Мед вважають продуктом з корисними властивостями, його використовують від застуди, часто їдять замість солодкого та навіть роблять з ним косметичні процедури. Однак, перед тим, як мед опиниться на вашому столі — варто знати секрети, які допоможуть справді вибрати якісний продукт.
Експерти у бджільництві Роман Потапенко та Андрій Безматний поділилися з «Бахмут. IN.UA» порадами для вибору хорошого меду.
Як вибрати якісний мед
Мед Романа Потапенка. Фото: надані героєм
Вибір смачного меду – нелегка справа, за словами Романа Потапенко зараз окремі виробники навчилися синтезувати штучний мед, так що він виглядає, як натуральний.
«Той мед, який у наших магазинах продають має однакову форму, як зимою, так й літом — рідку. Це означає, що в меді багато вологи й він штучний. Також такий мед має осад червоного кольору зверху, це ознака того, що перед вами пересмажений цукор. Хороший мед має литися книжкою, бути густим. Такий мед буде довго стояти, бо бджоли витягнули з нього достатню кількість вологи», — каже експерт.
Як вибрати натуральний мед
Ознаки натурального меду — смак та його густота під час лиття, але зверніть увагу, що часто свіжий мед може литися погано, йому треба постояти кілька днів, щоб випарувалася зайва волога. Бджоляр Андрій Безматний близько 9 років тримав власну пасіку у Бахмутській громаді, чоловік також зазначає, що перше на що слід звертати увагу – це густота меду.
«Справжній мед ллється майже стрічкою, й накладається шарами. Також можна орієнтуватися по вазі банки, мед важчий за воду, якщо це літрова банка, то там вміщається 1, 5 кілограма меду, й тара буде важкою. Але, якщо мед недозрілий, зібраний зашвидко, він буде легший. Смак – це теж важлива частина, недозрілий мед може скиснути, його смак буде відповідним», — каже Андрій Безматний.
За словами бджоляра також можна орієнтуватися на запах, хороший натуральний мед повинен мати приємний квітковий аромат.
Які є види меду і його властивості
Медові соти Андрія Безматного. Фото: надане героєм
Вибрати хороший мед орієнтуючись тільки за кольором не вийде, бо мед набуває забарвлення в залежності від того, де розташовані вулики. Щоб знати, який буває мед редакція розпитала Романа Потапенка та Андрія Безматного про особливості його наповнення:
- Мед акації — білий, прозорий, може мати легкий зелений підтон
- Мед соняшника навпаки має дуже яскравий жовтий колір
- Гречаний мед має коричнуватий колір, часто із золотим відливом
- Кульбабовий мед матиме жовтий ніжний колір
- Липовий мед прозорий із жовтуватим підтоном
Андрій Безматний додає, що мед може мати, як прозорий відтінок, так й темно-коричневий, але це не характеристика якості, а підказка з яких рослин був зібраний мед. Також, каже експерт, рідко зустрічається мед із чистої акації чи липи, зазвичай – це змішані смаки.
Який мед краще: поради експерта
Бджоли збирають мед на різних ділянках. Фото: надане героєм
Кожен натуральний мед є хорошим у міру споживання, але обирати його можна за властивостями та власними потребами:
- Мед акації вважають найкориснішим, у народних методах його використовують від безсоння та головних болів.
- Соняшниковий мед попри свій привабливий колір не дуже корисний, бо у складі містить багато цукру. Це впливає й на його форму, через два місяці такий мед буде дуже важко дістати з банки, бо він затвердіє. Водночас цей мед добре впливає на стан нігтів та волосся, їсти його варто нечасто.
- Гречаний мед радять використовувати при застудах та авітамінозі, його вживають у їжу розбавляючи у воді, або ж просто їдять ложкою, але смак цього продукти доволі гіркий.
- Кульбабовий мед містить багато вітаміну С, його вважають антибактеріальним та дають для зміцнення імунітету.
- Липовий мед рекомендують для нормалізації травлення, й при бронхітах.
Мед зібраний весною буде краще литися, в той час, як мед пізнього збору швидше твердіє, його добре використовувати для випічки, пояснює Роман Потапенко. Крім того, каже експерт, ранній мед має багато корисних властивостей, й вважається кращим.
Важливо не гріти мед вище 42 градусів, бо тоді нічого корисного ви не отримаєте, тому класти мед у гарячий чай для лікувальних цілей — погана ідея, там залишається тільки сахароза.
Зверніть увагу, що мед не можна вживати людям із алергією, також його не рядять вагітним жінкам.
Вам буде цікаво:
- Як підготуватися до Яблучного Спасу: поради та прикмети
- Десерти з ягід: рецепти від кондитерки
- Як заморозити сезонні фрукти та овочі?
- Бахмутська та Лондонська: рецепти смачної Паски від бахмутських господинь
Фото: «Бахмут. IN.UA»
Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео
А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!