Як оздоровити дитину без поїздки у відпустку?

Семаковська Тетяна 15:32, 28 Червня 2023

girl 1250679 1280 e5d1bЛіто — ідеальна пора, для того, щоб оздоровити дітей вдома. Оскільки цього року у багатьох батьків може бути скрутна фінансова ситуація — оздоровчі заходи для дітей вдома допоможуть заощадити бюджет, а крім того допомогти дитині покращити самопочуття та гарно провести дозвілля.

Як оздоровити дітей вдома редакції «Бахмут.IN.UA» розповів Олександр Чмирьов – вихователь фізичної культури, тренер команди по флорболу «Бахмутські леви» та волонтер.

Як оздоровити дітей вдома?

Оздоровити дитину вдома — можливо, каже експерт. Можна почати навіть з дитячого майданчика, який є в кожному дворі, на цій території можна організувати тренування,які включатимуть й щоденні прогулянки, чи вікторини, які матимуть активну руханку. Також, ділиться в розмові, Олександр Чмирьов, батьки можуть шукати безкоштовних можливостей оздоровити дитину. Наприклад, при церквах часто діють недільні школи для діток, які можна відвідувати безплатно.

Як організувати цікаве дозвілля для дітей влітку?

Screenshot 811 1cc36

В Бахмуті Олександр Чмирьов допомагав діткам з особливими потребами.

Тренер додає, що для того, щоб зробити відпочинок дітей влітку цікавим не обов’язково витрачати багато коштів. Достатньо мати м’яч та бажання.

«Я просто брав дітей на вулицю, й ми займалися флерболом, бейсболом на вулиці. Всі охочі в грі могли брати участь, так ми робили в Бахмуті. Коли не було можливості, то зустрічалися онлайн. Я одягав костюм клоуна, просто веселив діток, ми робили зарядки разом», — розповідає бахмутський тренер.

Закалювання дітей: варто робити, чи ні?

59bcdc88c3337 c5c17

Закалювання дітей. Фото: з відкритих джерел

Популярним методом оздоровлення дитини в домашніх умовах вважають саме закалювання холодною водою, чи свіжим повітрям. Вихователь фізичної культури зауважує, що цей метод має місце, але його потрібно застосовувати в розумних межах.

При закалюванні дитини звертайте увагу на її вік, а також слід пам’ятати, що закалювання потрібно проводити поступово, й регулярно. Умовно, якщо дитина звикла до низької температури води — не потрібно її одразу ж обливати крижаною.

«Найголовніший принцип, який має бути при оздоровленні — не нашкодити. Закалювання не проблема, головне, щоб його робили правильно», — каже тренер. 

Перед тим, як закалювати дитину вдома варто проконсультуватися з педіатром, чи сімейним лікарем. 

Нагадаємо, що бахмутяни можуть звертатися за медичною допомогою та консультацією у релоковану лікарню в Києві:

  • 050 063 79 420 – номер амбулаторії
  • Звертатися можна з 8:00 до 20:00
  • лікарня працює без вихідних.

Загальні рекомендації з водного закалювання та повітряних ванн:

ruhanku dla ditey 5 aa59c

Діти на вулиці можуть не тільки гуляти, але й влаштовувати такі ігри. Фото: з відкритих джерел

  • Купання в річках, чи озерах можна розпочинати, коли дитині виповниться 1,5-2 роки. 
  • Для цього разом з дитиною можна пірнути у воду 1 чи 2 рази, й витерти малюка рушничком. Необхідно стежити за самопочуттям дитини, не допускати перегрівання або переохолодження.
  • Коли дитина досягне трирічного віку можна починати вводити контрастний душ, спочатку потрібно постояти під звичайною теплою водою, потім можна ввімкнути холодну на 10-15 секунд, стежте за тиском води з крана, за потреби його можна знизити.
  • Можна практикувати контрастне обливання кінцівок дитини, починати радять з ручок та ніжок.
  • Повітряні ванни можна практикувати від народження малюка, для цього періодично потрібно змінювати температуру в кімнаті.

Сонячні ванни для дітей: як правильно приймати?

chikd45 de593

Сонячні ванни для дітей корисні при розумному дозуванні. Фото: з відкритих джерел

Сонячні ванни для дітей також потрібно приймати дозовано. За словами, бахмутського тренера, діти можуть бути під сонцем до 11 години ранку. В цей час сонце не активне. 

Потім виходити на вулицю на сонце — діткам можна після 16:00. Це оптимальний час, коли дитина може приймати сонячні ванни, в інший час, це не рекомендується, тому що сонце дуже активне, та приносить більше шкоди, ніж користі.

Щоденні прогулянки, як зацікавити дитину вулицею?

967 4f930

Прогулянка на вулиці з батьками допоможе маляті оздоровитися. Фото: з відкритих джерел

Якщо говорити про відпочинок дитини в місті — то тут для батьків основна складність полягає в тому, щоб витягнути чадо на вулицю. Діти можуть надати перевагу гаджетам, а не грі на вулиці. 

«В такому випадку для дітей — найкраща мотивація, це власний приклад батьків. Тому, що якщо батьки будуть самі з дітьми гуляти, то й діти хотітимуть на вулицю, якщо ж діти бачать, що їхні рідні сидять вдома, вони наслідуватимуть це», — каже тренер. 

Він додає, що для дитини також важливо покласти конкретну ціль, чому потрібно вийти на прогулянку, чому вона має бути цікавою? Будь-яка руханка має бути цікавою для дитини, можна влаштувати міні-походи для дитини.

Вам буде цікаво

Здорове харчування для дітей: як підібрати збалансований раціон?

1 5 1c434

Власним прикладом батьки можуть заохотити дитину до здорового харчування. Фото: з відкритих джерел

Відпочинок дітей влітку також включає в себе й здорове харчування. Олександр Чмирьов наголошує, що в раціоні дитини мають бути фрукти, овочі, й загалом воно повинно бути насиченим вітамінами. 

Рекомендації по харчуванню:

  • більше овочів
  • менше солодощів
  • звичайне солодке замінювати на сухофрукти
  • виключити з раціону дитини фастфуд
  • обмежити вживання смаженого, натомість готувати страви на пару, чи в духовці

«Часто батьки кажуть, що вони не можуть відмовитися від солодкого чи смаженого в раціоні дитини, бо їй подобається така їжа. Річ в тому, що вона й спрямована на те, щоб викликати звикання. Харчові добавки, ароматизатори — це все робить швидку їжу смачною. Як наслідок отримаємо ожиріння, проблеми зі здоров’ям. Але рецептори дитини швидко звикають до здорового харчування, для цього достатньо 21 дня. Потім дитину за вуха не відтягнеш від здорової їжі», — резюмує тренер. 

Фото: з відкритих джерел

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!     

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

Микола Ситник 16:21, 15 Серпня 2023

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед юнаків, дівчат, молодших юнаків і молодших дівчат. Донеччину на турнірі представили п’ятеро велосипедистів із Бахмутської та Лиманської громад.

Про це повідомляє Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА.

За нагороди змагань боролися понад 100 учасників із 16 команд регіонів України.

Як виступили наші велосипедисти?

Вихованці Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з велоспорту та учні Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю імені С. Бубки відзначилися низкою нагород:

  • у парній гонці на 10 км «золото» серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (ОСДЮСШОР) разом із Дмитром Старовойтовим з Житомирщини (їхній час — 13 хв. 39 сек.);
  • у віковій групі юнаки «срібним» призером став Андрій Захарченко (ДОСФКСП ім. С. Бубки) разом із Андрієм Головченком з Дніпропетровщини (13 хв. 32 сек.);
  • у віковій групі юнаки «бронзовими» призерами стали Дмитро Ємченко та Іван Кононенко (ОСДЮСШОР) з результатом 13 хв. 35 сек.
Спортсмени з Бахмутської та Лиманської громад готуються розпочати гонку

За підсумками першого туру Чемпіонату України в гонці-критеріумі Максим Кікоть, набравши 14 очок, посів друге місце серед молодших юнаків. До слова, другий тур змагань запланований у Білій Церкві (14-17 серпня), третій тур — у Львівській області (з 30 серпня по 3 вересня).

Під час всеукраїнських змагань в груповій гонці на 50 км «срібну» медаль серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (56 хв. 27 сек.), а «бронзовим» призером в категорії юнаки став Андрій Захарченко (1:24.40 хв.).

Зазначимо, що до змагань велосипедистів Донеччини підготували тренери: Валерій Красов, Олександр Геращенко та Кирило Поспєєв.

Читайте також: Спортсмен із Донеччини став чемпіоном Європи з метання диска

Нагадаємо, бахмутянин Микола Жабняк став спортсменом місяця на Донеччині.

Фото: всі світлини Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Микола Ситник 14:49, 15 Серпня 2023

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі.

Про це повідомляє Центр підтримки бахмутян у Дніпрі «З Бахмутом у серці».

Гуртки та контакти керівників

Для охочих доступні такі мистецькі заняття: 

  • гра на гітарі — 0990572984 (Антон Леонідович);
  • гра на ударних — 0957700447 (Едуард Євгенович);
  • вокал — 0951373081 (Наталя Сергіївна);
  • вокальний ансамбль «Надія» — 0997333465 (Ольга Миколаївна);
  • театр танцю — 0951458918 (Ольга Олександрівна);
  • хореографічний ансамбль «Непосиди» — 0665280170 (Ольга Миколаївна); 
  • театр-студія «4-й поверх» — 0503672901 (Микола Миколайович);
  • театр естрадних ляльок — 0632179897 (Анна Олександрівна);
  • циркове мистецтво — 0506377293 (Юлія Григорівна);
  • декоративно-ужиткове мистецтво — 0500509479 (Людмила Григорівна);
  • образотворче мистецтво — 0500821899 (Ольга Володимирівна).

Графік занять

Повчитися малювати можна і в очному форматі за адресою: Дніпро, вулиця Виконкомівська, 12А. Безкоштовні заняття з малювання проходять по вівторках та четвергах о 15 годині та у суботу о 14.00. 

«Телефонуйте! Приходьте! Чекаємо на Вас», — запрошують в Донецькому Палаці молоді «Юність».

//

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Нагадаємо, раніше редакція «Бахмут. IN.UA» дізнавалася у бахмутян, що подивитись в Дніпрі туристу.

Фото: yunist.org.ua

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед […]

16:21, 15.08.2023 Микола Ситник

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі. Про це […]

14:49, 15.08.2023 Микола Ситник
158366 dbdc1

Українців за кордоном закликають доєднатися до Живого ланцюга напередодні Дня Незалежності

24 серпня Україна відзначатиме 32 рік Незалежності, громадян, які опинилися зараз закордоном закликають долучитися до масштабної акції до свята та утворити живий ланцюг.

Професійний подолог розповів, як правильно обрати взуття

Взуття, яке ми носимо, має значний вплив на здоров’я, оскільки неправильне взуття може спричинити різноманітні проблеми з ногами, хребтом і навіть загальним станом організму. Взуття […]

sbu 4ddb5

Куди передавати дані про зрадників, переміщення техніки рф та як шкодити колаборантам?

Чимало українців зараз перебувають в окупації, оскільки не встигли евакуюватися. На ТОТ люди ведуть приховану партизанську боротьбу й передають дані про розміщення ворожої техніки, російських […]