки та осередки. Детальніше про їх локацію та графік роботи ми писали у матеріалі: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні.

Крім того, люди допомагають один одному, наприклад на Черкащині люди зорганізувалися та створили в селі комфортний простір для себе, облаштували приміщення пральнею, а також пропонують послуги перукаря. Звернутися за допомогою завжди можна до міської влади, волонтерів. Людям допомагають знайти роботу, навіть у випадку, якщо особа потрапила у погані умови — вона може їх змінити, про це ми писали на прикладі бахмутянина Дениса Ковальова.

347101311 622248633286580 6849988654234238884 n 40579

Умови життя в Покровську. Фото: Бахмутська міська рада

Евакуюванні бахмутяни, які зараз живуть на підконтрольних територіях починають своє життя спочатку, люди знаходять роботу, відкривають бізнес, й мають можливість отримати компенсацію за зруйноване росіянами житло.

«У мене є знайомі, які поїхали в росію. Вони побачили, що живуть там набагато гірше, ніж в Україні. Повернутися назад не можуть, бо вже мають російські паспорти, скаржаться на життя там», — каже бахмутянка Олена Воронова.

 Майбутнє тих людей, які виявили бажання поїхати до росії виглядає зовсім інакше: людей примушують брати російські паспорти, вони стають жертвами пропагандистських сюжетів, й живуть в страху за своє життя та майбутнє. Як складеться доля цих осіб в рф невідомо, однак в Україні за публічне дискредитування ЗСУ зрадникам загрожує тюремний термін

Проігнорувавши сотні закликів влади й волонтерів евакуюватися ці громадяни опинилися в російській федерації без прав на нормальне існування.

Фото: «Бахмут IN.UA»

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

В Кракові та Варшаві з’явилися листівки із закликом вступати до ПВК Вагнер

Семаковська Тетяна 11:58, 14 Серпня 2023

photo 2023 08 14 11 40 48 bb044Днями у столиці Польщі та місті Кракові місцеві мешканці помітили агітаційні листівки, які закликають вступати до терористичного угрупування ПВК Вагнер, найманці якого тривалий час перебували на Бахмутському напрямку. Пропагандистські листівки невідомі особи розклеїли у публічних місцях.

Про це повідомив голова МВС та адміністрації Польщі Маріуш Камінський у соцмережі.

Листівки Вагнера у Варшаві

Screenshot 57 30a50

Повідомлення на сторінці Маріуша Камінського. Фото: з відкритих джерел

Мешканці столиці та Кракова помітили на вулицях, переважно на стінах та сміттєвих урнах, пропагандистські заклики від ПВК Вагнер, їх зняли на фото та відео. QR-код, який був на листівках переправляв користувачів на російськомовний сайт.

Як виявилося листівки розклеювали громадяни росії, які зараз перебувають в Польщі, обох вже затримали.

photo 2023 08 14 11 40 49 e124c

На урні від сміття розмістили агітаційну листівку. Фото: з відкритих джерел

“ABW (Агентство внутрішньої безпеки) у співпраці з поліцією ідентифікувала і затримала двох росіян, які розповсюджували пропагандистські матеріали “Вагнер Груп” у Кракові та Варшаві. Обом було висунуто звинувачення, в тому числі у шпигунстві, і вони були взяті під варту”, — повідомив Маріуш Камінський та пообіцяв згодом надати більше інформації.

Вам буде цікаво:

Фото: з відкритих мереж

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Фейк: росіяни стверджують, що в Греції ненавидять нацистів з «Азова»

Семаковська Тетяна 14:00, 12 Серпня 2023

Плакат головна 02207

У четвер, 10 серпня, київське «Динамо» провело перший матч 3-го кваліфікаційного раунду Ліги конференцій у новому сезоні. Українська команда в гостьовому поєдинку на стадіоні імені Клеантіса Вікілідіса в грецьких Салоніках зіграла з «Арісом». «Біло-сині» поступилися грекам з мінімальним рахунком — 1:0.

Російські телеграм-канали повідомили, що під час гри вболівальники ФК «Аріс» розгорнули транспарант із написом «Знищити Азовських нацистів». Водночас російські пропагандисти почали просувати наратив, що в Греції ненавидять нацистів «Азова». За повідомленнями росЗМІ, у такий спосіб уболівальники ФК «Аріс» під час гри з київським «Динамо» бадьорили свою команду.

Редакція «Бахмут. IN.UA» вирішила перевірити, чи був цей плакат насправді розгорнутий під час трансляції.

Футбольна гра зі статусом «високого ризику» від УЄФА

Матч «Аріс» — «Динамо» у відборі Ліги конференцій отримав статус «високого ризику» від УЄФА (Спілки європейських футбольних асоціацій). Грецькому клубу навіть довелося нагадувати вболівальникам, що смолоскипи, феєрверки, лазери, спалахи та інші засоби заборонені на стадіоні.

Справа в тому, що 8 серпня в Афінах між фанатами футбольних клубів «AEK» та «Динамо Загреб» сталася масова сутичка. Як повідомив «Reuters», під час жорстокої бійки загинув 29-річний чоловік, який отримав ножові поранення. Також тоді серйозно постраждали троє грецьких і п’ятеро хорватських уболівальників. Крім того, поліція затримала 98 осіб.

У зв’язку з цим статус «високого ризику» поширився на всі матчі грецьких команд у єврокубках. Відповідно УЄФА делегувала на гру «Аріс» — «Динамо» двох осіб — спостерігача матчу з Фінляндії та спостерігача безпеки з Північної Македонії.

Плакат розгорнули і згорнули

Банер дійсно з’явився в кадрі трансляції в першому таймі. Під час гри на домашній трибуні, де знаходилися переважно вболівальники грецького клубу, невідомі особи розгорнули транспарант із написом «Знищити Азовських нацистів». Це сталося за воротами українського голкіпера Георгія Бущана.

Плакат розгортають fb4a6Плакат починають розгортати на 86-секунді гри. Фото: скріншот

Плакат згортають 7f93dБанер згортають через дев’ять хвилин. Фото: скріншот

Транспарант провисів до тих пір, доки організатори матчу не зробили зауваження і не змусили його згорнути. У другому таймі зустрічі адміністрація простежила, щоб банер не з’явився повторно.

Росіяни заявляють, що греки ненавидять «нацистів-азовців»

Пропагандисти того ж дня почали поширювати наратив, що в Греції ненавидять нацистів з «Азова». Зокрема через те, що нібито українські захисники після закінчення війни з росією поїдуть до Європи наводити лад і різати «грецьких ліваків».

Росіяни стверджували, що транспарантом із написом «Знищити Азовських нацистів» уболівальники ФК «Аріс» під час гри з київським «Динамо» бадьорили свою команду.

Плакат пропаганда росіян fddadДопис із пропагандистського телеграм-каналу. Фото: скріншот

Хто ж розгорнув плакат?

Зазначимо, що:

По-перше, під час трансляції ми побачили лише кілька плакатів із написами англійською мовою. Решта були написані грецькою.

По-друге, не можна стверджувати, що банер розгорнули саме грецькі вболівальники ФК «Аріс». Майже неможливо перевірити, хто це був насправді:

  • греки, які хочуть «знищити азовських нацистів»;
  • греки, які не знають рідної мови і спілкуються англійською;
  • грецькі вболівальники ФК «Аріс»;
  • грецькі вболівальники іншого футбольного клубу;
  • греки з проросійською позицією;
  • росіяни, які перебувають у Греції та прийшли на матч з плакатом;
  • інші невідомі особи.

По-третє, під час трансляції українські коментатори обговорювали, що на трибунах багато представників «забороненої країни».

По-четверте, нам вдалося з’ясувати, що за добу до гри з киянами грецький клуб висловив підтримку українському народу.

ФК «Аріс» відкрито підтримує Україну

Зазначимо, що напередодні матчу компанія «Amani Swiss», якій належить футбольний клуб, оголосила, що відправить Україні гуманітарну допомогу на майже два мільйони доларів.

«Випробуванням українського народу немає кінця. Місяці йдуть, атаки на країну тривають, а дефіцит товарів у критично важливих галузях, таких як охорона здоров’я, зростає.

З глибоким співчуттям «Amani Swiss» у співпраці з «Coherus Biosciences» та «Direct Relief» вирішили допомогти на практиці та надіслати Україні гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільйона доларів. Це спеціалізовані препарати для онкохворих, які проходять хіміотерапію, та людей, які страждають від синдрому радіаційної кислоти.

Цією пожертвою ми хочемо практично продемонструвати нашу солідарність із дружнім українським народом у момент, коли він потребує допомоги всіх нас. Офіційне оголошення відбудеться на спеціальній церемонії завтра, у четвер, 10 серпня о 17:00 в готелі «Porto Palace», — йдеться в заяві «Amani Swiss».

Заява на сайті c026fПовідомлення компанії на офіційному сайті ФК «Аріс». Фото: скріншот

До слова, кияни ще мають шанси на вихід до наступного раунду Ліги конференцій. Зустріч-відповідь «Динамо» і «Аріса» відбудеться наступного четверга, 17 серпня, на стадіоні «Superbet Arena» в Бухаресті. Матч розпочнеться о 20:00.

Читайте також: Маніпуляція: пропагандисти заявляють, що повільний контрнаступ ЗСУ викликав розчарування в Україні

Зазначимо, що російські пропагандисти систематично просувають думку по провалений український контрнаступ. До слова, нещодавно журналісти з рф перекрутили слова речника Пентагону, бригадного генерала Сполучених Штатів Америки Патріка Райдера і заявили, що ЗСУ «затиснуті» росіянами між мінними полями.

Вам буде цікаво:

Фото: скріншот

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

photo 2023 08 14 11 40 48 bb044

В Кракові та Варшаві з’явилися листівки із закликом вступати до ПВК Вагнер

Днями у столиці Польщі та місті Кракові місцеві мешканці помітили агітаційні листівки, які закликають вступати до терористичного угрупування ПВК Вагнер, найманці якого тривалий час перебували […]

Плакат головна 02207

Фейк: росіяни стверджують, що в Греції ненавидять нацистів з «Азова»

У четвер, 10 серпня, київське «Динамо» провело перший матч 3-го кваліфікаційного раунду Ліги конференцій у новому сезоні. Українська команда в гостьовому поєдинку на стадіоні імені […]

Жінка біля зруйнованого будинку 28217

Маніпуляція: пропагандисти заявляють, що повільний контрнаступ ЗСУ викликав розчарування в Україні

Американське видання «The Washington Post» 10 серпня опублікувало статтю під назвою «Повільний контрнаступ пригнічує настрій в Україні». Журналісти газети поспілкувалися з постраждалими від російського терору […]

Screenshot 818 04459

Маніпуляція. Австралійці привітали росіян зі звільненням Бахмуту

За нашими спостереженнями, російська пропаганда часто використовує міжнародну підтримку для просування своїх наративів. Так, цього разу, мережею ширитися відео де нібито австралійці вітають росіян зі […]

3020067 yakoyu zbroeyu ukrayintsi mozhut zahistiti sebe ta sviy dim novini kompaniy f954e

Росіяни поширюють фейкове відео, де бійці ЗСУ застрелили побратима

Днями на просторах пропагандистських каналів з’явилося відео, на якому начебто бійці ЗСУ самі через необережність вбили одного з побратимів. Таким чином російська пропаганда показує, мовляв, […]