Чи готовий український бізнес брати ветеранів на роботу — опитування

Семаковська Тетяна 13:52, 24 Січня 2023

323133332 860702468508856 3339888812329295068 n f54a4Український ветеранський фонд разом із соціологічною групою “Рейтинг” провели соціологічне опитування стосовно того, чи готовий український бізнес брати на роботу ветеранів. Як свідчать результати опитування 97% тих, хто має свій власний бізнес, або ж хотів його мати, готові взяти на роботу ветерана російсько-української війни.

Соціологічне опитування було проведено у січні.

Робота в суспільстві

“Ще 93% усіх опитаних зазначили, що готові працювати в одному колективі з ветеранами. Це вказує на те, що наразі немає стигми ветеранів у суспільстві й військові можуть розраховувати на повну підтримку та розуміння як з боку керівників, так і колективу. Тобто саме суспільство готове співпрацювати з ветеранами, полегшуючи їхню абілітацію після повернення з війни”, — каже Руслана Величко-Трифонюк, т.в.о. виконавчої директорки Українського ветеранського фонду.

Результати другого опитування “Образ ветеранів в українському суспільстві” свідчать про те, що в українців змінилося й ставлення до ветеранів.

Відтак, якщо влітку 30% заявили, що під поняттям “ветеран” вони розуміють особу, яка воювала у Другій світовій війні, то зараз тенденція інша. Вже 21% вважає, що ветерани — люди молодого віку. Ще 55% переконані, що ветерани — люди середнього віку. Рівень тих, хто вважав ветеранами учасників Другої світової знизився до 7%.

Крім того, у новому опитуванні цікавились, що є причиною того, що респонденти рідко або ніколи не спілкувалися з ветеранами. 75% назвали причиною “відсутність ветерана у близькому оточенні”. 13% не хочуть викликати у ветерана неприємні спогади. 5% бояться сказати неправильні речі. 4% вважають причиною відсутність спільних тем для обговорення. Тільки 1% вбачає проблему у відмінності поглядів на життєві проблеми.

Читайте також: Інвестиція в Перемогу: навіщо купувати військові облігації?

Довіра до ветеранів та їхні проблеми

322017779 935880500686915 4516926714752326615 n 8ff38

Військовий. Фото: Генштаб

Загальний відсоток довіри до ветеранів за пів року зріс з 92% у серпні до 93% у січні. Також було зазначено і про проблеми ветеранів та їхню обізнаність у соціумі. 

Відтак, 37% опитаних дізнаються інформацію про проблеми ветеранів з телебачення. Ще 37% – з розповідей близьких та знайомих. 34% дізнаються такі новини з соціальних мереж. 22% дізнаються про подібне з каналів у месенджерах Telegram або Viber, 19% – з інтернет ЗМІ, а 13% – з особистого досвіду. 

Серед головних проблем, з якими ветерани зіштовхуються найчастіше, відносна більшість визначили психологічні розлади (40%). Також люди називали труднощі з оформленням пільг, пошуком роботи, отриманням медичної допомоги, нерозуміння суспільства. Про конфлікти з близькими та родиною або алкогольну, чи наркотичну залежність як проблеми ветеранів говорили по 14% опитаних. 

Підтримка держави

Значно зменшилася кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов’язання перед ветеранами російсько-української війни: у серпні 2022 року таких було 69%, у січні 2023 – 53%. 

Найчастіше негативної думки про виконання зобов’язань держави перед ветеранами дотримуються мешканці західних регіонів, представники середнього та старшого покоління, близькі тих, хто воював в АТО і сьогодні не воює. 

Фото: Генштаб, ілюстративне

Читайте також: Відсутність демобілізації та летальні помилки військового командування: думки військових та експертів

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Під Бахмутом Сили оборони взяли в полон зрадника зі Слов’янська

Микола Ситник 12:30, 15 Серпня 2023

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного представника російських окупаційних угруповань, який воював проти України на Східному фронті. Бойовиком виявився мешканець Слов’янська. Військові контррозвідники СБУ спільно з Силами оборони взяли зрадника в полон під час контрнаступу поблизу Бахмута.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Незадовго до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну мешканець Слов’янська переїхав до Ставропольського краю. Правоохоронці встановили, що 24 червня 2022 року він добровільно підписав контракт на проходження військової служби у складі групи «Шторм-Z» 79-го мотострілецького полку зс рф.

Перебуваючи на посаді механіка-водія, фігурант брав активну участь у бойових діях проти Сил оборони в районі селища Берхівка Бахмутського району. Окрім того, для сповільнення контрнаступальних дій українських військ зрадник облаштовував ворожі блокпости та фортифікаційні укріплення навколо ворожих позицій. У липні 2023 року під час проведення контрнаступальних операцій українські захисники затримали бойовика. 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який хотів зірвати контратаки ЗСУ під Бахмутом

Нагадаємо, бахмутянин, який воював проти ЗСУ, проведе за ґратами 10 років.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Донецька обласна прокуратура

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Промо

ЗСУ продовжують рух на південному фланзі Бахмута, — Романенко

Микола Ситник 12:09, 15 Серпня 2023

Сили оборони продовжують наступальні операції поблизу Бахмута. За минулий тиждень ЗСУ звільнили 3 км² території на Бахмутському напрямку. Водночас окупанти прагнуть відновити втрачені позиції. Ворог стягнув під Бахмут велику кількість артилерії, дронів та особового складу.

Про це військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко розповів у інтерв’ю «24 Каналу».

Обстановка на флангах

Він зазначив, що росіянам, перекинувши резерви, вдалося зупинити просування Сил оборони на північних околицях Бахмута.

«Ворог перекинув резерви на північний фланг Бахмута й зупинив просування у районі Берхівки і Ягідного. Тому підрозділи ЗСУ перейшли до оборони, контратакують й ведуться такого роду бої», — повідомив військовий експерт.
Ситуація на північному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Генерал-лейтенант у відставці додав, що на південних околицях міста-фортеці українські воїни продовжують рух.

«На півдні Бахмута йде поступове, невелике просування, оскільки й туди противник перекинув свої резерви. Йдуть запеклі бої навколо Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. У частину Кліщіївки наші війська вже зайшли, але повністю не звільнили. Зараз по цьому напрямку тривають запеклі бої. Ми ввели свої додаткові засоби. Йде напружена робота щодо подальшого просування», — підсумував Ігор Романенко.
Ситуація на південному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Читайте також: У Генштабі розповіли, де успішно наступають ЗСУ  

Нагадаємо, росіяни намагаються відбити втрачені позиції біля Кліщіївки.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Факти

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!