Де провести вихідні в Києві?

Семаковська Тетяна 12:30, 9 Червня 2023

Головна 1 1 2 ef31fКиїв – старовинне місто з тисячорічною історією. Воно заворожує своєю архітектурою та унікальними історичними пам’ятниками. Місто має багато популярних локацій, які місцеві мешканці та туристи обов’язково відвідують. Це Поділ, Андріївський узвіз, Хрещатик, Києво-Печерська лавра та інші. Але існує також менш відомі місця, які можуть подивитися у столиці ті, хто хоче ближче познайомитися та пізнати це місто. Професійні гіди по Києву Тетяна Єфременко та Софія Грабовецька розповіли нам, як провести незабутню прогулянку по Києву. 

Що можна подивитися у Києві та як організувати незабутній відпочинок у столиці — читайте в матеріалі «Бахмут. IN.UA»

Що можна подивитися в Києві?

Перші згадки про Київ починаються ще з V століття. Місто зберігає в собі історію та культуру нашої держави. Крім того, воно стало прихистком для 400 тис. вимушених переселенців зі сходу та півдня України. В часи, коли кожного дня ми отримуємо великий обсяг травмуючої інформації, а подорожі за кордон стали складнішими, важливо знаходити трохи часу для емоційної розрядки. Прогулянка по цікавих місцях Києва може в цьому допомогти. 

Screenshot 782 890aa

Софія Грабовецька. Джерело: надане героїнею

Софія Грабовецька з дитинства  цікавилися історією. В 5 класі навіть мріяла стати археологинею та проводити розкопки в Єгипті. 

«Я виросла біля Золотих Воріт та завжди цікавилася краєзнавством. Ще в школі я думала про те, що мені подобається подорожувати й, можливо, я хочу пов’язати своє життя з туризмом. Закінчивши історичний факультет університету та написавши дипломну роту про історію міста Києва, я прийшла до того, що зараз роблю (ред. – професія гіда по Києву)» – розповіла Софія Грабовецька

Влітку 2016-го вона створила проєкт прогулянок Києвом «Walk&Talk» і відтоді показала своє рідне місто шукачам пригод із 45 країн світу.

Screenshot 783 176ca

Тетяна Єфременко. Джерело: надане героїнею

Тетяна Єфременко 12 років пропрацювала в банківській сфері. Проте, весь час продовжувала цікавитися історією України та свого рідного міста – Києва. Після усвідомлення, що вона займається не своєю справою, Тетяна вирішила ризикнути та почати кар’єру екскурсовода. 

«Зараз відчуваю щастя від того, що займаюсь тим, що мені дійсно подобається, надихає та дає енергію.»

«Для мене Київ – ніби пазл, який складається в цільну картинку з різних, іноді навіть суперечливих шматочків, якими є його райони. Тому майже в кожному з районів міста я маю кілька улюблених місць, де мені добре та комфортно.» – розповіла Тетяна Єфременко

Найбільш популярні місця для прогулянок по Києву

Screenshot 784 4c0d5

Лавра. Джерело: Depositphotos

Не важливо, приїхали ви до Києва на кілька днів чи вже довго тут мешкаєте. Це місто може вас здивувати своєю красою. Якщо задуматися про те, куди можна піти у Києві, в голові одразу виникають кілька популярних місці, які радять відвідати кожному. Одним з них є Києво-Печерська Лавра, визначна пам’ятка історії та архітектури, заснована в далекому 1051 році. 

«Більшість гостей Києва хочуть відвідати Лавру, і це не дивно, адже цей культурно-релігійний комплекс має тисячолітню історію та включений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Та  небагато хто знає, що Києво-Печерська Лавра – це цілий комплекс музеїв з неймовірними експозиціями. Серед найцікавіших – Музей коштовностей України, де експонується унікальна прикраса скіфських царів – золота пектораль.» – поділилася Тетяна Єфременко

Screenshot 785 26c09

Андріївська церква. Джерело: Depositphotos

Ще одна популярна локація для прогулянок – Андріївський узвіз, друга за популярністю вулиця в Києві, після Хрещатику. На ній розташований ще один пам’ятник архітектури світового значення – Андріївська Церква. За рекомендацією Тетяни, щоб відчути настрої Києва варто йти саме туди. При тому варто відвідати його не один раз. Наприклад, щоб відчути Київ романтичний, можна прийти сюди рано вранці, коли місто лише прокидається, зустріти світанок біля Андріївської церкви з видом на Поділ. 

Screenshot 786 d517b

Алея. Джерело: https://kyivmaps.com/ 

Після цього одразу поряд можна знайти ще одну прекрасну локацію для прогулянки Києвом – Алея художників. 

«Мої улюблені місця в Києві змінюються, адже це залежить від настрою. Але одне з таких місць, куди б я точно радила ходити це Алея художників на Володимирській Гірці. Це напевне найбільше місце сили. Але приходити туди я раджу на світанку, коли сходить сонце та співають пташки», – радить Софія Грабовецька

Що подивитися в Києві? Нетуристичні місця

800px Kyiv Georgiivskiy ln. 7 2 d122d

Георгіївський провулок у столиці. Фото: Вікіпедія

Якщо ви вже відвідали основні пам’ятки Києва або хочете провести свої вихідні подалі від великих груп людей, то для вас підійдуть рекомендації про менш відомі, але не менш прекрасні місця для прогулянок. Не туристичні маршрути допоможуть вам краще пізнати Київ, відчути його енергетику та насолодитися його красою без зайвої метушні.

«Для кращого пізнання міста я б радила завітати на менш туристичні райони та вулиці міста. Прогулюючись в центрі Києва чи в історичному районі біля Золотих воріт і Софійського собору просто звертайте з головних вулиць у дворики. Там можна побачити модель першого у світі гвинтокрила у дворику, де його проєктував Ігор Сікорський (вул. Ярославів Вал, 15) неочікувано натрапити до найвужчої вулиці Києва: Георгіївський провулок. Знайти перлину барокової архітектури: Браму Заборовського (провулок Георгіївський, 2), а звідти пройти вулицями Стрілецькою, Стрітенською та Гончара, розглядаючи вуличне мистецтво. Завершити таку прогулянку-дослідження раджу на Пейзажній алеї» – розповіла Тетяна Єфременко

«Мені дуже подобається район Золотих Воріт. Зрозуміло, бо я там виросла й у мене багато пієтету до цих місць. Вулиця Гоголівська, вулиця Гончара, Ярославів Вал, Рейтарська. Мені подобається побродити по цих квартальчиках», – поділилася Софія Грабовецька

Якщо ж хочеться відвідати зовсім небанальні та затишні місця Києва, то Софія радить прогулятися двориками Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури та відвідати локацію біля Воздвиженського узвозу. Поряд ви можете знайти місце, де відкривається вид на бані Андріївської церкви. 

Лавра та Ботанічний сад Гришка: поради від професійних гідів

Найбільш популярні локації Києва притягують до себе величезну кількість людей, особливо у вихідні. Для того, щоб уникнути черг та натовпів, Софія Грабовецька радить рано вставати та приходити раніше за всіх. Київ найчастіше порожній вранці. Якщо ж ви маєте час для прогулянок в будні дні, то краще обирати робочий час. 

Софія рекомендує перевіряти сайти пам’яток та шукати акції, які вони пропонують. Наприклад в Лаврі є певні дні, коли вхід є безплатний для туристів. Також треба перевіряти сайт КМДА або тематичні Telegram канали, які періодично організовують безплатні екскурсії. В Ботанічний сад Гришка можна зайти безплатно, якщо ви прийдете туди рано вранці. 

Screenshot 787 908b8

Ботсад Гришка. Джерело: УНІАН

«Треба пробувати шукати свої секрети та шляхи пізнати Київ. Мені здається, що місто ставиться до людини так, як людина ставиться до міста. Всі найкращі секрети трапляються вам, коли ви виходите поза рамки звичного для вас. Ще один секрет: давати локаціям другий шанс. Якщо ви прийшли кудись, а там все не так, як ви очікували. Прийдіть туди ще раз через якийсь час.» – порадила Софія Грабовецька

Ще кілька цікавих локацій, які можна відвідати у Києві: 

До теми

Фото: Depositphotos

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

Микола Ситник 16:21, 15 Серпня 2023

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед юнаків, дівчат, молодших юнаків і молодших дівчат. Донеччину на турнірі представили п’ятеро велосипедистів із Бахмутської та Лиманської громад.

Про це повідомляє Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА.

За нагороди змагань боролися понад 100 учасників із 16 команд регіонів України.

Як виступили наші велосипедисти?

Вихованці Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з велоспорту та учні Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю імені С. Бубки відзначилися низкою нагород:

  • у парній гонці на 10 км «золото» серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (ОСДЮСШОР) разом із Дмитром Старовойтовим з Житомирщини (їхній час — 13 хв. 39 сек.);
  • у віковій групі юнаки «срібним» призером став Андрій Захарченко (ДОСФКСП ім. С. Бубки) разом із Андрієм Головченком з Дніпропетровщини (13 хв. 32 сек.);
  • у віковій групі юнаки «бронзовими» призерами стали Дмитро Ємченко та Іван Кононенко (ОСДЮСШОР) з результатом 13 хв. 35 сек.
Спортсмени з Бахмутської та Лиманської громад готуються розпочати гонку

За підсумками першого туру Чемпіонату України в гонці-критеріумі Максим Кікоть, набравши 14 очок, посів друге місце серед молодших юнаків. До слова, другий тур змагань запланований у Білій Церкві (14-17 серпня), третій тур — у Львівській області (з 30 серпня по 3 вересня).

Під час всеукраїнських змагань в груповій гонці на 50 км «срібну» медаль серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (56 хв. 27 сек.), а «бронзовим» призером в категорії юнаки став Андрій Захарченко (1:24.40 хв.).

Зазначимо, що до змагань велосипедистів Донеччини підготували тренери: Валерій Красов, Олександр Геращенко та Кирило Поспєєв.

Читайте також: Спортсмен із Донеччини став чемпіоном Європи з метання диска

Нагадаємо, бахмутянин Микола Жабняк став спортсменом місяця на Донеччині.

Фото: всі світлини Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Микола Ситник 14:49, 15 Серпня 2023

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі.

Про це повідомляє Центр підтримки бахмутян у Дніпрі «З Бахмутом у серці».

Гуртки та контакти керівників

Для охочих доступні такі мистецькі заняття: 

  • гра на гітарі — 0990572984 (Антон Леонідович);
  • гра на ударних — 0957700447 (Едуард Євгенович);
  • вокал — 0951373081 (Наталя Сергіївна);
  • вокальний ансамбль «Надія» — 0997333465 (Ольга Миколаївна);
  • театр танцю — 0951458918 (Ольга Олександрівна);
  • хореографічний ансамбль «Непосиди» — 0665280170 (Ольга Миколаївна); 
  • театр-студія «4-й поверх» — 0503672901 (Микола Миколайович);
  • театр естрадних ляльок — 0632179897 (Анна Олександрівна);
  • циркове мистецтво — 0506377293 (Юлія Григорівна);
  • декоративно-ужиткове мистецтво — 0500509479 (Людмила Григорівна);
  • образотворче мистецтво — 0500821899 (Ольга Володимирівна).

Графік занять

Повчитися малювати можна і в очному форматі за адресою: Дніпро, вулиця Виконкомівська, 12А. Безкоштовні заняття з малювання проходять по вівторках та четвергах о 15 годині та у суботу о 14.00. 

«Телефонуйте! Приходьте! Чекаємо на Вас», — запрошують в Донецькому Палаці молоді «Юність».

//

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Нагадаємо, раніше редакція «Бахмут. IN.UA» дізнавалася у бахмутян, що подивитись в Дніпрі туристу.

Фото: yunist.org.ua

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед […]

16:21, 15.08.2023 Микола Ситник

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі. Про це […]

14:49, 15.08.2023 Микола Ситник
158366 dbdc1

Українців за кордоном закликають доєднатися до Живого ланцюга напередодні Дня Незалежності

24 серпня Україна відзначатиме 32 рік Незалежності, громадян, які опинилися зараз закордоном закликають долучитися до масштабної акції до свята та утворити живий ланцюг.

Професійний подолог розповів, як правильно обрати взуття

Взуття, яке ми носимо, має значний вплив на здоров’я, оскільки неправильне взуття може спричинити різноманітні проблеми з ногами, хребтом і навіть загальним станом організму. Взуття […]

sbu 4ddb5

Куди передавати дані про зрадників, переміщення техніки рф та як шкодити колаборантам?

Чимало українців зараз перебувають в окупації, оскільки не встигли евакуюватися. На ТОТ люди ведуть приховану партизанську боротьбу й передають дані про розміщення ворожої техніки, російських […]