Українці тільки за паспортом: як “ждуни” із Соледару дискредитують ЗСУ та владу?

Семаковська Тетяна 12:40, 27 Січня 2023

Screenshot 401 f5b7dЧерез активні бойові дії та захоплення російськими військами Соледару, багато мешканців міста вивезли на території самопроголошеного ДНР або росії. Відтак, люди, які мешкали в Україні та отримували допомогу від держави та волонтерів тепер розповідають ворожим каналам фейки.

Щоб спростувати слова зрадників, наша редакція поспілкувалась з волонтеркою Наталею Качур та дізналась у міської влади Соледару, яку допомогу надавали містянам, а також, які можливості для евакуації створювали. 

Волонтерська діяльність в місті

zsu soledar 5b12b

Соледар. Фото: Фейсбук

Наталя Качур, до 24 лютого жила в Соледарі та працювала на державному підприємстві «Артемсіль» інженером транспорту. Після повномасштабного вторгнення волонтерка працює у штабі “Волонтерський центр міста Соледара”. Нагадаємо, що історію героїні ми вже писали раніше.

Наталя, розповіла нам, як проходило життя в Соледарі з лютого місяця, та чи відповідає дійсності те, що розповідають соледарці на російському телебаченні.

Всю весну 2022 року “Волонтерський центр міста Соледара” працював в стовідсотковому режимі. Центр постійно щось замовляв і отримував. Сюди приходили щонайменше 3000 людей з Соледару й серед них багато тих, хто зараз виїхав до росії:

«‎‎Воду завжди привозили, продукти також. Щодо засобів гігієни, з квітня місяця місто було повністю забезпечено всім необхідним. Навіть в червні наші хлопці ще залишались й роздавали все, їжу, воду, засоби гігієни, одяг та взуття. Сім’ї які малозабезпечені та люди похилого віку з нашого центру майже не виходили», – згадує Наталя. 

Також гуманітарну допомогу розвозили по районах, для тих хто не в змозі дістатись центру. Про гуманітарну допомогу знали всі мешканці, впевнена Наталя, бо місто маленьке й всі один одного знають:

325425097 544823614270380 6931393355549211778 n 855ff

Гумдопомога в Соледарі. Фото: Фейсбук

«‎‎В районі де п’ятиповерхівки кожен один одного знає й інформацію передавали всім: коли й хто може отримати у нас допомогу. Хто міг, бачив у нас в фейсбуці оголошення, дзвонив розповідав. Навіть коли ЗСУ вийшли з міста й були на окраїнах вже, продукти продовжували привозити. Тільки після історії з двома хлопцям, які везли гуманітарну допомогу й зникли десь на Донеччині, багато хто боявся їхати».

Надалі гуманітарною допомогою займалась Соледарська ОВА та волонтери, вони вивозили їжу, ліки та корм майже до грудня. 

Зрадників знаємо в обличчя 

«‎‎Обличчя людей, які зараз розповідають, що Україна їм нічого не давала, красуються у нас на фотографіях з українською гуманітарною допомогою», – запевняє пані Наталя. 

Приклад так званих “перевзувшихся”, це мешканці Соледару, які ще знаходились якийсь час, після 24 лютого, в місті, й систематично отримували гуманітарну допомогу від українських волонтерів. Зараз ці люди виїхали на ворожі території й розповіли пропагандистському змі “РиаНовости”, як важко їм було, поки росія не “допомогла”:

«Українські військові могли стріляти по місту, й казали, що це росія. Привозили гуманітарну допомогу або іноземці або віруючі люди, один або два рази на тиждень. Борошно, макарони, олія та каші й все, більше нічого. Воду ніколи не привозили», – розповідають соледарці російському телебаченню рф. 

Screenshot 398 e07fa

Соледарці розповідають фейки, допомагаючи російському телебаченню. Фото: скрін

Ми знайшли відео, на якому цей самий чоловік отримує допомогу від нашого волонтера та розповідає про важке життя під обстрілами. Чоловік навіть просить, щоб в місто привезли куртки більших розмірів.

Screenshot 400 e2670

Соледарець, який розповсюджує фейки про відсутність допомоги в місті, стоїть біля гумдопомоги Фото: скрін

Як працювала Соледарська міська військова адміністрація?

Сергій Гошко, начальник Соледарської МВА розказав нам, що з водою дійсно були проблеми, але все що залежало від влади, робили максимально:

«Централізованої води дійсно в місті не було, останній раз її підвозили в серпні. З питною водою постійно допомагали ДСНС. З серпня ми просили про допомогу волонтерів і разом з ними привозили людям питну воду, разом з продуктами та засобами гігієни».

Також, пан Сергій зауважив, що були також місцеві мешканці, які за гроші везли воду.

«На тиждень декілька разів возили гуманітарну допомогу в місто точно. Допомоги були дуже багато, їжі вистачало всім».

Евакуація

На ще одному пропагандистському ролику жінка розповідає, що жодних евакуацій зі сторони України не було:

«Ні, ніяких евакуацій не було. Вони прикривались нами як живих щитом. Вони не знаходились в пустих будівлях, вони стояли саме в тих будинках де люди. “Вагнер” молодці, вони евакуацію проводили й евакуювали нас», – розповідає зрадниця.

Screenshot 397 ae7d2

Мешканка Соледара розповсюджує фейки. Фото: скрін

Евакуацію пропонували щодня, але люди самі відмовлялись їхати, а коли захотіли виїжджати, було вже занадто небезпечно.

Screenshot 402 0832b

Оголошення про евакуацію в Соледарі від міської ради. Фото: Фейсбук

«Я особисто їздив, забирав людей і вмовляв евакуюватись. Ми навіть збирали від батьків відмови від евакуації, бо боляче було дивитись, як діти живуть в підвалах під обстрілами. Люди облаштовували собі житло в підвалах багатоповерхівок і свідомо залишались там», – згадує Сергій Гошко.

Необхідно пам’ятати, що кожен сюжет або відеоролик ворога – це або фейк або інформація, яка подана методом “гнилого оселедця”. Мешканці Соледару, яких українські волонтери й влада вмовляли евакуюватись та підтримували усі місяці від початку повномасштабного вторгнення, або залякані російськими силами, або справжні зрадники. В будь-якому разі, вся інформація, що вони розповідають, не є дійсною. 

Фото: Еспресо

Читайте також: Світлодарськ: як це жити в російській окупації?

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Під Бахмутом Сили оборони взяли в полон зрадника зі Слов’янська

Микола Ситник 12:30, 15 Серпня 2023

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного представника російських окупаційних угруповань, який воював проти України на Східному фронті. Бойовиком виявився мешканець Слов’янська. Військові контррозвідники СБУ спільно з Силами оборони взяли зрадника в полон під час контрнаступу поблизу Бахмута.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Незадовго до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну мешканець Слов’янська переїхав до Ставропольського краю. Правоохоронці встановили, що 24 червня 2022 року він добровільно підписав контракт на проходження військової служби у складі групи «Шторм-Z» 79-го мотострілецького полку зс рф.

Перебуваючи на посаді механіка-водія, фігурант брав активну участь у бойових діях проти Сил оборони в районі селища Берхівка Бахмутського району. Окрім того, для сповільнення контрнаступальних дій українських військ зрадник облаштовував ворожі блокпости та фортифікаційні укріплення навколо ворожих позицій. У липні 2023 року під час проведення контрнаступальних операцій українські захисники затримали бойовика. 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.

Читайте також: СБУ затримала російського агента, який хотів зірвати контратаки ЗСУ під Бахмутом

Нагадаємо, бахмутянин, який воював проти ЗСУ, проведе за ґратами 10 років.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Донецька обласна прокуратура

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Промо

ЗСУ продовжують рух на південному фланзі Бахмута, — Романенко

Микола Ситник 12:09, 15 Серпня 2023

Сили оборони продовжують наступальні операції поблизу Бахмута. За минулий тиждень ЗСУ звільнили 3 км² території на Бахмутському напрямку. Водночас окупанти прагнуть відновити втрачені позиції. Ворог стягнув під Бахмут велику кількість артилерії, дронів та особового складу.

Про це військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко розповів у інтерв’ю «24 Каналу».

Обстановка на флангах

Він зазначив, що росіянам, перекинувши резерви, вдалося зупинити просування Сил оборони на північних околицях Бахмута.

«Ворог перекинув резерви на північний фланг Бахмута й зупинив просування у районі Берхівки і Ягідного. Тому підрозділи ЗСУ перейшли до оборони, контратакують й ведуться такого роду бої», — повідомив військовий експерт.
Ситуація на північному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Генерал-лейтенант у відставці додав, що на південних околицях міста-фортеці українські воїни продовжують рух.

«На півдні Бахмута йде поступове, невелике просування, оскільки й туди противник перекинув свої резерви. Йдуть запеклі бої навколо Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. У частину Кліщіївки наші війська вже зайшли, але повністю не звільнили. Зараз по цьому напрямку тривають запеклі бої. Ми ввели свої додаткові засоби. Йде напружена робота щодо подальшого просування», — підсумував Ігор Романенко.
Ситуація на південному фланзі міста. Фото: DeepStateMapLive

Читайте також: У Генштабі розповіли, де успішно наступають ЗСУ  

Нагадаємо, росіяни намагаються відбити втрачені позиції біля Кліщіївки.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: Факти

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відеоА це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!