Маніпуляція: пропагандисти заявляють, що повільний контрнаступ ЗСУ викликав розчарування в Україні

Семаковська Тетяна 11:10, 12 Серпня 2023

Жінка біля зруйнованого будинку 28217

Американське видання «The Washington Post» 10 серпня опублікувало статтю під назвою «Повільний контрнаступ пригнічує настрій в Україні». Журналісти газети поспілкувалися з постраждалими від російського терору українцями з Києва, Кривого Рогу, Сміли, Покровська та інших районів Донецької області. Пригнічені люди, які втратили житло та близьких, у розмові з кореспондентами побіжно згадали про відчуття колективного «розчарування» (ред. через щоденні ракетні, артилерійські обстріли з боку рф, загиблих співгромадян). В однієї зі співрозмовниць газети склалося враження, що український контрнаступ відбувається «повільно». 

Російська пропаганда одразу ж це підхопила і заявила, що повільний контрнаступ ЗСУ викликав почуття розчарування в Україні. Російські телеграм-канали також стверджують, що українці не отримують хороших новин, яких дуже потребують. 

Редакція «Бахмут. IN.UA» пояснює, чому російська пропаганда в телеграм-каналах є маніпуляцією.

До слова, над матеріалом працювали керівниця Каїрського бюро «The Washington Post» Сіобхан О’Грейді, український журналіст Костянтин Худов та фотожурналістка Хайді Левін. 

Оригінальні тези зі статті

  • Майже 18 місяців Україна протистояла своїм російським загарбникам, згуртовуючи підтримку своїх військ, здобувши торішні бойові перемоги в Київській, Харківській та Херсонській областях.
  • Українські офіційні особи та їхні західні партнери говорили про майбутній контрнаступ, який, підкріплений потоком нової зброї та навчанням, як вони сподівалися, мав переломити хід війни.
  • Через два місяці після того, як Україна пішла в атаку, з невеликим видимим прогресом на фронті та невпинним, кривавим літом по всій країні, розповідь про єдність і нескінченну наполегливість почала руйнуватися.
  • Кількість загиблих — незліченні тисячі — щодня зростає. Мільйони переселенців не бачать шансів повернутися додому. У кожному куточку країни мирні жителі виснажені хвилею недавніх атак росії.
  • Цього тижня дві російські ракети влучили в один квартал у місті Покровськ, де евакуаційний потяг регулярно забирає людей, які тікають із прифронтових районів неподалік, убивши мирних жителів і рятувальників.
  • Українці, які дуже потребують хороших новин, їх просто не отримують.

У Смілі, маленькому місті в центральній Україні, 42-річна пекарка Алла Близнюк, щодня продає солодощі на поминках, доки батьки готуються ховати своїх дітей, загиблих на фронті.

За словами жінки, раніше, навіть коли ситуація була болючою, «люди були єдині». Вони волонтерили, готували один одному їжу та розносили військовим. Наразі у неї є відчуття колективного «розчарування». Алла Близнюк додала, що Україна не розголошує кількість своїх військових втрат. За її словами, люди діляться історіями про нових солдатів на фронті, які протрималися лише два-три дні.

Близнюк 0d1f6Оригінальний текст статті. Фото: скріншот

У Києві 36-річна адміністраторка Юлія Пальцева зазначила, що була шокована тим, як кияни все ще тусуються та розважаються. Її хлопець на фронті, скоро його мають перекинути воювати під Бахмут.

«Всі ці танцюючі та усміхнені люди повинні пам’ятати, що такі солдати, як мій хлопець, знаходяться в окопах без жодних ротацій і щодня піддаються обстрілам. 

 

Наші очікування були вищими. Якщо це відбувається, то повільно», — висловила особисту думку стосовно українського контрнаступу Юлія Пальцева. 

Пальцева e13ccОригінальна цитата мешканки Києва в статті. Фото: скріншот

Як маніпулює російська пропаганда?

Росіяни зліпили з оціночних суджень і особистих думок героїнь статті власний заголовок, на який посилаються прямою цитатою — «Повільний контрнаступ ЗСУ викликав почуття розчарування в Україні». Нібито це і є заголовок матеріалу «The Washington Post», а вони просто переклали його. Нагадаємо, оригінальний заголовок — «Повільний контрнаступ пригнічує настрій в Україні».

«Весь цей час українська влада та їхні західні партнери розкручували майбутній контрнаступ, який, як вони сподівалися, завдяки потоку нової зброї та навчання переламає хід війни. Але через два місяці без видимих результатів ціною великої крові, наратив про єдність і нескінченну стійкість почав руйнуватися. Українці, дуже потребують хороших новин, але вони їх не отримують», — заявляють окупанти.

Допис пропагандистів 85712Допис в російському телеграм-каналі. Фото: скріншот

Цілі російської пропаганди

У коментарі редакції «Бахмут IN.UA» молодший аналітик «VoxCheck» Віктор Шолудько пояснив, чому російська пропаганда так прагне показати, що контрнаступ України  «провалися».

Основні наративи про український контрнаступ

Спостерігаючи за російською пропагандою, є декілька головних наративів, які можна виділити в рамках дезінформації про українські наступальні дії: 

  • Україна має величезні втрати у живій силі.
  • росія знищила ледь не всю, або значну кількість західної техніки.
  • Західна техніка та стратегія неефективні проти російської.
  • Захід незадоволений темпами контрнаступу та хоче припинити підтримувати Україну.

Канали поширення

Переважними каналами поширення російської дезінформації залишаються телеграм-канали. Також можна відзначити, що ці наративи поширюють в іноземних медіа з “чорного списку”, які ми відстежуємо у нашому проєкті “Propaganda Diary”

Цілі

Головна ціль — показати, що контрнаступ України провалися (забуксував, йде не за планом). У такий спосіб ворог добивається деморалізації населення і намагається підштовхнути нас до перемовин, оскільки Україна нібито зазнає неймовірні втрати, а Захід хоче припинити підтримку. Для Західної аудиторії це нібито показує неспроможність та непрофесійність ЗСУ, а тому їх не потрібно підтримувати, оскільки вони й так програють. Також у такий спосіб намагаються показати, що тактика та навчання Заходу неефективні. 

Цільова аудиторія

В Україні це у першу чергу цивільні, зокрема родичі військових. Рф намагається вплинути на них, щоб вони вимагали від української влади перемовин та припинення спротиву. 

Також важливим є поширення пропаганди на Заході. Цільовою аудиторією є ті, хто активно підтримує Україну, щоб зламати їхню віру в допомогу. 

Динаміка

Збільшення російської дезінформації про український наступ активно відбулося приблизно у червні 2023 року.

Зазначимо, що пропагандисти систематично просувають думку по провалений український контрнаступ. До слова, нещодавно журналісти з рф перекрутили слова речника Пентагону, бригадного генерала Сполучених Штатів Америки Патріка Райдера і заявили, що ЗСУ «затиснуті» росіянами між мінними полями.

Читайте також: Український телеграм-канал маніпулює темою боїв в Бахмуті посилаючись на слова із The Wall Street Journal

Вам буде цікаво:

Фото: Heidi Levine, «The Washington Post»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

В Кракові та Варшаві з’явилися листівки із закликом вступати до ПВК Вагнер

Семаковська Тетяна 11:58, 14 Серпня 2023

photo 2023 08 14 11 40 48 bb044Днями у столиці Польщі та місті Кракові місцеві мешканці помітили агітаційні листівки, які закликають вступати до терористичного угрупування ПВК Вагнер, найманці якого тривалий час перебували на Бахмутському напрямку. Пропагандистські листівки невідомі особи розклеїли у публічних місцях.

Про це повідомив голова МВС та адміністрації Польщі Маріуш Камінський у соцмережі.

Листівки Вагнера у Варшаві

Screenshot 57 30a50

Повідомлення на сторінці Маріуша Камінського. Фото: з відкритих джерел

Мешканці столиці та Кракова помітили на вулицях, переважно на стінах та сміттєвих урнах, пропагандистські заклики від ПВК Вагнер, їх зняли на фото та відео. QR-код, який був на листівках переправляв користувачів на російськомовний сайт.

Як виявилося листівки розклеювали громадяни росії, які зараз перебувають в Польщі, обох вже затримали.

photo 2023 08 14 11 40 49 e124c

На урні від сміття розмістили агітаційну листівку. Фото: з відкритих джерел

“ABW (Агентство внутрішньої безпеки) у співпраці з поліцією ідентифікувала і затримала двох росіян, які розповсюджували пропагандистські матеріали “Вагнер Груп” у Кракові та Варшаві. Обом було висунуто звинувачення, в тому числі у шпигунстві, і вони були взяті під варту”, — повідомив Маріуш Камінський та пообіцяв згодом надати більше інформації.

Вам буде цікаво:

Фото: з відкритих мереж

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Фейк: росіяни стверджують, що в Греції ненавидять нацистів з «Азова»

Семаковська Тетяна 14:00, 12 Серпня 2023

Плакат головна 02207

У четвер, 10 серпня, київське «Динамо» провело перший матч 3-го кваліфікаційного раунду Ліги конференцій у новому сезоні. Українська команда в гостьовому поєдинку на стадіоні імені Клеантіса Вікілідіса в грецьких Салоніках зіграла з «Арісом». «Біло-сині» поступилися грекам з мінімальним рахунком — 1:0.

Російські телеграм-канали повідомили, що під час гри вболівальники ФК «Аріс» розгорнули транспарант із написом «Знищити Азовських нацистів». Водночас російські пропагандисти почали просувати наратив, що в Греції ненавидять нацистів «Азова». За повідомленнями росЗМІ, у такий спосіб уболівальники ФК «Аріс» під час гри з київським «Динамо» бадьорили свою команду.

Редакція «Бахмут. IN.UA» вирішила перевірити, чи був цей плакат насправді розгорнутий під час трансляції.

Футбольна гра зі статусом «високого ризику» від УЄФА

Матч «Аріс» — «Динамо» у відборі Ліги конференцій отримав статус «високого ризику» від УЄФА (Спілки європейських футбольних асоціацій). Грецькому клубу навіть довелося нагадувати вболівальникам, що смолоскипи, феєрверки, лазери, спалахи та інші засоби заборонені на стадіоні.

Справа в тому, що 8 серпня в Афінах між фанатами футбольних клубів «AEK» та «Динамо Загреб» сталася масова сутичка. Як повідомив «Reuters», під час жорстокої бійки загинув 29-річний чоловік, який отримав ножові поранення. Також тоді серйозно постраждали троє грецьких і п’ятеро хорватських уболівальників. Крім того, поліція затримала 98 осіб.

У зв’язку з цим статус «високого ризику» поширився на всі матчі грецьких команд у єврокубках. Відповідно УЄФА делегувала на гру «Аріс» — «Динамо» двох осіб — спостерігача матчу з Фінляндії та спостерігача безпеки з Північної Македонії.

Плакат розгорнули і згорнули

Банер дійсно з’явився в кадрі трансляції в першому таймі. Під час гри на домашній трибуні, де знаходилися переважно вболівальники грецького клубу, невідомі особи розгорнули транспарант із написом «Знищити Азовських нацистів». Це сталося за воротами українського голкіпера Георгія Бущана.

Плакат розгортають fb4a6Плакат починають розгортати на 86-секунді гри. Фото: скріншот

Плакат згортають 7f93dБанер згортають через дев’ять хвилин. Фото: скріншот

Транспарант провисів до тих пір, доки організатори матчу не зробили зауваження і не змусили його згорнути. У другому таймі зустрічі адміністрація простежила, щоб банер не з’явився повторно.

Росіяни заявляють, що греки ненавидять «нацистів-азовців»

Пропагандисти того ж дня почали поширювати наратив, що в Греції ненавидять нацистів з «Азова». Зокрема через те, що нібито українські захисники після закінчення війни з росією поїдуть до Європи наводити лад і різати «грецьких ліваків».

Росіяни стверджували, що транспарантом із написом «Знищити Азовських нацистів» уболівальники ФК «Аріс» під час гри з київським «Динамо» бадьорили свою команду.

Плакат пропаганда росіян fddadДопис із пропагандистського телеграм-каналу. Фото: скріншот

Хто ж розгорнув плакат?

Зазначимо, що:

По-перше, під час трансляції ми побачили лише кілька плакатів із написами англійською мовою. Решта були написані грецькою.

По-друге, не можна стверджувати, що банер розгорнули саме грецькі вболівальники ФК «Аріс». Майже неможливо перевірити, хто це був насправді:

  • греки, які хочуть «знищити азовських нацистів»;
  • греки, які не знають рідної мови і спілкуються англійською;
  • грецькі вболівальники ФК «Аріс»;
  • грецькі вболівальники іншого футбольного клубу;
  • греки з проросійською позицією;
  • росіяни, які перебувають у Греції та прийшли на матч з плакатом;
  • інші невідомі особи.

По-третє, під час трансляції українські коментатори обговорювали, що на трибунах багато представників «забороненої країни».

По-четверте, нам вдалося з’ясувати, що за добу до гри з киянами грецький клуб висловив підтримку українському народу.

ФК «Аріс» відкрито підтримує Україну

Зазначимо, що напередодні матчу компанія «Amani Swiss», якій належить футбольний клуб, оголосила, що відправить Україні гуманітарну допомогу на майже два мільйони доларів.

«Випробуванням українського народу немає кінця. Місяці йдуть, атаки на країну тривають, а дефіцит товарів у критично важливих галузях, таких як охорона здоров’я, зростає.

З глибоким співчуттям «Amani Swiss» у співпраці з «Coherus Biosciences» та «Direct Relief» вирішили допомогти на практиці та надіслати Україні гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільйона доларів. Це спеціалізовані препарати для онкохворих, які проходять хіміотерапію, та людей, які страждають від синдрому радіаційної кислоти.

Цією пожертвою ми хочемо практично продемонструвати нашу солідарність із дружнім українським народом у момент, коли він потребує допомоги всіх нас. Офіційне оголошення відбудеться на спеціальній церемонії завтра, у четвер, 10 серпня о 17:00 в готелі «Porto Palace», — йдеться в заяві «Amani Swiss».

Заява на сайті c026fПовідомлення компанії на офіційному сайті ФК «Аріс». Фото: скріншот

До слова, кияни ще мають шанси на вихід до наступного раунду Ліги конференцій. Зустріч-відповідь «Динамо» і «Аріса» відбудеться наступного четверга, 17 серпня, на стадіоні «Superbet Arena» в Бухаресті. Матч розпочнеться о 20:00.

Читайте також: Маніпуляція: пропагандисти заявляють, що повільний контрнаступ ЗСУ викликав розчарування в Україні

Зазначимо, що російські пропагандисти систематично просувають думку по провалений український контрнаступ. До слова, нещодавно журналісти з рф перекрутили слова речника Пентагону, бригадного генерала Сполучених Штатів Америки Патріка Райдера і заявили, що ЗСУ «затиснуті» росіянами між мінними полями.

Вам буде цікаво:

Фото: скріншот

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

photo 2023 08 14 11 40 48 bb044

В Кракові та Варшаві з’явилися листівки із закликом вступати до ПВК Вагнер

Днями у столиці Польщі та місті Кракові місцеві мешканці помітили агітаційні листівки, які закликають вступати до терористичного угрупування ПВК Вагнер, найманці якого тривалий час перебували […]

Плакат головна 02207

Фейк: росіяни стверджують, що в Греції ненавидять нацистів з «Азова»

У четвер, 10 серпня, київське «Динамо» провело перший матч 3-го кваліфікаційного раунду Ліги конференцій у новому сезоні. Українська команда в гостьовому поєдинку на стадіоні імені […]

Screenshot 818 04459

Маніпуляція. Австралійці привітали росіян зі звільненням Бахмуту

За нашими спостереженнями, російська пропаганда часто використовує міжнародну підтримку для просування своїх наративів. Так, цього разу, мережею ширитися відео де нібито австралійці вітають росіян зі […]

3020067 yakoyu zbroeyu ukrayintsi mozhut zahistiti sebe ta sviy dim novini kompaniy f954e

Росіяни поширюють фейкове відео, де бійці ЗСУ застрелили побратима

Днями на просторах пропагандистських каналів з’явилося відео, на якому начебто бійці ЗСУ самі через необережність вбили одного з побратимів. Таким чином російська пропаганда показує, мовляв, […]

IMG 2888 1 c79ed

Як приймають мешканців Бахмута в окупованому Шахтарську?

Від початку повномасштабного вторгнення росіяни активно виставляють вагнерівці та російську регулярну армію рятівниками, самі ж окупанти називають себе «асвобадітілями» й обіцяють краще життя в росії. […]