Зрадники з Бахмута: на що чекали «ждуни» в місті та про що розповідають?

Семаковська Тетяна 14:45, 27 Квітня 2023

БАХМУТ 11 4 34fb1Бахмутяни, які не евакуювалися за рік повномасштабної війни та залишилися в місті зараз ризикують стати жертвами російської пропаганди. Певна частина Бахмута окупована російськими військами, якщо раніше звідти ще можливо було виїхати, то зараз вже ні. Людей на тимчасово підконтрольних росії територіях — вивозять до росії. Вже там бахмутяни публічно на камеру розповідають про те, що їм довелося пережити в місті. Звинувачують у всьому ЗСУ, росії ж публічно дякують за визволення.

Редакція «Бахмут. IN.UA» зібрала бахмутських зрадників, які розповідають про «звірства ЗСУ», деяких з них впізнали місцеві жителі.

Анна — біженка з Бахмута. Розповідь про наркоманів-«укропів», які стріляють по цивільних

Screenshot 654 fca5b

Жінку на фото звуть Анна, пропагандисти запевняють, що вона біженка з Бахмута. Фото: скріншот з відео

Анна на відео розповідає, що вона не евакуювалася з Бахмута, бо боялася, що її майно розграбують українські військові. Жінка впевнена, що ЗСУ поранили чоловіка її сусідки.

«Мы пошли за ним (ред. за мужем соседки). Нас было три женщины, хотели его забрать. Но из школы открыли огонь. Начали стрелять по нам, не давали нам его оттащить. У него не было указательного пальца. Было прострелено ухо, но он еще мог на ноги стать. Мы его подняли на ноги, но ему выстрелили в грудь. Мы поняли, если его не бросим – то нас тоже постреляют так же», — розповідає Анна з Бахмута.

Жінка додає, що, на її думку, українські військові були на наркотиках. Це вона зрозуміла бачачи, як ЗСУ купляють продукти у магазинах, адже їхня поведінка здалася їй дивною. Також Анна наголошує, їй розповідали, що ЗСУ виганяють із домівок людей, грабують їх, а потім спалюють. Крім того, каже Анна, вона бачила поляків в Бахмуті з перекладачами, до того ж українську армію Анна називає «укропы», на лад російській пропаганді.

Читайте також: Зрадники з Бахмута й Соледара: про що брешуть українці на стороні росії?

Жінка у ролику заперечує сама собі, каже, що ЗСУ розстрілювали всіх цивільних людей й наводить приклад, як вона тягнула свого пораненого, а ЗСУ в цей час намагалися докричатися до жінки, щоб вона тікала, адже земля куди вона прямує замінована. Якщо українські військові, як запевняє Анна, постійно розстрілювали цивільних, то чому не зробили це бачачи її на вулиці разом з чоловіком? Згодом, Анна каже, що вона зверталася до ЗСУ за допомогою, але їй начебто відмовили. 

Людина, яка боїться ЗСУ й вважає його ворогом не зверталася б за допомогою до тих, кого вважає агресором. Це суперечить логіці та звичайному інстинкту самозбереження, тож щось в історії Анни з Бахмута очевидно не сходиться.

Анатолій Крячок — біженець з Бахмута. Розповідь про нацистські знаки в ЗСУ

Screenshot 655 1e3ca

Анатолій Крячок — біженець з Бахмута. Фото: скріншот з відео

Анатолій Крячок, як представляють його у ролику пропагандисти, теж біженець з Бахмута. Чоловік запевняє, що українські військові стріляли по центру міста в кінці лютого 2023 року за гроші. Також Анатолій Крячок каже, що ЗСУ били по російським військам й їхали на техніці позначеній білими хрестами, які росЗМІ намагаються видати за нацистську свастику.

photo 2022 09 11 00 58 54 008aa

Ось такі білі хрести наносять на українську техніку. Це колона української бронетехніки на чолі з БМР на базі танку Т-64А.

Такий білий хрест — це один із символів, який зображували на козацьких прапорах, зокрема він був на гербі засновника Запорозької Січі Дмитра «Байди» Вишневецького. Також хрест був на прапорі Богдана Хмельницького. Цей символ немає нічого спільного із нацистською символікою, які намагаються просунути росіяни.

Світлана Рева — біженка з Бахмута. Розповідь про ЗСУ, які стріляють по цивільних

Screenshot 656 553ec

Світлана Рева, як її представляє пропагандистський канал, евакуйована з Бахмута. Фото: скріншот з відео

Світлана Рева — біженка з Бахмута. Жінка у ролику запевняє, що ЗСУ за допомогою дрона обстріляли її подвір’я. Військові бачили, що вона в цей момент була на вулиці. 

«Русских тогда даже близко не было. Это было начало февраля, такое было время. Нас обстреливали со всех сторон. Они прекрасно знали, что люди живут, потому что я написала на воротах такими большими буквами: “Люди живут”», — каже Світлана Рева. 

Потім жінка додає, що ЗСУ ховалися у будинках цивільних, тікаючи від обстрілів. Героїня суперечить своїм попереднім словам, адже, на її думку, росіян  в Бахмуті не було, а ЗСУ від когось ховалися у дворах. 

Нагадаємо, що росіяни вісім місяців намагаються окупувати Бахмут, позиції окупантів просуваються вглиб міста, а поруч є окупований Соледар, про який стало відомо 25 січня. Початок лютого для Бахмута був одним із найважчих місяців, окупанти почали просуватися у приватному секторі міста. Ось, наприклад дані з відкритого порталу DeepStateMap.Live. 2 лютого окупантів зафіксували у приватному секторі та на півдні міста.

Screenshot 662 3a83e

Дані з DeepStateMap.Live за 2 та 6 лютого 2023 року. Фото: скріншот

На початку повномасштабного вторгнення керівник військової адміністрації повідомляв, що територія Донеччини — не придатна для життя, тут будуть працювати ЗСУ, йтимуть військові дії, бої, тому були численні заклики евакуюватися. Певна частина населення це проігнорувала й зараз звинувачує ЗСУ, які прийшли обороняти Бахмут, ціною свого життя.

Володимир Поляков — біженець із Бахмута. Розповідь про вагнерівців, які їдять дітей

Screenshot 657 94e1a

Володимир Поляков, біженець із Бахмута. Фото: скріншот із відео

Володимир Поляков запевняє, що ЗСУ — це не люди. Чоловік впевнений, що українські війська грабують, вбивають та стріляють по цивільним будинкам.

«Как только ночь начинается у них (ред. мова йде про ЗСУ) начинается движуха. Грузят, грабят, кто домой, кто что. Все, что могут они все взрывают, все. Ничего живого не остается после них. По подвалам гранаты бросали, это фашисты так делают», — говориться бахмутянин Володимир Поляков.

Жодних підтверджених фактів мародерства ЗСУ немає. Натомість відомі факти, коли окупанти, які в 2022 році окупували Київщину, через кур’єрські доставки в Білорусі відправляють своїм рідним награбоване в Україні майно.

Відеодоказ:

Володимир Поляков також каже, що ЗСУ лякали цивільних розповідями про вагнерівців, які їдять дітей. Це звичайна перекручена російська пропаганда, яка була поширена ще в 2014 рік, коли окупанти розповсюджували фейки про українців, які їдять дітей та моляться Бандері. 

Юлія Михайлецька — біженка з Бахмута. Розповідь про постріли в цивільних

Screenshot 658 2ca12

Юлія Михайлецька, представлена як біженка з Бахмута. Фото: скріншот з відео

Юлія Михайлецька з Бахмута каже, що її разом з іншими людьми, вивели окупанти через руїни й доправили до безпечного місця. Жінка запевняє в цей час їх обстрілювали українські війська. Чому Юлія Михайлецька не евакуювалася з Бахмута за рік повномасштабної війни — невідомо. Співрозмовниця додає, що їх нарешті звільнили окупанти, адже останній час ЗСУ стріляли по цивільних, говорить бахмутянка.

Сергій Яртиковських — біженець з Бахмута. Розповідь про не турботливих ЗСУ

Screenshot 659 1cbdd

Сергій Яртиковських також з Бахмута. Фото: скріншот з відео

Сергій Яртиковських розповідає, що ЗСУ негативно ставилися до місцевих, однак це не так, адже ЗСУ допомагають людям евакуюватися. Нагадаємо, нещодавно ми записали історію з лікаркою Оленою Вороновою, родині якої українські військові допомогли виїхати із Забахмутки. Сьогодні волонтерка Інна Гайдай у себе на Телеграм-каналі “Бахмут”  розмістила відео, де українські військові також евакуюють мешканців міста, тобто навіть в таких умовах ЗСУ допомагають виїхати. 

«Нам на Украину ехать нет смысла. У меня родственники только в Молдавии. У меня и на Россию нет смысла ехать, но это лучше чем ехать на Украину. Потому что в Украине будущего нет с такой властью», — каже Сергій.

Тобто основною причиною, через яку він залишався в Бахмуті є бажання виїхати за межі України. Чоловік ймовірно боявся мобілізації і чекав можливості втекти від відповідальності.  

Чоловік обурюється, що в Україні закрили кордони для чоловіків, інакше він б мав можливість виїхати. Біженець каже, що українські військові залишили їм два ящики сосисок під дверима, але даже «не постучали в дверь», й не поцікавились як живуть цивільні в домі.

Тамара Коряк — біженка з Бахмута. Розповідь про ЗСУ, які знищували будинки з цивільними

Screenshot 660 7981e

Тамара Коряк, біженка з Бахмута. Фото: скріншот з відео

Тамару Коряк впізнали місцеві жителі, жінка виявляється ніколи не приховувала свою проросійську позицію, однак не це не звертали увагу. Зараз Коряк знаходиться на території підконтрольній росії й розповідає, як українські військові стріляли по цивільних будинках.

«Коряк Томара працювала в бухгалтерії поліклініки. Всі знали про її позицію. Ніхто не надавав значення всім її розповідям, з колорадськими стрічками ходили до останнього, поки була можливість», — каже місцева жителька Бахмута, яка впізнала Тамару Коряк.

Дмитро Банников — біженець з Бахмута. Розповідь про знищення ЗСУ міста

 Screenshot 661 77bcf

Дмитро Банников, біженець з Бахмута. Фото: скріншот з відео

Дмитро Банников також підтримує наратив, що в Бахмуті не було російських військ. Чоловік припускає, що ЗСУ стріляли самі по собі. Також українські військові, запевняє бахмутянин, обстрілювали житлові будинки й просто зрівнювали місто із землею. Дмитро Банников вважає, що ЗСУ стріляли по будинках РСЗВ “HIMARS” в серпні 2022 року.

Нагадаємо, що цю зброю Україна вимагала тривалий період, станом на серпень 2022 року на українському фронті загалом було близько 20 HIMARS, їх використовують для ураження складів зі зброєю окупантів, а не для руйнування цивільних будинків. 

Всі відео у якому виступають так звані біженці із Бахмута мають один й той самий сюжет. Людей закликають говорити про жорстоке поводження ЗСУ із цивільними, та поширювати російську пропаганду. 

«У мене є знайомі, які поїхали в росію. Вони побачили, що живуть там набагато гірше, ніж в Україні. Повернутися назад не можуть, бо вже мають російські паспорти, скаржаться на життя там», — каже бахмутянка Олена Воронова.

Евакуйовані в росію люди не зможуть спокійно повернутися додому в Україну, отримавши російські паспорти та публічно дякуючи загарбниками — вони стають об’єктами для соціального осуду. 

Фото: «Бахмут. IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

В Кракові та Варшаві з’явилися листівки із закликом вступати до ПВК Вагнер

Семаковська Тетяна 11:58, 14 Серпня 2023

photo 2023 08 14 11 40 48 bb044Днями у столиці Польщі та місті Кракові місцеві мешканці помітили агітаційні листівки, які закликають вступати до терористичного угрупування ПВК Вагнер, найманці якого тривалий час перебували на Бахмутському напрямку. Пропагандистські листівки невідомі особи розклеїли у публічних місцях.

Про це повідомив голова МВС та адміністрації Польщі Маріуш Камінський у соцмережі.

Листівки Вагнера у Варшаві

Screenshot 57 30a50

Повідомлення на сторінці Маріуша Камінського. Фото: з відкритих джерел

Мешканці столиці та Кракова помітили на вулицях, переважно на стінах та сміттєвих урнах, пропагандистські заклики від ПВК Вагнер, їх зняли на фото та відео. QR-код, який був на листівках переправляв користувачів на російськомовний сайт.

Як виявилося листівки розклеювали громадяни росії, які зараз перебувають в Польщі, обох вже затримали.

photo 2023 08 14 11 40 49 e124c

На урні від сміття розмістили агітаційну листівку. Фото: з відкритих джерел

“ABW (Агентство внутрішньої безпеки) у співпраці з поліцією ідентифікувала і затримала двох росіян, які розповсюджували пропагандистські матеріали “Вагнер Груп” у Кракові та Варшаві. Обом було висунуто звинувачення, в тому числі у шпигунстві, і вони були взяті під варту”, — повідомив Маріуш Камінський та пообіцяв згодом надати більше інформації.

Вам буде цікаво:

Фото: з відкритих мереж

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Фейк: росіяни стверджують, що в Греції ненавидять нацистів з «Азова»

Семаковська Тетяна 14:00, 12 Серпня 2023

Плакат головна 02207

У четвер, 10 серпня, київське «Динамо» провело перший матч 3-го кваліфікаційного раунду Ліги конференцій у новому сезоні. Українська команда в гостьовому поєдинку на стадіоні імені Клеантіса Вікілідіса в грецьких Салоніках зіграла з «Арісом». «Біло-сині» поступилися грекам з мінімальним рахунком — 1:0.

Російські телеграм-канали повідомили, що під час гри вболівальники ФК «Аріс» розгорнули транспарант із написом «Знищити Азовських нацистів». Водночас російські пропагандисти почали просувати наратив, що в Греції ненавидять нацистів «Азова». За повідомленнями росЗМІ, у такий спосіб уболівальники ФК «Аріс» під час гри з київським «Динамо» бадьорили свою команду.

Редакція «Бахмут. IN.UA» вирішила перевірити, чи був цей плакат насправді розгорнутий під час трансляції.

Футбольна гра зі статусом «високого ризику» від УЄФА

Матч «Аріс» — «Динамо» у відборі Ліги конференцій отримав статус «високого ризику» від УЄФА (Спілки європейських футбольних асоціацій). Грецькому клубу навіть довелося нагадувати вболівальникам, що смолоскипи, феєрверки, лазери, спалахи та інші засоби заборонені на стадіоні.

Справа в тому, що 8 серпня в Афінах між фанатами футбольних клубів «AEK» та «Динамо Загреб» сталася масова сутичка. Як повідомив «Reuters», під час жорстокої бійки загинув 29-річний чоловік, який отримав ножові поранення. Також тоді серйозно постраждали троє грецьких і п’ятеро хорватських уболівальників. Крім того, поліція затримала 98 осіб.

У зв’язку з цим статус «високого ризику» поширився на всі матчі грецьких команд у єврокубках. Відповідно УЄФА делегувала на гру «Аріс» — «Динамо» двох осіб — спостерігача матчу з Фінляндії та спостерігача безпеки з Північної Македонії.

Плакат розгорнули і згорнули

Банер дійсно з’явився в кадрі трансляції в першому таймі. Під час гри на домашній трибуні, де знаходилися переважно вболівальники грецького клубу, невідомі особи розгорнули транспарант із написом «Знищити Азовських нацистів». Це сталося за воротами українського голкіпера Георгія Бущана.

Плакат розгортають fb4a6Плакат починають розгортати на 86-секунді гри. Фото: скріншот

Плакат згортають 7f93dБанер згортають через дев’ять хвилин. Фото: скріншот

Транспарант провисів до тих пір, доки організатори матчу не зробили зауваження і не змусили його згорнути. У другому таймі зустрічі адміністрація простежила, щоб банер не з’явився повторно.

Росіяни заявляють, що греки ненавидять «нацистів-азовців»

Пропагандисти того ж дня почали поширювати наратив, що в Греції ненавидять нацистів з «Азова». Зокрема через те, що нібито українські захисники після закінчення війни з росією поїдуть до Європи наводити лад і різати «грецьких ліваків».

Росіяни стверджували, що транспарантом із написом «Знищити Азовських нацистів» уболівальники ФК «Аріс» під час гри з київським «Динамо» бадьорили свою команду.

Плакат пропаганда росіян fddadДопис із пропагандистського телеграм-каналу. Фото: скріншот

Хто ж розгорнув плакат?

Зазначимо, що:

По-перше, під час трансляції ми побачили лише кілька плакатів із написами англійською мовою. Решта були написані грецькою.

По-друге, не можна стверджувати, що банер розгорнули саме грецькі вболівальники ФК «Аріс». Майже неможливо перевірити, хто це був насправді:

  • греки, які хочуть «знищити азовських нацистів»;
  • греки, які не знають рідної мови і спілкуються англійською;
  • грецькі вболівальники ФК «Аріс»;
  • грецькі вболівальники іншого футбольного клубу;
  • греки з проросійською позицією;
  • росіяни, які перебувають у Греції та прийшли на матч з плакатом;
  • інші невідомі особи.

По-третє, під час трансляції українські коментатори обговорювали, що на трибунах багато представників «забороненої країни».

По-четверте, нам вдалося з’ясувати, що за добу до гри з киянами грецький клуб висловив підтримку українському народу.

ФК «Аріс» відкрито підтримує Україну

Зазначимо, що напередодні матчу компанія «Amani Swiss», якій належить футбольний клуб, оголосила, що відправить Україні гуманітарну допомогу на майже два мільйони доларів.

«Випробуванням українського народу немає кінця. Місяці йдуть, атаки на країну тривають, а дефіцит товарів у критично важливих галузях, таких як охорона здоров’я, зростає.

З глибоким співчуттям «Amani Swiss» у співпраці з «Coherus Biosciences» та «Direct Relief» вирішили допомогти на практиці та надіслати Україні гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільйона доларів. Це спеціалізовані препарати для онкохворих, які проходять хіміотерапію, та людей, які страждають від синдрому радіаційної кислоти.

Цією пожертвою ми хочемо практично продемонструвати нашу солідарність із дружнім українським народом у момент, коли він потребує допомоги всіх нас. Офіційне оголошення відбудеться на спеціальній церемонії завтра, у четвер, 10 серпня о 17:00 в готелі «Porto Palace», — йдеться в заяві «Amani Swiss».

Заява на сайті c026fПовідомлення компанії на офіційному сайті ФК «Аріс». Фото: скріншот

До слова, кияни ще мають шанси на вихід до наступного раунду Ліги конференцій. Зустріч-відповідь «Динамо» і «Аріса» відбудеться наступного четверга, 17 серпня, на стадіоні «Superbet Arena» в Бухаресті. Матч розпочнеться о 20:00.

Читайте також: Маніпуляція: пропагандисти заявляють, що повільний контрнаступ ЗСУ викликав розчарування в Україні

Зазначимо, що російські пропагандисти систематично просувають думку по провалений український контрнаступ. До слова, нещодавно журналісти з рф перекрутили слова речника Пентагону, бригадного генерала Сполучених Штатів Америки Патріка Райдера і заявили, що ЗСУ «затиснуті» росіянами між мінними полями.

Вам буде цікаво:

Фото: скріншот

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

photo 2023 08 14 11 40 48 bb044

В Кракові та Варшаві з’явилися листівки із закликом вступати до ПВК Вагнер

Днями у столиці Польщі та місті Кракові місцеві мешканці помітили агітаційні листівки, які закликають вступати до терористичного угрупування ПВК Вагнер, найманці якого тривалий час перебували […]

Плакат головна 02207

Фейк: росіяни стверджують, що в Греції ненавидять нацистів з «Азова»

У четвер, 10 серпня, київське «Динамо» провело перший матч 3-го кваліфікаційного раунду Ліги конференцій у новому сезоні. Українська команда в гостьовому поєдинку на стадіоні імені […]

Жінка біля зруйнованого будинку 28217

Маніпуляція: пропагандисти заявляють, що повільний контрнаступ ЗСУ викликав розчарування в Україні

Американське видання «The Washington Post» 10 серпня опублікувало статтю під назвою «Повільний контрнаступ пригнічує настрій в Україні». Журналісти газети поспілкувалися з постраждалими від російського терору […]

Screenshot 818 04459

Маніпуляція. Австралійці привітали росіян зі звільненням Бахмуту

За нашими спостереженнями, російська пропаганда часто використовує міжнародну підтримку для просування своїх наративів. Так, цього разу, мережею ширитися відео де нібито австралійці вітають росіян зі […]

3020067 yakoyu zbroeyu ukrayintsi mozhut zahistiti sebe ta sviy dim novini kompaniy f954e

Росіяни поширюють фейкове відео, де бійці ЗСУ застрелили побратима

Днями на просторах пропагандистських каналів з’явилося відео, на якому начебто бійці ЗСУ самі через необережність вбили одного з побратимів. Таким чином російська пропаганда показує, мовляв, […]