«Вагнерівці переважають чисельністю, але вони нічого не можуть зробити» — інтерв’ю про аеророзвідника з Бахмута

Семаковська Тетяна 17:15, 17 Травня 2023

БАХМУТ 21 2 b8cd9Військовий Дмитро родом з Бахмута, зараз чоловік служить в першій самохідній артилерійській дивізії. До повномасштабної війни в Дмитра не було військового досвіду, він разом з родиною евакуювався, отримав статус ВПО й регулярно проходив до військкомату відмічатися. В січні 2023 року чоловіка мобілізували, зараз Дмитро захищає одні із найзапекліших напрямків: Бахмутський та Авдіївський.

Про те, як воюють вагнерівці, чому дрони важливі на війні та як захисники сприймають російську пропаганду — Дмитро розповів в інтерв’ю редакції «Бахмут IN.UA»

Перед виїздом на фронт Дмитра навчали азам керування дронами

Військовий Дмитро розмовляє з нами по той бік телефону, чоловік має спокійний та виважений голос. Зараз його підрозділ на передислокації, ще лічені дні й його разом з побратимами скерують на фронт, а зараз невеликий перепочинок.

«До війни я не мав військового досвіду. У військкомат прийшов, як ВПО-шник з Бахмута. Ходив, відмічався. В січні мене мобілізували й відправили в навчальний центр, там я пробув півтора місяця. Відучився й потрапив в артилерійський взвод, морська піхота», — розповідає Дмитро.

зображення viber 2023 05 16 16 22 55 018 d9280

Підрозділ Дмитра. Фото: особистий архів героя

Чоловіка навчали українські інструктори, які мали військовий досвід з гарячих точок, зокрема й оборонці Бахмута, але оскільки їх інколи бракувало частину військових відправляли на навчання за кордон до іноземних наставників.

«Я оператор-навідник по дрону за фахом здобутим в ЗСУ, але я вже побував й навідником на САУ (ред. самохідна артилерійська установка), й безпосередньо виїжджав на бойові завдання. Так, що досвід в мене вже є», — запевняє військовий.

Деяких мобілізованих навчав вже сам Дмитро, наприклад, якщо людина не вміла користуватися новими установками.

Нагадаємо, в Україні працює спеціалізований центр Крук,Крук, який займається підготовкою пілотів-операторів квадракоптерів, які діють у зоні бойових дій. До слова випускники центру Крук працюють і на Бахмутському напрямку. Для військових — навчання безкоштовне.

Пропагандистські заяви про взяття Бахмута нас забавляють

зображення viber 2023 05 16 16 22 55 129 139bc

Дмитро на фронті. Фото: особистий архів героя

Дмитро перебуває в лавах ЗСУ із січня, це останні місяці коли, вагнерівці й російська регулярна армія завзято намагаються окупувати Бахмут. Проте вони не тільки не взяли місто, але й дочекалися до українського контрнаступу. Попри те, російська пропаганда запевняє — в окупантів все йде за планом, а в Міноборони рф роздаються медалі.

Ми запитали у Дмитра, як на фронті військові реагують на пропагандистські залякування, та чи впливає це на їх психологічний стан.

«Всі ці заяви нас тільки смішать, якщо чесно. У мене багато знайомих під Бахмутом боронить. У них адекватне командування, є забезпечення й бачити це все по новинах…Так, вагнерівців значно більше за кількістю, але в цілому вони не можуть нічого зробити. Мене навчали так, що ніколи не потрібно недооцінювати ворога. У росіян є хороша техніка,  люди, у них є все, щоб нам протистояти», — каже Дмитро.

Життя аеророзвідника

Зі своїми рідними чоловік спілкується в міру можливості, але переважно зв’язок тримають часто. Дмитро каже, що він не думає про відпустку, але чоловіки, які вже відслужили рік втомилися й хотіли б трохи перепочити.

Дмитро додає, що зараз працює в аеророзвідці, тому часу на відпочинок у нього небагато. День починається о четвертій ранку й до восьмої години вечора чоловік виконує бойові задачі. Якщо пощастить може поспати.

«Найважче в роботі аеророзвідника — виявити місце з якого ми будемо спостерігати за ворогом. Командир дає визначені координати, а ми вже повинні подивитися місце звідки будемо непомітно запускати дрони. У росіян дрони небезпечніші, ніж в нас. В першу чергу, їхні Орлани (ред. БПЛА). Я особисто бачив їх, нам пощастило, що ми стояли в посадці й дрон нас не помітив, а пролетів повз. Розвідка у них також працює швидко, ворога не можна недооцінювати», — наголошує військовий.

Дрони в сучасній війні дуже важливі, наголошує Дмитро. Позитивно військовий відгукується про роботу квадрокоптера DJI Mavic 3.

«Дрони — це наші очі, без них не буде коректної роботи артилерії», — запевняє оборонець.

У вільний час аеророзвідник читає новини, зокрема бахмутські пабліки, а  під час виконання завдання фокусується тільки на поставленій цілі, щоб не відволікати думки.

Збір на автівку

Дмитру разом з його побратимами зараз  потрібна машина для виконання бойових задач. Оборонці наразі на передислокації, незабаром їх відправлять на новий напрямок, тож машина потрібна терміново.

Необхідна сума — 100 тисяч гривень

Зібрано: 62 705 гривень

Допомогти вигнати окупантів з України можна за посиланням: https://send.monobank.ua/jar/zVt4vMYJx

Фото: «Бахмут IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Фото

Тест новина 2 категорії

Admin Mavericks 10:24, 30 Серпня 2023

Тест новина 2 категорії

Як Тік-Ток може бути корисний для підлітків та чому дорослим варто читати книги не за віком: погляд письменниці Світлани Вертоли

Семаковська Тетяна 14:15, 4 Серпня 2023

Світлана Вертола — українська письменниця, дівчина пише книги для підлітків, але насправді їх читають й дорослі, бо інколи хочеться побачити бодай через книгу щось хороше та світле. Світлана сама переселенка, рідне місто героїні — Іловайськ зараз окуповане. Одна з книг авторки, це «Юна. Війна», якраз розповідає про події в 2014 році, коли почалися війна.

Світлана Вертола поділилася із редакцією «Бахмут. IN.UA» своїм баченням на книги, розповіла, як зараз себе почувають українські видавництва, що є популярним на книжковому ринку, та чому Тік-Ток корисний для підлітків?

В Україні дають шлях для розвитку молодим письменникам

2023 06 19 11.39.20 e1687167678582 600x869 b7d1b

Книга «Лель». Фото: видавництво Прометей

Попри те, що в країні триває повномасштабна війна, наші видавництва намагаються не тільки забезпечувати якісними книгами та новими релізами закордонних новинок, але й дають шлях для молодих авторів. Зараз, каже Світлана Вертола, значно зріс попит на українську книгу. Сама авторка полюбляє творчість Андрія Любки, каже, що його книги допомагають легше переживати довгі мандрівки.

«Ті видавництва, які в більшості спеціалізувалися на перекладній літературі, зараз більше шансів дають саме українським авторам. Ті, хто раніше спеціалізувався на нон-фікшні, як от видавництво “Лабораторія”, чи “Віхола” зараз відкривають можливості для прози. Можна надіслати рукопис на розгляд», — говорить письменниця.

До слова, книга «Лель» авторства Світлини Вертоли вийде у видавництві «Прометей», ця новинка була написана під час повномасштабної війни. В сюжеті повісті слов’янська міфологія, нею авторка надихнулася під час життя на Хмельниччині, сюди довелося евакуюватися з Києва.

«Сестра нареченого якось принесла мені книгу про традиційні слов’янські вірування, я вже не пам’ятаю її назви, але саме там я натрапила на бога Леля. Це бог кохання, який ставиться до любові, як до гри. Він закохував у себе дівчат, а потім зникав. Такий собі пікапер, але з попередніх тисячоліть. Я почала шукати про нього більше інформації, виявилося, що його могли створити штучно об’єднавши кілька богів кохання, я вирішила трішки змінити його персонажа. Перенесла його в сучасний Київ, змусила ходити на барахолки, секонди та знайти своє кохання», — згадує Світлана Вертола.

Прочитати книгу авторка радить тим, кому хочеться трохи казки у житті, а крім того «Лель» сподобається тим, хто любить Київ, його вулички та вінтажні барахолки.

Підліткова література показує правильну рольову модель

359818102 2635934249887665 9171714623443963223 n 12261

Світлана Вертола. Фото: надане героїнею

Підліткову літературу зараз читають не лише підлітки. Як каже авторка, вона стала популярною серед покоління міленіалів, молодь якій зараз орієнтовно 25 років, вона також часто обирає саме підліткові книги.

«Я скажу, те що особисто приваблює мене. Мені наразі 25, я якраз є учасником цієї категорії. На мою думку, сучасна підліткова література показує правильну рольову модель. Наведу приклад, в одному із рукописів я описала ситуацію, коли батько родини розпочав конфлікт з дружиною, бо в нього була не попрасована сорочка. Цей приклад я взяла з власної родини, бо побутовими питаннями у нас займалася мама. Редакторка порадила мені змінити цей уривок, бо ми, як письменники маємо закладати інші ролі. Ми маємо показувати, зокрема, що ділити хатні обов’язки потрібно рівноцінно. Хлопці-підлітки можуть перейняти цю модель», — пояснює співрозмовниця.

Авторка вважає, що така, на перший погляд, маленька деталь насправді додає зовсім інші сенси в книгу. А обирають книги такого формату дорослі, щоб відпочити, або ж згадати свої перші відчуття, як от перше кохання, зрада.

Як Тік-Ток просуває читання в Україні?

Screenshot 44 7c98d

Світлана Вертола на Книжковому Арсеналі. Фото: скріншот 

Не завжди, коли ваша дитина гортає стрічку Тік-Току вона марно проводить час, як вважають батьки. Наприклад, саме завдяки книжковим відео в цій мережі українці активно діляться відгуками на книги, пояснює Світлана Вертола.

«На популярність книг впливає те, що з’явилася величезна кількість тематичних блогів в Інстаграмі, Тік-Тоці, є книжкові клуби. Вони розповідають про книги наскільки цікаво, що інтригують молодь різного віку й самому хочеться почитати.Такі хобі допомагають заземлитися, бо насправді, це якісний час, який ми проводимо для себе», — каже Світлана Вертола.

Майбутній книжковий ринок України, зокрема підліткової літератури письменниця бачить різностороннім, а ще хотіла б, щоб популяризували читання через рекламу в громадських місцях, в метро, торгових центрах. Але є й позитивні зміни, які вже можна бачити.

«Це стосується бібліотек, вони стають хабами, я бачила зали, де люди можуть почитати книгу, випити каву, погратися з дітьми, де юристи допомагали ВПО. Було б дуже добре, якби бібліотеки інтегрували в нашу освіту, робили їх такими сучасними, водили дітей на екскурсії. Але звісно, те, що ми бачимо зараз з книжковим ринком в Україні тішить, посприяла й заборона російськомовної літератури», — каже Світлана Вертола.

Що робити, якщо дитина не любить читати?

349152724 934658054256071 2722721101251900282 n a2a49

Книга письменниці. Фото: надані героїнею

Ми запитали Світлану Вертолу й про іншу проблему, на яку часто скаржаться батьки — це коли діти не люблять читати. Тут важливо діяти ненав’язливо, каже авторка й своїм прикладом показувати підлітку любов до книги. Гарним варіантом буде відвідати книжкові ярмарки та фестивалі. Останнім часом дітям цікаво не тільки бачити книгу, але і її автора.

«Люди дуже дивуються, коли бачать живих письменників. Важливо показати, це живе середовище. Я часто відвідую книжкові фестивалі й бачу цей захват, коли людина бачить перед собою письменника, хоче поспілкуватися», — каже Світлана Вертола.

Письменниця радить відвідувати Книжковий Арсенал, а з останніх актуальних подій планується KyivBookFest. Він пройде в столиці з 8 по 10 вересня. На заході планують презентацію книги «Юна. Війна», ухил буде на життя Іловайську.

Книжка може стати дорогою до адаптації дитини ВПО

Читання можна розглядати як своєрідну психологічну допомогу для підлітків, каже авторка. Світлана сама має двічі досвід внутрішнього переміщення, раніше вона жила в Іловайську, потім переїхала до Бучі.

«Я закінчувала школу в новому місті, наш будинок був зруйнований, це був дуже важкий виклик для мене, освоїтися на новому місці нелегко. Пам’ятаю, що мені допомогли книги, вони відволікають тебе, інколи навіть допомагають знаходити рішення», — пояснює письменниця.

Для тих дітей, які зараз переживають вимушене переміщення авторка радить почитати її книгу «Юна. Війна», вона якраз описує початок війни в Іловайську 2014 року. В сюжеті закохані підлітки Юна та Рома, хлопець залишається в окупації, а Юна їде до Києва, війна розлучає пару й ставить багато важких викликів. Ця книга опинилася у списку премії Львова – міста літератури 2023.

«Я отримувала вже багато відгуків по цій книзі саме від дітей, які пережили внутрішнє переміщення. Вона до певної міри терапевтична, бо дозволяє зрозуміти, що ти не сам. Потрібно знаходити в собі сили пережити це все, зберегти здоров’я, як фізичне, так й ментальне», — говорить Світлана Вертола.

Письменниця радить батькам заглянути на портал «БараБука», тут є багато порад, як правильно говорити з дітьми про війну, й великий вибір книг на цю тему.

Вам буде цікаво:

Фото: «Бахмут. IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Тест новина 2 категорії

Тест новина 2 категорії

10:24, 30.08.2023 Admin Mavericks

Як Тік-Ток може бути корисний для підлітків та чому дорослим варто читати книги не за віком: погляд письменниці Світлани Вертоли

Світлана Вертола — українська письменниця, дівчина пише книги для підлітків, але насправді їх читають й дорослі, бо інколи хочеться побачити бодай через книгу щось хороше […]

Яким був Донецьк 2014 року: історія точки повернення Сергія Косяка

У 2014 році доля українського Донецька різко обернулася на 180°. Місто, яке раніше стрімко розвивалося захопили росіяни, до них доєдналися такі самі прихильники “русского мира”. […]

Чому варто обирати українську Вікіпедію замість російської: пояснення від документатора Сергія Петрова

Часто при пошуку якоїсь інформації в Інтернеті видача пошуковика видає і статті з Вікіпедії. Навіть якщо людина шукає інформацію українською мовою, десь поряд у цій […]

Історія бахмутянки Тетяни Шиян: евакуюватися з пекла війни та знайти кохання

Як виїхати жінці з трьома дітьми, перейти кордон пішки, працювати на двох роботах, а потім знайти кохання всього життя в Україні, в лавах ЗСУ — […]