Наслідки сидячої роботи: біль в шиї та плечах. Як позбутися?

Семаковська Тетяна 18:00, 6 Квітня 2023

БАХМУТ 14 2 7953aЧерез малорухливий спосіб життя, стреси можуть розвиватися чимало проблем — це й хвороби спини, погіршення зору та загального самопочуття. Втім, якщо правильно організувати свою робочу рутину — то дистанційна робота не стане перешкодою до активного способу життя.

Які наслідки має сидяча робота та малорухливий спосіб життя, як мінімізувати ці ризики? Що робити, коли болить спина, шия або періодично з’являється спазм м‘язів шиї та плечей від постійного сидіння перед комп’ютером —  ми дізнавалися у бахмутської лікарки-фізіотерапевтки Ірини Гезун, фітнес-тренерки Тетяни Ходаковської та масажистки Яни Баришевої.

Чим шкідлива сидяча робота?

Ірина Гезун 6655d 81251

Завідувачка відділення фізичної та реабілітаційної медицини Комунального некомерційного підприємства «Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування м. Бахмута» Ірина Гезун, яка наразі працює у лікарні в Броварах зазначає, що сидяча робота має ряд певних недоліків. 

Відтак, при малорухливому способі життя для чоловіків, наприклад, серйозною проблемою може стати простатит. Крім того, люди, які не мають фізичної активності частіше можуть мати проблеми зі здоров’ям, зокрема це проявляється у гіподинамії. 

До основних проявів гіподинамії можна віднести:

  • млявість, сонливість;
  • поганий настрій, дратівливість;
  • загальне нездужання, утома;
  • зниження апетиту;
  • порушення сну, зниження працездатності
  • біль у м’язах та суглобах.

Наслідком гіподинамії можуть стати ожиріння і атеросклероз. На думку фахівчині головною проблемою людей, які мало рухаються може стати звичайна лінь. Небажання займатися фізично активністю може призвести до появи проблем зі здоров’ям. Сьогодні основною профілактикою гіподинамії є фізична активність та активний спосіб життя.

Як масаж може допомогти при сидячій роботі

293929003 442757444526021 8741277073204213274 n 052af

Яна Баришева. Фото: 

Бахмутянка Яна Баришева спеціалістка з масажу, в Бахмуті вона займалася тейпіруванням, це особливий вид масажу. Його призначають тим людям, які мають протипоказання до звичайного. Сьогодні пані Яна в евакуації на Дніпропетровщині, проте вона продовжує справу, на додачу ще й волонтерить. 

«Потрібно розуміти, що масаж має багато різних напрямків. Це лікувально-оздоровчий, загальний масаж та інші. Велику роль й грає наш спосіб життя, їжа, яку ми вживаємо. Через малорухливість може бути застояння лімфи, дряблість шкіри. Всі ці фактори сприяють тому, що наше тіло починає гірше виглядати», — пояснює масажистка.

Щоб виправити проблеми доводиться вдаватися, зокрема й до пресотерапії — це спеціальна апаратна, лімфодренажна процедура, яка позбавляє від зайвої ваги, підтягує шкіру і покращує загальний стан людини. Процедуру можна проводити раз на пів року.

За словами масажистки Яни Баришевої масаж здатний допомогти впоратися із проблемами спини, які часто виникають при сидячому способі життя. Однак, наголошує спеціалістка, людина перед масажем повинна обов’язково проконсультуватися з лікарем. Крім того, потрібно принести знімки МРТ, знати свій загальний стан здоров’я, також попередити масажиста, якщо, наприклад у вас є грижа.

Всі процедури масажист підбирає індивідуально, в залежності від запитів клієнта. Це може бути як апаратний масаж, так й ручний. Масаж можна робити для профілактики. У в будь-який сезон, крім лікувального ефекту, масаж допомагає зняти емоційну напругу, зауважує пані Яна. 

«Осінь та весна — це періоди, коли люди частіше приходять на масажі. Це перехідні пори року, в цей період можуть загострюватися захворювання, тому так й відбувається, це помітила за роки праці», — пояснює масажистка.

Чому болять м’язи? Біль — це сигнал мозку 

photo 2023 04 06 12 21 58 76d36

Тетяна Ходаковська. Фото: Фейсбук

Тетяна Ходаковська до повномасштабної війни проводила заняття для бахмутян в таких напрямках як: фітнес, аеробіка, аквааеробіка, йога та скандинавська ходьба. Наразі Тетяна організувала онлайн клуб, де організувала різні види тренувань. Записати до клубу можна тут.  Спеціалістка дала поради, які допоможуть людям з сидячою роботою зберегти здоров’я та бадьорість.

«Важливо розуміти, що біль живе в голові. Найчастіше біль — це сигнал мозку про реальну або потенційну небезпеку. Адже головне завдання мозку — це виживання (безпека). Саме кора головних півкуль вирішує, чи буде у вас боліти, наскільки сильно і як довго. Мозок, це орган, який начебто закритий у коробці і всю інформацію про навколишній світ отримує від трьох основних систем.

За нейроієрархією на першому місці стоїть зір. Від очей мозок отримує понад 70% інформації. Мозок довіряє очам найбільше. Далі йде вестибулярна система. І на останньому місці пропріоцепція — це відчуття свого тіла в просторі та частин тіла відносно одна одної», — пояснює фітнес-тренерка спіціалістка з прикладної неврології.

Зачасту, каже пані Тетяна, люди намагаються втамувати біль швидкими методами, п’ють пігулки, втирають мазі, а в кращому випадку роблять гімнастику для тіла.

Втім, знеболювальні лише тимчасово блокують сигнал мозку, а мазі лише тимчасово покращують циркуляцію крові і мозок починає краще бачити ці ділянки тіла. 

Масажі та оздоровча гімнастика діють за тим самим принципом поліпшується пропріоцепція – мозок починає краще відчувати ці ділянки тіла, і біль зменшується або тимчасово зникає, наголошує фітнес-тренерка.

Вправи для здорового тіла при сидячій роботі

222124430 1420411138352162 8539364743683923769 n 047e6

Тетяна разом з активними українцями на природі. Фото: Фейсбук

«Мозок завжди насамперед довірятиме очам і вестибулярній системі. Якщо від цих систем приходить слабкий або некоректний сигнал, біль переслідуватиме вас завжди. Зір, це не тільки гострота, яку в нас перевіряє офтальмолог у кабінеті. Мозку для безпеки набагато важливіше не те, як ми чітко бачимо попереду нас, а наше вміння оцінити те, що відбувається на всі боки: що там ходить, чи не в нас це летить/їде/біжить. Також важливим є вміння плавно стежити за об’єктом, фіксувати погляд на ньому, різко перемикати погляд», — зазначає тренерка.

Тетяна Ходаковська радить тренувати вестибулярний апарат, зокрема вміти утримувати стабільне положення тіла під час поворотів голови в різних напрямках. 

Вправи для тренування вестибулярного апарату, які допоможуть позбутися болю у шиї:

photo 2023 04 06 12 15 25 1bb8e

Схеми для тренування очей. Фото надане героїнею.

photo 2023 04 06 12 16 34 ab1e7

Схема для тренування вестибулярного апарату. Дивимося на літеру А і повертаємо голову за 8-ма напрямами. Фото надане героїнею. 

Фото: “Бахмут. IN. UA”

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

Микола Ситник 16:21, 15 Серпня 2023

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед юнаків, дівчат, молодших юнаків і молодших дівчат. Донеччину на турнірі представили п’ятеро велосипедистів із Бахмутської та Лиманської громад.

Про це повідомляє Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА.

За нагороди змагань боролися понад 100 учасників із 16 команд регіонів України.

Як виступили наші велосипедисти?

Вихованці Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з велоспорту та учні Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю імені С. Бубки відзначилися низкою нагород:

  • у парній гонці на 10 км «золото» серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (ОСДЮСШОР) разом із Дмитром Старовойтовим з Житомирщини (їхній час — 13 хв. 39 сек.);
  • у віковій групі юнаки «срібним» призером став Андрій Захарченко (ДОСФКСП ім. С. Бубки) разом із Андрієм Головченком з Дніпропетровщини (13 хв. 32 сек.);
  • у віковій групі юнаки «бронзовими» призерами стали Дмитро Ємченко та Іван Кононенко (ОСДЮСШОР) з результатом 13 хв. 35 сек.
Спортсмени з Бахмутської та Лиманської громад готуються розпочати гонку

За підсумками першого туру Чемпіонату України в гонці-критеріумі Максим Кікоть, набравши 14 очок, посів друге місце серед молодших юнаків. До слова, другий тур змагань запланований у Білій Церкві (14-17 серпня), третій тур — у Львівській області (з 30 серпня по 3 вересня).

Під час всеукраїнських змагань в груповій гонці на 50 км «срібну» медаль серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (56 хв. 27 сек.), а «бронзовим» призером в категорії юнаки став Андрій Захарченко (1:24.40 хв.).

Зазначимо, що до змагань велосипедистів Донеччини підготували тренери: Валерій Красов, Олександр Геращенко та Кирило Поспєєв.

Читайте також: Спортсмен із Донеччини став чемпіоном Європи з метання диска

Нагадаємо, бахмутянин Микола Жабняк став спортсменом місяця на Донеччині.

Фото: всі світлини Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Микола Ситник 14:49, 15 Серпня 2023

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі.

Про це повідомляє Центр підтримки бахмутян у Дніпрі «З Бахмутом у серці».

Гуртки та контакти керівників

Для охочих доступні такі мистецькі заняття: 

  • гра на гітарі — 0990572984 (Антон Леонідович);
  • гра на ударних — 0957700447 (Едуард Євгенович);
  • вокал — 0951373081 (Наталя Сергіївна);
  • вокальний ансамбль «Надія» — 0997333465 (Ольга Миколаївна);
  • театр танцю — 0951458918 (Ольга Олександрівна);
  • хореографічний ансамбль «Непосиди» — 0665280170 (Ольга Миколаївна); 
  • театр-студія «4-й поверх» — 0503672901 (Микола Миколайович);
  • театр естрадних ляльок — 0632179897 (Анна Олександрівна);
  • циркове мистецтво — 0506377293 (Юлія Григорівна);
  • декоративно-ужиткове мистецтво — 0500509479 (Людмила Григорівна);
  • образотворче мистецтво — 0500821899 (Ольга Володимирівна).

Графік занять

Повчитися малювати можна і в очному форматі за адресою: Дніпро, вулиця Виконкомівська, 12А. Безкоштовні заняття з малювання проходять по вівторках та четвергах о 15 годині та у суботу о 14.00. 

«Телефонуйте! Приходьте! Чекаємо на Вас», — запрошують в Донецькому Палаці молоді «Юність».

//

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Нагадаємо, раніше редакція «Бахмут. IN.UA» дізнавалася у бахмутян, що подивитись в Дніпрі туристу.

Фото: yunist.org.ua

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед […]

16:21, 15.08.2023 Микола Ситник

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі. Про це […]

14:49, 15.08.2023 Микола Ситник
158366 dbdc1

Українців за кордоном закликають доєднатися до Живого ланцюга напередодні Дня Незалежності

24 серпня Україна відзначатиме 32 рік Незалежності, громадян, які опинилися зараз закордоном закликають долучитися до масштабної акції до свята та утворити живий ланцюг.

Професійний подолог розповів, як правильно обрати взуття

Взуття, яке ми носимо, має значний вплив на здоров’я, оскільки неправильне взуття може спричинити різноманітні проблеми з ногами, хребтом і навіть загальним станом організму. Взуття […]

sbu 4ddb5

Куди передавати дані про зрадників, переміщення техніки рф та як шкодити колаборантам?

Чимало українців зараз перебувають в окупації, оскільки не встигли евакуюватися. На ТОТ люди ведуть приховану партизанську боротьбу й передають дані про розміщення ворожої техніки, російських […]