Вакцинація для дорослих: поради та рекомендації від медичних працівників

Семаковська Тетяна 10:12, 10 Серпня 2023

Щеплення для дорослих є важливим процесом не тільки індивідуальному здоров’ю людини, але й має значний вплив на громадське здоров’я. Вакцини допомагають запобігти інфекційним хворобам, таким як грип, правець, кашлюк, гепатит, пневмококова інфекція, гострий гепатит тощо. Вони активують імунну систему, щоб впоратися зі шкідливими мікроорганізмами та запобігають розвитку хвороби.

Вакцинація в дорослому віці є дуже важливою з точки зору збереження здоров’я та зниження ризиків виникнення різних захворювань. Вакцини допомагають запобігти інфекційним хворобам та дозволяють уникнути серйозних ускладнень та смертельних випадків. Крім того, це формує колективний імунітет, який забезпечує повноцінний захист громади від спалахів та епідемій інфекційних хвороб. Щоб зрозуміти, які щеплення роблять дорослим та чому за цим важливо слідкувати, наша редакція поспілкувалася з представниками Бахмутського центру первинної медико-санітарної допомоги. 

Вакцинація у дорослому віці

Screenshot 52 b3dcd

Вакцинація у дорослому віці є важливою складовою профілактики серйозних захворювань. Фото: з відкритих джерел

«Під час війни, через відсутність доступу до чистої води, базових умов гігієни та медичної допомоги, перебування великої кількості людей одночасно у сховищах, потягах, тимчасових прихистках є ризик поширення інфекційних захворювань. Тож, зараз украй важливо захистити від них себе і дітей, тобто вакцинуватися. Кір, краснуха, епідемічний паротит, поліомієліт, дифтерія, кашлюк можуть швидко поширюватися та загрожувати вам і вашій дитині. До того ж при травмах існує високий ризик заразитися правцем та гепатитом В. Відтак, нещеплені або не повністю щеплені діти та дорослі у небезпеці», – розповіла нам медична сестра Бахмутського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Нагадаємо, раніше ми розповідали експертну думку лікаря-акушера про те, як підготуватися до вагітності. Підготовка до вагітності — важливий етап, щоб все пройшло вдало та максимально комфортно для пари й майбутньої дитини, слід дбати про своє фізичне та ментальне здоров’я.

Ключові правила вакцинації

Спеціалістка поділилася списком основних правил та рекомендацій, якими треба керуватися для того, щоб зробити щеплення:

  • Кілька вакцин можна вводити в один день. Це звичайна міжнародна практика та вона зменшує кількість візитів до медичного закладу. Єдине правило — робити щеплення в різні ділянки тіла, наприклад у праве та ліве плече, у праве та ліве стегно, одночасно можна й прийняти оральні вакцини.
  • Застосування багатокомпонентних вакцин зменшує кількість уколів і візитів до медичного закладу.
  • Після гострих захворювань щеплення можна робити одразу після одужання.
  • Для вакцинації не обов’язково укладати декларацію / переукладати декларацію з лікарем на новому місці.
  • Тим, хто народився до 2000-х та не були вакциновані від гепатиту B, рекомендовано зробити це щеплення.
  • Якщо у вас є сумніви, чи були ви вакциновані від кору, слід щепитися від цієї інфекції.
  • Літнім людям та людям із хронічними захворюваннями варто зробити щеплення від пневмококової інфекції. Як COVID-19, так і грип можуть ускладнюватися бактеріальною пневмонією. Її найпоширеніша причина — пневмокок.
  • Усім людям, старшим від 5 років, потрібно вакцинуватися від COVID-19.
  • Вагітність — не причина відмовлятися від щеплення проти COVID-19! Навпаки: невакциновані вагітні ризикують тяжко перенести COVID-19 і померти внаслідок хвороби, тому захистити їх щепленням надзвичайно важливо. Не гайте часу – зробіть щеплення якнайшвидше.
  • Вакцинуватися від COVID-19 можна жінкам, які годують грудьми. Припиняти грудне вигодовування після щеплення не потрібно!
  • Слід пройти сезонну вакцинацію від грипу на будь-якому терміні вагітності.
  • Вакцинація не потребує підготовки. Не потрібно здавати аналізи, проходити обстеження.
  • Єдиним справжнім протипоказанням є серйозна алергічна реакція на першу дозу вакцини, наприклад, анафілактичний шок. Умовним протипоказанням під час пандемії COVID-19 є температура, бо це може бути симптомом COVID-19. Щоб така людина не заразила інших під час вакцинації або по дорозі на щеплення, попросіть її залишатися вдома і прийти на вакцинацію після одужання.

Коронавірус досі існує і на нього хворіють люди, тому не варто забувати про вакцинацію. Джерело: МОЗ

Чому важливо робити вакцинацію у дорослому віці?

Медична сестра пояснює, що у календарі щеплень для дорослих є обов’язковим щеплення проти дифтерії та правця. Ревакцинація дорослих проводиться кожні 10 років – упродовж всього життя. Людина шляхом щеплення нагадує своєму організмові, що у неї є імунітет до цих хвороб. 

«Усім дорослим рекомендуємо перевірити, коли вони востаннє отримували щеплення від дифтерії й правця: якщо минуло 10 років, час пройти ревакцинацію. Якщо ви не пам’ятаєте, коли востаннє вакцинувалися від дифтерії та правця, і не маєте доступу до документа про щеплення, краще вакцинуватись. Якщо вам час вакцинуватися, зверніться до свого лікаря або у медичний заклад місцевості, де ви зараз перебуваєте: послугу з вакцинації мають надати незалежно від того, чи підписана декларація», – радить медична сестра Бахмутського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Слідкуйте за своїм календарем щеплень і в дорослому віці. Джерело: ЦГЗ

Попередити хворобу вакциною легше й ефективніше, ніж лікувати захворювання в лікарні, до того ж від правця немає специфічного лікування, пояснила медична сестра. Крім того, обов’язкові вакцини є безплатними для людей, для їх отримання варто звернутися до свого лікаря або у медичний заклад. 

«Вакцинація згідно з Національним календарем щеплень, а також від COVID-19 гарантована державою. Діти та дорослі можуть вакцинуватися від цих хвороб безоплатно в будь-якому державному або приватному медичному закладі, який уклав договір із НСЗУ і де є потрібні вакцини», – пояснила медична сестра.

Також героїня наголошує, що попри зняття статусу пандемії, COVID-19 нікуди не зник. Люди продовжують хворіти, і не всі переносять хворобу в легкій формі. Вакцина знижує ризик опинитись в лікарні в важкому стані й знижує ризик померти від коронавірусу.

Чи потрібно робити вакцини, які не є у списку обов’язкових та гарантованих державою?

Існує багато вакцин, які в нашій країні вважаються додатковими, а в інших країнах – це щеплення за календарем. Наприклад, проти вітряної віспи, менінгококу, пневмококу та інші. Всі ці вакцини спрямовані на те, щоб сформувати додатковий захист проти більшої кількості небезпечних хвороб. Особливо небезпечними ці хвороби є для людей, у яких нижчий рівень імунітету. А саме: діти до 5 років, люди похилого віку, вагітні та люди з супутніми хронічними захворюваннями, розповідає медична сестра. 

Зазначимо, що бахмутська лікарка розповіла, коли і як часто необхідно відвідувати мамолога?

Чек-ліст необов’язкових, але рекомендованих щеплень для дорослих. Джерело: МОЗ

Щеплення це найкраща профілактика від серйозних хвороб. Спеціалістка пояснила, тим небезпечні захворювання, що не включені до обов’язкового списку щеплень для дорослих. Проте, вакцини від них можна придбати за власний кошт:

  • Менінгокок провокує менінгіт (запалення оболонок головного мозку). Дуже небезпечна хвороба в будь-якому віці. В нашій країні зареєстровані 2 вакцини: “Німенрикс”. для дітей з 6 тижнів і дорослих, і “Менактра”, для дітей з 9 місяців і дорослих.
  • Пневмококова інфекція викликає пневмонію, менінгіт, запалення середнього вуха, синусит, бронхіт і передається повітряно-крапельним шляхом. Понад 40% смертей дітей до 5 років спричинено пневмококами. Найчастіше хвороба трапляється в дітей до 2 років, зокрема і новонароджених, а також у людей поважного віку. Особливо небезпечною пневмонія є для людей похилого віку, які мають додаткові супутні захворювання. Зареєстрованими в Україні вакцинами проти пневмокока є вакцина “Сінфлорикс”, для дітей до 5 років, та “Превенар-13”, якою можна вакцинувати дітей з 6 тижнів і дорослих. 

Cervarix 01 94020

Церварикс. Фото: з відкритих джерел

  • Папіломавірус людини надзвичайно поширений. Найчастіше передається через сексуальний контакт, тому більшість людей інфікуються після початку статевого життя. Інфекція сприяє розвитку раку шийки матки — одного із найпоширеніших видів раку. У більшості країн вакцину проти папіломавірусної інфекції вводять лише дівчатам з 9 років, а також жінкам. Але в деяких країнах це щеплення рекомендоване також і хлопчикам, наприклад, у Великобританії та Ізраїлі. Вакцинація від папіломавірусу дозволяє зупинити передачу вірусу від людини до людини. Краще  мати захист від ризику раку шийки матки,  раку порожнини рота і горла, статевих органів і ануса. В Україні зареєстрованими проти вірусу папіломи людини є вакцини “Церварикс” та “Гардасил”. Перша з цих вакцин надає захист саме проти двох серотипів, які можуть провокувати рак шийки матки, а друга – ще й проти інших двох серотипів, які провокують канділоми.
  • Вітряна віспа — поширена і дуже заразна вірусна інфекція. Чим старша людина, тим тяжчий у неї перебіг вітрянки, але найважче її переносять дорослі. У маленьких дітей вітрянка може ускладнюватися запаленням легенів, а у старших дітей і дорослих — енцефалітом (запаленням мозку). Вакцинацію від вітрянки починають від 12 місяців. Деякі вакцини можна вводити з 9 місяців. Вакцинувати можна підлітків і дорослих. Вакцина “Варілрікс” створює захист проти цієї хвороби.

Чи допомагають щеплення від грипу?

Медична сестра пояснює, що грип особливо небезпечний для маленьких дітей, вагітних жінок, людей з хронічними захворюваннями та літніх людей — вони найбільше ризикують опинитися в лікарні й навіть померти. Щорічне щеплення від грипу — єдиний ефективний спосіб знизити ризик захворіти та запобігти ускладненням. Вакцинація не гарантує, що ви не захворієте зовсім, але точно знизить ризик госпіталізації й смерті.

Особливо уважно потрібно слідкувати за наявністю щеплень людям, які знаходяться в зоні ризику. Фото: з відкритих джерел

Щеплення особливо важливо зробити людям із груп ризику включно з медичними працівниками:

  • людям, які у професійному житті можуть часто контактувати з хворими на грип;
  • вагітним жінкам на будь-якому терміні вагітності;
  • дітям від 6 місяців до 5 років;
  • людям, старшим від 65 років;
  • людям з хронічними захворюваннями серцево-судинної, легеневої, ендокринної систем (цукровий діабет, ожиріння);

«Вакцинуватися бажано у вересні-жовтні, хоча водночас щеплення рекомендоване протягом усього сезону. Ви можете вакцинуватися від грипу одночасно з вакцинацією від інших інфекцій, включно з коронавірусом: це зручно і безпечно. Важливо пам’ятати, що вакцина проти грипу не надає 100% захист від всіх застудних захворювань, які особливо проявляються в холодну пору року, але за статистичними даними, люди, які щорічно вакцинуються проти грипу, дійсно менше хворіють взимку на ГРВІ», – розповіла медична сестра.

Вакцинація перед виїздом за кордон

Спеціалістка розповідає, що якщо людина планує виїжджати за кордон, то потрібно звернутись, наприклад, до сайту Міністерства закордонних справ. У кожної країни можуть бути як рекомендації, так і вимоги для в’їзду в країну. Дивлячись, до якої країни людина планує їхати, вони можуть змінюватись. Тому, немає загального списку подібних профілактичних щеплень. Які щеплення роблять в дорослому віці при в’їзді за кордон залежить від напрямку подорожі та від бажання людини. 

«Наприклад, якщо людина планує відвідати країни Африки, то бажано зробити щеплення проти жовтої лихоманки. Або якщо людина планує виїхати до США, то краще зробити щеплення проти поліомієліту або вітряної віспи (оскільки воно є в календарі щеплень цієї країни). Ми, як медики, радимо робити додаткові щеплення, але вибір завжди залишається за людиною», – розповіла медична сестра.

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

Микола Ситник 16:21, 15 Серпня 2023

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед юнаків, дівчат, молодших юнаків і молодших дівчат. Донеччину на турнірі представили п’ятеро велосипедистів із Бахмутської та Лиманської громад.

Про це повідомляє Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА.

За нагороди змагань боролися понад 100 учасників із 16 команд регіонів України.

Як виступили наші велосипедисти?

Вихованці Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з велоспорту та учні Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю імені С. Бубки відзначилися низкою нагород:

  • у парній гонці на 10 км «золото» серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (ОСДЮСШОР) разом із Дмитром Старовойтовим з Житомирщини (їхній час — 13 хв. 39 сек.);
  • у віковій групі юнаки «срібним» призером став Андрій Захарченко (ДОСФКСП ім. С. Бубки) разом із Андрієм Головченком з Дніпропетровщини (13 хв. 32 сек.);
  • у віковій групі юнаки «бронзовими» призерами стали Дмитро Ємченко та Іван Кононенко (ОСДЮСШОР) з результатом 13 хв. 35 сек.
Спортсмени з Бахмутської та Лиманської громад готуються розпочати гонку

За підсумками першого туру Чемпіонату України в гонці-критеріумі Максим Кікоть, набравши 14 очок, посів друге місце серед молодших юнаків. До слова, другий тур змагань запланований у Білій Церкві (14-17 серпня), третій тур — у Львівській області (з 30 серпня по 3 вересня).

Під час всеукраїнських змагань в груповій гонці на 50 км «срібну» медаль серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (56 хв. 27 сек.), а «бронзовим» призером в категорії юнаки став Андрій Захарченко (1:24.40 хв.).

Зазначимо, що до змагань велосипедистів Донеччини підготували тренери: Валерій Красов, Олександр Геращенко та Кирило Поспєєв.

Читайте також: Спортсмен із Донеччини став чемпіоном Європи з метання диска

Нагадаємо, бахмутянин Микола Жабняк став спортсменом місяця на Донеччині.

Фото: всі світлини Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Микола Ситник 14:49, 15 Серпня 2023

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі.

Про це повідомляє Центр підтримки бахмутян у Дніпрі «З Бахмутом у серці».

Гуртки та контакти керівників

Для охочих доступні такі мистецькі заняття: 

  • гра на гітарі — 0990572984 (Антон Леонідович);
  • гра на ударних — 0957700447 (Едуард Євгенович);
  • вокал — 0951373081 (Наталя Сергіївна);
  • вокальний ансамбль «Надія» — 0997333465 (Ольга Миколаївна);
  • театр танцю — 0951458918 (Ольга Олександрівна);
  • хореографічний ансамбль «Непосиди» — 0665280170 (Ольга Миколаївна); 
  • театр-студія «4-й поверх» — 0503672901 (Микола Миколайович);
  • театр естрадних ляльок — 0632179897 (Анна Олександрівна);
  • циркове мистецтво — 0506377293 (Юлія Григорівна);
  • декоративно-ужиткове мистецтво — 0500509479 (Людмила Григорівна);
  • образотворче мистецтво — 0500821899 (Ольга Володимирівна).

Графік занять

Повчитися малювати можна і в очному форматі за адресою: Дніпро, вулиця Виконкомівська, 12А. Безкоштовні заняття з малювання проходять по вівторках та четвергах о 15 годині та у суботу о 14.00. 

«Телефонуйте! Приходьте! Чекаємо на Вас», — запрошують в Донецькому Палаці молоді «Юність».

//

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Нагадаємо, раніше редакція «Бахмут. IN.UA» дізнавалася у бахмутян, що подивитись в Дніпрі туристу.

Фото: yunist.org.ua

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед […]

16:21, 15.08.2023 Микола Ситник

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі. Про це […]

14:49, 15.08.2023 Микола Ситник
158366 dbdc1

Українців за кордоном закликають доєднатися до Живого ланцюга напередодні Дня Незалежності

24 серпня Україна відзначатиме 32 рік Незалежності, громадян, які опинилися зараз закордоном закликають долучитися до масштабної акції до свята та утворити живий ланцюг.

Професійний подолог розповів, як правильно обрати взуття

Взуття, яке ми носимо, має значний вплив на здоров’я, оскільки неправильне взуття може спричинити різноманітні проблеми з ногами, хребтом і навіть загальним станом організму. Взуття […]

sbu 4ddb5

Куди передавати дані про зрадників, переміщення техніки рф та як шкодити колаборантам?

Чимало українців зараз перебувають в окупації, оскільки не встигли евакуюватися. На ТОТ люди ведуть приховану партизанську боротьбу й передають дані про розміщення ворожої техніки, російських […]