Як лікують рак в Німеччині: досвід бахмутянки

Семаковська Тетяна 17:36, 13 Лютого 2023

doctor g669bb4a73 1920 f6946Пані Альбіна — бахмутянка, через повномасштабне вторгнення жінка разом з мамою та донькою були змушені евакуюватися з Бахмута, а далі й з України. Наразі родина живе в Німеччині, тут Альбіна допомагає біженцям з України адаптуватися до нового життя. Мама героїні в минулому була онкохвора, її лікували в Краматорську, втім вже в Німеччині жінці стало погано, як з’ясувалося відбувся рецидив. Про те як виглядає та працює медична система в Німеччині, які методи застосовують для лікування хворих та який досвід потрібно перейняти Україні — читайте в матеріалі.

Не планували лікуватись у Німеччині

Альбіна разом з мамою вже не вперше проходить шлях лікування.  Чотири роки тому, мама бахмутянки дізналася про рак. Жінка лікувалась в Краматорську, їй допомогли й хвороба перебувала в стані ремісії.

“В Німеччині ми були проїздом, не планували тут лікуватись, збирались повертатись в Україну. У нас було 90 днів шенгену, й матусі на десятий день перебування в Німеччині стало погано. Її забрала швидка допомога й через два дні мені повідомили, що є метастази в печінці. Я медичний працівник і я розуміла, що метастази в печінці це все, лімфа розганяється організмом і людина помирає”, — розповідає бахмутянка.

Після госпіталізації мама Альбіни опинилася в незнайому середовищі, жінка не розуміла де вона, й що з нею коїться. На щастя у медзакладі були працівники, які володіли мовою й змогли заспокоїти пацієнта. Перевагою медичної клініки є те, що персонал велику увагу приділяє не лише пацієнту, але і його родичам. Людям за потреби надають навіть психологічну підтримку.

“В Україні коли людині діагностують таке захворювання родина повністю прив’язана до хворого. Догляд, фінанси, ліки — це все бере на себе родина. Тут мене ніхто в лікарні не зрозумів, коли я прийшла з передачкою, з постіллю, з грошима та була готова все купувати”, — пригадує пані Альбіна.

Незвичний сервіс та курці-онкохворі

В Німеччині, розповідає пані Альбіна, її вразила технологічність медзакладу:

“Тут все на кнопочках, на пультах, є безкоштовна кава і їжа. Є люди, які сидять в лікарні з хворим, тобто тобі не потрібно кардинально міняти своє життя. В Краматорську нам було легко, бо ми з сестрами чергували з мамою по черзі. А тут мені навіть одній з дитиною було легко”.

зображення viber 2023 02 09 15 52 29 330 39da2Мама пані Альбіни під час лікування. Фото: особистий архів героїні

Хіміотерапія, яку проходила мама Альбіни є дороговартісною, але родина отримала її безкоштовно, як й всі громадяни країни. Під час хіміотерапії, мама Альбіни навіть могла їсти. Справжній подив у жінки викликали, курці-онкохворі, які виходила на перекур.  

“Коли сусіди дізнались, що мама приймає хіміотерапію, сказали що я не маю сама возити маму на візку. Мені розповіли про послугу, яку надає медзаклад. Це спеціальне таксі, яке надають онкохворим, що проходять курс хіміотерапії. Мені тут наразі не страшно, я знаю, що мені допоможуть, що я не одна, що мамі не боляче”, — ділиться в розмові героїня.

Наразі, мама Альбіни приймає ліки, які отримують ще десять людей в відділені. Це вже не хіміотерапія, зауважує героїня, це інноваційна генетична терапія на відновлення клітин, переродження з поганих в корисні. 

“Тут безплатне все лікування, бо мама на рівні з усіма громадянами Німеччини. Ми оформили параграф 24 (ред. дозвіл на перебування в ФРН «для тимчасового захисту» обмежений двома роками і може бути продовжений), хоча не планували. Лікарі тут мені сказали, що для терапії потрібен цей параграф. 90 днів безвізу ми також будемо лікувати безкоштовно, але лікування потребує більше часу, тому оформили”, — пояснює бахмутянка, наголошуючи, що в Україну вони з мамою та сином планують повернутися. 

В Німеччині родина живе в квартирі, а за потреби сім’я може звертатися за допомогою до волонтерів. 

Читайте також: Як у Бахмуті лікують та діагностують онкологію?

Досвід, який може перейняти Україна

зображення viber 2023 02 09 15 53 03 503 770ac

 

Бахмутянка під час лікування. Фото: особистий архів героїні

За час лікування в Німеччині, пані Альбіна, побачила чимало нового для себе. На думку жінки, Україна після війни може перейняти подібний досвід, за умови, що лікарні будуть фінансуватися на належному рівні.

“В Бахмуті я часто сварилась з водіями таксі, бо вони не допомагали мені складати візок дитини. Тут все уточнюють, скільки людей, чи є візок, і водій самостійно все вкладає. Навіть, матусю я сама не маю права садити, він сам її підтримує й допомагає сідати. Бо якщо з мамою щось трапиться, відповідати буде він”, — каже пані Альбіна.

Окремої уваги заслуговують й ліфти, вони дуже великі й доступні. В лікарні є туалет, душ, виклик медсестри, загалом все необхідне.

“Все, що для мене космос, для них буденність. Тільки я привожу маму, вони перекладають з візка маму в ліжко, яке повністю функціональне, підключають до крапельниці, а мені радять піти попити каву або дивитися телевізор. Пам’ятаю, як я везла маму після інсульту в Бахмуті два квартали додому по снігу, прив’язувала її шарфом, щоб вона не падала. Й все це через те, що нас не хотіли брати в таксі з візком”, — пригадує бахмутянка. 

Пані Альбіна зауважує, що в Німеччині дуже делікатно ставляться до хірургічного втручання, навіть до уколів. Відтак, важливо, щоб кров у пацієнта брали, коли той у спокійному стані. 

зображення viber 2023 02 09 15 52 29 895 b244c

Снеки та напої в лікарні. Фото: особистий архів героїні

Крім того, вражають й методи здачі крові, наприклад, у матері Альбіни кров для аналізів брали не з вени, а з мочки вуха. Також пацієнтам за необхідності надають морфій, адже процедури дуже болючі, а морфій допомагає пацієнту легше перенести лікування.

“Коли я працювала в лікарні, я бачила як діти кричать під час уколів. Тут поки дитину не заговорять і не заспокоюють нічого не роблять”.

Для пацієнтів, які проходять курс хіміотерапії препарат колять не внутрішньовенно, а вшивають під ключицю спеціальний порт, який нагадує невелику коробочку десь половина сірникової.

“Людина з нею ходить скільки потрібно і через цей порт капає лікування. Це менш травматично для пацієнтів і дуже класно для лікарів, моя мама з портом живе з липня”, — розповідає пані Альбіна.

Бахмутянка щиро вірить, що медицина в Україні теж зможе вийти на подібний рівень, а онкохворі пацієнти зможуть комфортно лікуватися, адже в нас багато першокласних фахівців. Допоможе відбудовувати країну й персональний досвід кожного біженця, який докладеться до загальної справи, вважає пані Альбіна.

Фото: Фотосток

Читайте також: Хліб від інклюзивної пекарні Києва: як столичні волонтери допомагають бахмутянам?

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

Микола Ситник 16:21, 15 Серпня 2023

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед юнаків, дівчат, молодших юнаків і молодших дівчат. Донеччину на турнірі представили п’ятеро велосипедистів із Бахмутської та Лиманської громад.

Про це повідомляє Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА.

За нагороди змагань боролися понад 100 учасників із 16 команд регіонів України.

Як виступили наші велосипедисти?

Вихованці Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з велоспорту та учні Донецького обласного спеціалізованого фахового коледжу спортивного профілю імені С. Бубки відзначилися низкою нагород:

  • у парній гонці на 10 км «золото» серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (ОСДЮСШОР) разом із Дмитром Старовойтовим з Житомирщини (їхній час — 13 хв. 39 сек.);
  • у віковій групі юнаки «срібним» призером став Андрій Захарченко (ДОСФКСП ім. С. Бубки) разом із Андрієм Головченком з Дніпропетровщини (13 хв. 32 сек.);
  • у віковій групі юнаки «бронзовими» призерами стали Дмитро Ємченко та Іван Кононенко (ОСДЮСШОР) з результатом 13 хв. 35 сек.
Спортсмени з Бахмутської та Лиманської громад готуються розпочати гонку

За підсумками першого туру Чемпіонату України в гонці-критеріумі Максим Кікоть, набравши 14 очок, посів друге місце серед молодших юнаків. До слова, другий тур змагань запланований у Білій Церкві (14-17 серпня), третій тур — у Львівській області (з 30 серпня по 3 вересня).

Під час всеукраїнських змагань в груповій гонці на 50 км «срібну» медаль серед молодших юнаків здобув Максим Кікоть (56 хв. 27 сек.), а «бронзовим» призером в категорії юнаки став Андрій Захарченко (1:24.40 хв.).

Зазначимо, що до змагань велосипедистів Донеччини підготували тренери: Валерій Красов, Олександр Геращенко та Кирило Поспєєв.

Читайте також: Спортсмен із Донеччини став чемпіоном Європи з метання диска

Нагадаємо, бахмутянин Микола Жабняк став спортсменом місяця на Донеччині.

Фото: всі світлини Управління фізичної культури та спорту Донецької ОДА

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Микола Ситник 14:49, 15 Серпня 2023

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі.

Про це повідомляє Центр підтримки бахмутян у Дніпрі «З Бахмутом у серці».

Гуртки та контакти керівників

Для охочих доступні такі мистецькі заняття: 

  • гра на гітарі — 0990572984 (Антон Леонідович);
  • гра на ударних — 0957700447 (Едуард Євгенович);
  • вокал — 0951373081 (Наталя Сергіївна);
  • вокальний ансамбль «Надія» — 0997333465 (Ольга Миколаївна);
  • театр танцю — 0951458918 (Ольга Олександрівна);
  • хореографічний ансамбль «Непосиди» — 0665280170 (Ольга Миколаївна); 
  • театр-студія «4-й поверх» — 0503672901 (Микола Миколайович);
  • театр естрадних ляльок — 0632179897 (Анна Олександрівна);
  • циркове мистецтво — 0506377293 (Юлія Григорівна);
  • декоративно-ужиткове мистецтво — 0500509479 (Людмила Григорівна);
  • образотворче мистецтво — 0500821899 (Ольга Володимирівна).

Графік занять

Повчитися малювати можна і в очному форматі за адресою: Дніпро, вулиця Виконкомівська, 12А. Безкоштовні заняття з малювання проходять по вівторках та четвергах о 15 годині та у суботу о 14.00. 

«Телефонуйте! Приходьте! Чекаємо на Вас», — запрошують в Донецькому Палаці молоді «Юність».

//

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Нагадаємо, раніше редакція «Бахмут. IN.UA» дізнавалася у бахмутян, що подивитись в Дніпрі туристу.

Фото: yunist.org.ua

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Велосипедисти з Бахмута і Лимана стали призерами Чемпіонату України

На початку серпня в Житомирі пройшов Чемпіонат України з велоспорту на шосе в парній гонці та гонці-критеріумі. Водночас відбулися всеукраїнські змагання в груповій гонці серед […]

16:21, 15.08.2023 Микола Ситник

Бахмутян запрошують на безкоштовні мистецькі гуртки в Дніпрі: як записатися?

Донецький Палац молоді «Юність» запрошує на дистанційне навчання дітей та дорослих віком від 5 до 35 років. Долучитися до занять можуть усі бажаючі. Про це […]

14:49, 15.08.2023 Микола Ситник
158366 dbdc1

Українців за кордоном закликають доєднатися до Живого ланцюга напередодні Дня Незалежності

24 серпня Україна відзначатиме 32 рік Незалежності, громадян, які опинилися зараз закордоном закликають долучитися до масштабної акції до свята та утворити живий ланцюг.

Професійний подолог розповів, як правильно обрати взуття

Взуття, яке ми носимо, має значний вплив на здоров’я, оскільки неправильне взуття може спричинити різноманітні проблеми з ногами, хребтом і навіть загальним станом організму. Взуття […]

sbu 4ddb5

Куди передавати дані про зрадників, переміщення техніки рф та як шкодити колаборантам?

Чимало українців зараз перебувають в окупації, оскільки не встигли евакуюватися. На ТОТ люди ведуть приховану партизанську боротьбу й передають дані про розміщення ворожої техніки, російських […]